CSOK igénylés


drbjozsef # 2019.09.20. 12:48

sziloszil,

Nem vagyok biztos benne, de tartok tőle, hogy CSOK-ot nem - de talán a régi szocpolt igen.

A 16/2016 rendeletben már nincs ezzel összefüggő passzus, ez ugye az építkezéses CSOK rendelet.

A régi szocpol rendeletben, a 12/2001-ben viszont van, és elvileg meg is feleltek neki, ha jól értelek, és ez a rendelet per pillanat hatályban van a jogtár szerint :

12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 5§(7)A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti - ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb - a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti - feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12-13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni. Amennyiben az igénylés a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül történik, a kedvezmény - az adós választása szerint - az építési költség (vételár) megfizetésére is felhasználható.

Tehát a 2005-ben érvényes negyedik gyerekre vonatkozó szocpol összege vonatható le a hitelből, plusz a születéséig az erre az összegre eső a kamatrész is. Legfeljebb annyi, mint amennyi még a hitelből hátravan.

Fel kellene keresned egy bankot, értelemszerűen azt, ahova a hitelt fizeted.

Van egy gyanúm, hogy első körben elhajtanának, mert szerintem 14 évvel ezelőtti hitelhez már nem szagol az ügyintéző, de kösd az ebet a karóhoz, és ha kell, add be az igényedet írásban, hivatkozva a fenti passzusra, és kérd írásban az elutasító választ, amivel majd a kormányhivatalhoz tudsz fordulni.
Egyébként a jogi osztály emlegetése is segíteni szokott, akár oda is írhatsz nekik egy emailt, hogy erősítsenek meg, hogy jár a levonás.

De mondom, biztos nem vagyok a fentiben, de erre talán érdemes elindulni.

sziloszil # 2019.09.20. 11:49

Tisztelt Szakértő!
2005-ben épült házunk, amire igényeltük anno a 3 gyermek után járó szocpol-t. Azóta elváltunk, új házasság, még egy gyermekem született.
A ház és a hitel a régi, ..az új férj az új adóstárs. Kérdésem az lenne, hogy a 4. gyermekem születése okán (aki már 10 éves) igényelhetnék utólagos csok-ot?
Válaszát előre is köszönöm!

Murr # 2019.08.22. 21:13

Kedves fórumozók!

CSOK-os lakásvásárlás esetén tartottak már valakinél helyszíni szemlét?
Olyan hülye helyzet állt elő, hogy CSOK felhasználásával vennénk lakást, ahol jelenleg egy fiatal, 3 gyerekes család él. Ők szintén CSOK-kal építkeznek. Nekik a beköltözéshez szükségük lenne majd még néhány hónapra, de a támogatás kiutalása után 90 napon belül bentlakási kötelezettségünk lesz. Mi jelenleg jó helyen vagyunk, kibírunk néhány hónapot, és nyilván nem tennénk utcára (albèrletbe) egy családot néhány hét miatt. De attól viszont félünk, hogyha nem teszünk eleget a kötelezettségnek (természetesen bejelentkeznénk, közműveket átiratnánk, jó a kapcsolat az eladóval), akkor bukhatjuk a támogatást.

Van erre valami értelmes megoldás? Az ügyvédünk nem tudott mit mondani, pedig szerintem annyira nem egyedi és hihetetlen egy ilyen helyzet. Előszerződèsünk már van, húzhatjuk a vègleges szerződèst, de azt sem annyira szeretnènk.

drbjozsef # 2019.08.10. 05:51

"elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak."
Az első felével egyetértek, a második felével nem.

Ez esetben persze egy másik törvényt szegne meg, hiszen a lakcímnyilvántartásról szóló törvény előírja, hogy a polgár oda jelentkezzen be, legalább tartózkodási címmel, ahol életvitelszerűen él. A kettő (elméletben, ugye) nem válhatna el egymástól.

lajcsó # 2019.08.10. 05:32

"elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak."
Az első felével egyetértek, a második felével nem.

