társasházi ügyvéd


H,Tibor # 2019.09.28. 21:18

Köszönöm a segítséget! Egyébként igen, a társasház közös területe a hely.

MajorDomus # 2019.09.27. 18:11

Több is van. Állapitson meg a közgyűlés területhasználati dijat(úgy értelmeztem,hogy tiétek a terület) ezt foglaljátok bele az szmsz-be. Ha nem fizeti,felszólitás,fizetési meghagyás. A ricsaj miatt kérjetek birtokvédelmet a Jegyzőtől.

H,Tibor # 2019.09.26. 20:55

Tisztelt fórumozóK!

A következő esettel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
Adott egy társasház, melynek az aljában egy kocsmát működtetnek. A probléma az, hogy a lakók beleegyezése nélkül használják az épület előtti, közös területet. Ugyanabban a társasházban van egy cukrászda is, aminek a tulajdonosai többlethasználati díjat fizetnek a teraszért. Ezt a többlethasználati díjat a kocsma tulaja (bérlője, a valódi tulaj egy volt lakó) nem fizeti, és nem is foglalkozott vele. Először csak páran kiálltak cigizni az ajtó elé, aztán kikerült egy asztal. Majd még egy. Most ott tart a dolog, hogy alig lehet megmaradni esténként a ricsajozóktól.

Kérdés:
Milyen eszközeink vannak, hogy megvédjük a nyyugalmunkat, és a tulajdonunkat? Új lakók vagyunk, most csöppentünk ebbe bele, de egy kicsit furcsa, hogy birtokháborítás végett egy rendőr nem intézkedhet. (A közös képviselő elmondása szerint nem tehetnek semmit, nem vizsgálja, hogy van-e engedély a terület használatára.) Ellenben (állítólag) ha csak hozzáérnék egy székhez, én kerülnék bajba, mert hogy az nem az én tulajdonom.

A lakógyűlés többször felszólította a kocsma bérlőjét, de igazából semmi lényegi kommunikáció, csak az időt húzza.

Bármilyen tanácsnak/észrevételnek örülnénk!

Köszönettel,
H. Tibor

ragyasdezso # 2019.09.24. 19:48

MD

15 éves futamidőre nem adnak mást.

MajorDomus # 2019.09.24. 18:31

És ki mondta hogy Mfb hitelről van szó?

ragyasdezso # 2019.09.24. 07:44

MD

Gólyahírnek igaza van.
Az MFB hitelnél van jelzálog a lakásokra: Amennyiben a jelen Szerződés 12. pontjában ingatlan jelzálogjog került kikötésre, úgy a 12. pontban megjelölt, biztosítékul szolgáló (biztosítható) ingatlan(ok) 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap szemle típusú másolatának hiteles kiadmányával igazolta, hogy a jelen Szerződés 12. pontjában megjelölt ingatlan(ok)ra a Bank jelzálogjoga az ingatlan-nyilvántartásba a jelzálogszerződésben meghatározott ranghelyre bejegyzésre, az ezt biztosító elidegenítési- és terhelési tilalom feljegyzésre került.

NemTom2019 # 2019.09.24. 07:36

MajorDomus, Köszönöm!

Mi történik akkor, ha az SZB a közgyűlés előtt beviszi a banknak azokat a dokumentumokat, melyek igazolják, hogy nincs a közös képviselőnek "legális státusza" ? Csak mert ha elsíbolja a pénzünket a közgyűlés előtt, akkor futhatunk a pénzünk után. Ezt szeretnénk megelőzni felmentése előtt.

Ha a Közös képviselő nem hívja össze az 1/10-el kezdeményezett közgyűlést, akkor az SZB a meghívó kiküldésével ill. kifüggesztésével elég ha megvárja a 22 napot vagy muszáj a 30-at?

Gólyahír # 2019.09.24. 06:25

Köszönöm a választ.
Kérdésem az lenne még,hogy kihez fordulhatunk ,szabálytalanság esetén, önkormányzat, bíróság..stb?

MajorDomus # 2019.09.23. 19:53

Hülyeség.
Kötelesek ők is fizetni,de semmijük nem lesz megterhelve(csak a pénztárcájuk).

