Melléképület, garázs építési engedélye


Szilesz # 2019.04.15. 17:18

Sziasztok.Vásároltunk egy építési telket oldalhatáros besorolással.Egyelőre költséghatékonyság miatt garázs helyett beállót terveztünk,de pont az oldalhatárra.Mi kell ahhoz,hogy beleszámolják a fedett beállós is az épületbe?(magasság,határoltság,tető fajtája)Az alapozás szeretnénk legalább megúszni.köszi,Sz.

nanemaaa # 2019.04.15. 10:45

BakiBIL

Műtárgy.
Nem.
Nem.

BakiBIL # 2019.04.15. 09:07

Sziasztok!

2*3 m alapterületű 120 cm magas négy oldallal rendelkező tető nélküli tároló, ami zsalu kőböl készült, arra kell e valami engedély? Még az előző ingatlan tulajdonos építette. több mint 10 éve. térképen nem szerepel. Egy hátsó udvaron helyezkedik el, 10 tyúk trágyája van benne, lemetszett fagallyak, lenyírt fűt tárolok benne.

Térképen kell e szerepeltetni, vagy kellett volna erre valami engedély?

Üdv

csubuka # 2019.04.12. 09:29

nanemaa:

Köszönöm, akkor azért majd szólok a most építő szomszédnak, hogy oda ne nagyon tegyen rendes ablakot, mert azért mindennek van határa :D Legyen elég, hogy teliszórják a bodegákkal a környéket.

nanemaaa # 2019.04.12. 07:20

Azon a falon ablak csak úgy, lehet, mint oldalhatáros házon nem?

De.
Stimmel.

csubuka # 2019.04.11. 09:14

nanemaa:

Köszönöm szépen a választ!

Nem a legjobb hír. Akkor pihentetjük ezt. 10 évünk még van durvább eszközökkel érdekérvényesíteni, ha kell.

Ha újabb okosba építés lesz a kerítés mellé, akkor azért szólunk majd a szomszédnak, de egyelőre a béke a cél.

  • Sajnos persze ilyen befedett, falakkal csak részben körbevett építményről van szó.
  • A másik szomszédnál még csak az alap látszik. Ő a hátsókertbe rak majd egy bodegát. 1m-re a kerítéstől. Azon a falon ablak csak úgy, lehet, mint oldalhatáros házon nem?

Tehát:

  • az építmény határfalába épített ablakoknak 1,8 méter magasságba kell kerülniük,
  • a nyílászárók felülete nem haladhatja meg a 0,4 négyzetméter nyitható felületet.
nanemaaa # 2019.04.11. 05:46

csubuka
Ismervén a kormányhivatalokban jelenleg kialakult folyamatokat szerintem kizárt, de nem lehetetlen, hogy egyszer csak munkára is kényszerítik majd őket.
A kemence magában egy műtárgy, az nem fog befolyásolni semmiben. De ha a szokott módon ez egy fedett-nyitott épületben került elhelyezésre, az már nagyobb gáz. Bár nem tudok olyan esetet elképzelni, hogy egy új épületet ne lehetne úgy megtervezni, hogy az szabályosan elhelyezhető legyen bármi mellé is. Persze, ha valóban tervező a tervező.

csubuka # 2019.04.10. 11:45

nanemaa:

Köszönöm szépen a választ!

  • Szerinted hivatalból bármi ellenőrzést fog kapni a szomszéd? Mi nem szólhatunk ezért a hivatalnak, a viszony ápolása miatt...

Pont egy kemencét és füstölőt rakott amúgy a szomszéd az oldalkertbe, itt sajnos nem lehet fotót rendesen berakni, de vicces. Ez azért nem szép tűzveszély szempontjából sem gondolom. Mindegy van még 10 évünk mire legalizálja az elévülés, addig, ha építeni akarunk max egy jó kis perrel megoldható lenne gondolom. Addig meg jobb a béke. Ennek a kemencés helyszínnek úgy sincs semmi ablaka, mert nyitott dolog. Az csak nem szól bele akkor a mi telkünk építhetőségébe.

nanemaaa # 2019.04.10. 08:09

Jkata87
Első olvasatra mindenképpen meghaladná az épület a 100 lm3 térfogatot, tehát építési engedély köteles, terveztetni kell. Ha már tervezteted, akkor érdemes arra a célra, aminek később használni akarod, hogy ne utólag tudd meg, hogy ha olyan rendeltetésű épületet oda nem építhetnél, mint amit szeretnél. Mert ha már beleöltél pár milliót, akkor nagyon rosszul fog esni, ha kiderül, kidobott pénz volt.

nanemaaa # 2019.04.10. 08:05

Valamennyi távot azért karbantartás miatt jó lenne ha hagyna a kerítésünktől, hiába építhet jogilag a hátsókertjébe. Jogilag pont a kerítésre is építhetné?

