vételi ajánlattal fizetett "biztosíték" pénz


juju # 2015.03.11. 21:08

Találtam egy ingatlant, tetszett. Az ingatlanos azt mondogatta, hogy tegyek vételi ajánlatot, mert sok a vevő jelölt, nehogy más elvigye előlem.
Azt mondta fizessünk be az OTP ingatlan közvetítő számlájára egy un. "biztosíték" összeget, ami a komoly vételi szándékot jelenti és akkor 2 hétig nem mutatják meg másnak. Azt tudtam, hogy a foglaló néven fizetett összeg visszatérülése elállás esetén rizikós, de láttam, hogy ez nem foglaló, hanem biztosíték, ezért befizettem és aláírtam a 2 oldalas vételi ajánlatot. Az ingatlanos nagyon siettetett, nem volt nálam szeműveg, 62 éves vagyok.
Akkor lepődtem meg otthon, amikor elolvastam a vételi ajánlatot, miszerint, ha elállok a vételtől, akkor az un. biztosíték néven befizetett összeg fele az eladónak és a másik fele pedig az ingatlanközvetítő irodának megy, nem kaphatom vissza. Az ingatlanos nem képviselte az érdekeimet, mert nem hívta fel a figyelmemet arra, hogy ezt a pénzt nem kaphatom vissza, ha elállok a vételi szándékomtól. Az eladóval karban dícsérték az ingatlan állapotát, mondván, hogy szigetelve van és nem vizesedik, amiről azóta kiderült, hogy nem megfelelő.
Van erre érvényes jogi szabály, hogy ezt a biztosíték néven futó pénzt nem kaphatom vissza elállás esetén?
Köszönöm a választ

Sherlock # 2015.03.11. 21:54

Te mentél bele, ez az ún. bánatpénz. Bár meg kellene nézni az egész szerződést, mert ha ilyen balfaszul van fogalmazva, akkor akár vissza is járhat.
Ilyenkor azt kell mondani az ingatlanosnak, hogy akkor nyugodtan vigye más - mert hazudik.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 07:48

Minden szerződés "befolyásolás" hatására kötődik - az nem érvénytelenségi ok.

lajcsó # 2015.03.12. 08:01

Ne legyen igazam, de lehet, hogy ez tanulópénz lesz a számodra: olvasatlanul nem írunk alá szerződést!
"Az eladóval karban dícsérték az ingatlan állapotát"
Erről meg annyit, hogy a cigány is a saját lovát dicséri.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 15:45

Nem. Saját felróható magatartására...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 16:57

Megbocsáss, ez csacsiság.

Sherlock # 2015.03.12. 21:30

Elég furcsán gondolkozol.

juju # 2015.03.12. 21:55

Nem sok mindent tudok mentségemre felhozni, de most tudatosodik igazán bennem, hogy mennyire más lett a felfogó képességem, persze nem minden területen.
Másként álltak össze a dolgok. Miközben az OTP-ben az orrom alá nyomták a vételi ajánlat papírt, közben az ingatlanos befizette a "biztosítékot" én ki voltam oktatva arra, (nem általuk), hogy a foglaló az amelyik nem jön vissza elállás esetén. Volt bennem szégyen is, hogy lassú vagyok. egy hivatalos papír elolvasása és megértése komoly gondot okoz mostanában, időben, kétszer-háromszor is el kell olvasnom, persze amivel korábban foglalkoztam és amiben profi vagyok azon a területen nincs visszaesés, sőt.
A másik ingatlanos közben azt kérdezte, hogyan történik a biztosíték visszafizetése, mire az volt a válasz, hogy majd adjam meg a számlaszámomat, mert 2-3 nap késéssel utalják vissza a számlámra. Mint később megtudtam a kérdés felét hallottam csak, mert a kérdés valójában úgy hangzott, szó szerint nem emlékszem, de arra vonatkozott, hogy mi van ha az eladó nem fogadja el a vételi ajánlatot. Igen volt már tapasztalatom, de akkor jól láttam szemüveg nélkül és jobban hallottam, illetve nem vitt el a szubjektív értelmezése a helyzetnek. Tudom, ez itt furcsa, amit most leírok, de ez is egy valóság.

