Melléképület, garázs építési engedélye


nanemaaa # 2013.09.02. 06:35

Kassad
Az önálló épületet úgy képzeld el, hogy önmagában is rendeltetésszerű, biztonságos használatra alkalmasnak kell lenni. Pl, ha elbontod a lakóházat, ott marad a melléképület. A gipszkarton nem külső térelhatároló szerkezet, de ezt már írtam. A nájlon fólia se az!

Kassad # 2013.08.30. 08:58

A lakóépület oldalán van egy ajtó, ami jelenleg használaton kívül van.

Ha lehet ajtó a lakóépület és a garázs között anélkül, hogy ez 2lakótérbővítéssé" tenné, akkor oda építeném a garázst.

Ha nem lehet, akkor 1m-el az ajtótól arréb csúsztatva a fal mentén. Tehát így is lenne közös oldala a lakóházzal (pl a már említett futóra rakott kisméretű tégla), de nem lenne átjárás.

Én ezt a két variációt látom.

wers # 2013.08.30. 07:44

Nem tervezem a ház oldalát kibontani.

Akkor hogyan mész át rajta? Mintha azt írtad volna, ajtót akarsz oda rakni.

Kassad # 2013.08.30. 07:40

Lakoma,

"1.Az önálló rendeltetési egységek számának változása önmagában nem engedély köteles tevékenység. - Ez jó hír, tehát melléképületet engedély nélkül építhetek, kialakíthatok. Akkor miért van az, hogy a garázshoz is kell engedély ha már ajtót teszek rá?"

Az önálló rendeltetési egységek számának változtatása a MEGLÉVŐ ÉPÜLETEN BELÜL nem engedélyköteles. Tehát egy szobából csinálhatsz kettőt, vagy kettőt összenyithatsz (, ha nem jár tartószerkezeti módosítással).

Kassad # 2013.08.29. 13:22

Nem tervezem a ház oldalát kibontani.

Utánanézek az OSB-nek, köszönöm a tanácsot.

Lakoma # 2013.08.29. 13:06

nanemaaa

Köszönöm válaszod, de nem nagyon értek mindent amit írtál. A tartószerkezetet nem érinti, mert a tetőrész külön lett hozzáépítve, de mégis folytatódik, olyan mintha egyben lenne. A két házrészt egy pince ossza ketté.
1.Az önálló rendeltetési egységek számának változása önmagában nem engedély köteles tevékenység. - Ez jó hír, tehát melléképületet engedély nélkül építhetek, kialakíthatok. Akkor miért van az, hogy a garázshoz is kell engedély ha már ajtót teszek rá?

2. Egy lakásnak komolyabb követelményei vannak, mint egy melléképületnek. Ha másról nem is beszélünk, de pl hőtechnikailag. - A melléképületet téliesíteni szeretnénk, pl.kályha, és vízbevezetésről is szó van (konyha, fürdőszoba).Ha ezt megcsináljuk és később kiderül, hogy nem lett volna szabad, akkor bajba kerülök? Büntetést kell fizetnem, vagy ilyesmi? Rosszabb esetben meg kell szüntetnem?

3.Szóval, ha nem akarsz lyukra futni, akkor előtte tájékozódj, de leginkább bízz meg egy tervezőt az átalakítás megtervezésére. - Nem akarok lyukra futni és itt próbálok tájékozódni, mert nincs felesleges pénzem (se) terveztetni.

A kéményépítésről meg már nem is merek kérdezni...

Köszi! Lakoma

wers # 2013.08.29. 12:26

azért építész/statikus nélkül ne bontsd ki a házad oldalát
én oda is inkább OSB-t javallanék

Kassad # 2013.08.29. 12:20

Nem kültérre. Csak a lakóházzal közös falra. Tehát ha átfúrnánk a lakóház felől, akkor ez lenne a sorrend: lakóház fala,kb 10cm légrés, gipszkarton, és bent vagyunk a garázs belterében.

wers # 2013.08.29. 11:57

Gipszkartont kültérre? Nem javaslom. Betonyp vagy OSB, vagy egyéb kültéri építőlemez.
Van olyan is purenit, az is építőlemez, és az hőszigetel is.
(és ez nem jogi kérdés)

Kassad # 2013.08.29. 11:49

Nanemaaa,

Ez lett volna a második verzióm, a futóra rakott kisméretű tégla.

