Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Melléképület, garázs építési engedélye

Gráni # e-mail 2020.08.28. 07:19

Üdvözlök mindenkit! Szeretnék tanácsot kérni garázs ügyben. Milyen feltételeknek kell megfelelni a garázsnak? Saját kezüleg építenénk meg, a méretei 6m x 6m lenne, ez elegendő lenne a két autónak. A garázs különálló lenne fa vázzal, kivül-belül OSB, természetesen az alja lebetonozva. így a magassága kb 4,3 méter lenne, de maga a garázs kapna egy belső mennyezetet is, hogy egyenletes legyen a teteje. A telek beépítési százaláka igen kedvező, bőven elfér a ház takarásában. Arra törekedünk hogy minden jogszabálynak megfeleljen, ezért akérdésem az lenne hogy ez így szabájos-e? Milyen paramétereken kell változtatni? Esetleges buktatók?

üdvözlettel Ferenc

schawo # e-mail 2020.08.10. 20:43

Acélszerkezetes, egy oldalról megtartott, minden oldalról nyitott, elbontható autóbeállót szeretnék építeni. Alapvetően vonatkozik-e erre a mentesség?

nanemaaa # e-mail 2020.07.22. 15:37

robi80
Az engedély lejárta előtt egyszer lehet kérni az engedély hatályának meghosszabbítását egy évvel. Egyébként ha idén járna le, akkor a korona miatt automatikusan hosszabbodott egy évvel. Ha az épület eléri a szerkezetkész állapotot, de használatra még nem alkalmas, akkor többször is lehet egy-egy évvel hosszabbítást kérni.
Építési engedély alapján elkezdett építés nem mehet át egyszerű bejelentésbe.

Ha elmulasztottad a szükséges teendőidet és hagytad az engedélyt lejárni, akkor igen, újra meg kell kérni az engedélyt a folytatásra, ha van még engedély köteles hátra lévő építési munka. Ha nincs, akkor szépen befejezed az építkezést, és majd kérsz használatbavétel tudomásulvételét, vagy engedélyt.

robi80 # e-mail 2020.07.21. 23:23

Tisztelt Fórum!

A következő kérdésem lenne. Abban az esetben ha az építési engedély 5 éves érvényessége lejár mi a teendő? Azt olvastam valahol,hogy újra kell a papírozást kezdeni,de már az aktuális törvényekkel. Szóval akkor csak bejelentési kötelezettség van? Vagy fennmaradási engedélyt kell igényelni?
Pontosan hogy is van ez? Egy 36 négyzetméteres melléképületről lenne szó.
Válaszukat előre is köszönöm!

robi80 # e-mail 2020.07.21. 23:23

Tisztelt Fórum!

A következő kérdésem lenne. Abban az esetben ha az építési engedély 5 éves érvényessége lejár mi a teendő? Azt olvastam valahol,hogy újra kell a papírozást kezdeni,de már az aktuális törvényekkel. Szóval akkor csak bejelentési kötelezettség van? Vagy fennmaradási engedélyt kell igényelni?
Pontosan hogy is van ez? Egy 36 négyzetméteres melléképületről lenne szó.
Válaszukat előre is köszönöm!

Flower28 # e-mail 2020.07.12. 17:02

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni. Belterületen osztatlan közös tulajdonban lévő ház melléképületként van feltüntetve a tulajdoni lapon. (Nettó 68 nm2 lakó ingatlan)Ilyen esetben mi a teendő? Érdemes ilyen ingatlannal foglalkozni? Hitelezhető-? Milyen jogszabályok vonatkoznak egy melléképületre, van-e lehetőség ,hogy külön helyrajzi számot kapjon?

bnamlak # e-mail 2020.07.09. 20:12

Garázsajtó van a barkácsműhelyen, garázs lehet? Valóban lesz bent pár lom: fűnyíró, fűkasza, biciklik, nyuszi motor, elektromos kisautó, meg egy satupad árnyék fallal.
Mosókonyhában, és kazánházban is tartózkodom több időt, akárcsak a műhelyben. Mire fel ez a helyiség diszkrimináció? ????
Lehet, hogy lesz bent egy WC is. Ott is lehet időzni, ha szorult a helyzet. Komolyra fordítva a szót: milyen helyiségek alakíthatóak ki ebben a 100 légköbméter alatti épületben?

