Haszonbérleti szerződés


véső (törölt felhasználó) # 2012.12.01. 13:27

mivan kinevezted magad inspektorrá ?
vagy ballábal keltél ?
vagy úgy gondolod ez Te fórumod ?
a jószándékot fel-sem tételezed mert azt nem ismered...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.01. 12:01

Mert te a kérdéséből levetted, hogy kárpótlási jegy mellett utalvánnyal is licitált, és azóta még 5 év nem telt el? Hiába na, ez a tudás!

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.01. 10:18

A vételi joggal árverésen megszerzett termőföld bérbeadása esetén, ha a magánszemély a kárpótlási jegy mellett utalvánnyal is licitált, az utalvány összegét a szerzéstől számított 5 éven belüli bérbeadás esetén vissza kell fizetnie. Ez esetben ugyanis egyéni vállalkozóként mezőgazdasági tevékenységet kellene 5 éven át folytatnia, a bérbeadás pedig nem minősül mezőgazdasági tevékenységnek.

talán ezért is

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.01. 09:29

Minek? Ami érdekelte, arra pazstól tökéletes választ kapott. Miből gondolod, hogy az adózás szépséges részleteire is kíváncsi?

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.01. 08:29
pazs # 2012.12.01. 08:09

Nem igaz.

drackon # 2012.12.01. 00:26

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Termelő szövetkezet venné bérbe a földünk, megküldték a szerződést, 2025-ig szól, viszont egyik családtagom úgy emlékszik pár éve azt olvasta egy mezőgazdasági újságban ,hogy 10 évnél hosszabb szerződés esetén a bérbe vevő megkapja a föld tulajdonjogát is, ennek van valóság alapja, vagy félre olvasta/rosszul emlékszik? (nem szeretnénk ilyen miatt elveszíteni a földet)

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Imre

emimami # 2012.11.28. 19:52

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi témában kérem a segitségüket.
Van egy 80 AK értékú cca. 2,5 ha nagyságu földterület, aminek fele az édesanyámé, másik fele pedig testvéreimmel együtt hármónké. Most mi szivességi földhasználóként (lehet, hogy nem pontos a szakkifejezés) bérbeadtuk ezt a területet egy gazdálkodónak, aki rendesen fizeti is a megállapodott bérleti dijat.
Most szeretnénk ezt a földet rendesen haszonbérleti szerződéssel bérbeadni, de csak annak a gazdálkodónak, aki most is műveli. Ő viszont nem rendelkezik az előhaszonbérleti joggal, mivel a szomszédos földterület nem az övé. Abban szeretnék segitséget kérni, hogy ezt a földterületet hogyan adhatjuk haszonbérbe annak a gazdálkodónak, aki már régebben rendesen műveli ezt a földterületet. Még azt is szeretném kérdezni, hogy a bérleti dij után kell-e személyi jövedelemadót fizetni?
Előre is köszönöm a választ.


emimami

szecska77 # 2012.10.12. 19:33

Kedves Jogászok!

Földet örököltem haszonbérleti szerződéssel. Mivel a felmondási időből kicsúsztam keresem a felmondási lehetőségeket. Az elég, hogy a bérleti díjat nem az fizette meg, akivel a szerződés van, hanem egy teljesen más kft? Ez azt jelenti, hogy tovább adta művelésre, vagy egy integrátor fizethet helyette?

Üdvözlettel:

Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.26. 09:14

Ptk. 457. § (1) A határozatlan időre kötött mezőgazdasági haszonbérletet hat hónapi felmondással a gazdasági év végére lehet megszüntetni. Más dolog haszonbérlete esetében a felmondási idő egy hónap.
(2) A haszonbérbe adó azonnali hatállyal felmondhatja a haszonbérletet, ha a haszonbérlő
figyelmeztetés ellenére is rongálja a dolgot, vagy súlyosan veszélyezteti épségét;
figyelmeztetés ellenére sem műveli meg a haszonbérelt földet, vagy általában olyan gazdálkodást folytat, amely súlyosan veszélyezteti a termelés eredményességét, a föld termőképességét, az állatállományt vagy a felszerelést;
a haszonbért vagy a közterheket a lejárat után közölt felszólítás ellenére a kitűzött megfelelő határidőben sem fizeti meg.
(3) Ha az azonnali hatályú felmondást a haszonbérlő három napon belül nem veszi tudomásul, a haszonbérbe adó további nyolc napon belül a bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti.
(4) A felmondás csak írásban érvényes.
Ptk. 458. § (1) A haszonbérlő örökösei a mezőgazdasági haszonbérletet a gazdasági év végére akkor is felmondhatják, ha az örökhagyó a gazdasági év végét megelőző hat hónapon belül halt meg.
(2) Az örökösök e jogukat csak a hagyatéki eljárás jogerős befejezésének időpontjától számított harminc napon belül gyakorolhatják.

