Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

Bettina82 # e-mail 2019.04.23. 10:47

Tisztelt fórumozók!

Csok igénylés ügyében szeretnék segítséget kérni. A bank elutasította a csok igénylésünket (előzetes pozitív elbírálás után), arra hivatkozva, hogy a gyerekek nem élnek velem életvitelszerűen. Mivel a gyerekeket válás óta felváltva gondozzuk a volt férjemmel. Négy gyerekkel így több millió ft támogatástól esünk el. Viszont a családi adókedvezmény osztott igénybevételéhez szükséges, hogy a váltott nevelést/elhelyezést a bírósági papír tartalmazza. Tehát a kettő kizárja egymást, ha jól értem. Vagy van valami lehetőség arra, hogy megkapjuk a csok-ot? Köszönöm!

drbjozsef #   2019.04.13. 19:02

detti85,

Igen, jogosult vagy, de azzal a megkötéssel, hogy :

VAGY a már megkapott vissza nem térítendő támogatásokat le kell vonni a most járó támogatásból, és csak a különbözet jár

VAGY azokat a gyerekeket, akik után már vettek igénybe csokot/szocpolt, nem veszik figyelembe, és a többi után számolják.

A fenti kettő közül az igénylőnek kedvezőbbet lehet választani.

Ha ugyanarra a két gyerekre vennéd fel, akkor a használthoz nem jár semmi (az kevesebb, mint az 1.6M), újhoz kaphatsz még 1 milliót. Ha született azóta másik/több gyerek is, akkor lehet a fentiek szerint számolni. (elég ritkán jobb a második verzió, két gyerek utáni szocpol felvétel után született három másik gyerek esetén jobb például)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

detti85 # e-mail 2019.04.13. 18:46

Üdv! A kérdésem a következő: 2 gyerekre úgy vettünk fel szocpolt x éve hogy a ház és a hitel is a férjem nevén volt. Ezek már az esküvő előtt megvoltak. A hiteléből levonták az összeget ami akkor 1.6millio volt. Késöbb elváltunk, ő maradt a házában a gyerekek velem élnek. Én így jogosult vagyok csokra? (egyedülállóként)

drbjozsef #   2019.04.10. 13:03

Urzy,

Minden bizonnyal lehetséges, bár elvileg kötöttél egy szerződést a bankkal, nem fognak örülni neked. Elvileg jár, vagy módosítjátok a szerződést, vagy csináltok egy újat a 3. bevállalandó gyerekre - ezt tőlük kellene megkérdezni.

Ami fontos, hogy bár a lakhatási engedélyig (vagy csak bejelentéses építkezésnél a készrejelentésig) lehet igényelni a támogatást, az csak a készültséggel arányosan jár, kell legyen legalább annyi hátra, mint a támogatás összege. Ha nagyon előre jártok már az építkezéssel, akkor az nem lesz jó.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Urzy # e-mail 2019.04.10. 12:09

Sziasztok,

házunk épülőfélben van, de a CSOK-ot csak a meglévő 2 gyermekünkre vettük igénybe. Időközben döntöttük el, hogy szeretnénk vállalni egy harmadikat is. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben van-e lehetőségünk igénybe venni a CSOK-ot a harmadik gyermekre is?

A választ előre is nagyon köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.15. 22:31

Kenivice,

Nincs konkrétan ilyen meghatározva a rendeletben. Be kell jelenteni, és az alábbi szabály szerint kérni a halasztást. A benyújtott igazolások alapján a járási hivatal megvizsgálja a körülményeket, és dönt, első körben 5 éves halasztást engedélyezhet, majd utána újabb igazolások és mérlegelés után vagy mérsékelheti a visszafizetendő összeget, vagy teljesen eltekinthet a visszafizetéstől. Minden eset egyedi döntéssel történik.

16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról

...

57. § (1) Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, a 9. § c) pontja szerinti családi otthonteremtési kedvezmény esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten - a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül - vissza kell fizetni. Ha a gyermek halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.

...

(5) A támogatott személy az (1) és (2) bekezdésben foglalt visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat a járási hivatalhoz. A járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a kérelmező különös méltánylást érdemlő helyzetére tekintettel a (6) és (7) bekezdésben foglaltak szerint a fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb öt évre fizetési halasztást engedélyezhet.

(6) Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen, ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló támogatási szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert

...

b) a gyermek megszületését a házastársak egyikének a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták;

...

