CSOK igénylés


Zsókaa # 2021.01.20. 13:43

Tisztelt Szakértők!

Önkormányzati bérlakás megvásárlására is igénybe vehetem a CSOK-ot? Egyedül álló, egy gyermekes szülő vagyok (35 fölötti)
Köszönöm előre is a választ!

drbjozsef # 2020.10.31. 06:55

Facek,

Bár szigorúan nézve a törvényt, lehetne mondani, hogy nem jár, mert a személyi feltételeknél nem veszi külön a vásárlást és a bővítést, de ez egészen biztosan nincs így, ez teljesen értelmetlen kikötés lenne.

Bővítés esetén senkinek semmi köze hozzá hogy a tulajdonodban álló lakásnak ki volt az eladója.

Vagyis lehet ilyen belső rendelkezése a banknak, arra hivatkozva elutasíthatnak, de ez nonszensz lenne szerintem.

HA bővítéshez kérted, és azt utasították el ezzel a hivatkozsással, akkor két dolgot tehetsz.

Én a helyedben egyrészt elkérném a banktól a azt a saját szabályzatot, bár ezt nem biztos hogy kiadják.

Másrészt, a kérelem elutasításával szemben a kormányhivatalnál lehet fellebbezni. Ha a rendelet szerint jár nektek a CSOK, akkor a bank szerintem nem tagadhatja azt meg valami belső utasításra hivatkozva, a kormányhivatal majd felülbírálja, és helyre teszi őket.

Mondom : HA tényleg jár a CSOK, az összes feltételt nézve.

drbjozsef # 2020.10.31. 06:49

Facek,

Már megint teljesen mást írsz, mint elsőre.

Azt írtad :

azzal utasították el a bankok, hogy a közeli hozzátartozótól történő ingatlan vásárlása kizáró ok

Ez teljesen igaz. Ha VÁSÁRLÁSHOZ kéred a CSOK-ot, akkor nem jár hozzátartozó eladó esetén.

De ennek semmi köze ahhoz, hogy ha már megvetted, és bővítenéd, akkor ne járna a CSOK. Ez már nem vásárlás.

Ha a Ti tulajdonotok, és a rendelet feltételeinek ti is és a bővítés is megfeleltek, akkor jár a CSOK. De ezek a feltételek nem egyszerűek, például bővítés esetén csak a még hátralévő munkákhoz igényelhető, utólag nem.

Nézd meg a feltételeket összefoglalva pl. itt :

https://hitelnet.hu/csok-bovitesre/

Facek # 2020.10.30. 21:12

drbjozsef köszönöm a választ!
Esetünkben 76 éves édesapánk egyedül maradt a házában, ami nagy volt számára. Mi megvettük a házat tőle szabályos szerződéssel úgy, hogy vettünk neki egy kisebb lakást, ahová elköltözött, a különbözetet kifizettük. Ezután fogtunk bele a használt lakás bővítésébe és a meglévő két gyerek után igényeltük a CSOK-ot, de nem kaptunk kedvezményt, bár teljesen különálló (bejegyzett) ingatlanunk van...
Nem teljesen világos számomra, hogy mennyivel jobb az államnak egy osztatlan közös tulajdont támogatni (tetőtér beépítés) mint a rokontól vett és szabályosan átírt önálló ingatlant...?
Úgy érzem valahogy megbicsaklik a törvényalkotók szándéka ebben a szituációban, de legalább is az igen divatos "kettős mércét" látom a rendeletben...


Már folyó kivitelezéshez 2 gyermek után igényelt CSOK-ot azzal utasították el, 2020 közepén, hogy a szül?t?l való ingatlan vásárlása kizáró ok

drbjozsef # 2020.10.29. 08:36

A tervezett új rendeletben kifejezetten több generációs családi házakról (emeletráépítés) tesznek említést, ami nyilvánvalóan közeli hozzátartozóktól történő vásárlást jelent.

Nem, ez is tévedés. Emeletráépítésre eddig is járt CSOK (a 16/2016 szerinti), az újdonság, hogy tetőtérbeépítésre is fog járni - arra eddig nem járt.