"Ugyanis nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem."
Dehogynem! A szívességi használat is egy használati jogcím, igaz nem tűnik ki az ingatlan-nyilvántartásból.

Véleményem: az ingatlan (legális) használatához valamilyen jogcím szükséges. A lakcím bejelentkezés önmagában nem alapoz meg használati jogcímet.


Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef # 2019.08.09. 09:37

Te tudod.

Telefonos ügyintézőre én a helyedben egy fikarcnyit sem hagyatkoznék, de ahogy gondolod.

Kérj egy írásbeli állásfoglalást, akkor, esetleg.

Megjegyzem : az állítás ("a tulajdon teljes egészében a feleségemé és az enyém") és a konklúzió ("nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem") között semmiféle logikai kapcsolat nincs. A tulajdonjog és a használati jog nem egymást átfedő, és főleg egymásból nem feltétlenül következő fogalmak.

Ettől még persze lehet igaza.

pe53ga # 2019.08.09. 08:39

Üdv!

Megígértem, hogy tájékoztatást adok.

Felhívtam CSOK tudort a kormányhivatalnál.
Vázoltam a lényeget. Sok-sok kérdést tett fel.
Hosszú idő után, (vagy 2 x végighallgattam a várakoztató zenét... BRRRRRRRR) elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak.
Ugyanis nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem. Merthogy a tulajdon teljes egészében a feleségemé és az enyém. Szüleim sem pénzügyileg, sem egyéb módon nem részesei az adásvételnek.
Amúgy egészen pontos tájékoztatást kaptam itt is.
Ha minden infót, amiket a CSOK ügyintéző kérdezett megosztottam volna, nyilván ugyan ez az eredmény.

Köszönettel: Gábor

pe53ga # 2019.08.08. 15:03

T. drbjozsef !

Köszönöm válaszodat.
A jogszabály ezt írja mégsem tudok belenyugodni.

Itt valami sántít.
Pártunk és kormányunk, szorgalmazza a többgenerációs családok együttélését, ugyanakkor akadályt is gördít elé.
Megjegyzem, a szülők segítése, ha nem velünk lakik, meglehetősen macerás 3 gyerek mellett, vagy erősen költségigényes. Ha megengedhetném magamnak akkor nem kéne az a támogatás, amit kapok ugyan, de mégsem tudom igénybe venni.

Találtam egy telefonszámot. Ő a kormányhivatal CSOK szakértője. Felhívom, és ha bármit megtudok, ezen a fórumon közzéteszem.
Üdv: Gábor

drbjozsef # 2019.08.08. 11:24

50. § (1) Ha - az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt - a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett *

  1. * új lakást lebontják - kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé - vagy elidegenítik,
  2. új lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermekének lakóhelyéül szolgál - ideértve azt az esetet is, ha a gyermek a családi jogállás megváltozása vagy gyermekvédelmi intézkedés miatt tartósan kikerül a támogatott személy háztartásából -, akire tekintettel a támogatást igénybe vette,

c) új lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak vagy

  1. új lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják

Az értelmezés szerint a támogatott lakásban csak az igénylő(k) és a támogatott személy(ek) lakhatnak - nekik kötelező is. Más lakcímbejelentés nem lehetséges.

Nem, a rokontartásnak nem feltétele, hogy együtt lakj velük. Lehet azt sok más módon is megoldani.

pe53ga # 2019.08.08. 10:03

Üdv!
2019-es szabályok szerinti CSOK-ot igényelek.
Minden sínen, van csak egy dologban nem értem a szabályokat. Az OTP ügyintézője szerint, idős szüleimet, akikkel együtt költöznénk, be sem jelenthetem az új házba.

Igaz ez?

Ha igen, akkor ellent mond annak a szabálynak (törvénynek)
miszerint szüleimről gondoskodni vagyok köteles.

Ez nem életszerű.