(6a) A (6) bekezdés b) pontja szerinti esetben - illetve ha a gyermek, aki után a családi otthonteremtési kedvezményt igénylik, megváltozott munkaképességű - a megváltozott munkaképességű személlyé válásról a támogatott személy büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik. A nyilatkozat tartalmazza a megváltozott munkaképességűvé vált személy nevét, születési adatait, a döntést hozó hatóság megnevezését, a döntés időpontját.

(7) Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a családi otthonteremtési kedvezmény összege visszafizetésének elhalasztása tekintetében az, ha a visszafizetési kötelezettség a támogatott személy megélhetését ellehetetlenítené.

(8) Az (1) és (2) bekezdés szerinti fizetési kötelezettség (6) és (7) bekezdés szerinti elhalasztása esetén a legfeljebb öt éves időtartam elteltével a támogatott személy kérelemére a járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a fizetési kötelezettséget részben vagy teljesen elengedheti, ha a támogatott személy életében neki fel nem róható okból nem várható olyan változás, amely a - halasztott - fizetési kötelezettség teljesítését lehetővé teszi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kenivice # e-mail 2019.02.15. 18:00

Tisztelt Szakértő!
Sajnos úgy néz ki, hogy lefognak százalékolni ami miatt nem biztos, hogy tudjuk vállalni a tervezett gyerekeket. Ha jól tudom a rendelet úgy szól, hogy ha a gyermek(ek)et a szülők nem vállalják, mert a CSOK-szerződés megkötését követően valamelyiküket megváltozott munkaképességű kategóriába sorolják mentesül a fizetés alól. Viszont arra nem tér ki, hogy melyik kategóriába sorolásra vonatkozik. Tekintve, hogy hat kategória van, szeretnék tájékozódni, hogy mire számíthatok. Sajnos ebben a helyzetben nem lesz egyszerű olyan munkát találni amit el is tudok végezni és elegendő bevételt ad a plusz két gyermek vállalásához és felneveléséhez.

MajorDomus # e-mail 2019.02.13. 22:53

Pale
Mert ez a törvény!

oligaliga # e-mail 2019.02.13. 11:32

Palee5000

A jogszabály változás 2018. december 1.-én lépett hatályba, és nem tartalmazza azt a kifejezett rendelkezést, hogy a hatályba lépés előtt folyósított kölcsönökre is vonatkozik. Ezért jár csak a december 1. utáni igénylések esetén.

Palee5000 # e-mail 2019.02.13. 11:14

Kedves József!

2 hónap után végre megérkezett a bank válasza, melyben ezt írják:
"Az Ön által hivatkozott, 209/2018 (XI.13) számú Kormányrendelet által módosított 16/2016. (II.10) számú Kormányrendelet szerinti otthonteremtési kamattámogatás a 2018. december 1-jétől igényelt otthonteremtési kamattámogatott hitelek esetében vehető igénybe. Az Ön xxxyyy nyilvántartási számú CIB FIX10 hitele esetén ezen kedvezmény nem vehető igénybe."

Nem tudom, érdemes még továbbvinni a dolgot, vagy hagyjuk annyiban? Én nem teljesen látom még mindig a jogszabály alapján, miért csak a december 1 után igényelt hitelekre jár a kamatkedvezmény.

Kedves Palee,

Én ugyan nem vagyok szakértő, de ahogy nézem az új rendeletet, ami csak most jelent meg és pár bekezdést módosított csak a régin, szerintem nem lehetetlen.

Nem találom explicite leírva az adott fejezetben, hogy mikor lehet igényelni magát a kamattámogatást. Ha a rendelet feltételeinek a folyósító bank, az adós és adóstársak, valamint a hitel típusa is megfelel, akkor úgy tűnik, nincs kizárva, hogy magát a kamattámogatást december 1. után igényeljétek egy már meglévő hitelhez.

Én azt mondanám, hogy december elseje után keresd fel a bankodat, ahonnan a hitelt felvettétek, és igényeld a kamattámogatást. Írásban, kérelemmel, a lényeg, hogy nyoma legyen, ne hagyd magad lerázni, hogy az nem jár, és akkor kénytelenek lesznek írásban elutasítani, ha esetleg úgy döntenének, hogy nem jár. Személyesen kérheted is, hogy mutassák meg a rendeletben a passzust, ami miatt nem jár szerintük. Szerintem nincs ilyen, de lehet, hogy nem voltam elég alapos, vagy rosszul értelmezem valamelyik paragrafust. Feltehetőleg visszamenőleg nem jár, a már kifizetett részletekre, de nem látom okát, hogy ne lehetne meglévő hitelszerződéshez igényelni a támogatást a hátralévő időre.