Sőt, a helyére is, ha az egyébként teljes terjedelmében (alapozásával együtt) a saját telken marad.

nanemaaa # 2019.04.10. 08:03

csubuka

OTÉK 36. § (6) * „ Az elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül nem lehet:

  • növénytermesztés céljára szolgáló kerti növényház (üvegház), fóliasátor,
  • tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy,
  • árnyékszék,
  • kemence, húsfüstölő,
  • állatkifutó,
  • trágyatároló, komposztáló, továbbá
  • siló, nem terepszint alatti vagy terepszint alatti fedetlen kialakítású ömlesztett anyag-, folyadék- vagy gáztároló.

Egyebekben a szabálytalan építések feltárása, építésrendészeti eljárás lefolytatása nem az járásszékhelyi települési jegyző, mint építésügyi hatóság feladata, hanem a kijelölt kormányhivatal járási hivataláé, mint építésfelügyeleti hatóságé. Ezért nem érdekli a jegyzőt (építésügyi hatóságot), hogy ki mit épít engedély nélkül.

A szomszéd építkezésének a te telked beépíthetőségének vizsgálata kérdésében nem az építmény telekhatártól mért távolsága a lényeg, hanem az építmény kialakítása, alaprajzi elrendezése, nyílásainak léte, vagy nem léte. Ezek olyan szakkérdések, amiket alkalmasint majd a tervező fog vizsgálni, ha lesz egyáltalán építési szándékod.

csubuka # 2019.04.09. 19:36

Annyira nem segítőkészek itt éppen a hivatalban. Ha azok lennének, akkor nem egy netes fórumon okosodnék hanem innám a szavaikat. Főleg nem kívánnak részletekbe menni. Legutóbb, annyi volt, hogy hátsókertbe tök okés ezeket építeni, ennyi. Tovább nem jutottunk. A hivatal errefelé nem feltétlenül a népért van. Lehet másnál jobb a helyzet persze.

MajorDomus # 2019.04.09. 19:16

Egy telefonnal megtudod a helyi épitésügyi hatóságtól mi a helyi szabályozás!

csubuka # 2019.04.08. 20:44

JKata87:

Bejelentésmentesen csak 4,5m magasságig és 100 légköbméter térfogatig lehet melléképítményt építeni. Ez az átalakításod erősen ezt átlépné. Miven nem lakóépület, amit (300m2-ig?) "egyszerű" bejelentéssel lehetne bővíteni (e-napló, meg minden terv kell hozzá attól még, mert egyszerűnek titulált), ezért ez engedély köteles szerintem.

Jkata87 # 2019.04.08. 19:37

Üdv. Nekem van melléképületként feltűntetve egy betonalappal rendelkező, b30as téglából készült építmény a térképmásolaton. Eredeti mérete 4.5 méter x 9 méter. Ezt szeretném 6 méter x 10méterre bővíteni könnyűszerkezettel. A házról semmilyen műszaki leírásom nincs, pl tetőburkolat, stb. Szeretnék segítséget, hogy ennek a bővítése engedély köteles? Ha nem, akkor a későbbiekben, hogyan fogom tudni műhellyé ( cégtelephellyé) nyílváníttatni? Köszönöm a segítséget!

csubuka # 2019.04.08. 16:43

Kedves nanemaaa!

Köszönöm a választ!

Ha ezt olvastad, akkor rosszul olvastad.

OLDALKERT sértő:

  • Akkor a melléképítmény, ami szabálytalanul épül a szomszéd oldalkertjébe (a mi telkünkkel párhuzamos a telke ennek a szomszédnak épp), az a jövőben korlátozhatja a mi telkünknek a beépíthetőségét (szűkítené pusztán a saját telkünkből adódó építési helyünket?)? Milyen méreteket kell nézni? Valami tűzvédelmi táv vagy telepítési táv, ami miatt beleszólhat a mi telkünkbe? Illetve a melléképítmény tetője se lóghatna oldalkertbe nem? Nem csak a falról van szó, hanem gondolom az 1m feletti részekről.
  • Sajnos egy kemencét rakott 2-2,5m-re a kerítésünktől. Ez gondolom tűzbiztonsági okokból nem kerülhetne oda. Külön OTÉK szabály tiltja.