juju # 2015.03.12. 22:01

Egyébként párhuzamosan a saját ingatlanomat is eladtam, de ezt egy másik iroda bonyolította és ott már az első 5 percben elmondták, hogy mi a foglaló és a letét.
Az ő vételi ajánlatukon nem biztosíték szerepelt, hanem foglaló. Tiszta világos, volt időm elolvasni, sőt a vételi ajánlat papírt oda adták és jó néhány napig nálam volt aláírás nélkül, olvashattam kedvemre. Nem voltak zavaró tényezők.
Egyszer mindenki megöregszik majd.
köszönöm a válaszokat

Mammita # 2018.08.08. 16:28

Tisztelt fórumozók!

A kérdésem a következő:Ingatlanirodában veteli ajánlatot tettünk egy házra,amit az eladó el is fogadott.Letettünk 200.000 ft-ot ami foglalónak minősül.Ez ugye nem jár vissza ha elállok a vételtől,ez eddig tiszta.
Amikor hirdették a házat,es amit meg is tekintettünk,mutogatták a házat és a mögötte lévő szőlővel beültetett részt,hogy még az is idetartozik.
A vételi ajánlat elfogadása után,kb 1 héttel felhívott a tulajdonos(nem az akivel mi találkoztunk hanem az öccse),hogy a szőlős rész,másik helyrajzi számon van,és az adásvételibe ezt is beleírnák,hogy ne kelljen kettő adásvételit készíteni,mondtuk is,hogy rendben,ez nekünk jó.Majd kinyögte,hogy hát igazából annak a szőlőnek van mégegy tulajdonosa,ő nem igazán tudja ki az,nem ismeri.
Mi-más okból-de vissza akarunk lepni a szerződésből.Olvasgatom a vételi ajánlatot,és ugye ott csak a ház szerepel benne,tehát csak 1 hrsz. szám.Nekünk ugye azt magyarázták,hogy ez egybe van,ezért is nem tünt fel az aláírás előtt ez.Számonkérhetem-e én az irodát ezért?Én úgy gondolom,hogy becsapott.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.08. 17:36

Tudod bizonyítani?

Mammita # 2018.08.08. 17:42

Hát ezen gondolkodtam én is,hogy ugye a hirdetést egyből levették,az aláírás után,ugyhogy erről nincs semmi írásos adat.Amikor megnéztük a házat a férjemmel ketten voltunk,úgyhogy mindketten hallottuk,hogyan hangzott el ez,de sztem ez kevés.
Gyanítom azt is,hogy az iroda sem tud erről,de ezt nem tudom.Sztem az eladó sara lehet ez.

nonolet # 2018.08.08. 17:57

Mammita

"Nekünk ugye azt magyarázták,hogy ez egybe van,ezért is nem tünt fel az aláírás előtt"

Aki aláír anélkül, hogy megnézte volna a tulajdoni lapot és a térképet, hogy ellenőrizze az állítások stimmelnek-e valósággal.

Azt minek neveznéd?

Minimum felelőtlen, de inkább ...

- -

Tanuló pénz lesz ez alighanem.

DE!!! ha elhajtanak, akkor pironkodva valld be
(blöfföld ezt hihetően), hogy előre látó emberként

  • az ingatlanossal beszélve
  • a bemutatáskor és
  • a telefonokról is felvétel készült.

Amikkel, ha kell perben tudod bizonyítani, hogy MIATTUK állsz el...

Ha kérik a felvételt, akkor mond azt, hogy:
Mivel nem kértél rá engedélyt, sajnos így nekik nem játszhatod le, de a perben majd felfogod használni.
HA NEM kapod vissza a pénzed iziben.
Döntsenek...

Mammita # 2018.08.08. 18:04

Nem tudtam(tudom ez nem érv),hogy vételi ajánlat előtt tulajdoni lapot kellene kérnem.Elég bitositékként gondoltam,hogy ugye belefoglalták,hogy az adásvételi szerződés megkötésére,tehermentesnek kell lennie az ingatlannak.Ugye az az is,csak éppen a hozzátartozó területtel vannak gondok,ami meg ugye benne sincs a vételi ajánlatban,csak a ház hrsz.-i száma.Hát azért megpróbálkozom jól felháborodni,aztán majd kiderűl.Azt nem tudom,hogy ők kötelesek-e x ideig megőrizni a hirdetést vagy sem.

nonolet # 2018.08.08. 18:24

Mammita

A hirdetést is elszoktam rakni, bármit veszek is az alapján.
Vagy lementeni, ha számítógépen látom.

