vételi ajánlattal fizetett "biztosíték" pénz


juju # 2015.03.12. 22:01

Egyébként párhuzamosan a saját ingatlanomat is eladtam, de ezt egy másik iroda bonyolította és ott már az első 5 percben elmondták, hogy mi a foglaló és a letét.
Az ő vételi ajánlatukon nem biztosíték szerepelt, hanem foglaló. Tiszta világos, volt időm elolvasni, sőt a vételi ajánlat papírt oda adták és jó néhány napig nálam volt aláírás nélkül, olvashattam kedvemre. Nem voltak zavaró tényezők.
Egyszer mindenki megöregszik majd.
köszönöm a válaszokat

juju # 2015.03.12. 21:55

Nem sok mindent tudok mentségemre felhozni, de most tudatosodik igazán bennem, hogy mennyire más lett a felfogó képességem, persze nem minden területen.
Másként álltak össze a dolgok. Miközben az OTP-ben az orrom alá nyomták a vételi ajánlat papírt, közben az ingatlanos befizette a "biztosítékot" én ki voltam oktatva arra, (nem általuk), hogy a foglaló az amelyik nem jön vissza elállás esetén. Volt bennem szégyen is, hogy lassú vagyok. egy hivatalos papír elolvasása és megértése komoly gondot okoz mostanában, időben, kétszer-háromszor is el kell olvasnom, persze amivel korábban foglalkoztam és amiben profi vagyok azon a területen nincs visszaesés, sőt.
A másik ingatlanos közben azt kérdezte, hogyan történik a biztosíték visszafizetése, mire az volt a válasz, hogy majd adjam meg a számlaszámomat, mert 2-3 nap késéssel utalják vissza a számlámra. Mint később megtudtam a kérdés felét hallottam csak, mert a kérdés valójában úgy hangzott, szó szerint nem emlékszem, de arra vonatkozott, hogy mi van ha az eladó nem fogadja el a vételi ajánlatot. Igen volt már tapasztalatom, de akkor jól láttam szemüveg nélkül és jobban hallottam, illetve nem vitt el a szubjektív értelmezése a helyzetnek. Tudom, ez itt furcsa, amit most leírok, de ez is egy valóság.

Sherlock # 2015.03.12. 21:30

Elég furcsán gondolkozol.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 16:57

Megbocsáss, ez csacsiság.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 15:45

Nem. Saját felróható magatartására...

lajcsó # 2015.03.12. 08:01

Ne legyen igazam, de lehet, hogy ez tanulópénz lesz a számodra: olvasatlanul nem írunk alá szerződést!
"Az eladóval karban dícsérték az ingatlan állapotát"
Erről meg annyit, hogy a cigány is a saját lovát dicséri.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 07:48

Minden szerződés "befolyásolás" hatására kötődik - az nem érvénytelenségi ok.

Sherlock # 2015.03.11. 21:54

Te mentél bele, ez az ún. bánatpénz. Bár meg kellene nézni az egész szerződést, mert ha ilyen balfaszul van fogalmazva, akkor akár vissza is járhat.
Ilyenkor azt kell mondani az ingatlanosnak, hogy akkor nyugodtan vigye más - mert hazudik.

juju # 2015.03.11. 21:08

Találtam egy ingatlant, tetszett. Az ingatlanos azt mondogatta, hogy tegyek vételi ajánlatot, mert sok a vevő jelölt, nehogy más elvigye előlem.
Azt mondta fizessünk be az OTP ingatlan közvetítő számlájára egy un. "biztosíték" összeget, ami a komoly vételi szándékot jelenti és akkor 2 hétig nem mutatják meg másnak. Azt tudtam, hogy a foglaló néven fizetett összeg visszatérülése elállás esetén rizikós, de láttam, hogy ez nem foglaló, hanem biztosíték, ezért befizettem és aláírtam a 2 oldalas vételi ajánlatot. Az ingatlanos nagyon siettetett, nem volt nálam szeműveg, 62 éves vagyok.
Akkor lepődtem meg otthon, amikor elolvastam a vételi ajánlatot, miszerint, ha elállok a vételtől, akkor az un. biztosíték néven befizetett összeg fele az eladónak és a másik fele pedig az ingatlanközvetítő irodának megy, nem kaphatom vissza. Az ingatlanos nem képviselte az érdekeimet, mert nem hívta fel a figyelmemet arra, hogy ezt a pénzt nem kaphatom vissza, ha elállok a vételi szándékomtól. Az eladóval karban dícsérték az ingatlan állapotát, mondván, hogy szigetelve van és nem vizesedik, amiről azóta kiderült, hogy nem megfelelő.
Van erre érvényes jogi szabály, hogy ezt a biztosíték néven futó pénzt nem kaphatom vissza elállás esetén?
Köszönöm a választ