Mindkét esetben önálló, új lakás létesítése a feltétel, ilyenkor nem "vásárolsz" (akár közeli hozzátartozótól), hanem a szerzés jogcíme "hozzáépítés", (Ptk.5:68.§) és ezáltal jön létre az osztatlan közös tulajdon.

drbjozsef # 2020.10.29. 08:32

Facek,

Saját szabályzat nélkül is igazuk van, ugyanis benne van a CSOK rendeletben - mind a kettőben :

16/2016 Korm.rendelet 25.§ (2)
(új építésű/építkezés esetén)

és

17/2016 Korm.rendelet 14.§ (3) "c" pont.
(használt vásárlása esetén).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Facek # 2020.10.29. 07:38

Tisztelt Cím!
2 gyermek után beadott CSOK igényünket 2020 közepén azzal utasították el a bankok, hogy a közeli hozzátartozótól történő ingatlan vásárlása kizáró ok.... (ezt a saját szabályzatukra való hivatkozással tették)
A kormányrendeletben ilyen utalást nem láttunk, de a már folyó munkákra CSOK-ot még sem kaptunk!
A tervezett új rendeletben kifejezetten több generációs családi házakról (emeletráépítés) tesznek említést, ami nyilvánvalóan közeli hozzátartozóktól történő vásárlást jelent.
Kérdésem: kihez és mikor fordulhatunk felülvizsgálati kérelemmel, a saját CSOK igényünk érvényesítésére?
Tisztelettel várom állásfoglalásukat!


Már folyó kivitelezéshez 2 gyermek után igényelt CSOK-ot azzal utasították el, 2020 közepén, hogy a szül?t?l való ingatlan vásárlása kizáró ok

László89 # 2020.10.07. 15:09

Üdv. A problémánk a következő. 2 meglévő gyermekre igényeltünk falusi csok-ot felújításra, követelményeknek megfeleltünk a szerződést már alá írtuk közben kiderült hogy úton van a 3 gyermek. Bankkal felvettük a kapcsolatot de konkrétumot még nem tudtak mondani. Törölhető a szerződés és utána módosítható 3 gyermekre? Ha igen ez kb mennyi időt vesz igénybe? Gondolom nem sokan járnak ebben a cipőben. Felújítást még nem kezdtük meg. Válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2020.09.24. 05:49

pruzsifarkas,

17/2016.Korm.r.

5.§
...
7.lakás: a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:

  1. 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  2. közműves villamos energia szolgáltatással,
  3. egyedi fűtési móddal,
  4. közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  5. közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;

...

19/C.§ (1) Ha az igénylő ezen alcím szerint lakás korszerűsítésére családi otthonteremtési kedvezményt igényel, a lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az 5. § (1) bekezdés 7. pontja szerinti feltételek közül elegendő az a) alpont szerinti feltételnek - a fürdőhelyiség és a WC kivételével - megfelelnie.
(2) Az (1) bekezdés esetén az igénylő a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban vállalja, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően az 5. § (1) bekezdés 7. pontja szerinti feltételeknek eleget tesz.

Egy lakószoba és egy főzőhelyiség kell, és igen, ha nincs, vigyetek oda egy PB palackos tűzhelyet. Ennyi elég az igényléshez - DE a korszerűsítés után meg kell felelni
az összes pontnak, árammal, vízzel. De ha jól értelek ez nem lehet gond, csak rendezni kell a tartozásokat.

(bár ha nagyon szigorúan értelmezzük a törvényt, még a pb palack sem kell, csak "főzőhelyiség", vagyis a konyha, akár üresen is. Tüzet lehet rakni a szoba közepén is.)

