állagmegóvás


MajorDomus # 2019.04.26. 18:50

Ehhez is tudás kell.....

wers # 2019.04.26. 12:39

??? Hova bújtál el a történések elől?

va1975 # 2019.04.26. 11:49

Nem, nem tudtam...csak utolag!

:(


..........
András

wers # 2019.04.26. 11:44

Csak tudtadt, hogy árverezik.

va1975 # 2019.04.26. 11:33

Csak akkor szolt,amikor már megvette a részemet, áron alul...

:(


..........
András

wers # 2019.04.26. 11:22

hogy közölte volna velema tényt, hogy megvette az én részemet is.

ezt a részét sem nagyon értem

wers # 2019.04.26. 11:19

Menjen ő bíróságra, ha akar.

Milyen konkrét munkát végzett?

va1975 # 2019.04.26. 11:13

Dehogy kértem!!!
Sőt, még ügyvéden keresztül irogat nekem...még azelőtt belekezdett a felújításba, hogy közölte volna velema tényt, hogy megvette az én részemet is.
Bíróságra adom be az ügyet! Ezért jo lenne tudni, mit jelent az állagmegóvás!!!

:(


..........
András

wers # 2019.04.26. 11:01

kérted te, hogy újítgasson? Lehet, neked nem is tetszik.

El lehet ezen rágódni egy darabig. Végső esetben majd eldönti a bíróság, jó kis summáért kirendel szakértőt is esetleg.

Vagy megegyeztek.

va1975 # 2019.04.26. 10:58

Ja...igen?!

:(


..........
András

wers # 2019.04.26. 10:46

hát, ez egy másik kérdés

va1975 # 2019.04.26. 10:23

Konkrétan?

Megvette árverésen az ingatlan tul.részemet, mert az egész házat ki akarja adni bérbe...és ezért felújitotta! Ennyi történt...de ugy, hogy közben a Bíróság visszaállította az eredeti áélélapotba a tul.viszonyokat- így még én is tulaj vagyok!
Igy érthető?

:(


..........
András

wers # 2019.04.26. 10:09

Találgatni még most sem szeretnék, konkrétan?

de pl. lecseréltük a tetőnket több, mint 2 milla, az állagmegóvó, csőtörés volt a fürdőben, újra kellett mindent cserélnünk, az sem értéknövelő, állagmegóvó stb.

va1975 # 2019.04.26. 09:51

Konkrétan?
Egy ingatlanberuházó cég olyan ktg.-eket akar rajtam behajtani állagmegóvás címén, amiknek semmi köze ehhez!

:(


..........
András

wers # 2019.04.26. 09:16

kb.

Konkrétan mi a kérdésed?

va1975 # 2019.04.26. 09:02

Jo, ok...de mi tartozik bele?
Találtam fogalmi meghatározásokat, pl:

"Meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség kármegelőzése, kárelhárítása érdekében
végzett, az eredeti állagának visszaállítását szolgáló építési-szerelési munka."

Hm?


..........
András

wers # 2019.04.26. 08:11

Akár igen, akár nem. Ennyiből nehéz válaszolni.

va1975 # 2019.04.26. 07:33

Szeretnék tanácsot kérni!

Egy épület -jelen esetben családi ház - esetén mi számít állagmegóvásnak? Festés, csövezés, árambekötés, felújítási munkák nem tartoznak bele, ugye?

Köszönöm.


..........
András

daniella # 2005.09.27. 07:21

Üdv mindenkinek!

Én is hasonló problémával küzdök, vagyis pont az ellenkezõjével. Nyolclakásos társasházban lakom, nagyon rossz állapotú ház, a lakók a 90-es években vették meg a lakásokat az önkormányzattól és azóta sincs elég pénzünk felujitatni. Viszont egy éve a két legnagyobb lakást megvette valaki (az egyiket magának, a másikat a gyerekének), és persze felujitatta a lakásokat, amivel egy csomó, a közös részeket érintõ munka is járt. Ezt õ meghitelezte a háznak, amibe bele is mentünk, de így a ház teljesen el van adósodva (több millió forint). Neki pedig további követelései vannak, állagmegóvás címén, persze mind csak az õ lakásait érintõ munkák. És perrel fenyegetõzik, meg jelzáloggal, ha nem egyezünk bele, söt azt hiszem, már indított is egy pert. Viszont ugyanakkor megakadályozza, hogy a felette levõ padlásteret eladjuk, ami a ház egyetlen pénzforrása lehetne. Azt szeretném tudni, hogy mit jelent pontosan az állagmegóvás, és mi van, ha egy házban annyi az ilyen teendõ, amennyire nem futja a tulajdonosokkal? Kikényszerítheti-e, hogy újabb és újabb költségekbe verjük magunkat miatta, miközben a ház többi része is igen rossz állapotban van?