wers # e-mail 2020.07.09. 10:56

Ellenben egy barkácsműhelyről azt mondani, hogy nem emberi tartózkodásra szolgál.... no ezt nem fogják bevenni. ;)

Át kell keresztelni ;) barkácsgépek, eszközök tároló helye. Egy kis idő után úgy is ezzé alakul tapasztalat szerint, oda ember alig fér be a sok lomtól (sok mindenre egyszer még használható értékes.....)

nanemaaa # e-mail 2020.07.09. 10:36

Nettót néz a hatóság is, hiszen ez van a jogszabályban.
Ellenben egy barkácsműhelyről azt mondani, hogy nem emberi tartózkodásra szolgál.... no ezt nem fogják bevenni. ;)

bnamlak # e-mail 2020.07.08. 21:36

Tisztelt Jogi fórum!

Nekem is a nettó 100 légköbméter alatti, nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény után kérdeznék.
Házunkatat egy kivitelezővel bővítjük és a tervező figyelmeztetett, hogy a még épülő félben lévő melléképület szemet szúrhat az építési hatóságnak, mert ők nem a nettó, hanem a bruttó térfogatot nézik. Ez a figyelmeztetés mennyire helytálló? Önkormányzatnál bejelentettük a melléképület épülést, szomszéd is engedélyezte, mivel telekhatáron van.

Lakó épülettől távolabb, független alapon álló melléképület adatai: Bruttó 160 köbméter, bruttó 11,6 x 4,6 alapterület, 30-as blokktégla fal. Belülről nettó 92,4 köbméter, 11 x 4,2 méter alapterület, belmagasság 2 méter. Válaszfalakat levonva 89 köb. Tetején végig napkollektor lesz, ezért a tetőnek 3,2 méterről 2,4 méteres szintig lejtése van. Épületben kazánház, mosókonyha, spájz és egy barkácsműhely lesz, padlástér nincs, szigetelés lesz a tető és mennyezet között.

Válaszukat előre köszönöm!

jacksly # e-mail 2020.07.07. 19:18

köszönöm szépen a válaszod!

nanemaaa # e-mail 2020.07.06. 09:02

Az általános érvényű kötelező és a helyi építési előírásokat be kell tartanod mindenképpen. Más dolgod nincs. Legfeljebb ha az épületeket fel akarod tüntettetni az ingatlan-nyilvántartásban, akkor a felépített épületekre kérhetsz a polgármestertől hatósági bizonyítványt.

jacksly # e-mail 2020.07.03. 17:15

világos, de ez nem lakóépület lenne, hanem az egyik egy hobbiasztalos műhely, a másik pedig kerékpár + fűnyírótároló. Egyikben sem lesz se fűtés, se gáz, se víz, csak villany.

De akkor így lesz 2 különálló épület egymás mellett, ezen ne múljék, csak hogy ne kelljen az építési engedéllyel bíbelődnöm...

Van még valami bejelentési kötelességem, vagy bármi egyéb ezzel kapcsolatban, amire figyelnem kéne, vagy mehet simán a 2 különálló épület építése, és ha elkészültek, akkor ennyi?

nanemaaa # e-mail 2020.07.03. 13:46

Egy 12 lakásos lakóépületben lévő lakásoknak is külön bejárata van, mégse mondanád lakásonként külön épületeknek őket. Van ebben logika. ;)

jacksly # e-mail 2020.07.02. 21:12

Értem. Köszönöm.
Tehát akkor kénytelen leszek 2 különálló épületet építtetni egymás mellé kb. 1 méterre egymástól, hogy ne számítson egybe? Ebben aztán nincs logika, így is, úgy is 2 külön bejáratuk lesz, de akkor ám legyen.

nanemaaa # e-mail 2020.07.02. 08:49

jacksly
Egybe.

jacksly # e-mail 2020.07.01. 17:49

Kedves Tagok, Fórumozók!