Előre is köszönöm a választ,
Köszönettel: Gábor

Thee # 2019.07.28. 19:46

CSOKolom néven elérhető CSOK kalkulátor telefonra:

https://play.google.com/…apps/details?…

MajorDomus # 2019.07.25. 19:08

De a bankot nem árt megkérdezni...

drbjozsef # 2019.07.25. 16:00

Ha nincs használatbavételije (bejelentve), és osztatlan közösként megveszitek, és használati megosztási szerződést is csináltok, akkor szerintem lehet kérni hozzá CSOK-ot.

Legfeljebb az a baj, hogy ha megveszitek, akkor csak a befejezéshez lehet kérni a CSOK-ot (bár szerkezetkésztől azért még van vele meló), ha meg felépítik, és úgy vennétek, akkor már nem lenne új építésű vásárlása (gondolom, magánszemélytől lenne).

nalexandra90 # 2019.07.25. 14:19

De az alapozási munkának az igénylést követően kell kezdődnie?

Sherlock # 2019.07.25. 14:14

Nem, az alapozási munkáktól kezdődően kell kezdeni, akkor számít újnak.

nalexandra90 # 2019.07.25. 14:04

Kedves Szakértők!

2018 októberben vettünk egy házat Gyálon. A telken hivatalosan egy lakóépület van, viszont valójában van egy másik, befejezetlen ingatlan is. Ez jelenleg szerkezetkész, lakhatási engedély nincs rá, így tehát bejegyezve sincs, a telekkönyvön nincs feltűntetve. Építési tervek megvannak, különálló házként szerepel rajta. A kérdésem az lenne, hogy ha mi ezt a házat befejezzük, elfogadják-e újépítésűnek, és igényelhető-e rá CSOK.

Segítségüket előre is köszönöm!

MajorDomus # 2019.07.19. 19:58

Ajánlatos a banknál érdeklődni.

drbjozsef # 2019.07.19. 09:36

Azért a feltételeket böngésszétek át alaposan, az előre bevállalásra (ha addig nem lenne 2. gyerek), a személyi feltételekre (TB igazolás, etc), és az ingatlan feltételeire is (minimum négyzetméterek!), nehogy utólag ugorjon elő egy pici feltétel, ami miatt buknák az egészet.

Bobe1965 # 2019.07.19. 08:40

Kedves drbjozsef!
Nagyon köszönöm a gyors és részletes választ!
Így már el is döntötték a kérdést. Megveszik az ingatlant, és ha beválik a hely, akkor egy későbbi tetőtér beépítésnél - a második gyerek megszületése után - fogják csak igénybe venni a támogatást.
Még egyszer hálás köszönetem!
Böbe

drbjozsef # 2019.07.19. 08:25

Bobe1965,

Igényelhetik.

Meglévő lakás már nem kizáró ok, maradhat a nevén.

Ha "falusi csok" (preferált kistelepülésen vásárolnak), akkor 1+1(vállalt) gyerekre 2.6millió a támogatás, máshol 1.43millió.

Van egy csomó feltétel, az ingatlanra is, az igénylőkre is, a gyerekekre is.

Az igénylést bankban kell elindítani.

Igen, ha most nem veszik fel a vásárláshoz, akkor felvehetik a bővítéshez. Ugyanaz az összeg.

Igen, csak az igénylő házaspár lehet tulajdonos, mindketten tulajdonosoknak kell lenniük (tetszőleges arányban, 1-99% is lehet), és más nem lehet tulajdonos (néhány, jellemzően örökléssel kacsolatos kivétellel).

Mind az igénylőknek, mind a kedvezményezetteknek (gyerekeknek) 10 évig életvitelszerűen ott kell élniük (a lakcím értelemszerűen ezért itt kell legyen).

Eladható, de vagy visszafizetik a támogatást, vagy átvihetik egy másik, nem kisebb lakásra.

