Haszonélvezeti jog


wers # 2021.06.08. 10:02

idejöhetne és elkezdhetne kihajigálni mindent

Rongálásra azért nincs joga. Felszólíthat, hogy költözz ki, mert más módon kívánja hasznosítani.

Ingyen, szívességből bárkit beengedhet helyettetek.

j0c1 # 2021.06.08. 09:57

Arra lettem volna kíváncsi, hogy ha drága jó apukának kedve tartja (most függetlenül attól, hogy édesanyám ezek szerint megakadályozhatná-e), idejöhetne és elkezdhetne kihajigálni mindent, ami a miénk, avagy bírósági úton tudná csak elérni? Illetve ha utóbbi, akkor ez a procedúra hogy zajlana, meddig tartana, stb.

wers # 2021.06.08. 09:57

Az különben sem átengedés, ha maga a haszonélvező is ott lakik.

Amennyiben az egyik haszonélvező ott lakik a másiknak már nincs is nagyon beleszólása?

wers # 2021.06.08. 09:54

mindketten egyformán használhatják

Na igen. Gondolom ha nem tudnak megegyezni dönt a bíróság.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 09:52

Nem. Ezt a fajta haszonélvezetet nem lehet harmadik személynek átengedni a párhuzamosan jogosult hozzájárulása nélkül. Az különben sem átengedés, ha maga a haszonélvező is ott lakik.

drbjozsef # 2021.06.08. 09:35

A két haszonélvező miatt (hacsak nem sortartó az a haszonélvezet, de ez eléggé valószínűtlennek tűnik) azért ez bonyolultabb, hiszen mindketten egyformán használhatják, hasznosíthatják az ingatlant, anyuka engedheti a gyerekeknek a használatot.

wers # 2021.06.08. 08:39

Igen, éppen ezt jelenti a haszonélvezet.

Megválthatjátok a haszonélvezeti jogát.

j0c1 # 2021.06.08. 08:02

Tisztelt Fórumtársak!

Haszonélvezeti jog vs tulajdonjog kapcsán volna Önök felé néhány kérdésem.

Adott egy IX. kerületi ingatlan, melynek tulajdonosai a testvérem és én vagyunk fele-fele arányban, édesanyám és apám pedig haszonélvezők.
Utóbbi, a szüleim 2000-ben történt válása óta hálistennek nem itt él, és bár ide van bejelentve és holtig tartó haszonélvezete is van, a lakás rezsijébe azóta egy fillért nem fizetett, és agresszív/alkoholista életvitele miatt valahányszor "beugrik" (akár csak a posta miatt is), mindig veszekedés tör ki.

A kérdéseim a következők:

  • A fentiek fényében (lévén, hogy nem itt él, és nem fizet semmit) igaz-e az, hogy ő, mint haszonélvező, a testvéremet vagy engem, mint tulajdonosokat, bármikor, kénye-kedve szerint "kirakhat"?
  • Ha igen, milyen okból tehetné ezt meg, és hogyan zajlana le ez a procedúra?
  • Mi, mint tulajdonosok, tehetünk-e bármit ez ellen jogilag?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

drbjozsef # 2021.04.18. 11:29

"Ki nem fizetett nagyobb összegű bírság"

Mégis mire gondolsz?
Haszonélvező az isztrián parkol és nem fizeti ki, akkor azt a lakástulajdonosnak kell, vagy micsoda? Mondj már egy példát bírságra, amit valaki másnak kell kifizetnie.
(ad absurdum, a bírság személyhez kapcsolódik, olyannyira, hogy az nem is öröklődik főszabály szerint)

MajorDomus # 2021.04.18. 09:41

"Mire számíthatok ha tartozást halmoz föl, nem csak közműtartozást, hanem esetleg ki nem fizetett nagyobb összegű bírságokat, stb.?

Ez volt a kérdés,erre válaszoltam.

