ingatlanközvetítők jogai


Immaculata # 2019.09.07. 16:14

Ha jutalékról beszélünk, megtörtént az adásvétel. A vállalkozás, eladó fizeti az ingatlanost.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.07. 09:29

Nem értem. Nálatok a könyvelő dönt arról, hogy mit lehet kifizetni, mit nem? Sőt, ő is fizet? A legtöbb helyen ez az ügyvezető hatásköre.

Mária19 # 2019.09.07. 05:54

Tisztelt Tanácsadók, kedves Fórumozók!

Könyvelőként az alábbi esettel találkoztam, mi a teendőm.
Ingatlanközvetítői megbízási szerződést a Vállalkozás nevében az aláírási, képviseleti joggal nem rendelkező cégtulajdonos írta alá. Az ingatlan a Vállalkozás kizárólagos tulajdonában van.
Erre a közvetítő benyújtotta a számlát, mely -szerintem- érvénytelen szerződés alapján készült. Kedves ingatlanos kolléga a dollárjelek bűvöletében nem győződött meg a képviseleti jogosultságról.
Kérdésem, hogy felelős könyvelőként befogadhatom ebben a formában a számlát és kifizethetem a céges vagyonból a jutalékot?
Vagy az érintettek kössenek új szerződést a korábbi ügyletre hivatkozva?
Vagy ha végképp nincs kompromisszum, akkor az aláíró magánszemélytől, aki egyben a Vállalkozás résztulajdonosa behajthatják a követelésüket?

Köszönöm a segítséget, Mária

matthiasi # 2019.03.07. 18:07

pdlk !
Hát mond meg neki , hogy megadod. Majd a ködös jővőben.
hogy volt a szerződésben ? megadni, de a határidő ?
Várjon türelmesen.

wers # 2019.03.06. 10:55

Szerintem egy név megadása önmagában biztosan nem sért semmit. Az alapján nem beazonosítható senki konkrétan, az kevés hozzá.

Ez azért nem pont igaz. Sok személy van, aki már a neve alapján is 100% beazonosítható. Én kettőt biztos tudok.

drbjozsef # 2019.03.06. 10:47

pdlk,

Szerintem egy név megadása önmagában biztosan nem sért semmit. Az alapján nem beazonosítható senki konkrétan, az kevés hozzá.

Ha ezt akarod kikerülni, mert az az érzésem, hogy igen, akkor kérd írásban a vevődtől, hogy nem járul hozzá a neve közléséhez. Aztán mond ezt az ingatlanosnak (nyilván az írást ne mutasd meg, hiszen rajta van a neve).

Ha az ingatlanos akar, pereskedhet, bíróságon nyilván kiderül a név, és ha az is, hogy az ingatlanos közvetítette, és a szerződésetek szerint jár neki díjazás, akkor a perköltséggel megfejelt kiadásod lesz.

Ha nem terveztek semmi suskust, és a vevődnek sincs ellenére, akkor mindenkinek egyszerűbb, ha megadod az ingatlanosnak.

wers # 2019.03.06. 10:18

a saját vevő nevét
meg kell adnom

Elképzelhető, hogy csak azért, hogy meggyőződjön, nem annak adtad el a háta mögött, akit ő közvetített. Egyébként (szerintem) az ingatlan átírása után maga is megtudhatja a tulajdoni lap alapján. Így annyira nem biztos, hogy megsértenéd az "infotörvényt". (amit szerintem még az sem tud egyértelműen értelmezni, aki megálmodta)

pdlk # 2019.03.06. 09:57

Tisztelt tanácsadók
Eladom a lakásomat, saját hirdetésemre jelentkezett vevőnek.
Egy ingatlanossal állok kapcsolatban, ő eddig egy érdeklődőt hozott, s volt egy hölgy aki nálam jelentkezett, s nála is. Egyiket sem érdekelte a lakás.
Az ingatlanos erőszakoskodik, hogy a vevőm nevét meg kell adnom neki (akihez semmi köze), mert aláírtam a szerződést, ahol benne volt, hogy a saját vevő nevét
meg kell adnom.
Erre nem figyeltem akkor, most nézegettem, s úgy látom, hogy ha kiadom a vevőm nevét egy harmadik félnek , üzleti titkot adok ki, s valószínűleg az infotörvényt is sérti, mivel nem biztos, hogy csak ellenőrzésre akarja használni.

Előre is köszönöm

SolnesM # 2007.02.20. 08:37

No ezzel nem azt akartam mondani, hogy az érdeklődök eligazítása nem munka. Igenis fáradságos, időigényes tevékenység, amit elvileg a sikeren kivül is díjazni kell. Ezért kell jó szerződést kötni.
Hogy az milyen ? Hát esete válogatja -sémákra ráhúzni nem lehet, mindig kell konkrétum !!

SolnesM # 2007.02.20. 08:33

Most vágták a közszolgálatiban az ingatlan közvetítőket !
Csak egy érdekesség : már akkor is 'sikeres' a közvetítés, amikor
' érdeklődőket' hoz a közvetítő !!
Úgyhogy vigyázzatok !!

alfonsbautz # 2007.02.15. 11:04

Maxtone!
Vegyél valakitől számlát! Én egyéni vállalkoztam ingatlanközvetítőként és minuszos lettem, nem is kicsit.