Bár ha jól értem, az általad írt követelménynek megfelel a gipszkarton is, hiszen bár nem írtam, de a tervem szerint a garázs tetejét a beton alapba állított fúrószárak tartanák (,mint pl a nagyobb fóliaházak vázszerkezetének az oldala, lévén ez konkrétan abból maradt ki...), és a gipszkartont arra gondoltam felcsavarozni (az meg vízálló, ilyenem van).

Még egy kérdés merült fel bennem. Közvetlenül lehet-e ajtó a garázs és a főépület között? Attól még nem fog lakótérbővítésnek számítani, ugye? Arra gondoltam pár napnyi tüzifát tárolnék a garázsban, így ha lehetne közvetlen ajtó, nem kellene kimenni a hidegbe, még ha fűtetlen is...

nanemaaa # 2013.08.29. 10:21

Lakoma
Ha az átalakítás nem érinti az épület tartószerkezetét, akkor elvileg megcsinálhatod engedély nélkül is. Az önálló rendeltetési egységek számának változása önmagában nem engedély köteles tevékenység.
Ugyanakkor nem ártana betartani a helyi és az országos építésügyi szabályokat, amiket fejből valószínűleg nem ismersz. Egy lakásnak komolyabb követelményei vannak, mint egy melléképületnek. Ha másról nem is beszélünk, de pl hőtechnikailag. Azon kívül vannak bizonyos alaprajzi, térkapcsolati követelmények is. Szóval, ha nem akarsz lyukra futni, akkor előtte tájékozódj, de leginkább bízz meg egy tervezőt az átalakítás megtervezésére. Ő talán tudja, hogy mit szükséges, mit lehet és mit nem.

nanemaaa # 2013.08.29. 10:15

Kassad
Ne spórolj! ;) Olyan anyagból kell lennie, ami alkalmas a lakóépület esetleges elbontása esetén is határoló fal szerepét betölteni. ;) A többi csak ámítás.
A határoló falnak nem ártana megfelelő mechanikai szilárdságúnak és időjárás állónak lennie, viszont mivel melléképület, így vélhetően fűtetlen, tehát lehet pl futóra rakott blokktégla is.

Kassad # 2013.08.29. 08:23

nanemaaa

Köszi. Ez fontos infó, mert önálló alapja nyilván lenne (ez összeérhet a házéval, ugye?), de úgy magától az embernek eszébe nem jutna önálló határfalat adni neki a közös oldalon...

Az önálló határfal lehet esetleg gipszkarton is? Vagy az ennek a kategóriának nem felel meg?

Lakoma # 2013.08.28. 18:26

Tisztelt Fórum!

A következőkben kérnék segítséget, tanácsot. Családi házhoz épült melléképületet teljesen szeretném különálló, lakható kuckóvá tenni. Erre ugyan olyan építési engedély kell, mintha újat húznék fel?Végül is már áll a ház, de kellene rá kémény és a vizet is jó lenne bevezetni. Mi a teendőm, hová forduljak, és mennyibe kerülne mindez?
Előre is köszönöm a segítséget!
Lakoma

nanemaaa # 2013.08.28. 15:14

Igen. Nem.
Csak önálló épületre érvényes a szabály.
Ha melléépíted, de van önálló alapja és határfala a lakóház mellett is, akkor igen.
Ha nincs önálló határfala, akkor az bővítmény, befoglaló méretei és térfogata hozzáadódik a lakóépülethez, annak részévé válik, így a lakóházra vonatkozó szabályok érvényesek rá.
Ez leginkább engedély nélküli építéseknél érdekes, mert míg az első esetben (önálló épület) 100 e Ft lesz négyzetméterenként a bírság alapja, addig bővítmény esetében ez is osztozik a lakóház sorsával, ami 140 (esetenként 160) e Ft/m2-t jelent.