Csak négy hozzászólást kellett volna visszatekerni. (Egyébként az ilyen hosszú idejű haszonbérlet - különösen, ha előre megfizették a bérleti díjat - sokszor adásvételt leplez, amelyet a tulajdonszerzési korlátok miatt nem köthettek meg.)

James80 # 2012.09.25. 19:35

Tisztelt Jogi Fórum!

A nagymamám földjei az én nevemre kerültek, amelyek 2020-ig ki vannak adva bérbe. Tulajdonos váltásnál is él-e továbbra is a bérleti szerződés vagy újat kell kötni? Van-e rá mód, hogy a lejárati idő előtt visszakapjam a földemet, mert én szeretném megmunkálni?

Válaszukat előre is köszönöm
Üdvözlettel James80

ObudaFan # 2012.09.24. 19:15

A vevőtől csak elvárható, hogy megnézze, mit is vesz. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.24. 18:41

Már hogyne érnél vele valamit! Tiéd a bérleti díj.
Pont az lenne a furcsa, ha egy egyszerű ajándékozással meg lehetne szabadulni a határozott idejű bérlőtől.

tkabai # 2012.09.24. 18:35

Köszönöm a választ!
Ahogy lentebb már írták ,elég érdekes ez a magyar jog.
Tehát hiába szerezzük meg a tulajdonjogot,semmit sem érünk vele mert a bérlő tovább használhatja amíg a szerződése lejár.Eszerint ha valaki termőföldön szeretne gazdálkodni jobban jár ,ha bérel területet,mint ha vesz,hisz így akár ingyen szedheti hasznait a területnek,ahogy azt előrébb írták,és még adott esetben egy tulajdonosváltás sem okozhat problémát.

ObudaFan # 2012.09.23. 20:58

Főszabály szerint ez nem érinti a haszonbérleti szerződést. De azért pontosan kellene ismerni a történetet.

tkabai # 2012.09.23. 19:32

Sziasztok!
Egy termőföld bérleti szerződése megszűnik-e attól,illetve megszüntethető-e,ha a tulajdonos személyében változás áll be?
Esetleg a bérlő jogosult-e tovább használni a földet csak azért ,mert már hosszú ideje használta azt,és további sok évre van még szerződése?
Csak ,hogy érthetőbb legyen,a szóban forgó területért per van folyamatban,és a bíróság döntése után,lehet,hogy változik a tulajdonos személye.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 10:49

Ptk. 457. § (1) A határozatlan időre kötött mezőgazdasági haszonbérletet hat hónapi felmondással a gazdasági év végére lehet megszüntetni. Más dolog haszonbérlete esetében a felmondási idő egy hónap.
(2) A haszonbérbe adó azonnali hatállyal felmondhatja a haszonbérletet, ha a haszonbérlő

  1. figyelmeztetés ellenére is rongálja a dolgot, vagy súlyosan veszélyezteti épségét;
  2. figyelmeztetés ellenére sem műveli meg a haszonbérelt földet, vagy általában olyan gazdálkodást folytat, amely súlyosan veszélyezteti a termelés eredményességét, a föld termőképességét, az állatállományt vagy a felszerelést;
  3. a haszonbért vagy a közterheket a lejárat után közölt felszólítás ellenére a kitűzött megfelelő határidőben sem fizeti meg.