Egy próbát mindenképpen megér.

Tisztelt Szakértő!

Kétgyermekes családként CSOK-ot és banki hitelt igényeltünk 2017-ben új ház építésére. Az építkezés idén nyáron fejeződött be, beköltöztünk és folyósították a csokot is.
A kérdésem az lenne, hogy a 2018. december 1-jén hatályba lépő korm.rendelet módosításának eredményeképpen, mint többgyermekes család igényelhetjük-e a 71 - 78 §-ban részletezett kamattámogatást a 2017-ben felvett hitelünkre?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.15. 12:03

Elállni a vételtől.

www.kbs-ugyved.hu

Ircsi78 # e-mail 2019.01.15. 10:43

Tisztelt szakértő!

2018.10.09 én igényeltünk csokot a meglévő kétt gyermekünkre amit elutasitóttak azal az indokal hogy a vétel ár nagyobb mind a becsült érték +20%.Ezt el is fogadnuk de az értékbecslö kijött 10.15-én akkor 1900000-re értékelte a wc. és fütés nélkül.Belefektetük a pénzünket teljesitetük ami hiányos volt kijött újra 11.05-én akkor már csak 1400000 az értéke .A vétel ár az 1900000 lett volna és a többi az őnerő .Felebbeztünk a kormányablaknál ők kérdezték meg hogy mi ez a nagy árzuhanás és a válasz hogy a statikai szakvélemény szerint(mert azt is kértek ami 11.20.-án készült)és a fénképek alapján álapitották meg .Mi hiábba probáluk beszélni velük érdemes választ nem adnak .Ilyenkor mi a teendönk?

Usagi # e-mail 2019.01.15. 10:05

Tisztelt szakértő!

Két kérdésem lenne a CSOK-igényléssel kapcsolatban. Az egyik, hogy a férjem fiatalon, 2010-ben egy év felfüggesztettet kapott ittas vezetés közben okozott baleset miatt, ez 2012-ben lejárt, úgy tudom, ezesetben már kikerült a bűntettesek nyilvántartásából, tehát megfelel a CSOK "büntetlen előéletű" feltételének. Jól értelmezem ezt a jogi kérdést?

A másik kérdésem: a CSOK igényléstől eltérő időpontban, később is lehet hitelt igényelni építkezéshez? A helyzetünk speciális, mindketten külföldön dolgozunk, most kezdenénk az építkezést (nem generálkivitelező, saját szervezésű), és nyár végén jönnénk haza. A CSOK-ot külföldi tb-vel igényelnénk, mielőtt hazatérünk és ugyebár vállalnánk, hogy itthon 180 napon belül TB-biztosítottak leszünk. Az önerőnk jelenleg az előre tervezett költségvetésnek kb. 85%-át teszi ki, ehhez jönne a CSOK, de még így is hiányozna kb. 2-3 millió forint. Mivel előbb az önerőt is be kell építeni, a számlákat úgyis csak jövő tavasszal mutatnánk be CSOK-folyosításhoz, addigra lehet, hogy már kevesebb pénz hiányozna.
Na most, nem egyértelmű számomra, megoldható-e, hogy mi most nyáron igényeljük a CSOK-ot, jövő tavaszig beépítjük az önerőnket, és csak tavasszal, kb. 3-6 hónapnyi itthoni munkaviszony után igénylünk külön hitelt (amilyen megoldható, építési/jelzálog/személyi kölcsön), attól függően, mennyi pénzre van szükségünk? ÉS ez esetben a folyósítást is együtt kérjük elkezdeni.

Köszönöm válaszát!

Sherlock # e-mail 2019.01.15. 08:59

Kedves Jhondoe,

a bank a készültségi fokból tud kiindulni, abból sajnos nem, hogy az adott készültségi fok elérése mennyi pénzbe került - akár a teljes építkezéshez viszonyítva. Egy nehéz terepen történő alapozás (hegyoldal, rossz fejtési osztályba tartozó talaj, lemezalap, stb.) akár az adott épület akár harmadát is elérheti értékben, de ha valami miatt beborul az építkezés, mégis csak egy olyan ingatlan kerül árverezésre, amint egy "betonplacc" található, nem pedig egyharmad családi ház.
Érthető a felháborodása, tudok is vele azonosulni, de itt a bankot alapvetően üzleti szempontok vezérlik, illetve a jogszabályi kötelezettségeknek és saját szabályzatainak történő megfelelés.
A költségvetés és a készültségi fok között nem feltétlen van összefüggés (legalábbis nem szoros), mert vannak olyan munkarészek amik aránylag nagyot dobnak a készültségen, de költségük nem jelentős mert saját munkával is aránylag jól megvalósíthatók (pl. födémszigetelés, talajpára elleni szigetelés, tereprendezés, kerítésépítés, gipszkartonozás).