Más sok éve nem bízom meg semmiben ilyen ügyekben.
(vállalás, vásárlás, megegyezés valamiben, ígéret)
...és sokszor jól jött már a "dokumentálás".

Mammita # 2018.08.08. 19:23

Nagyon jól csinálod! Igazából ez az egész olyan gyorsan történt,hogy gondolkodni nem volt időnk.Megnéztük,de nem terveztük házat venni,aztán felhívtuk az ingatlanost,aki közölte,hogy alkuképes az összeg.Mi 2 napra rá indultunk külföldre nyaralni,de volt időpont másnapra.Szerettük volna ha nyaralás alatt nem vette volna meg más,ezért örültünk,hogy minden ilyen flottul megy.En pl azt sem tudtam,hogy létezik ilyen,hogy vételi ajánlat.Nem vagyunk ebben egyáltalan járatosak.

lajcsó # 2018.08.09. 07:13

"az egész olyan gyorsan történt,hogy gondolkodni nem volt időnk."
Na, így nem szabad ingatlant vásárolni, meg mást sem!
Szerintem a foglaló elbukása nélkül visszaléphetsz, mert utólag az ingatlan (szőlő) olyan hibája (osztatlan közös tulajdon) derült ami vagy meghiúsíthatja (tulajdonostárs elővásárlási joga miatt), vagy nem tudtok 1/1 tulajdont szerezni.

matthiasi # 2018.08.09. 07:15

Mammita !

A vételi ajánlat amihez kell bizonyos összeg az nem foglaló.

Olvasgatom a vételi ajánlatot,és ugye ott csak a ház szerepel benne,
Akkor mi a probléma ?
Egyébként 200 eft-ot csak úgy papír nélkül nem dob ki az ember.

Mammita # 2018.08.09. 13:06

mathiasi

A vételi ajanlat tartalmazza,hogy ha az eladó elfogadja az ajánlatot,akkor foglalónak számit.
A gond az,hogy nem csak a házról volt szó,hanem a "hozzátartozó" szőlősről is,amiről meg kiderűlt,hogy nem 100%-ban az eladó tulajdona.

Mammita # 2018.08.09. 13:09

Dr. Szücs Lajos,teljesen igaza van,elkapkodtuk az egészet.

Hát megpróbalok ezzel érvelni,az ingatlanosnál,aztán meglatjuk,hogy alakul.Köszönöm a tanácsot!

Laikus256 # 2018.08.10. 11:36

Oké, hogy Neked már késő, de kérdem én, nem lehet a vételi ajánlathoz tartozó szövegbe ezeket belefoglalni, s miután a tulajdonos aláírta s kiderül később nem úgy van, nincs kérdés, hogy tudjuk e bizonyítani, hogy átvert, mert dokumentálva van hiteles dokumentummal, hogy átvert? (Gondolom ez esetben nem írja alá, de ez megelőzés lenne ami még jobb is.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 13:29

Amatőr fabrikálás ez az egész "vételi ajánlat". Mesterkélt, dogmatikailag teljesen tisztázatlan trükközés, amelyet kizárólag az ingatlanközvetítőknek az a paranoid képzete termelt ki, hogy mindenki őket akarja átvágni, mindenki meg akarja úszni a jutalékot.

matthiasi # 2018.08.10. 14:44

KBS van benne valami.
A vételi ajánlat valóban a közvetítők találmánya avagy inkább a gyakorlata.
A lényeg, hogy ha az illetőnek teszik a lakás/ház ajánlatot tesz. Na de mire ?
Hát a hirdetésben megjelent infókra + plusz a helyszíni szemlén megismételt és némi kiegészítésre..
Kb. másfél százaléka a vételárnak.- Az egyedüli céla a vevő sürgetése. Nálam volt olyan eset, hogy a tulajjal még nem is találkoztam, de a vételi ajánlatot sürgette a közvetítő. Lényegileg egy csapda. van ugyan visszaút, de költséges. Az összeg - 200 és 500 eft körüli, lényegesen kisebb a foglalónál.
Végül is az ő szempontjukból praktikus.
Ja én nem fizettem soha, persze volt ahonnan lemaradtam.
Az az igazság, hogy a közvetítők gyakorlottak a csúsztatásra. volt úgy hogy egy kérdést 3 x kellett feltennem mire kaptam választ először semmitmondót majd 4 szerre jött az info.
tény hogy jó emberismerőnek kell enniük ki kell szűrniük a felesleges érdeklődőket...persze udvariasan.
Ingatlant nem veszünk Hűbele Balázs módszerével.