Nem vagyok jogász, ezért nem értek hozzá, az információdömpingben pedig elveszettnek érzem magam... így segítséget szeretnék kérni a következőben:

Olyan különálló melléképületet (faházat) szeretnék építtetni a kertemben hátul, ami egybe lenne ugyan építve (ergo a tető az egyben lenne), de 2 külön bejárata lenne, azaz az egyikből nem lehet átmenni a másikba. Az egyik 6 x 7 méter, a másik 6 x 3 méter alapterületű lenne, mindez kb. 10-15 cm magas beton "alapon", mert esős időben magas a belvíz-szint.
Kérdezném, hogy így a nettó 100 légköbméter egybe számít-e, vagy külön-külön?
Ha egybe számít, akkor értelemszerűen építési engedély köteles lesz a faház építése, de ha külön-külön, akkor viszont már nem.
Ugyanis a 6 x 7 m alapterület x 2,3 m belmagasság = 96,6 légköbméter.
A 6 x 3 m alapterület x 2,3 m belmagasság = 41,4 légköbméter.
Szóval nagyban számít a jogalkotó értelmezésén ez a nettó 100 légköbméter, de én nem tudom pontosan, hogy hogyan is számítják ezt...

Köszönöm a segítőkész tájékoztatást előre is!

nanemaaa # e-mail 2020.05.25. 08:42

Ha egy szabálytalan épületet szabályossá alakítasz, azért szerintem senki nem fog felakasztani. Arra viszont figyelni kell, hogy mint ahogy a nők is mondják, nem a méret a lényeg. Az összes többi építésügyi szabályt is be kell tudni tartani.

Lrnko # e-mail 2020.05.24. 10:38

Üdvözlöm,

Van egy 100m3 meghaladó garázsom amire nincs engedély,szeretném átalakítani,hogy 100m3-t ne haladja meg,mert az ingatlant eladnám.A tíz év még nem járt le. Ön szerint jó ötlet e?
Ha már az átalakított garázst valami módon a hatóság vizsgálná, mik lehetnének a következmények?? Bontás+büntetés (100.000+m2*0,5) ez reális?! Köszönöm

Vica17 # e-mail 2020.05.18. 14:24

Kedves Nanemaaa! Köszönöm szépen a válaszát.

nanemaaa # e-mail 2020.05.18. 08:33

Vica17
Lényegében jól gondolod, az oldalkert előírt méretét mindig be kell tartani, melyben épület az országos előírások értelmében nem helyezhető el. Ugyanakkor elvileg a helyi építési szabályzat eltérhet az országostól, és eltérő oldalkert méretet is meghatározhat.
De abban mindenképpen igazad van, hogy engedély nélkül végezhető építési munkát is csak az általános, országos érvényű és a helyi építési szabályok betartásával lehetséges.

Vica17 # e-mail 2020.05.15. 19:20

Tisztelt Tagok, Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék hátha valaki tud bármilyen támpontot adni az alábbi problémával kapcsolatban.
Helyi építési szabályzatban nem találok arra vonatkozó egyértelmű leírást, hogy az oldalkert minimális méretére vonatkozó előírást akkor is be kell tartani, ha pl. garázsról, kerti építményről, tárolóról van szó, és nem lehet azt az oldalkertben bárhol csak úgy letenni. Vagy tévednéK? Attól, hogy valami nem engedély vagy bejelentés köteles, attól még figyelembe kell venni mind az elő-, az oldal és hátsókertre vonatkozó előírásokat, nem? Gondolok itt konkrétan arra, hogy ha a ház oldala és a telekhatárt jelző kerítés között pont akkor a távolság, amekkorát a jogszabály ír, akkor oda már sem garázs, sem kerti épület, építmény nem kerülhet, szerintem.
Minden segítséget köszönök.

drbjozsef #   2020.05.15. 11:49

De statikában jártas személyek esetében mindenképpen fontos a pontosság, kiszámolni négy tizedesig az eredményt, aztán megszorozni kilenccel mint biztonsági tényező, hogy nehogy összedőljön a ház. :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2020.05.15. 09:54

VaZoLa
Lényegében igazad van, de én a kérdésből indultam ki, és konyhanyelven válaszoltam, mert a laikus kérdező ezt meg is érti. Ha elolvastad a kérdést, láthattad, hogy a kérdező tisztában volt vele, hogy nettó az a 100 m3, ezt felesleges lett volna tovább ragozni.
De statikában jártas személyek esetében mindenképpen fontos a pontosság, különben összedől a ház.

nanemaaa # e-mail 2020.05.15. 09:50

Szőke77
Nem szabályos, az oldalkertben nem szabad épületet építeni.