Lyonee # 2021.04.16. 20:14

"Minden közmű az ő nevén van." Mármint a haszonélvező, lakáshasználó nevén. Csak a közművekről volt szó, másról nem.
A haszonélvezőt és a bérlőt nem kéne egy kalap alá vonni.

MajorDomus # 2021.04.16. 18:15

Na azért ez nem ilyen egyszerű.
Amennyiben a haszonélvező benne lakik a lakásban,akkor köteles viselni az ingatlan azon terheit amelyek a lakáshasználattal kapcsolatosak(vizdij,áramdij stb)nem köteles viszont például felújitási alapot vagy hiteltörlesztést fizetni.
A tulajdonosnak helytállási kötelezettsége áll fenn a lakáshasználó tartozásaiért a közüzemekkel szemben.

A szolgáltató több megyében haszonélvezővel nem is köt szerződést,vagy csak a tulajdonos helytállási nyilatkozata alapján. Például a Mihő.

Lyonee # 2021.04.16. 14:18

Miért is adná el?
Nincs az anyukájának tulajdonrésze, ezért tartozással nem terhelheti (esetleg vízdíj) az ingatlant. Potom pénzért adják el egy olyan személynek, aki esetleg kiüldözi a lakásból és még tető sem lesz a feje felett. Na akkor aztán gondoskodhatnak róla a gyermekei.
A másik tulajdonos segíthetne a lakás ügyeinek a rendezésében.
Miért merült fel a tartozások felhalmozása? Nem képes fizetni a számlákat, mert akkor be kéne segíteni. Van olyan, hogy szülőtartás.

drbjozsef # 2021.04.16. 06:10

szomszedsrac,

  • Akkor rendszeresen nézzetek a körmére. A Ptk. szerint a tulajdonosoknak joguk van ellenőrizni a tulajdonuk használatát. Olvasd el a haszonélvezet részt. Ha nem zaklató jellegű, akkor be kellene engednie, mondjuk 2-3 havonta.
  • Ha 1/1-ben tudjátok eladni, az sokkal többet ér még haszonélvezettel terhelten is, mintha csak egy résztulajdon lenne.
  • Nincs komplikáció, hiszen ezek szerint ez az ingatlan egyáltalán nem a hagyaték tárgya. Neked jobb, mert az esetleges tartozások is 3 fele oszlanak. Bár ha nincs sok egyéb vagyon, akkor a testvéreid valszeg vissza fogják utasítani a hagyatékot. Igaz, ha a lakást ezek szerint nem öröklitek, akkor akár neked is ez a célszerű. Nincs hagyaték, nincs tartozás. A szolgáltatók majd hajtsák be a tartozásokat az örökösön, aki végső esetben a magyar állam lesz.
  • Ez esetben add el minél előbb akkor. Én azt tenném. Ha a költözésig nem megy, és a tulajdonostársaddal jó a viszonyod és bízol benne, akkor akár ügyvéd előtt meghatalmazod, és csak a pénzre kell várnod, intézze el a többit.
drbjozsef # 2021.04.15. 18:52

szomszedsrac,

Főszabály szerint az adós vagyontárgyait terhelhetik meg vele, ha az ingatlan másik 1/2 része az övé, akkor csak arra a tulajdonrészre jegyzik be az esetleges végrehajtási jogot.

Ha ő a szerződő fél, akkor ő lesz az adós is.

Ha Te vagy az egyetlen gyereke (az 1/2 gondolom így van), akkor te leszel a jogutódja is, megöröklöd a vagyonát, és a tartozásait is, de utóbb esetén legfeljebb annyit, amennyi a hagyaték vagyonrésze - magyarul a saját vagyonoddal nem felelsz érte.

Elajándékozni nem kell, add el. Lakottan, haszonélvezettel nyilván csak jóval a piaci ár alatt tudod, de azért az is pénz. Én nem engedném csak úgy el. Van, aki így is megveszi.

