Hibás térképmásolat, de ki a felelős?


MajorDomus # 2016.07.10. 18:26

Még jogos is.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.10. 11:23

Csak arra gondolok, hogy őt kellene kérdezni. (Két okból is: egyrészt ő kapott érte honoráriumot, másrészt, mert ki mit rontott, az hozza azt helyre.)

Persze, ha a kolléga megkeres konzultáció ügyében, készséggel állok rendelkezésére. Legfeljebb risztölünk.

MajorDomus # 2016.07.10. 10:38

Ühüm.
Gondolom arra gondolsz, hogy a takarnetes túl. Lapról ezt kideríthette volna.

Szerintem vissza kell menni az épületek használatbavételi vagy építési engedélyhez, bár az 1800-as évek óta ez nehezen elkepzelhető.

Én tudom hogy marhaság, és Kbs fogja a fejét, de a laikus mondhat hülyeséget is: azt javasolnám, hogy új adás-vételi szerződés készüljön a Fő utca 11. számot adja el a tulaj, 816 hrsz alatt, ez simán átmegy a földhivatalon, bejegyzik a tulajdonjogot, a vevő megkapja a hitelt, az eladó a vételárat, utána nyugodtan ráérnek 3 év alatt pontosítani az ingatlan nyilvántartást.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.10. 10:06

Gondolom, ügyvéd készítette a szerződést...

huorsi # 2016.07.10. 07:25

Történik ez napjainkban, egy vidéki kis településen.

2 egymás melletti családi házról van szó.
Nevesítem Fő utca 1 (HRSZ: 816) és Fő utca 3 (HRSZ:817).
Fő utca 1 tulajdonosa örökléssel szerezte az ingatlant és az őt megelőző tulajdonosok is, nagyságrendileg 1800-as évek végétől.
Fő utca 3 tulajdonosa szintén örökléssel szerezte az ingatlant, de őt megelőző tulajdonos 1971-ben adásvétellel szerezte az ingatlant.

Fő utca 3 tulajdonosa értékesíteni szeretné az ingatlant. Meg is találta a vevőt, begyűjtötte a földhivataltól a szükséges papírokat, tulajdoni lap - térképmásolat. Aláírták az adásvételi szerződést, a földhivatalon annak megfelelően rögzítették is széljegyre.
Hitel elbírálás miatt megérkezett az értékbecslő az ingatlanhoz, aki észre vette, hogy hiba történt.

A valóságban úgy néz ki, hogy Fő utca 1 ingatlannak a HRSZ: 817 , a Fő utca 3 ingatlannak pedig 816, a HRSZ-ek felcserélésre kerültek.
Hogy még érdekesebb legyen, a térképszelvényen a Fő utca 1 házszáma 9, a Fő utca 3 házszáma pedig 11.

Mi lehet a megoldás? Egyik ingatlan tulajdonosának sincs információja róla, hogy mikor és ki cserélte fel a helyrajzi számokat.
A térképen csak a ház telken belüli fekvéséről és alakjáról lehet beazonosítani, hogy melyik ingatlan kié. Minden más adat róla hibás.
Lakcím azonosítón is minden a két félnek Fő utca 1 és Fő utca 3 szerepel.
A Fő utca 3 ingatlanra vonatkozólag az eladó a foglalót átvette, a vevőt birtokon belülre engedte, aki felújítási munkálatokat végez már. A hitel már az értékbecslésnél elakadt, a szerződésben foglalt határidő pedig fogy.

A földhivatalnál a kéz széttáráson kívül mást nem kaptak a felek.

Javaslatokat szívesen fogadok!