Kassad # 2013.08.28. 12:48

Az 50m3-es, max 3m magas nem emberi használatú építményhez kapcsolódóan az merült fel bennem, hogy ezek csak önállóan álló építmények lehetnek-e? Vagy összeérhetnek a meglévő lakóépülettel? Tehát a ház 'oldalába' egy a házzal közös oldalfallal épülhet-e egy garázs engedély nélkül, ha amúgy belefér a HÉSZ-ba?

nanemaaa # 2013.08.05. 10:43

Olahek
A sátorfedést valóban odateheti. Legalább is az építési szabályok szerint. Ez azonban nem jelenti azt, hogy téged zavarhat az ingatlanod használatában. Ergo, ha a szomszéd füstje zavar és ez közvetlenül összefüggésbe hozható a sátorral, akkor fordulhatsz a jegyzőhöz, vagy a bírósághoz birtokvédelmet kérve.
Az egyetlen megválaszolandó kérdés szerintem az lesz, hogy maga a sátor közvetlenül szerepet játszik-e a füstölésben, vagy a szomszéd cigarettázhat-e sátor nélkül is a szomszédban az ablakod közelében?

nanemaaa # 2013.08.05. 10:37

alexand2
Az általad felvetett probléma nem építésügyi, hanem polgári jogi jellegű.
Alapvetően két dolgot tehetsz:

  1. Nem hiszed el az építési hatóságnak, hogy valóban minden szabályt betartattak az engedélyezéskor és ezért fellebbezel.
  2. Megvárod, míg felépül az épület és valóban bizonyítható lesz az általad most még csak feltételezett kár, és kártérítésért bepereled a szomszédot. Ez utóbbi esetben nem kötelező, de nem árt még most megfellebbezni az elsőfokú építési engedély határozatot, mivel a bizonyítási eljárás fontos elme lesz annak bizonyítása, hogy a magad részéről mindent megtettél-e a jogsérelem megelőzésére, vagy csökkentésére.
  3. Belenyugszol, hogy a szomszéd épít és nem csinálsz semmit.

(ez a 3 a 2! :D)

nanemaaa # 2013.08.05. 10:30

Q.MON

a rajta lévő ház alapterülete (ami 14 éve épült) bőven meghaladja ezt. Az ezért járó bírságot a tulaj már akkoribban kifizette, illetve az ingatlanadót is fizette az évek során. Azonban most kiderült, h az építésügyi hatóságnál és a földhivatalnál sincsen ez a ház bejegyezve, mintha nem is lenne?!

Tehát nem fizetett bírságot, mert azt az építésügyi a hatósági eljárás keretében kellett volna. Ha a hatóság nem is tud róla, akkor a "mondja maga is" tipikus esetével állunk szemben.

A kérdésem az volna, hogy rajtam számon kérhetnek-e bármit, ha igen milyen következményeket, bírságokat vonna maga után?

Az attól függ. Mikor történt a szabálytalan építés, ki építette, és ezt mivel lehet bizonyítani? Ha nem sikerül az építés idejét és az építtető személyét hitelt érdemlően bizonyítani, akkor a tulajdonossal szemben kell eljárni. De gondolom az adásvételi szerződésben rögzítve van a szabálytalan építés ténye, és az eladó jognyilatkozata, mellyel elismeri azt. ;)

A másik pedig, hogy létezik-e kiskapu?