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Jhondoe # e-mail 2019.01.14. 22:57

Tisztelt Szakértő!

CSOK igénylés előtt állunk. A bank tájékoztatása szerint a benyújtott költségvetést készültségi foknál megfelelően fogja folyósítani. A készültségi fok megállapítás az értékbecslő feladata,ami egy összetett feladat.
A bank részükre egy táblázatot mutatott, amiben a készültségi fokokat mutatja.
A táblázat szerint 9%nak értékeli az alapozást, függetlenül attól, hogy a bank részére benyújtott költségvetés szerint nekünk ennek a duplája, 18%os készültségnek felel meg az alapozás.
Példával bemutatva, egy 39M forintos beruházás esetén az alapozási munkálatok a tervezési költségekkel 7,8M forint bekerülési költséget jelentenek. Ami az értékbecslés szerint 9%os készültségi foknak felel meg. Így a bank a beruházási önerő felét ismerné csak el, hiába tudom számlával és statikai szakvélemény bizonyítani a valós tényeket.
Ön szerint jogszerűen jár el a bank ebben az esetben?
Milyen jogszabályok vonatkoznak az értékbecslésre a készültségi fok megállapítására? Illetve milyen összefüggés van a beadott költségvetés és a készültségi fok között?
A Családi otthonteremtési kedvezmény kiutalására milyen szabályok vonatkoznak?

drbjozsef #   2019.01.08. 10:46

Alletzse,

A bank nem hatóság. Nem tudsz hozzá "fellebbezni".

Kérni kell az indoklást az elutasításhoz. Akár szóban, akár írásban, lehetőség szerint paragrafus megjelölésével.

Aztán meg kell nézni a rendeletben, hogy tényleg úgy van-e, tényleg nem feleltek-e meg valaminek. Ha úgy érzed, hogy nem, akkor megpróbálkozhatsz egy panasszal. Érdemes ilyenkor a jogi osztálynak írni, ott hozzáértőbb emberek szokták megvizsgálni az ilyen problémákat.

Annó szocpol felvételnél én párszor eljátszottam azzal, hogy amikor valamibe belekötöttek, akkor kértem, hogy hívjuk fel a jogi osztályt, szakértse meg a kérdést, mert szerintem ilyen nincs a rendeletben. Végül sose volt rá szükség, kicsit tanakodtak, aztán rámhagyták.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.01.08. 10:41

András,

Szerintem nem, de nem vennék rá mérget. Szerintem a feleséged ha építtetőként a kész ingatlanban tulajdonrészt szerez, az elég kell legyen. (Megjegyzem, ha nem teljesen a különvagyonodból építkeztek, akkor a házasság miatt amúgy is tulajdont szerez, akkor is, ha nem jegyeznék be az ingatlannyilvántartásba).

De miért nem kérdezel meg egy bankot?
Ha azt mondanák, nem, akkor kérd, hogy jelöljék meg a paragrafust is, ami ezt kizárja.

Szerintem a 16/2016 rendeletben nincs ilyen.

Sőt, szerintem ebben az esetben a feleségednek nem is kell. Ugyanis a 20§(1) szerint csak a támogatott személyek szerezHETNEK tulajdont - de nem kell nekik.

Ellenben a 17/2016 rendelet, ami a használt lakásos csokra vonatkozik, csak ott szerepel a 7§(1)-ben, hogy ki szerezhet tulajdont, és kinek KELL.

Az új építésűeknél nincs ilyen passzus.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

András198201 # e-mail 2019.01.08. 01:58

Tisztelt szakértő!
szeretnénk Csokot majd 1 meglévő gyermekre illetve még egy vállaltra. A telek 100% ban saját tulajdonomban van, feleségemnek nincs bejegyzett részesedése, én pedig külföldi TB-vel rendelkezem. Ez tudom,hogy így nem lehetséges. A kivitelezői szerződésben belevettük a feleségemet is mint építtetőt 10 % ban. Ő itthon dolgozik,ezért meglenne a 180 nap TB jogviszony-
így igényelhetjük vajon a csokot? Avagy a telekben is benne kell legyen mint tulaj?
(Ez nehezebb ügy lenne ha igen: mivel telekre kértem fundamenta kölcsönt, amin jelzálog jog van bejegyezve plusz elidegenítés. - nem tudom a fundamenta mennyire lenne hajlandó módosításba beleegyezni ha elajándékoznák X % ot a feleségemnek.)

köszönöm megtisztelő válaszukat.