Költségvetést passzolom, szerintem nem foglalkoznak vele annyira, pláne ha azt állítod, hogy saját munkában is kiviteleztek. (új építésű budapesti lakásra simán elfogadták a napokban a 250e Ft négyzetméterárat építkezéshez, miközben inkább 800e körül van a környéken a társasházi projekteknél az eladási ár)

drbjozsef # 2020.09.24. 05:33

sz.ö.,

Ha vásárolja (és nem árverésen veszi), akkor amúgy is rendezniük kell ezt az adásvételiben, és az előlegből rendeznie kell ezt még az eladónak. Vagy ahogy megegyeznek. De itt jogutódja lesz visszterhes átruházásnál a vevő, úgyhogy amúgy sem hivatkozhat az eredeti szerzésmódra.

Szomorú örökös # 2020.09.24. 05:26

pruzsifarkas

Az ingatlanból korábbi tartozás miatt ki vannak kötve a közművek. A víz ellátáson szűkítő van.

Nekem laikus olvasóként eléggé gyanús, hogy a közműszolgáltatók semmit nem fognak visszakötni, amíg a tartozásokat nem rendezitek. Biztos, hogy megéri ilyen gázos ügyletbe belemenni? :-O Az ára nem minden, meg kell nézni mindig, hogy miért olyan olcsó.

pruzsifarkas # 2020.09.23. 19:22

Sziasztok! Falusi CSOK-ot szeretnénk igényelni, vásárlás és korszerűsítésre. Az ingatlanból korábbi tartozás miatt ki vannak kötve a közművek. A víz ellátáson szűkítő van. Elvileg elfogadható így is? Hiszen a korszerűsítésben benne van a villany és gáz bevezetés. Azonban nem értjük a főzésre alkalmas helyet, hiszen ez az egyik kötelezően felsorolt dolog, aminek meg kell lennie. Villany és gáz nélkül? Oda kellene vinni egy palackos tűzhelyet az értékbecslés idejére? Nem értjük,és sajnos az OTP sem tudott választ adni rá. Illetve aki igényelt már falusi csok-ot, mennyire fogadták el a korszerűsítési költségtervezetet? Inkább felül becsüljük az árakat?

drbjozsef # 2020.08.10. 18:18

istvan1969,

Erdekes kerdes. A 17/2016 rendelet 9. szakaszat kellene ertelmezni. Bar logikus lenne, hogy neked is jarjon a csok, a passzus szo szerinti ertelmezese szerint azt mondanam, hogy sajnos nem jar : az epulet terfogatnovekedese nelkuli bovites CSAK tetoterbovitessel engedett. A meglevo egyeb epuletreszek atalakitasa nem felel meg.

De lehet, en ertelmezem rosszul. Kerjetek allasfoglalast egy banktol, amugy is ok dontenek.

(sajnos a bankok szeretnek a biztos fele menni, es kerdeses esetben inkabb a kerelmezo hatranyara dontenek).

De egyebkent, ha igenyeltek, es a bank elutasit, de szerinted jarna, a kormanyhivatalnal lehet ellene fellebbezni. Egy probat lehet meger.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.10. 17:25

Ha több lakószoba lesz, nő az alapterület, akkor az bővítés. A problémát az okozhat, hogy egy szuterén-helyiség lehet-e lakószoba egyáltalán. Ezt nem annyira jogász, mint inkább az építészhatóság tudná megmondani.

istván1969 # 2020.08.10. 15:16

Üdvözlöm.
Kérdésem az lenne, hogy meglévő családi házunkat szeretnénk bővíteni CSOK igénybe vételével, 2 tanuló gyermekünk van. Viszont mi emelt lábazatú házban lakunk és arra gondoltunk, hogy a "szuterén" résszel bővítenénk a lakóteret. Van-e ennek akadálya? Mik a feltételei? Oldal irányú toldást, illetve tetőtér beépítést nem tudunk megvalósítani. Lefelé egyáltalán nem lehet a bővítésre igénybe venni a támogatást? Sokan ezt mondták.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.07. 12:31

Lehet valami a levegőben, mert László88 is ugyanezt kérdezte - és már akkor sem értettük. Elmagyarázod?

drbjozsef # 2020.08.07. 11:37

A CSOK felvételének már régóta nem feltétele, hogy nem lehet másik (lakó)ingatlan a neveden. Amit az igénylés után szerzel, arra meg sose volt korlátozás (kivéve, hogy igazából vásárolni nem vásárolhattad, mert a szocpol/csok feltétele volt, hogy a saját pénzeszközeidet is a csokos ingatlanra fordítsd). De már ez sincsen.