Ezt mi innen nem tudhatjuk. Ha van nagykapu és látsz mellette egy kisebbet, ami általában a személybejáró, akkor van.

alexand2 # 2013.07.26. 00:22

Tisztelt hozzáértők!
A szomszédom a háza mögé a házam elé a kerítésvonalra egy 20mhosszú és 3,5m magas garázs, fatárolót szeretne építeni. Az engedély megvan. A polgármesteri hivatal építési osztálya szerint a körzeti besorolásnak megfelel, és örüljek, hogy nem 5,5 m mert ennyi is lehetne. A házam déli fekvésű, ha ez az építmény megépül az egész udvarunk börtönszerűvé válik. Megszűnik a jó kilátás nem beszélve a fal árnyékoló hatásáról.
Mit lehet tenni, ha egyáltalán érdemes??
Fellebbezés 30000ft van értelme???
Ha valaki tud tanácsot adni szívesen venném.
Üdv.

Q.MON # 2013.07.23. 13:12

Tisztelt Fórumozók!

Vásároltam egy zártkertet, aminek 3% a beépíthetősége, de a rajta lévő ház alapterülete (ami 14 éve épült) bőven meghaladja ezt. Az ezért járó bírságot a tulaj már akkoribban kifizette, illetve az ingatlanadót is fizette az évek során. Azonban most kiderült, h az építésügyi hatóságnál és a földhivatalnál sincsen ez a ház bejegyezve, mintha nem is lenne?!
Szóval, az elöző tulaj a ház építése után, pár éve - mielőtt eladta volna nekünk - engedély nélkül beépítette a teraszát. (Én ezt csak most tudtam meg.) A kérdésem az volna, hogy rajtam számon kérhetnek-e bármit, ha igen milyen következményeket, bírságokat vonna maga után? A másik pedig, hogy létezik-e kiskapu? Mármint, ez a ház nem is létezik, ha én most bemegyek, h tisztázzam ezt a házat, hogy a polgármesteri hivatalon kívül (ahol tudják, h ez van, mivel a bírság annak idején ki lett fizetve és az adó is fizetve lett) a most illetékes kormányhivatali építésügynél és a földhivatalnál is szerepehessen, akkor kikerülhető-e ez a beépítettség utáni "utó" engedély vagy bármiféle bírság?

Olahek # 2013.07.19. 08:01

Szakmai, jogi segítségre van szükségünk!
Hajdúszoboszlón élünk, 1997- ben költöztünk be saját építésű családi házunkba. A házunk a telekhatárra épült, s az építési engedélynek megfelelően hátrafelé az oldalsó telekhatárig (illetve kerítésig) csatlakozik hozzá egy terasz. Hálószobáink ablakai is hátrafele néznek.
Közvetlen szomszédunk tavaly úgy gondolta, hogy egy fából készített filagóriát helyez el közvetlenül a teraszunk másik oldalán, a mi építési oldali kerítésünk mellett. Állítólag járt bent az önkormányzatnál, ahol az építéshatóságon azt az információt kapta, hogy 40 cm elhagyása mellett oda teszi a filagóriát, ahová szeretné. Kibetonozott a teraszunk „tövében” egy részt (kb 4X4 méteres), s el is kezdte a filagória felállítását.
Többször próbáltuk kérni tőlük szóban, hogy rakják máshová az építményt, mivel zavar bennünket ez a közelség, (11-en laknak itt, 3 generáció él együtt, s minden hang, cigarettafüst átjön, beáramlik a szobákba is), de nem sikerült velük egy mindenki számára elfogadható megoldásra jutni. Ezért megkerestem a HÉSZ-t, melyben azt találtam, hogy 3 méteres védőtávolságot kell tartaniuk a telekhatártól.
Rákérdeztem az önkormányzatnál, hogy van akkor ez az eltérő megközelítés, s a helyi ügyintéző rájött, hogy rosszul tájékoztatta a szomszédot, korrigált, s mára a fa építmény eltűnt a kerítésünk mellől.
A probléma viszont nem szűnt meg, a fa építmény helyére kerti pavilon (Praktikerben vásárolható 3X3 méteres műanyag sátortető), és mozdítható fa székek, asztal, hintaágy kerültek, szomszédunk elmondása szerint a helyi építéshatósági ügyintéző szerint, ezt nyugodtan megtehetik.Jelenleg életvitel szerűen teraszként használják ezt a részt.
Kérem, adjon tanácsot, mi a valós megítélése ennek a helyzetnek. Szeretnénk kiállni önmagunkért minden törvény adta lehetőséggel, de ehhez korrekten szeretnénk tudni, mit tehetünk meg ebben a helyzetben. Úgy tűnik a helyi építéshatósági ügyintéző ebben a témában nem rendelkezik egyértelmű infókkal. Hova fordulhatunk, van-e lehetőségünk változtatni a kialakult helyzeten, vagy csak tűrjünk? Köszönjük válaszát!