Mart # 2005.09.21. 20:47

Nem biztos, hogy csak évekig húzódó peres eljárással eszközölheted ki az indokolt karbantartást-felújítást. Az állagmegóvási munkák elvégzésére szükség esetén az illetékes szakhatóság mindenféle előzetes peres eljárás nélkül is kötelezheti a tulajdonost (ez esetben a társasházat).
Épp ilyen szakhatósági kötelezések korát élte meg "kéményügyben" tavaly az egyik kerület, amikor a Főkétüsz által készített szakvélemények alapján szólították fel sorban a társasházakat az azonnali felújításra, természetesen további mulasztás esetére kilátásba helyezve a hatszámjegyű birságot is...
Amennyiben továbbra sem tudod meggyőzni tulajdonostársaidat a munka fontosságáról és szükségességéről, helyezd kilátásba nekik, hogy felkeresed a szakártői véleménnyel és az árajánlatokkal az Önkormányzat Építésigazgatási Osztályát, és kéred az ügyben a véleményüket, és indokolt esetben a közbenjárásukat. Mondd el azt is, hogy ez többe kerülhet, mint ha önként vállalja a ház a szükséges felújítást.

idioms # 2005.09.21. 20:37

Köszönöm a tanácsot. A tulajdonostársak győzködésén már túl vagyok, kb. 1,5 évem ment rá. Az állag persze azóta sem jobb. Úgy látom, a pert nem úszom meg, csupán azt nem tudom, mikor kell azt indítanom: elvégeztethetem-e a munkákat a saját költségemre és utólag számolok el a többi tulajdonostárssal, vagy mivel elutasító közgyűlési határozat van, nem nyúlhatunk a közös tulajdonhoz felhatalmazás nélkül és akkor perrel kell kikényszerítenem a szükséges munka elvégeztetését, ami csak azért rosszabb verzió, mert addig a meglévő állapotokat tűrni kell, a kár esetleg növekszik, javítása is többe kerül majd, és mint érintett tulajdonostárs, nekem sem mindegy, mennyibe kerül az egész rendbehozatala. Szóval per a munkálatok előtt vagy után?

Mart # 2005.09.21. 20:22

A Ptk minden tulajdonos, így a Társasház számára is előírja az állagmegóvási, karbantartási kötelezettséget.
Az, hogy szigetelés hiányában a lakás vizes, penészes, csak a kezdet. A teherhordó falak folyamatos vizesedése az egész ház állagát veszélyezteti. Erre kell felhívnod a tulajdonostársak figyelmét.
Az intő jelet, mint földszinti tujajdonos, csak Te észleled, a végkifejletet viszont a legfelső emelet is elszenvedheti!

ObudaFan # 2005.09.21. 19:35

Természetesen elsősorban a közgyűlést kell meggyőzni, hogy határozatában a Te elképzelésed érvényesüljön. Ha ez nem sikerül , és nem akarod feladni, akkor elsősorban perben tudod érvényesíteni azt.

Ha a közgyûlés határozata jogszabály vagy az alapító okirat, illetôleg a szervezeti-mûködési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül. A határidô elmulasztása jogvesztéssel jár.

idioms # 2005.09.21. 13:46

Tanácsot szeretnék kérni, mi a teendő a következő helyzetben: A társasházi közös tulajdont képező falrészeket szigetelési szakértővel megvizsgáltattam és ő szakvéleményében megállapította, hogy a lakáson belül jelentkező vizesedés, penész oka az, hogy az épület falában nincs vizszintes szigetelés, vagy ha volt esetleg, már tönkrement. A szakvéleményhez egy költségvetési kiírás is készült, 2 vállakozótól kértem be árajánlatot, mindegyik elég húzós árat adott meg, mintegy másfél millió lenne a szakértői javaslatban megadott munkálatok megvalósítása. Ettől persze a többi tulajdonostárs dobott hátast, és mindennemű munkálat elvégzésétől elzárkóztak, mondván a szakértő felesleges kiadás volt, elég, ha a kivitelező mondja meg, mi szükséges, de ők- a tulajdonosok - is értenek ehhez, nincs itt szükség semmire, csak le kell verni a vakolatot és vmi speciális légpórusos vakolatot kell felvinni a szokványos helyett. De mivel ezt lakáson belüli falfelületen kell elvégezni, ahhoz már anyagilag nincs semmi közük. (És ezt kb. 5 évente ismételten el kellene végezni, közben pedig meg kell tanulni élni a vizes lakásban: időnként a púposodó parkettát le kell csiszolni, az ajtót, hogy nyílni tudjon, szintén "kurtítani" kellene, a jelentkező penészt pedig különböző szerekkel irtani ). Szakértővel konzultáltam, ez csak egy ideiglenes megoldás lehetne, a problémát nem orvosolja, csak a tüneteket enyhíti ideig-óráig. Mit tegyek, ha nem a sokszori pacsmagolós megoldást szeretném választani?

  1. Kell egy szakvélemény (beszereztem)
  2. kell egy közgyűlési határozat (amiben nem járulnak hozzá a szigetelés megcsináltatásához)
  3. Tulajdonostársak írásbeli értesítése arról, hogy ennyiért és ennyiért, ekkor és ekkor én mégis szigeteltetek
  4. Műszaki ellenőr, szakértői művezetés, számlák benyújtása, fizetési felszólítás?
  5. Vélhető elutasítás - per? Tulajdonosok ellen egyenként vagy társasház ellenében?

Elég kacifántos forgatókönyv. Ha nem így, marad a penész, vizesedés?

Ha Alapító Okiratunk azt írja, csak egyszerű többségi határozat birtokában lehet állagot megóvni, karbantartani, akkor marad ténylegesen a megromlott állapot?

Vagy már a munkák elvégeztetése előtt pert kell indítanom azért, hogy a társasházat bírósági határozat kötelezze a szükséges állagmegóvási munkálatok elvégzésére? Mivel ez a per több éves hercehurca lenne, ugyancsak megmaradna a jelenlegi egészségtelen állapot, nem igazán jutnék közelebb a megoldáshoz.

Köszönöm a segítséget!