Gólyahír # 2019.09.21. 21:32

Tisztelt Fórumozók!
Szakmai segítséget szeretnék kérni, társasházi ügyben.A képviselő szavazást írt ki,szigetelés,tetőfelújítás..stb.munkákatok elvégzéséhez szükséges hitelfelvételre,amely alapján a lakásokat 1,5 millió Forint hitellel terhelnék meg 15 évre (170 lakás)persze ez a közös költségek jelentős emelését is jelentené..Kérdésem,hogy 51 százalékos többségi szavazás esetén, kényszerhelyzetbe kerülnek a nemmel szavazók és akaratuktól függetlenül a magántulajdonuk hitellel lesz megterhelve?Van-e megoldás? Köszönöm

MajorDomus # 2019.09.16. 16:58

Nincs!
Közgyűlésen adjatok nekik felhatalmazást!
.
A státusza ettől még nem szünt meg,csak nem gyakorolhatja a tevékenységét. Az nem ugyanaz.
.
A közgyűlésen vonjátok vissza a megbízását!

NemTom2019 # 2019.09.16. 08:10

Tisztelt Fórumozok!

van arra lehetőség, hogy a Közös képviselő banki aláírási jogának felfüggesztését az SZB kérje a banknál (pl. tulajdonosok xx %-nak aláírásával)?

Ok: közös képviselő státusza jogilag "megszűnt" ,mert maga helyett másra bízta a kkv-séget, mert őt eltiltotta egy hivatal a tevékenysége végzésétől

rozitira # 2019.09.13. 17:19

Köszönöm válaszát.

Naha71 # 2019.09.12. 11:48

Köszönöm a választ! Erre számítottam. Az SZMSZ egyszer már elkészült, de akkor valamiért nem lett elfogadva ( nem a fizetéses rész miatt). Most újra megírom...

MajorDomus # 2019.09.09. 18:00

Szmsz nélkűl a T.tv az irányadó,vagyis tul.hányad szerint kell fizetni.pont.
Állits magad mellé 21 % tulajdonost és fogadjatok el egy szmsz-t!

MajorDomus # 2019.09.09. 17:57

Szmsz-nek lenni kell! Tíz lakás esetén már társasházi törvény hatálya alatt működtök.
.
Az szmsz elfogadásához 50+% tulajdoni hányad kell,az egyharmad kevés,de egyharmaddal ha kevesen járnak el a közgyűlésre,érvényre tudod juttatni az akaratodat.

Naha71 # 2019.09.08. 12:11

Tisztelt Fórum!
Egy 10 lakásos társasházban lakunk 1/3 tulajdoni hányaddal. Értelemszerűen minden felújítási, javítási, karbantartási, közüzemi számla harmadát mi fizetjük. Azt azonban méltánytalannak érzem, hogy a közös képviselő díjának, a banki és egyéb adminisztráció (fénymásolás, telefon, dosszié) költségeinek is harmadát várják el tőlünk. Pillanatnyilag a közös képviselő díjához a szomszédok albetétenként 700-1400 Ft-tal járulnak hozzá, nekünk ez 5200 Ft-ba kerül. Úgy gondolom, az ő munkája nem a lakás méretektől függ, hanem az albetétek számától. A társasházi törvény lehetőséget kínál rá, hogy az SZMSZ-ben rögzíthessünk a tulajdoni hányadtól eltérő fizetési módot. De, nekünk nincs SZMSZ-ünk. Valamint a többi tulajdonos ragaszkodik a tulajdoni hányad szerinti fizetéshez, hisz ez nekik így jobban megéri. Mit tehetünk ilyen esetben? Törődjünk bele? Háborúzni sem szeretnék havi pár ezer forint miatt, de ez a különbség évről-évre növekszik. Van ebből kiút?
Köszönettel!
H.

MajorDomus # 2019.09.06. 20:41

1.igen
2.ha a közgyűlés igy döntött akkor igen
3.2019-ben arra a szintre már el kellene jutni.hogy vízórát szereltetek be,hogy ne a más fogyasztását is velem fizettessék ki.
4.a fentiekből következik.hogy a közgyűlés a nem vízórás lakásra megállapit egy vizdijat.
5.az más kérdés hogy egy üres lakásra ez nem jogos,de azt sem jogos elvárni,hogy valaki ott álljon a lakás előtt és ellenőrizze hogy mikor használják és mikor nem.
6. 2 havi vizdijból simán beszereltetsz egy vízórát,és megoldottad a problémát.
7.a dokumentumokat jogosan kéred.azt meg kell kapnod.
Jelezd a képviselőnek,ha nem kapod meg 8 napon belül.a Jegyzőhöz fordulsz. Ez elegendő lesz.

rozitira # 2019.09.05. 08:21

Tisztelt Fórum!