nanemaaa # 2013.07.11. 06:48

Kitty025

  1. Szerintem a "pénztártól történt távozás után nincs helye reklamációnak". Magyarul ha a szerződéskor nem volt kérdés, hogy mire van engedély és mire nincs, most már mindegy. Ha az eladó bizonyíthatóan maga volt az építtető, akkor elvileg, ha utólag gond lesz az épülettel, akkor is őt fogják elővenni. Alapkérdés lehet a garázs sorsát illetően, hogy egyébként megfelel-e a rá vonatkozó építési szabályoknak, illetve, hogy 10 éven belül, vagy azon túl épült. Szerződéssel kapcsolatos érvénytelenítési, vagy egyéb igényed akkor lehet megalapozott, ha kiderül, az építési, vagy az építésfelügyeleti hatóság már elrendelte a garázs bontását, és pl téged erről az eladó nem tájékoztatott (ergo eladta neked, ami nem lehet a tied, mert le fogja bontani).
  2. Tök mindegy, hogy van-e oldala, mindkettő épületnek minősül. Ha épület és gerincmagassága meghaladja a 2,5 m-t, illetve térfogata az 50 lm3-t, akkor mindenképpen építési engedély köteles tevékenységről beszélünk.
Kitty025 # 2013.07.10. 12:34

Sziasztok!2 égetően sürgős kérdésem lenne.Az egyik,hogy 9 hónapja vettünk házat és nemrég tudtuk meg hogy a mellette álló kb.40nm-es gaázsra nincs engedély?Ilyenkor mi a teendő?Az régi tulajon be lehet vasalni vagy tanulópénz és vajon mennyibe kerül az engedélyeztetés?

  • valamint ez azért is fontos mivel egy nagyobb alapterületű melléképületet szeretnénk építeni,de csak teteje lenne a vázon,oldala nem,esetleg hátulja?Ilyenkor mi a helyzet az engedélyekkel kapcsolatban??

Köszönöm a válaszokat előre is!

nanemaaa # 2013.06.12. 06:54

Tőlem megépítheted. Az egyes munkanemek elvileg elvégezhetők építési engedély nélkül. Amit írtam, azért írtam, mert alkalmasint a hatóság nézheti másik oldalról is, és ebben az esetben beleszaladsz egy fennmaradási engedéllyel feltupírozott építésügyi bírságba. És még csak azt sem tudom ajánlani, hogy kérdezd meg az építési hatóságot, hogy neki mi a véleménye, mert a "szabálytalan építésekkel" kapcsolatos intézkedési jogkör az építésfelügyeleti hatóságé lett. Mivel ez az egyébként korábban egységes építésügyi jogkör így ketté lett szakítva a járások kialakításával, szerintem egyik hatóság sem fog merni nyilatkozni a másik nevében.
Innentől kezdve lutri az egész. Azért írtam le az alternatív értelmezési lehetőséget is, hogy utólag ne mondd, nem voltál birtokában valamennyi adatnak, amikor elkezdtél építkezni. Egy dologban biztos lehetsz, a járási építési hivatalokat nem azért hozták létre, hogy jószívűsködjenek. Az ő feladatuk elsősorban minél több pénzt szerezni az államkasszának.