Ha bejön az üzlet, akkor válts sajátra szerintem. A Társasági forma jobb, de akkor már talán egyéni vállalkozónak is megéri lenni!

Melyik irodában leszel?

maxtone # 2007.02.09. 17:09

Ingatlanközvetítő tanfolyamot végzek, még szűz területen szeretnék indulni, milyen formában( egyéni váll. kft, bt ) tegyem?

SolnesM # 2007.02.09. 09:56

Meg kell érteni a közvetítőket is. Õk végül is kereskedők - az ingatlant bizományban árulják. Bizonyos érdeklődés felett szeretnék konkretizálni az ügyet. Erre van a vételi ajánlat. Pénz letéttel.
A tulajdoni lap egyébként, mint említettem, nyilvános dokumentum - bárki megnézheti a hivatalban. A jó ügyvéd, aki mindig a vevőé ezt újra megnézi a szerződéskötés előtt. Ha jól tudom ezt ők online elérhetik.

imeon # 2007.02.08. 18:56

Köszönöm szépen a kimerítő választ! Sokat segítettetek.

Adalék a történethez:

Ma felhívott történetünkben szereplő 'közvetítő' azzal, hogy ha nem akarok lemaradni a remek vételről, jobb, ha igyekszem... a szokásos szöveg. Mondtam, hogy akár lemaradok, akár nem, szeretnék a lehető legalaposabban tájékozódni, és kérem a helyrajzi számot. Megkaptam, de olyan megjegyzések kíséretében, hogy lehidaltam, hogyaszondja hiába keresem meg a tulajdonost, őket úgysem tudom megkerülni (mármint hogy majd vele biztosan leboltolok), meg hogy úgysem jutok hasznos információhoz belőle stb. Ja, ő azt szerette volna, hogy ELÕBB tegyek vételi ajánlatot, és majd AZTÁN megláthatom a tulajdoni lapot. Vicces. Elmagyaráztam a fiatalembernek, hogy én ezt másként gondolom, és amint letettem a telefont, azonnal eldöntöttem, ezzel a társasággal többet nem állok szóba.

Zűrös. Vajon másoknak is rossz érzésük lesz ettől?

SolnesM # 2007.02.08. 10:12

Heló Imeon !

Emlékezetetőül ideirom a vonatkozó részt az előző beirásomból:

"Azt is elmondták, ha érdekel a lakás, akkor írásos vételi ajánlatot kell tennem, miben mindenféle adatok benne vannak - pontosan nem tudom, mik."
Tegnap erről értekeztem, sajnos elszállt. Most ismétlek :

Ajánlat tétel csak akkor kell ha a konkrét vétel valami miatt késik.
Az eladó nincs kész műszakilag, a vevő pénzügyileg.
Ez az ajánlattétel elvileg olyan foglaló szerűség – tehát vigyázni kell az összegszerűségre.
Viszont addig, amíg nincs meg a tulajdoni lap - jó közvetítő eleve bemutatja, de a vevő is megnézheti a földhivatalban. Tehát aha húzódoznak a bemutatástól, annak oka lehet (terhelés haszonélvezet stb. )
Nálunk pl. a vételtárgya még nem rendelkezett önálló albetéti számmal – azaz osztatlan közös tulajdon volt mikor „meggondolatlanul” megtettük az ajánlatot ( 300eft) Visszaút már nem volt – csak veszteség által lett volna. De Jó ügyvéddel megoldottuk a problémát. Lényeg az ajánlattételkor mi pénzügyileg nem voltunk készen, az eladó meg a lakással nem volt kész. Leírt egy dátumot – nem tudta tartani, így mi kerültünk főlénybe. Mert ugye egy használati engedéllyel nem rendelkező lakás még nem lakás az csak őpítési terület. Szóval . nekünk kellett a lakás (tetszett) az eladónak meg a pénz. Így megfelelő ütemezéssel mi megkaptuk a lakást az eladó meg a pénzét.
Más tanács : mint vevőnek soha nem szabad a tetszésedet nyilvánítani a lakás iránt (azt meg lehet otthon a családban tenni). A vevőnek mindenre joga van – függetlenül, hogy az eladónak ez néha nem tetszik. Ez nem bérlakás /állás keresés. Ott gyökeresen máskép kell viselkedni.
Tehát ne köss írásos vételi ajánlatot – ha kész vagy a vételre – járd körül a dolgot - valami homályos dolog lehet ott még.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.07. 10:44

Ha te teszel ajánlatot, akkor ahhoz kötve vagy, és ha az eladó elfogadja, akkor a szerződés létrejött. Az ingatlanközvetítő meg kérheti a jutalékát. (Könnyen lehet, az eladóval kötött szerződésében benne van, hogy ha az általa elvárt áron egy közvetített vevő ajánlatot tesz, akkor a jutalék jár - akkor is, ha az eladó meggondolná magát.)

imeon # 2007.02.07. 10:25

Köszönöm szépen, azt hiszem, fogadok egy ügyvédet... Ez amúgy sem árt egy ilyen helyzetben, amikor az ember sokmillió forintot készül kiadni, ugyebár.