Olvassátok végig ezt, elég részletes és alapos :

https://hitelnet.hu/…-vasarlasra/

Bobe1965 # 2019.07.19. 08:16

Elnézést, még az előző kérdésemhez kiegészítésként: Ha most nem veszik fel a CSOK vissza nem térítendő támogatást, de pár év múlva beépítik a tetőteret (ezzel újabb szobákat alakítva ki), utólag a bővítésre igényelhetik-e ezt a fajta támogatást?
Illetve, a támogatás felvétele esetén (jól értem-e), hogy csak az igénylő házaspár lehet a tulajdonos? (Vagyis más tulajdonostárs nem lehet az ingatlanban.)
Továbbá, hogy a támogatás felvétele esetén tényleg 10 évig az ingatlan nem adható el, és ott kell, hogy legyen a lakcímük?
Válaszukat előre is köszönöm!
Böbe

Bobe1965 # 2019.07.19. 07:16

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakra szeretnék választ kérni:
Menyem nevén van egy pesti lakás 80 %-a. Ezt a lakást meg szeretnék tartani, tehát marad a tulajdonjog. Most vásárolnak egy családi házat, közösen a férjével. Időközben született egy gyermekük, és még egyet terveznek. A családi ház kifizetéséhez nem vesznek fel semmilyen hitelt. Igényelhetik-e a 2 gyerekre járó - használt lakás vásárlására - vissza nem térítendő CSOK támogatást? Ha igen, mekkora ez az összeg és hol lehet az igénylést elindítani? (Pl. Bank, Államkincstár?)
A válaszukat előre is köszönöm!
Böbe

László 1981 # 2019.07.18. 06:04

drbjozsef

Igen egyet beszélünk!
Vissza fizetés esetén +köröket kell futni illetve amit be másoltál inkább arra reagáltam volna hiszen abban a visszafizetett CSOK esetén igényelhetőt írja.
Erre reagáltam, hogy nem kötelező a vissza fizetés és ez esetben a csökkentett CSOK-ra jogosult az igénylő.

drbjozsef # 2019.07.18. 05:42

László 1981,

Te most pont azt írod, amit én. Számolni kell vele, nálatok is levonták.
Vagy csak arra célzol, hogy nem kell konkretice visszafizetni? Akkor igen, igazad van, de ez pusztán technikai kérdés. De attól még csökkentett összeget kaptál Te is, azt fog kapni Piros is, csak a különbözetet. Ehhez még plusz gyerek sem kell feltétlenül (hiszen a CSOK sokkal több, mint a kétezres évek szocpolja volt per gyerek).

Szvsz a kérdés lényege az volt, hogy "le kell vonni" a régi szocpolt, vagy legalábbis számolni kell vele. Hogy lebonyolításilag hogy történik ez, az mindegy.

László 1981 # 2019.07.17. 21:50

"drbjozsef# Jelentem! 2019.07.16. 06:59
Piros75,

A régi szocpollal számolni kell. Vagy levonni, és kevesebbet kapsz, vagy nem érvényesíteni a csok-ot arra a gyerekre, aki után szocpolt kaptál - amelyik verzió neked a kedvezőbb. (ritka, de van, akinél az utóbbi jobb).

A 2011.december 31, utáni sem úgy van, hogy csak simán nem kell figyelembe venni, hanem ha visszafizetted :

„(2b)A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.”"

Ez nem így van!!
A minisztériunak írtunk levelet közösen a kincstárral amire 4-5 nap múlva hivatalos választ kaptunk!
NEM KELL VISSZA FIZETNI A KORÁBBAN IGÉNYELT CSOK ÖSSZEGET AKKOR HA CSALÁD BŐVÜLÉS TÖRTÉNIK. Pl.: az én esetemben sem. 2 gyermek után igényeltem 1.43m ft-ot és most pocakban a 3. gyerek. Falusi CSOK-ot igényelhetjük úhy hogy a 10M ft-bol levonják az 1.43M-ft-ot. Régi lakás is megmarad a bejegyzéssel együtt de az utoljára CSOK-kal vásárolt ingatlanban kell a bentlakási feltételt teljesíteni!
De itt a hivatalos leírás:
17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2. 3. 2-dik bekezdés:

"Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető."

"(3) * A (2) bekezdés szerinti esetben, illetve állami kamattámogatással érintett lakáscélú kölcsön esetén a korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget az e rendelet szerinti újabb családi otthonteremtési támogatással érintett lakásban kell teljesíteni.”"