U.I
csak csok-ot vennék fel/ csok hitelt nem.

Alletzse # e-mail 2019.01.07. 18:10

Tisztelt Szakértő. A CSOk igènyünket a bank elutasította, erről telefonon kaptunk tájékoztatást, de levél nem érkezett, így a pontos okot nem tudjuk. Az ügyintéző azt mondta, hogy a bank által megállapított forgalmi érték és a vételár között nagyobb az eltérés mint 20%. A házat mi 14,7 millióért vesszük, az értékbecslő 14 millióra értékelt és minden más feltételnek megfelelünk. Ebben az esetben érdemes fellebbezni? Esetleg van határideje az elutasításról szóló értesítésnek? Enélkül tudjuk, hogy nem tudunk fellebbezni. Előre is köszönöm válaszát.

drbjozsef #   2019.01.02. 07:18

László88,

Új lakás építéséhez, vásárlásához nincs ilyen feltétel.

Használt vásárlásához vagy bővítéséhez a 17/2016. Korm. rendelet 14§(1) szakasz f pontja szerint :

az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát;

Ha közös gyerekek után igénylitek a CSOK-ot, akkor együttes igénylőknek számítotok (akár házastársad, akár élettársad a párod), tehát bele kell számolni az önerőbe az eladott lakást (a 18§ szerint néhány dolog még levonható belőle). Tehát minimum 800.000.- forint önerőt fel kell tudjatok mutatni.

Egyébként az adásvételi szerződésbe nem kell belefoglalni,
elég nyilatkozni róla, vagy ez esetben talán még azt sem, egyszerűen kell legyen minimum ennyi önerőtök. Ha ellenőriznek, és kibukik, hogy az nem volt meg, akkor visszakérhetik a CSOK összegét.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.01.02. 07:05

JaBa,

Annyival egészíteném ki Sherlock-ot, hogy nemcsak áttehető a CSOK (legalább akkora értékű lakásra, ha olcsóbb, akkor részben vissza kell fizetni), hanem felvehető a magasabb összegű is később, ahogy írtad, természetesen csak a különbözet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László88 # e-mail 2019.01.01. 18:53

ui:várható hogy 2019 ben emelik a támogatási összeget használt lakásra?

László88 # e-mail 2019.01.01. 18:44

Üdv, azt szeretném kérdezni, van kettő saját gyermekünk, és még szeretnénk kettő gyermeket. én lennék az igénylő, de a páromnak volt krb. 3 éve egy ház eladósa, amit 900eft ért vett és eladott 800eft-ért. Bele kell e foglalni az adás vételi szerződésbe ezt az eladást?

Sherlock # e-mail 2018.12.26. 17:53

Kedves Barna,

még nem módosult a jogszabály, jelenleg nem lehet felvenni felújításra. A jövőben pedig nem tudjuk milyen feltételekkel lehet majd, nem ismert a jogszabály-módosítás tartalma. A kérdésre az általános válasz, hogy a CSOK "áttehető" másik lakásra/házra.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

JaBa # e-mail 2018.12.25. 20:13

Tisztelt Szakértő!

Van egy 5 éve vásárolt lakásunk, felújításra szeretnénk költeni a CSOK összegét. Nem vagyunk összeházasodva, nekem 10 éve fix munkahelyem van, én 43 élettársam 34. Van két gyermekünk, 3 és 6 évesek. Igényelhetünk-e így CSOK-ot a felújításra? A lakás 84 négyzetméter, 3 külön szobával, egyedi fűtéssel. Fürdő és konyhafelújítás lenne és padlófűtésre áttérés. Jelenleg is egyéni modern fűtés van.

Ezen kívül ha most ezt az összeget igénybe vesszük ÉS esetleg pár éven belül házba költöznénk, a különbözet még felvehető-e? Illetve van-e mód egyáltalán elköltöznünk, ha igényeljük a kb 1,4 millió felújításra járó CSOK összeget?

Válaszát köszönöm!
Barna