matthiasi # 2018.08.10. 15:02

Laikus !
Nem lehet a vételi ajánlathoz tartozó szövegbe ezeket belefoglalni, s miután a tulajdonos aláírta s kiderül később nem úgy van, nincs kérdés,
A szöveg nem sokkal több a hirdetési bemutatónál.
Az pedig általában igaz. Úgyvan vele a közvetítő ő megtette a magáét, bezsebeli a biztos pénzt, aztán az eladó és a vevő finomíthat, ha akar. Pénzt visszafelé mozgatni nehéz.
Általában még az eladó megismerése előtt szeretnek zsebelni, de hát nem kell beugrani. Rá kell kérdezni , hol az eladó , ha személyesen nem is, de elektronikusan (telefon email ) lehet kommunikálni az eladóval. Természetesen ha nincs vételi ajánlat pénzzel megerősítve, a tárgyalás mehet mással is.
Én tettem olyant is. Teszteltem a közvetítőt, no mondom itt az ajánlatom .. nézte nézte és leesett a tantusz. nem kapott pénzt, így mondta erre nincs szükség.
Viszont jeleztem ,hogy harmadnap szerződést köthetünk kp. -val. Az a kettőnap azért rizikós volt. Mi van ha azt mondja az eladó / bármilyen ok miatt nem szerződik 9 nekem ugrott volna az ügyvédi díj és a pénzfelvételi költség. igaz a kettő 100 eft volt ügyvéd díj 90 eft pénz felvét 10 eft a ajánlatidíj a pedig kb. 300eft.

Laikus256 # 2018.08.10. 21:40

Lehet félreértem az egészet. A vételi ajánlat ezekszerint a közvetítőnek megy s a vevő nem is látja?
S ha vissza is járna valamilyen módon akkor se az eladótól járna vissza hanem a közvetítőtől?

Én azt a 10% foglaló dolgot se nagyon értem.
Annó mikor házat vettem szó se volt beleugrásról, gyors döntésről, hanem elvittem édesanyámat,
majd a sógort, testvért, később a barátot, majd egy építészt, végül az 4 éves kisfiamat, mindenki nézze meg más más szemmel s mondjon véleményt. Ha ironikus lennék azt írnám, még az ellenségemnek is megmutattam. De ez az ami túlzás lenne. De semmiféle gyors döntés gyors foglaló nem volt. Inkább vesszen el egy jó vétel, mint a vagyonom. Közben meg lázasan kerestem másik házat, találok e hasonló árban jobbat vagy jobb érték arányban másikat. (Ez volt addig a legjobb)

Oké, hogy félünk, elviszik, de nem az lenne normális hogy sok házat nézünk egyszerre s kivárjuk míg az eladóval is találkozunk, ha nem megy elsőre?

És akkor az eladó nem csak szóban fogadkozik, garantálja, hogy a ház 100% vályog, hanem ezt írásba is adja.
Továbbmegyek, olyan nincs, hogy ha mégis lefoglalózzuk (megfelelő szerződéssel ami tartalmazza hogy tégla, és a foglalóval a széljegyre kerülünk,) s kiderül, hogy van benne vályog is, akkor visszajár a foglaló, s ha nem adja vissza akkor nem tudja eladni már a széljegyelt házat s sima peres folyamat után arányos % tulajdonunk lesz a házban amit nem adhat el már nélkülünk? Ha ez az egész igy mehetne s ez így benne lehetne érvényesen a szerződésben, az igencsak komoly visszatartó erő lenne a hazudozástól és akkor bele se futnánk a korábbi példa szerinti vegyes tulajdonú szőlőbe, vagy. vályog téglaházba ha nem azt keresünk.