De ha nem adod el, a legrosszabb eset az, hogy elárverezik a részét és legfeljebb idegen tulajdonostársad lesz, ha pedig előbb hal meg, és több a tartozás mint az a 1/2 rész értéke, akkor lényegében ezt az 1/2 részt veszíted csak el. A most saját 1/2 részedet ez nem érinti (legfeljebb a tulajdonhoz kapcsolódó fizetnivalók esetén, például ingatlanadó, vagy közös költség hátralék.)

Nincs olyan kapcsolatotok, hogy segíts neki, ha kell, figyelemmel kísérd a költéseit, elkérd a csekkeit és te fizetsd be (nem feltétlenül helyette, kérd el a pénzt is) ?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 09:10

Jaaaa, hogy ugrott egy nagyot a gondolatmenetben? Én meg szervesen szerkesztett szövegnek néztem az egészet. (Vö.: a kifejezett alany nélküli második mondat állítmánya visszautal az előző mondat alanyára vagy tárgyára. Az alanyra utalásnak itt nem lenne értelme.)

drbjozsef # 2021.04.08. 07:45

kbs,

Az ingóságokra írja.

Medvegy,

Ha megtaláljátok, és bizonyítani tudjátok hogy az a tárgy PONTOSAN az a tárgy, azt is, hogy az örökhagyóé volt, azt is, hogy ki vitte el, akkor esetleg.

Nem fog menni. Hidd el, ami eltűnik, az eltűnik. Pereskedhetsz kis értékű ingóságokért, ha neked az elv a fontos, de ráfizetni, azt rá fogsz, és szinte bizonyosan vissza sem kapod.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 07:40

Hogy tűnt volna el?!

Medvegy # 2021.04.08. 07:28

A haszonélvezeti jog, elajándékozáskor lett alapítva részemre.
Eltűnt-e már? Nagy valószínűséggel igen, viszont tanúkkal, számlával, és valószínűleg a fellelhetés helyével bizonyíthatóan.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 05:22

Viszont ő van birtokban.

drbjozsef # 2021.04.08. 05:22

Medvegy,

Meg teheti-e ezt? Egész, vagy csak az apám után maradt 1/2 részen van haszonélvezete?

Honnan tudhatnánk mi azt? Rajta van a tulajdoni lapon. Ügyfélkapuval ingyen is lekérheted.

Jól értem, hogy a fiad az 1/1 tulajdonos most, de édesanyád soha nem is volt tulajdonos az ingatlanban, és csak az elhunyt férje utáni özvegyi jog alapján van haszonélvezete? Akkor feltehetőleg csak erre az 1/2 részre van neki, a nagymamád (volt) részén nincs.

Egyáltalán ki zárhat-e az ingatlanból?
Ha csak a fele részre van haszonélvezete, akkor nem, de ha ő az egész birtokosa, és határozott beköltözési/használati igényedet visszautasítja, akkor többlethasználati díjat követelhetsz tőle.

Tehát jelenléte nélkül elhozhatom-e a hagyatéki tárgyait, vagy pedig neki, mint állandó lakcímmel egyedüli bejelentett személynek jelen kell lennie?
Nem hozhatod el mindet. A haszonélvezet kiterjed a lakásra, valamint a lakás berendezési és felszerelési tárgyaira. A személyes tárgyakat elhozhatod, de megintcsak, ha ő a lakás birtokosa, akkor nélküle be sem mehetsz.
Célszerű tanúkkal menni, és jegyzőkönyvezni, hogy mit hozol el, ha egyáltalán beenged.

Nem milliós vagyontárgyakról van szó, tehát hagyatéki jegyzőkönyvben sem szerepelnek, viszont nem szeretnénk, ha "éltűnénék".
Az baj. Ha mégis "eltűnne" semmilyen lehetőségetek nem lesz annak visszaszerzésére. Még nem tűnt el?