Az emberek megbolondultak a bejelentésmentes 100 légköbméteres épületekkel és favelát csinálnak a kertesházas részből. De ugye pereskedni se jó, mert a szomszédi viszony fontos. Vajon az önkormányzat öntevékenyen észleli a csalást az éves légifotókon és hivatalból eljárnak minden bejelentés nélkül? Az jó lenne mondjuk, bár kétlem, hogy az adópénzeket ilyen ésszerúen hasznosítanák.

HÁTSÓKERT-be építők:

  • A hátsókertbe építő szomszédok oldalkert sértése minket valóban nem érint szerencsére. Csak teljesen random csinálják ezeket a bodegákat.
  • Viszont hiába melléképület azért ha közel van a kerítéshez, akkor az ablakméret itt is szabályzott nem?
  • Valamennyi távot azért karbantartás miatt jó lenne ha hagyna a kerítésünktől, hiába építhet jogilag a hátsókertjébe. Jogilag pont a kerítésre is építhetné?

Köszönettel

nanemaaa # 2019.04.08. 08:14

csubuka
Ha ezt olvastad, akkor rosszul olvastad. De tény, ha valaki a rá vonatkozó szabályoknak megfelelően épít, azzal a szomszéd építési jogát nem, vagy nem különösebben fogja korlátozni. De azt jól érzed, hogy a hátsókertbe épített épület az oldalkertbe szabály szerint nem lóghatna be. Akkor sem, ha egyébként ennek rád nézve éppen nem lenne hátrányos hatása.

csubuka # 2019.04.05. 12:55

Kedves Fórumozók!

Azt jól értem, hogy általában a 100 légköbméter alatti melléképítmények lehetnek a hátsókertben is? De az oldalkertbe nem szabadna hogy belógjanak gondolom. Három szomszéd is elég ad hoc építi ezeket...

Az egyetlen fő baj, hogy nehogy a mi telkünk építési jogát bármiben is korlátozzák... De ugye melléképítmény nem tudja másik telek építési jogát limitálni? Azt csak normális épület tudná, ha jól olvastam.

Köszönöm előre is a tippeket

MajorDomus # 2019.03.29. 20:29

És másfél oldal feltételt....

nanemaaa # 2019.03.28. 14:47

Zsuzsatextil
Először is tisztázni kell, hogy van-e fogalma a településeden a melléképületnek? Mert országos érvényű jogszabályban nincs. Ha szerkezetileg önálló épület, akkor az a varroda okán második épület lesz. Ha egybeépül a lakóépülettel, akkor lakóépület bővítés. Ha önálló épület, akkor egyértelműen építési engedély köteles tevékenység.
Ha bővítés, és 300 m2 alatt marad, akkor elvileg lehet egyszerű bejelentés is. De mindenképpen terveztetni kell, annak keretében sok minden kérdésre választ fogsz kapni.

Zsuzsatextil # 2019.03.28. 10:39

Tisztelt Tanácsadó!
Melléképületet szeretnénk építeni (garázzsal együtt), ami később akár műhelyként (varroda)is funkcionálna.
Két szintes, könnyűszerkezetes épület lenne. A telken van már egy főépület (lakás, aminek 1 szobájában üzemel a vállalkozás).

A 2 épület összes br. alapterülete nem haladná meg a 300m2-t.
A kérdésem az lenne, hogyha melléképületként építjük meg, akkor kell-e valamilyen engedély? (Bejelentési kötelezettség, vagy esetleg építési engedély?)

Illetve ha eleve műhelyként építenénk meg, akkor milyen engedélyeztetés szükséges?

Segítségét előre is köszönöm!

MajorDomus # 2019.03.04. 19:43

Jobban.

emelint89 # 2019.03.04. 11:30

Tisztelt Tanácsadó! Adott egy 2018 tavaszán megkezdett könnyűszerkezetes garázs. Nem fejeztük be a szigetelést így a nettó térfogata 105,6 köbméter. Tehát így átlépi az építési engedély nélkül építhető határt! Ha fel szeretnénk a földhivatal által rajzoltatni a telkünkre, akkor számíthatunk rá, hogy lebontatják? Amennyiben "csak" büntetést szabnak ki, akkor a 100 köbméter feletti részre szabnak ki, vagy az egészre? Mennyi lenne ez a büntetés? Vagy jobban járunk, ha befejezzük a szigetelést és 100köbméter határ alá kerül a térfogata?
Köszönöm előre is válaszát!

MajorDomus # 2019.03.02. 22:40

A saját telkeden igen!

Krisztian2018 # 2019.03.01. 20:35

Üdvözlöm!
Kertes házban lakom érdeklődnék,hogy kocsi beálohoz kell engedély?
Egy már van csak szetetnék még egyett.
Tehát ki lehet bontani a kerítés és egy kocsi beàllot építeni a telekre.
Várom válaszát
Köszönöm.