Magyarorszagi ingatlan eladasa kulfoldrol


atrombit # 2015.05.28. 12:51

Udvozlet mindenkinek.
Az alabbi kerdesem lenne: Belgiumban elek es van egy magyarorszagi hazam, amire hirtelen jelentkezett egy komoly, keszpenzes vevojelolt. Szeretne elofoglalot fizetni, aztan pedig nyilvan irni egy adasvetelit is.

1. Az elofoglalot szeretnem meg ebben a honapban megkapni, hogy a jelenlegi lakoimat junius 01-tol ertesiteni tudjam arrol,hogy 3 honap felmondasi ido utan ki kell koltozniuk. Errol a megallapodasrol mind a vevojelolt, mind a berlok tudnak.
Ervenyes lenne-e az eloszerzodes, ha szemelyesen nem tudom alairni? Arra gondoltam, hogy a vevo megirna, kitoltene, alairna es bescannelve elkuldene nekem, amit en alairok, bescannelve visszakoldok es o ezutan atutalja az osszeget. Ha ez nem ajanlott, akkor van-e arra mod, hogy egy ugyved a nevemben eljar ez ugyben es korulbelul milyen osszegre kell szamitanom? (Van-e itt budapesti vagy del-pesti ugyved, aki elvallalna?)
2. Az ingatlanon OTP hitel, szocpol es Diakhitel jelzalogok vannak. A vetelar fedezne mindharmat. Van-e egy sorrend, amit ebben az esetben kovetni kell (melyiket erdemes eloszor visszafizetni)?
A valaszokat koszonom elore is!

lajcsó # 2015.05.28. 13:42
  1. A szerződés lebonyolításával bárkit meghatalmazhatsz (rokon, ügyvéd stb.). A meghatalmazást a nagykövetségen is elkészítik számodra.
  2. Nincs sorrend. Az ügymenet sem azonos (Bank, Államkincstár)
bokros # 2015.05.28. 14:06

Mivel Belgium is aláírta a '61-es hágai egyezményt az ott készült meghatalmazást Apostille-el kell ellátni az érvényesség érdekében. A meghatalmazás bárki részére szólhat. Ügyvéd is lehet a meghatalmazott -aki majd elmegy egy másik ügyvédhez - és a meghatalmazás alapján a vevő nevében aláírja a szerződést.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

bokros # 2015.05.28. 14:07

" a vevő nevében " helyett eladó nevében


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

atrombit # 2015.05.28. 14:41

Koszonom az eddigi valaszokat.
Meg egy kerdes lenne az ingatlanon levo elidegenitest tilalommal kapcsolatban (szocpol).
Az elso gyerek utan 2001-ben vettunk fel szocpolt, majd eladtuk a lakast es vettunk egy ujat, amire atterheltek. Megszuletett a masodik gyerek, aki utan szinten felvettuk a szocpolt 2006-ban, majd megvettuk a kerdeses ingatlant - erre terheltek at vegul a mindket gyerek utan jaro szocoplt. En azt hittem, a 2001-ben felvett szocpol utani elidegenitesi tilalom mar lejart, de ma azt mondtak, sajnos nem igy van, majd egyutt jar le mindketto 2016-ban. Az ugyintezo azt is mondta, adjak be egy kerelmet, hatha sikerul valamit elernem (ne kelljen az elso szocpolt visszafizetni). Hallott mar valaki ilyenrol, tenyleg van ra mod?

lajcsó # 2015.05.28. 16:44

A szocpol elengedésre nem mernék fogadni. A meghatalmazást persze lehet külföldi ügyvéddel is készíttetni. A legegyszerűbb megoldás a nagykövetség.

atrombit # 2015.05.28. 19:00

Kozben a vevo szeretne elofoglalot fizetni veteli szandeka komolysagat bizonyitva.
Kuldott is egy eloszerzodest - azt szeretnem kerdezni, hogy megnezne-e valaki nekem, hogy rendben van-e a szovegezes, a forma, stb.
Ha egy itt jelenlevo ugyved megnezne, kerem, jelezze. Termeszetesen fizetnek tiszteletdijat - lehet, hogy a kesobbiekben egyeb tanacsra is szuksegem lenne.
Koszonom!

atrombit # 2015.05.29. 13:59

Es meg egy kerdesem lenne:
Ha a vevo keszpenzzel vasarolja meg az ingatlant es alairjuk a szerzodest, de ezt kovetoen meg par hetbe kerul, mig a vevo nevere kerul a haz (intezni kell a kulonbozo igazolasokat, ugymint OTP igazolas a hatralevo tartozas osszegerol, szocpol, stb), akkor a kozben bent levo berlo kinek koteles fizetni a berleti dijat? Meedig vagyok en a tulajdonos, es mikortol lesz a vevo tulajdonos?