és szintén haszonélvező?
Hogy hogy? Te miért? Nagymamád részét úgy kapta ajándékba, hogy TE haszonélvezeted van rajta?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 05:21

Természetesen az özvegy csak a hagyaték tárgyain kap özvegyi haszonélvezetet.

Medvegy # 2021.04.08. 04:05

Üdvözlöm!

Röviden felvázolnám a tényeket.
Van egy ingatlan melynek a tulajdonosa a fiam (9). Édesapám halála után, aki a 1/2 tulajdonjoggal rendelkezett, én és a másik 1/2 tulajdonnal rendelkező nagymamám ajándékoztuk neki, természetesen haszonélvezeti joggal terhelve.
Édesanyám, apám halálakor haszonélvezeti joghoz jutott.
Most, hogy a nagymama is meghalt szeretnénk abba a házba költözni, amit anyu nem enged. Meg teheti-e ezt? Egész, vagy csak az apám után maradt 1/2 részen van haszonélvezete?
Egyáltalán ki zárhat-e az ingatlanból?
nagyanyám után egyedüli örökösként.
Tehát jelenléte nélkül elhozhatom-e a hagyatéki tárgyait, vagy pedig neki, mint állandó lakcímmel egyedüli bejelentett személynek jelen kell lennie?
Nem milliós vagyontárgyakról van szó, tehát hagyatéki jegyzőkönyvben sem szerepelnek, viszont nem szeretnénk, ha "éltűnénék".
Tehát, ezek után milyen jogom van az ingatlannal kapcsolatosan, mint a tulajdonos kiskorú gyámja, és szintén haszonélvező?

EdesSarolta # 2021.03.14. 12:37

Kedves Drbjozsef!

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Sarolta

drbjozsef # 2021.03.14. 10:13

EdesSarolta,

Ha édesapádnak és édesanyádnak ez volt az utolsó közös lakóhelye, akkor ebből az ingatlanból és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon haszonélvezeti jogot kap édesanyád, de tulajdon jogot nem, míg utóbbit a leszármazók kapják.

Ha 1/2-1/2 arányban volt a szüleid tulajdona az ingatlan, akkor igen, ahogy írtad, édesanyádnak megmarad az 50%-a, és a ti 25%-25% részeteken haszonélvezeti jogot kap. (és a tárgyain is!)

Ez azt jelenti, hogy a testvéred nem költözhet oda, amíg édesanyátok él. A használat szempontjából a haszonélvezeti jog úgymond "erősebb" jog a tulajdonnál is. Édesanyád lakhat ott, de akár hasznosíthatja is, akár bérbe is adhatja idegennek, ebbe a testvéred nem szólhat bele (legfeljebb előbérleti joga van, ugyanazon az áron ő is kibérelhetné).

Ez nem lehet probléma. Nem költözhet oda.

Ugyanakkor a tulajdonrészével rendelkezhet, eladhatja, elajándékozhatja. Ehhez meg a ti engedélyetek nem kell, nektek, mint tulajdonostársaknak szintén csak elővételi jogotok van, ugyanazon az áron megvehetitek a vevő elől, amennyit az ajánlott.

Ugyanígy, a tulajdonrészét lefoglalhatja a végrehajtó, és akár el is árverezheti azt, esetetekben csak úgy, hogy lakott áron hirdetve, de nem beköltözhető állapotban. Amíg édesanyád él, addig egy idegen, árverési vevő sem költözhet be, ugyanúgy, ahogy a testvéred sem.

Ezt mondjuk lehet bölcs lenne megelőzni. Ha máshogy nem megy, lehet érdemes lenne megegyezni a testvéreddel valahogy, és akár hitel felvételével is megvenni a részét. De ha már folyik ellene végrehajtás, az sem lesz egyszerű, mert természetesen az örökölt vagyonra is vonatkozni fog az, és ha csak utólag tudja meg a végrehajtó, akkor akár fedezetelvonó ügyletnek is minősíttetheti bíróságon.