Na,ez a jobbik eset. Az esetek 99 %-ban egy takarnetes tul.lapról tájékozódik a leendő vevő. A térképmásolat eszébe sem jut a többségnek.
.
Jó hogy megoldódott,de fenntartom,hogy a vevő kifogása nem alapos.
Hibás térképmásolat, de ki a felelős?
„tul.lapról tájékozódik a leendő vevő. A térképmásolat eszébe sem jut a többségnek.”
Amikor én vettem a házamat az ügyvédnek eszébe jutott. Na meg a banknak is, kérte, a hitelhez.
Jó ügyvéded volt.
Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni.
Van egy kertes házam amit el szeretnék adni, ennek során derült ki hogy a tulajdonlapon lévő helyrajzszám nem egyezik a térképen lévő helyrajzszámmal, egyel valahogy kisebb a szám a térképen.
Bementem a földhivatalba, hogy megpróbáljam elintézni a dolgot, de ott az ügyintéző azt mondta ezzel nem lehet mit tenni.
A vevő a házat CSOK igénybevételével szeretné megvenni, így mindenképp egyeznie kellene a helyrajzi számoknak.
Mit tehetnék hogy megoldódjon az ügy ?
A válaszokat előre is köszönöm !
„Bementem a földhivatalba, hogy megpróbáljam elintézni a dolgot, de ott az ügyintéző azt mondta ezzel nem lehet mit tenni.”
Írásban kérjed. Utasítsák el indoklással, ha tényleg "nem lehet mit tenni". (mernék fogadni rá, hogy lehet. Sőt, kell is javítaniuk, ha eltérés van)
„a tulajdonlapon lévő helyrajzszám nem egyezik a térképen lévő helyrajzszámmal, egyel valahogy kisebb a szám a térképen.”
Meg tudnád ezt egy kicsit precízebben fogalmazni? Én nem értem, tulajdonképpen mi is a helyzet.
Dorka54
Tekintettel arra, hogy az ingatlan-nyilvántartás a térképpel és a tulajdoni lappal egységes és közhiteles, így azok eltérő adatokat nem tartalmazhatnak.
Írásban kérni kell a hiba javítását, amit a földhivatalnak kutya kötelessége hivatalból javítani. Ergo eljárási díjat sem kérhet érte. Ezért nem szoktak nagyon kapkodni ezekért az ügyekért.
De mi a hiba? Te értetted? Biztos, hogy van hiba?
Köszönöm, megpróbálom írásban kérni a hiba kijavítását.
A hiba az hogy a tulajdon lapon 221, a térképmásolaton 222 a helyrajzszám.
Gondolom, a térképen is van 221. hrsz. is.
Csak nem az eladandó ingatlanon!
Ha a 221. hrsz. ingatlanról kérsz tulajdoni lapot, arról fognak adni, ami a térképen is 221. hrsz.
Reméljük hogy ugyanarról az ingatlanról van szó !
"Ha a 221. hrsz. ingatlanról kérsz tulajdoni lapot, arról fognak adni, ami a térképen is 221. hrsz."
A tulajdoni lapon nem csupán hrsz. szerepel, hanem lakcim is!
A térképen be lehet azonositani a kérdéses ingatlan természetbeni elhelyezkedését, pl. Kökörcsin utca 40 a kereszteződéstől a negyedik ingatlan.
Ha eltérés van, akkor bizony a földhivatalban kell helyre tenni a dolgot.
Ha eltérés van...
Hiszen épp ez a probléma...
„Ha eltérés van...”
:) kedves Béla, igen elképzelhető, hogy nincs hiba. De nem tudhatjuk.
Én abból indultam ki, hogy a földhivatal nem azt válaszolta, hogy nincs hiba, hanem hogy nincs mit tenni.
Ha nincs hiba, akkor igazad van, nem is kell javítani. :-*
(Láttam én már olyat, hogy egy telekosztás után a felek évtizedekig egymás tulajdonát birtokolták; mert eleve összekeverték. Nem gyakori - de ha hiszitek, ha nem - még mindig ez a valószínűbb, mint az, hogy a térkép szerinti hrsz. és a tulajdoni lapon a hrsz. ne egyezzen.)
„ de ha hiszitek, ha nem”
Én hiszek neked, és valószínű, hogy igazad van. De ezt itt mi nem tudjuk megválaszolni.
Kérdés, hogy miért nem adott megfelelő választ az ügyintéző, ill. hogy ez javítható-e. „ a felek évtizedekig egymás tulajdonát birtokolták”
Eladásnál, CSOK-nál ez nem zavar be?
„(Láttam én már olyat, hogy egy telekosztás után a felek évtizedekig egymás tulajdonát birtokolták; mert eleve összekeverték. Nem gyakori - de ha hiszitek, ha nem - még mindig ez a valószínűbb, mint az, hogy a térkép szerinti hrsz. és a tulajdoni lapon a hrsz. ne egyezzen.)”
Én is gondoltam erre, én is találkoztam már ilyen esettel egyszer-kétszer. De abból indultam ki, hogy a kérdező azt mondta, a térképen nincs olyan helyrajzi szám, mint a tulajdoni lapon. De lehet, hogy félreértettem.
Mondta, hogy van, csak nem ott, ahol szerinte lennie kellene.
Vagyis nem az ő ingatlanán...
Vajon kinek kellene kijavitani,ha a földhivatal szerint nincsbmit tenni...
Ha helyes amit feltételezünk, akkor van még egy valaki, aki nem annak a teleknek a tulajdonosa amiben lakik. Ha megvan a két felcserélt telek és felcserélt tulajdonos, akkor nincs más hátra, mint felkeresni, és kötni vele egy csereszerződést, és azt átvezettetni.
Hm.
Nem lenne egyszerübb a 2 hrsz-t megcserélni?
.
Ekég költséges lesz ügyvédileg.
„Ha megvan a két felcserélt telek és felcserélt tulajdonos”,
Ugye csak viccelsz. Nem a telek van felcserélve hanem a számuk a térképen, vagy a tulajdoni lapon rosszul szerepel. Ezen egy tulajdonosváltozás sem tud segíteni.
(Azért megnézném annak a szerződésnek a szövegezését amire gondolsz, ki mit mire is cserélne)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02