Dr.Attika # 2015.05.29. 14:28

Az ingatlan tulajdonjogát a tulajdonos ingatlan-nyilvántartásba történő keletkezteti, tehát onnantól lesz tulajdonos.

atrombit # 2015.05.29. 17:56

Ha van itt meg ilyenkor szakerto, akkor lenne egy ujabb kerdesem. Ahogy lent irtam, az ingatlanomon levo szocpol utani elidegenitesi tilalom masfel ev mulva jar le.
Mivel huzamosabb ideje kulfoldon elek, es nem tervezem a hazakoltozest, en egesz biztosan nem kivanok a haz eladasa utan masik ingatlant venni, tehat semmire atterhelni nem tudom, ezert most, ha eladom, vissza kell fizetnem a teljes szocpol osszeget.
Van arra valamilyen jol bevalt modszer, mind a vevot, mind a tulajt vedve, hogy olyan adasvetelit irjunk, ami alapjan a vegso kifizetes majd csak jovo osszel valik esedekesse? Addig mondjuk lakhatna berlokent a hazban a vevo...
Van ilyen?

Dr.Attika # 2015.05.29. 18:53

Van ilyen. De a megoldást ne egy internetes jogi portálon választ adó jogi szakemberektől várja (akik csak felületesen az Ön leírása alapján ismerhetik meg a problémáját), hanem keressen fel egy konkrét ügyvédet, aki a teljes tényállást megismeri és ennek megfelelően tanácsot ad. Két ilyen kollégát is ajánlok Önnek. KBS és ObudaFan hozzászólók. Mindkettejük elérhetősége a hozzászólásaik alatt elérhető.

lajcsó # 2015.05.29. 19:12

"Van arra valamilyen jol bevalt modszer, mind a vevot, mind a tulajt vedve, hogy olyan adasvetelit irjunk, ami alapjan a vegso kifizetes majd csak jovo osszel valik esedekesse?"
Előszerződés.
"Addig mondjuk lakhatna berlokent a hazban a vevo..."
Szerintem a szocpolos lakást bérbe sem lehet(ne) adni. Ugyanis a szocpol rendeltetése az, hogy támogatást nyújtson a gyermekek lakhatásához.

MajorDomus # 2015.05.29. 22:47

Ügyvéd!

atrombit # 2015.05.30. 18:44

Ez utobbi dolgot inkabb hagyom, mivel mar megallapodtunk az arban, mindenben.

A vevo ugyvedje ma egyebkent atkuldte a szerzodest es van egy dolog benne, amit kerem, segitsetek ertelmezni.

Az a megallapodas, hogy hazamegyek alairni a szerzodest, es aznap az ugyvednel letetbe kerul a foglalo, majd 3 munkanapon belul a fennmarado vetelar.
Nekem kozben be kell szereznem a banktol, Magyar Allamkincstartol az igazolasokat a hazon levo terhek osszegerol es bankszamlaszamokrol - ez eltart 1-2-3 hetig, mig mindent osszeszedek, nem beszelve az atfutasi idorol a foldhivatalnal.
Viszont azt irja a szerzodes, hogy "vevo a teljes vetelar megfizetesevel egyidejuleg lep az ingatlan birtokaba es ezen naptol kezdve szedi annak hasznait, valamint viseli terheit es a karveszelyt".
Azt is irja, hogy "elado a teljes vetelar kifizetesenek napjaval jarul hozza ahhoz, hogy az ingatlanban levo kozmuszolgaltato meroorak a jelen okirat alapjan a vevo nevere keruljenek atirasra".
Na most a vevo tudja, es beleegyezett, hogy berloim vannak, akikkel abban allapodtunk meg, hogy eladas eseten kapnak 3 honap felmondasi idot. A vevo annyit kert, ha hamarabb tudnak kikoltozni, az jo lenne, de egyebkent nem emelet kifogast ez ellen, es nem volt rola szo, hogy addig is o tartana igenyt a berleti dijra.
En ugy gondolom (es lenti is irtak), amig nem kerul ingatlan-nyilvantartasba a vevo, nem o a tulaj es epp ezert a berleti dij sem ot illeti. Igy van ez?

Egy masik dolog: az ikerhaz masik felenek tulajdonosainak elovasarlasi joga van. Az ugyved ezt a szerzodest akarja nekik elkuldeni, hogy ez utan nyilatkozzanak, elni kivannak-e az elovasarlasi jogukkal vagy sem. En nem gondolom, hogy elnenek vele, de mi van, ha megis? Ha a foglalo befizetes UTAN kuldi el az ugyved a levelet, es a szomszed meg akarna venni a hazat, akkor az en hibambol nem valosul meg az adasvetel es vissza kell fizetnem a foglalo duplajat?