Bármilyen más ingatlan lehet a neveden. A már megkapott CSOK-ot egyáltalán nem befolyásolja.

A 8 év nem tudom hogy jön ide. Az a CSOk-tól teljesen független.

A CSOK-os ingatlant nem adhatod el 10 évig. Más nem számít.

László88 # 2020.08.07. 09:49

Üdv.

Tavasszal igénybe vettem a falusi csok támogatás és a felújítást is. 5+5mft-ot.

Azt szeretném kérdezni legelőt szeretnék vásárolni, mehet a nevemre akár föld vagy ingatlan vagy nem, úgy mint a 8 éves bejegyzés a tulajdonba, azaz 8 évig nem adható el az ingatlan. Befolyásol ez valamit a támogatásban már?

Péter-85- # 2020.07.31. 00:54

Üdvözletem!

Falusi CSOK igénylés előtt állunk.
A feltételek adottak. 2 kiskorú gyermek után szeretnénk felvenni tető felújításra a támogatást.
A kérdésem az, hogy hogyan lehetek biztos abban, hogy megkapom a maximálisan adható 1,3millió forintot?
Ugyanis a felújítás feltétele ez az összeg.Ha kevesebbet kapnék nem tudom kivitelezni.
A teljes munka és anyag megközelítőleg 3millió forint lesz. De ezen tudok fogni ha pl bontást magam végzem, vagy az anyag egy részét már előre megveszem.
Csak kérdéses hogy ennek a 3milliónak a 70%át már bele kell raknom, akkor a maradék 30%-ra kapom csak meg a CSOK-ot? Mert az ugye csak 900.000.Akkor nekem bukó 400.
Valamint az áfa vissza igénylés is érdekelne, hogy azt pontosan miből igényelhetem vissza és milyen összegben?
Előre is köszönöm a segítségüket!

drbjozsef # 2020.07.24. 15:33

Edina1973,

A CSOK rendeletekben szerintem csak a beadott kérelem elbírálására van előírva határidő (30 vagy 60 nap).

Más nem nagyon.

Legfeljebb a szerződésedben (bár szerintem a bank ennyire nem hülye) van valami, esetleg az ÁSZF-ben lehet valami ilyen ügyintézésre határidő.

Bár minden csúszik a bankoknál, szóval nem fognak neked örülni. De próbálkozz náluk.

Edina1973 # 2020.07.23. 10:13

Üdvözlet, a segítséget CSOk ügyben szeretném kérni. Vidéki bankfiókban megigényeltük és meg is kaptuk a CSOK-ot kedvezményes hitellel. Elkezdtük az építkezést, elfogyott az önerő, leadtuk a számlákat a bankban, hogy már akkor kérjük a hitelt és a CSOk arányos részét, az alapján amit az értékbecslő megállapít. A bankos azt mondta, pikk-pakk megy a dolog, 1-2 nap jelentkezik az értékbecslő, elkészíti a számításait, utána a vidéki banki ügyintéző ellenőrzi, jóváhagyja, és utalásra megküldi a központnak. Ennek több mint egy hónapja. Ez nem üti meg a pikk-pakk határidőt, de türelemre kérnek a bankban, csak idő, amíg ott fent is átnézik. A kérdésem lényege: van e törvényes elintézési határidő, ami a bankot köti a számlák leadása és az utalás között? Sajnos én nem találtam ilyet, de hátha van a fórumon valaki, aki választ tud adni. Az 5 hét alatt csak a faanyag ára több mint 300 000 Ft-tal lett drágább, és a többi építőanyagot nem is említem. Az euro drágulásából adódó különbözetet legszívesebben a bankra háríttatnám, ha lehetne. Lehet?

drbjozsef # 2020.06.27. 18:18

kamionos79,

Fussunk neki még egyszer.

Van egy 4.5milliós ingatlanod, amit most eladnál 5 millióért.