A következö ügyben keresem:
Miután édesapám ez év júliusában meghalt,kiderült,hogy jelentös közös költség tartozása van. Testvéremmel közösen azt kiegyenlítettük és egyenlítjük ez év decemberéig még,így állapottunk meg a közös képviselövel.
Ami még tudomásunkra jutott a k.költséget illetöen, hogy azt a ház 2016.júliusától 15.999 forintról 24.000 forintra emelte vízóra hiánya miatt. A ház többi lakásában van vízóra, édesapámnak nem volt.

A 24 ezer forintos havi közös költséget jelenleg utaljuk rendesen.

Kérdésem a következö: a k.költség emelése jogos volt-e 2016-ban? Kötelezhetö volt-e édesapánk vízóra beszereltetésére?
Jelenleg az ingatlan (XXI.ker,60nm) lakatlan, kértük a házat,hogy ennek figyelembe vételével csökkenthetö lenne-e havi költség. Ök ebbe nem egyeztek bele.
Kértük a házat, hogy mind a havi k.költség lebontását, mind az Szmszt, mind a ház aktuális vízfogyasztását bizonyítottan küldjék el részünkre.
Ez sem történt meg.

Mit tehetünk? Számunkra a 24000 forint havi költség megalapozatlanul magas.

Válaszát elöre köszönöm!

Üdvözlettel, Gabriella

P.Mária. # 2019.09.03. 12:07

Köszönöm a gyors válaszát,pontosan úgy fogok tenni ahogy leírta.
a Biztósitóval már beszéltem és benne van a vizkár nekem de mivel a felső szomszédé a felelöség igy az önkormányzat kell rendezze a biztósitót felelöség biztósitásra.Amennyiben az önkormányzat nem hajlandó erre akkor a saját biztosítóm rendezi majd.
De ugye a biztósitó csak 1x fizet ugyanabból a problémából adodótt kárért évente.
Ezt a Társasház bitósitója már közölte.1x fizettek érte.Azóta a mostani a második beázás ugyanis az önkormányzat még nem intézte a saját biztósitójával a leázást és ugye közbe mig ülnek az önkormányzaton a seggükön addig ázok és várok és újra ázok és újra várok.
félelmetes hogy nulla empátia nincs a szomszédokban.
köszönöm a gyors választ mégegyszer.
Nagyon jó tanácsokkal látott el.
további szép napot :)
Mária

MajorDomus # 2019.09.02. 18:55

1.alap,hogy a bérlő magatartásáért a tulajdonos felel.ahogy az általuk okozott károkért is.
2.az önkormányzat nevében általában egy cég látja el a lakások kezelését.
3. Szó elszáll alapon mindenképpen irásban jelrzd a problémát a kezelő cegnek,ha ilyen nincs.mert kisvárosban lasz a polgármesternek.
Köss lakásbiztositást,ha van,egészitsd ki vizkárbiztositással még a felújitás előtt.
4.a legközelebbi leázásnál kérj a Jrgyzőtől birtokvédelmet.
5.a károkat folyamatosan dokumentáld,fotók,video.tanúk.
6. Végül pereld be az önkormányzatot kártéritésért.
Ez már elég ok lesz arra.hogy felmondják a bérleti jogviszonyukat.
Sok sikert

P.Mária. # 2019.09.01. 14:35

Tisztelt MajorDomus!