Nyilvan ezeket mind megbeszelem a vevovel es az ugyveddel is, de sokat segitenetek a szakmai tanacsotokkal es velemenyetekkel.

lajcsó # 2015.05.31. 06:43

"Ha a foglalo befizetes UTAN kuldi el az ugyved a levelet, es a szomszed meg akarna venni a hazat, akkor az en hibambol nem valosul meg az adasvetel es vissza kell fizetnem a foglalo duplajat?"
Ez így nem igaz! Az elővásárlásra jogosult a te pozicíódba kerül(ne). Ezáltal a szerződésben foglaltakat neki kell(ene) teljesítenie. Tehát ha miatta hiúsul meg a szerződés, akkor a foglalót neki kell kétszeresen visszafizetnie.

Dr.Attika # 2015.05.31. 08:39

Szerintem nem így van. Először is az elővásárlási jog szabályai megsértésével kötött szerződés az elővásárlási joggal rendelkező felé hatálytalan, tehát őt az nem kötelezi, nem jogosítja semmire. Ezért a foglalót duplán vissza kell adni.

atrombit # 2015.05.31. 12:56

Na, most akkor hogy is van ez? :)
Alairjam a szerzodest, mielott megkapjuk a lemondo nyilatkozatot, vagy sem?

Dr.Attika # 2015.05.31. 16:57

Én nem tenném mielőtt az elővásárlásra jogosult nem nyilatkozik vagy nem telik le a részére biztosított határidő. Fenn álla veszélye annak, hogy duplán kell visszafizetni a foglalót, ha a szomszéd meg kívánja vásárolni. Tanulmányozzák át a vonatkozó kúriai elvi döntést.

atrombit # 2015.05.31. 17:07

Most ezt irta az ugyved:
"Az elővásárlási jog gyakorlására történő felhíváshoz mellékelnem kell az adásvételi szerződést így az alá kellene írnunk, amit az is indokol, hogy mindaddig fizetni kell a kölcsön törlesztését és kamatait is, amíg az nem kerül kifizetésre.
Azon esetben ha a társtulajdonosok elővásárlási jogukkal élnének, úgy a szerződés hatályba sem lép, így nem kell alkalmazni a foglaló jogkövetkezményeit sem."

A szerzodesben valoban van egy ilyen kitetel, hogy "Felek rögzítik, hogy az ingatlan résztulajdoni voltára tekintettel ezen szerződés érvényességi feltétele a társtulajdonosok elővásárlási joguk gyakorlására történő felhívása, amelynek érdekében az ellenjegyző ügyvéd ezen szerződést tértivevényes postai küldemény formájában megküldi a részükre."

Ez igy rendben van?

Dr.Attika # 2015.05.31. 18:24

El kellene döntenie, hogy bízik az ügyvédjében vagy sem. Nem lenne etikus, ha ügyvéd kolléga álláspontjával foglalkoznánk.

atrombit # 2015.06.01. 07:14

Dr. Attika, igen, ez jogos, csak fura, hogy tobbfele allaspont letezik ezzel az uggyel kapcsolatban.

Dr.Attika # 2015.06.01. 07:29

Nem fura ez. Az elővásárlási joggal kapcsolatban az alsóbb bíróságok sem tudtak egységes álláspontot kialakítani és ezért kellett a Kúriának elvi véleményt kialakítani.

vattamán # 2015.07.23. 21:59

Tisztelt szakértők!
Ingatlant vásárolnék, a tulajdonos évtizedek óta Ausztriában élő magyar állampolgár. Az előszerződés megkötésekor és a foglaló átadásakor derült ki, hogy fogalma sincs a személyi számáról, arról sem, hogy volt-e neki ilyenje valaha. Az ügyvéd szerint erre csak a jogot szerzőnek (vagyis a vevőnek, nekem) van szükségem, az adásvételit a földhivatal akkor is el fogja fogadni, ha az eladónál nem lesz személyi szám. Az igazat megvallva azonban nem lettem meggyőzve, és az törvényeket bogarászva sem találtam semmit ami ezt megerősítette volna.
A kérdésem:

  • tényleg elegendő pl. a külföldi személyi igazolványának száma?
  • ha nem, akkor hogyan lehet kideríteni, hogy mi volt a személyi száma, illetve honnan kaphat, ha sosem volt neki (magyar lakosnál a helyi okmányirodához lehetne fordulni, de mi a helyzet egy külföldi lakosnál?)
MajorDomus # 2015.07.24. 19:35

Igen

Nem kell.
Valószínűleg kettős állampolgársága van.

lajcsó # 2015.07.24. 21:25

Ha magyar állampolgár - amennyiben nincs neki - akkor kérhet személyi számot. A nagykövetségünkön kell érdeklődni!