Ha te az eladó vagy, akkor nincs ezzel semmi gond, annyiért adod el amennyiért akarod, és van vevőd aki kifizeti. Még csak furcsának sem furcsa, azért ez nem olyan, hogy 4.5 millió helyett 110 millióért adod el.

Az eladó adót fizet, ha többért adja el. Igen, a fél milliós különbözet után 15% adót kell fizess, 75.000.- forintot.

Az illetéket a vevő fizeti, nekik kell majd 5millió után, de az legyen az ő bajuk.

Ha azt akarják, hogy 5millió legyen a szerződésben, de valójában csak a 4.5milliót fizetik ki, akkor az első tanács az, hogy sose jó ötlet a valóságtól eltérő szerződést kötni. Lehet belőle gond. Mondjuk ha vita van valamin.

Ha mégis belemennél, akkor ez csak bizalommal megy, általában még kevésbé okos dolog, ha a trükközést és a csalást lepapírozza az ember.

A legegyszerűbb, hogy ha odaadják a 4.575 milliót, akkor aláírod, hogy megkaptad a teljes 5 milliót. És akkor kvittek vagytok. Legalábbis most, aztán ki tudja...

Ha CSOK is van a dologban, akkor neked utal a bank, bonyolítja a dolgokat. Akkor az lenne a biztos, hogy nekik kell bízniuk benned, átutalják a teljes 5 milliót, a banknak ezt igazolni kell, és te visszaadod a 425.000.- forintjukat kápéban.

Abba mész bele, amibe akarsz. Esetleg átvernek, esetleg utólag szívod meg, ha ez belefér, bármit lehet. Kockázat nélkül nincs nyereség.

kamionos79 # 2020.06.27. 17:22

Sziasztok.

Vásároltunk bő fél éve egy házat 4.5 millió Ft-ért amit most eladnánk mert meggondoltuk magunkat mert nagyobbra lesz szükségünk (több gyerkőc lesz amire nem számítottunk, mindegy)

Most jelentkezett egy olyan pár aki falusi CSOK-ra vásárolná meg, de ők annyi kérnek, hogy 5 millió Ft-ról írjuk meg a szerződést, a fél millió különbözetet meg adjuk oda. Állításuk szerint az illetéket kifizetik helyettünk ha kijön a NAV. Nem tudom ezt egyáltalán lehet-e szerződésbe foglalni.
A kérdésem az lenne, hogy van-e ebben valami buktató hogy mi többért adjuk el mint amennyiért nemrég megvásároltuk. Valami dereng amit fentebb is írtam, hogy kijöhet a NAV ebben az esetben, hogy miért adtuk el többért. Ha ők illetéket szabnak ki emiatt akkor ezt a vásárlókon behajthatjuk, vagy csak "duma" volt részükről, hogy kifizetik. Értitek. :)

Ha szétszórtam fogalmaztam akkor elnézést kérek, de remélem megértettétek a lényeget. A párom rögtön belemenne de nekem komoly aggályaim vannak. Ha tudtok akkor segítsetek ebben. Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.06.11. 06:42

simko,

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
3.§(2) Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.
(2a)Ha az igénylő számára kedvezőbb, a (2) bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a (2) bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.

Utóbbi eset, ha pl. újabb gyerek érkezett. Ott az összegek és a gyerekszám kombinációjából kjöhet olyan eset, amikor a gyerek kihagyásával kedvezőbb összeg jön ki.

Ha ugyanazon gyermekek után vennél igénybe megint CSOK-ot, akkor a különbözetet kell venni.

simko # 2020.06.10. 19:07

Üdv! Kérdésem falusi CSOK-hoz kapcsolódna. 2017-ben igényeltünk bővítésre 2,2 M-t. Most a falusi CSOK-ot szeretnénk igénybe venni. Egyik verzió, hogy az 5M-ból fennmaradó összeg jár, a másik az, hogy a 10M-ból ki kell vonni a 2,2M-t és annak jár az 50%-a.
Vajon melyik összegre vagyok jogosult?