Viszont továbbra sem értem ezt az irásos ajánlattétel-dolgot. Ez mi lehet? Miért nem lehet szóban kialkudni először az árat? (Ez elől elzárkóznak.)

Emlékezetetőül ideirom a vonatkozó részt az előző beirásomból:

"Azt is elmondták, ha érdekel a lakás, akkor írásos vételi ajánlatot kell tennem, miben mindenféle adatok benne vannak - pontosan nem tudom, mik."

Köszönöm

jazsu # 2007.02.06. 15:45

Szerintem: az ingatlanközvetítő csak akkor tarthat igényt a díjra, ha a tevékenysége folytán a szerződéskötésre sor kerül, ha sikeres a működése. Az üzleti tisztesség iratlan normái szerint díjat csak 1x igényelhet.ne...
Több ügyféltől díjat csak akkor fogadhat el, ha erről az ügyben érintett valamennyi résztvevőt az ügylet lebonyolítása előtt tájékoztatja.
+
lásd még:
http://www.maisz.hu/…ijszabas.doc

"A magyarországi általános gyakorlat szerint közvetítői díjat az ingatlanközvetítő, a tranz-akcióban résztvevő felek egyikétől szokott kapni, mely gyakorlatot a MAISZ szakmai bi-zottsága is javasol. Bizonyos esetekben mint például speciális piaci szegmens vagy az általánostól eltérő szolgáltatási csomag esetén lehetőség van mindkét féltől közvetítői dí-jat kérni; a felek részére nyújtott szolgáltatás és az esetleges érdekképviseleti jogkör pontos meghatározása illetve az ügyfelek előzetes tájékoztatása mellett..."

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.06. 15:34

Csatlakozom.

Cola # 2007.02.06. 14:24

Imeon, egyetértek lalával, keress egy saját ügyvédet, aki elnavigál majd a vásárlás rögös útján... de lehet, hogy nem ezt a lakást fogod megvenni

_Lala_ # 2007.02.06. 13:57

Röviden: olyan közvetítővel nem érdemes foglalkozni, aki a vevőtől is kér jutalékot. Nagy ívben elkerülni. Ha "címlistát adunk 5.000 Ft-ért" c. próbálkozókkal találkozol, őket is.

Az pedig, hogy ebben benne van az ügyvéd díja, még tovább rontja a helyzetét; hogyan bízhatnál meg egy ügyvédben, akit nem Te választottál, akit még csak nem is ismerhetsz, és sok-sok pénzed bánhatja, ha elrontja a szerződést???

imeon # 2007.02.06. 13:21

Sziasztok

Szeretném tudni, hogy van ez a jutalék-dolog.

Lakást szeretnék vásárolni, és egy olyan közvetítővel kerültem kapcsolatba, aki tőlem (és mint megtudtam, az eladótól is) kér jutalékot. Tőlem 3%-ot kérne, amiben bnne van az ügyvédi díj is.Ez már eleve furcsa (nyugtassatok meg, hogy nem), de mindenesetre mivel érdekel az általuk kínált lakás, hajlandó vagyok elgondolkodni a dolgon.
Azt is elmondták, ha érdekel a lakás, akkor írásos vételi ajánlatot kell tennem, miben mindenféle adatok benne vannak - pontosan nem tudom, mik.
Én nem vagyok jogász, ezért kérdezlek titeket: ez azért van-e, hogy én később ne állhassak el? Tulajdoni lapot nem láttam, ők hoznák az ügyvédet... MI a teeendő ilyenkor? Előbb informáljam le ezt a részét is a dolognak (a közös képvilselővel beszéltem, történetesen ugyanaz az illető, mint a mi házunkban, szóval eza része rendben van, de a tulajdonosra vonatkozóan semmi infóm nincsen), és aztán írjak alá bármit, vagy bátran tehetek írásois ajánlatot, legfeljebb visszalépek, ha valami kiderül? Egyáltalán mi ennek a szabályos és szokásos menete? Engem zavar, hogy nem hajlandóak az árról tárgyalni addig, amíg alá nem írom a papírjukat.

Köszönöm

Noémi

SolnesM # 2007.02.01. 08:15

világesze2 !
A rutinjával !
A bemutatás az egyik legidőigényesebb tevékenység !

Természetesen sok meglepő dolog létezik.
Pl. a tavasszal mikor lakást kerestünk az egyik eladó, aki ingatlankezelőn keresztül akart értékesíteni - nem adott kulcsot a közvetítőnek, így a megnézéskor rá kellett várni, csak azt nem tudom miért bizta meg, ha ő is ott volt minden mustrán. Itt nem lettünk vevők ! Más okok miatt is !

világesze2 # 2007.02.01. 07:07

"Elég nehéz kiszürni a "csak" érdeklődőket. "

Ebben az ingatlanközvetítő hogy tud segíteni?

SolnesM # 2007.01.30. 17:03

Most vevő vagy eladó vagy ?
A vevőnek és az eladónak is más az érdeke !
De végül mindent a vevő fizet !!!