Társasházi SZMSZ módosítása


MajorDomus # 2015.03.11. 22:44

A bíróságon van illeték feljegyzési
Jogotok, de 1 millió Ft követelésig csak Fizetési Meghagyást bocsáthattok ki a közjegyzőnél.
Ez 30.000 ft követelés esetén a vh jog bejegyzesig 33.500 Ft-ba kerül.
Közjegyző, ügyvéd, végrehajtó földhivatal. Nem éri meg.

A közös képviselő csesztesse a bérbeadót.

ragyasdezso # 2015.03.11. 21:30

Amellie

Nem tudjátok szankcionálni, mert nincs hatósági jogkörötök.

ragyasdezso # 2015.03.11. 21:29

peeterke

Nincs!

Amellie # 2015.03.11. 13:48

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!

Egy társasházban lakom, ahol az önkormányzati bérlők megkeserítik zajongásukkal, ápolatlan büdösségükkel, és ágyi poloskáikkal a lakóközösség életét. Utóbbi miatt a háznak több százezres költsége keletkezett, amelyet senki sem térített meg, habár nyilvánvaló, hogy e lakóktól jöttek át az ágyi poloskák, mivel csakis ott volt súlyos fertőzöttségű. Az ANTSZ 4 alkalmas irtást rendelt el. Az Budapesti Ervá-hoz kérelmünket (majdnem az összes lakó aláírta) többször is beadtuk az évek során, de sosem tették ki őket. Volt, még birtokvédelmi eljárás is, az se hatott semmit sem.

A napokban írjuk a következő kört az ERVA felé. Addig is, míg ez lemegy, szeretnénk valahogy szankcionálni az elviselhetetlen viselkedésüket.

A kérdésem az az, hogy ha a házirendbe beleírjuk, hogy egy figyelmeztetés után x összegre büntetjük a rendbontókat, akkor azt valahogy számon kérhetjük-e a lakókon? Vagy, ha azt írjuk bele, hogy szabálysértési eljárást indítunk ellenük, mert megszegték a házirendet, akkor azt megteheti-e a ház?

Esetleg volna-e javaslata, mit tehetnénk, hogy szankciózhassuk a viselkedésüket? Ugyanakkor a ház nagyon szegény, mivel több lakónak is több százezer forinttal tartozik közös költséggel. Így pénzt nem tudunk ráfordítani.

Utolsó kérdésem ez utóbbival kapcsolatos. Tudtommal, a közös költség behajtásához a háznak bíróságra kell mennie. A társasháznak ott kérhet költségmentességet? A közös képviselő arra hivatkozva nem indított eljárást több ügyben is, hogy a háznak nincs rá pénze.

Válaszát előre köszönöm!

Tisztelettel,
N. Anita

peeterke # 2015.03.08. 14:06

Tisztelt Fórumozók!

Elnézést, ha szerepelt már a kérdésem korábban.

Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség egy társasház SZMSZ-ében a ház utcafrontjára nyíló üzlethelyiség tevékenységére hatni/befolyásolni (pl. szeszes italt ne árulhasson, bizonyos tevékenységeket ne folytathasson)?

Ha mégis a ház lakói számára problémás profilú a bolt, van-e lehetősége a lakóknak (ha az üzlethelyiségek tulajdonjogai már nem a társasházhoz tartoznak) pl. felmondani a bérlőnek?

Köszönöm válaszotokat!

Törpilla25 # 2015.01.28. 06:31

Köszönöm a választ. Mint említettem a tervezet véleményezésekor hivatkoztam a törvényre, de nem javították ki, így az SZMSZ-ünket így fogadták el 2/3-os többséggel. A Házirend az SZMSZ része, így arra is a 2/3 vonatkozik?

MajorDomus # 2015.01.27. 19:26

Szmsz szabály szerint egyszerű többség!

Miért kell a törvény előírásait szigorítani? Nincs elég gondotok a betartâsãval?

Törpilla25 # 2015.01.27. 17:53

Kedves Fórumozók!
Kérem segítsen valaki!Nagyon várom a válasz(oka)t.

Törpilla25 # 2015.01.25. 06:56

Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. A társasház – amelyben élünk – Szervezeti és Működési Szabályzatában (SZMSZ) pontokban szerepel, hogy a Közgyűlés milyen ügyekben határoz. Közöttük szerepel – többek közt – a) Házirend szabályainak megállapítása, b) SZMSZ megállapítása és módosítása ( c)… stb.pontok) is. A továbbiakban szabályoztuk azt is, hogy milyen szavazattöbbségre van szükség az egyes kérdésekben: általános szabályként az egyszerű szavazattöbbséget, a b)pontnál 2/3-os szavazattöbbséget, volt olyan kérdés amelyre 4/5-ös többséget. Igaz, hogy a Társasházi törvény (14. § (1)bekezdésében) az SZMSZ-re vonatkozóan egyszerű többséget ír elő, az SZMSZ-ünk tervezetének véleményezésekor (tulajdonosként) a törvényre hivatkozva kértem is a korrigálást, ami nem történt meg (ügyvéd látta az SZMSZ-t). Aztán úgy gondoltam, hogy szigorúbb feltételeket meghatározhat a lakóközösség (vagy nem?!)
Kérdésem a következő: A Házirend módosításakor az általános szabályként rögzített egyszerű többség, vagy mivel az SZMSZ része a Házirend, ezért arra is az SZMSZ módosítására általunk meghatározott 2/3-os többség a követelmény? Előre is köszönöm a segítséget.