Problémám a következő!
Egy 6 lakásos társasházban lakom saját tulajdonu lakásban.
A felső szomszédok albérlök,önkormányzati a lakásuk.
Március óta most áztattak el 4x vizzel.
Elöször még nem voltam morcos ,megesik az ilyen.FElújjitás elött álltam a fürdöszobám plafonja és oldal fala teljesen elázott,és az elöszobám menyezet és oldal fala amit tavaly festettem ki.
Ez volt márciusban.
.kijavitottam amit lehetett a fürdö még mindig felújjitásra várt hisz apránként tudtam megvásárolni a felújjitáshoz a dolgokat.
Aztán jött a július. ismét ugyanugy ugyanott,aztn augusztus 14 ugyanőgy ugyanott.és szeptember 1.szintén ugyanaz
minden alkalommal lehivtam a szomszédot és kértem oldják meg a problémát.semmit se tettek aztán önkormányzathoz fordultam a közös képviselömmel,
kijöttek egyszer aztán kétszer és a mai elázatásomnál is biztos kijönnek.Azt igérték aug.14én hogy aug 26 ikai héten érkezik egy viz szerelö és feltárja a gondot.
Ez nem történt meg nem jött a szerelő.
az albérlök meg magasról letojják.
szeptember 21én állunk neki a fürdöszoba felújjitásának és sajnos ismét már az elöszobának is mert felholyagzott teljesen a sok beázástól már javitani kis festékkel esélytelen.
Mit tehetnék a továbbiakban?Az önkormányzat már 10 éve próbál megszabadulni a bérlüitöl mert csak lelakták a lakást. a kéményünket megbontottát és belecsatlakoztatták a kályhájukat,gázt lekötötték a vizet nem fizetik a közösköltségböl kell kifizetnünk mert a viz szolgáltató az egész ház fö óráját zárja el.Ezt az összeget évente az önkormányzat ha nem is teljesen de kifizeti a háznak.
Közölte az önkormányzat hogy nem tudják kitenni öket sehogy.Kérdeztem miért?A válaszuk hogy nem tehetik meg. (gyanitom attól félnek ami már megtörtént egyszer ez a család a médiához ment siránkozni ami által megkapták 20-25éve a felettem levö lakást amit soha egy festékkel sem próbáltak rendben tartani).az egész lakást egészen ellepte a fekete penész.szó szerint nem látni a falakat már a penésztöl.Ami gyanitom lassan hozzám is lejön.És nyilván ezer probléma van velük nem részletezem mert jó néhány napig sorolhatnám.
Mi a teendő ebben az esetben?
Sose voltam gonosz velük.még 2 vödör festéket is adtam nekik hogy fessenek ki legalább ahová elég,hengert mindent adtam nekik.próbáltam nem letépni a fejüket sem a sokadik beázásnál sem.Nem voltam agressziv.de ez tarthatatlan már amit müvelnek.Azért mindent én sem nyelhetek be.
Most viszont már tényleg nem tudok mit tenni.
Mit tehetnék?

üdvözlet
P.Mária

grabber91 # 2019.08.12. 13:57

Tisztelt fórum,

azzal kapcsolatban kérném a segítséget, hogy pincehelyiséget vásárolnék, mely jelenleg "raktár" jellegű. A környéken nagyon sok pincehelyiséget hasznosítanak, valamely módon (varroda, vegyesbolt, masszázsszalon...) Én szabadulós játékot építenék, mely szolgáltatói tevékenység, tehát önkormányzat felé nem jár bejelentési kötelezettséggel a kerület szabályai szerint.
Azt szeretném megtudni hogy a "raktár" jellegű pincében folytatható e szolgáltatói tevékenység jogilag. Tudomásom szerint több ilyen szabadulós játék működik "műhelyben" például, de senkitől nem tudtam biztos információt kapni arról. hogy "raktár" jellegű helyen ez a tevékenység működtethető e.

Vàlaszàt előre is köszönöm!

grabber91 # 2019.08.12. 13:57

Tisztelt fórum,

azzal kapcsolatban kérném a segítséget, hogy pincehelyiséget vásárolnék, mely jelenleg "raktár" jellegű. A környéken nagyon sok pincehelyiséget hasznosítanak, valamely módon (varroda, vegyesbolt, masszázsszalon...) Én szabadulós játékot építenék, mely szolgáltatói tevékenység, tehát önkormányzat felé nem jár bejelentési kötelezettséggel a kerület szabályai szerint.
Azt szeretném megtudni hogy a "raktár" jellegű pincében folytatható e szolgáltatói tevékenység jogilag. Tudomásom szerint több ilyen szabadulós játék működik "műhelyben" például, de senkitől nem tudtam biztos információt kapni arról. hogy "raktár" jellegű helyen ez a tevékenység működtethető e.

Vàlaszàt előre is köszönöm!

MajorDomus # 2019.04.26. 18:19

Nem. A hőszolgáltatóé!
Vedd fel az éjszakai zajokat,és vidd be a területvezetőségre!
.
Segiteni fognak!