(3) Ha az azonnali hatályú felmondást a haszonbérlő három napon belül nem veszi tudomásul, a haszonbérbe adó további nyolc napon belül a bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti.
(4) A felmondás csak írásban érvényes.
Ptk. 458. § (1) A haszonbérlő örökösei a mezőgazdasági haszonbérletet a gazdasági év végére akkor is felmondhatják, ha az örökhagyó a gazdasági év végét megelőző hat hónapon belül halt meg.
(2) Az örökösök e jogukat csak a hagyatéki eljárás jogerős befejezésének időpontjától számított harminc napon belül gyakorolhatják.

kisanikó # 2012.09.02. 05:24

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy haszonbérleti szerződést fel lehet-e bontani? Ha igen, mi a módja?
Köszi a válaszokat.


kisanikó

kisanikó # 2012.09.01. 14:29

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy mezőgazdasági terület (legelő) haszonbérleti szerződésével kapcsolatban. Anyukám aláírt (2009-ben) egy szerződést, amelyben bérbe adja a tulajdonában lévő 28 Hektáros legelőt, amiért 100.000Ft-ot kap évente. A szerződés sok évre szól, majd 2024-ben jár le. Tegnap közölte velünk, hogy megbánta és fel szeretné bontani a szerződést, mert Ő úgy gondolja, hogy ez az összeg nagyon kevés. Kíváncsi lennék, hogy ezt megteheti-e? Ha igen, mi a módja ennek mi lenne az első lépés amit tennie kellene?

Köszönöm a válaszokat.


kisanikó

guba" # 2012.07.29. 05:44

A haszonbér a felek megállapodása alapján pénz, termény vagy mindkettő lehet. A felek eltérő megállapodása hiányában a haszonbért időszakonként és - ellentétben a bérleti díjjal - utólag kell fizetni.
Ha a kétharmadhoz közeli mennyiség terem meg, a haszonbérlő bérmérséklést igényelhet, ha egyáltalán nincs termés, vagy jóval a várható termés kétharmadát el nem érő, igényelheti a haszonbér elengedését.
Az elemi csapást, illetőleg a rendkívüli eseményt, valamint az ezzel okozati összefüggésben jelentkező terméscsökkenést a haszonbérlőnek kell bizonyítania, ennek sikere esetén a haszonbérbe adó nem tagadhatja meg a méltányos haszonbércsökkentést, illetőleg annak elengedését, feltéve, hogy ezt az igényét a haszonbérlő még a betakarítás előtt közölte a haszonbérbe adóval, annak érdekében, hogy az utóbbi a haszonbérlő állításait kétség esetén ellenőrizni is tudja. A bérmérséklés, illetőleg a bérelengedés mértéke függhet attól is, hogy a haszonbérlő eleget tett-e kárelhárítási, illetőleg kárenyhítési kötelezettségeinek (például a kifagyott vetést tavasszal pótolhatta volna, vagy a belvíz okozta károkat, annak elmúltát követően ugyancsak enyhíthette volna újabb részleges vetéssel stb.).
Az adott évben mérsékelt, illetőleg elengedett haszonbér a törvény kizáró rendelkezése folytán véglegesen elvész a haszonbérbe adó részére, hiszen azt a következő, esetleg az átlagot jóval meghaladóan sikeres évben sem igényelheti már.

képviselőő # 2012.07.28. 17:26

Egy hekyi szövetkezettel közöttem földhaszonbérleti szerződést 9 éve. A szerződésben rögzitve vannak az adatok, illetve a haszonbérleti dij. ami 20 kg buza/Ak.
Második évben fordul elő, hogy előbb vadkárra hivatkotva ( miközben a kamionok vitték ki a terményt ezer számra a telephelyről) nem kaptunk gabonát, bérleti dijként. Idén az aszály (jogosan, az volt..) a kifogás ami miatt nem addnak bérleti dijat.
Az előző elmaradás után 1 évvel, csökkentett áron kifizették (nem terményt adtak, mint a szerződésben szerepel)az elmaradást.
Mit tehetek, azon túl hogy megszüntetném a szerződésem....? (sajnos egyenlőre osztatlan közös tulajdonról van szó) Az állataim éhesek.... ők használják a földem.. és nem kapok semmit cserébe...!!! (kb 35q gabonáról lenne szó)
A szerződésben az adatokon túl az időtartam, felmondás,.. dolgokra van kitérés.
Köszönöm a válaszok.

MajorDomus # 2010.11.11. 21:36

Olvasd el a szövetkezet alapszabályát. Abból mindent ,tudsz

titasz # 2010.11.11. 13:29

Tisztelt Fórumozók!
Ki tudna tanácsot adni? Mg szövetkezeti tag vagyok, de nem dolgozó, mivel nem tudtak munkát adni. Soha nem küldenek értesítést a gyűlésről, nem tudom, nyereséges vagy veszteséges a szövetkezet, mivel semmit nem kapok. Nem írathatok terményt, mint az ott dolgozók. Én úgy tudom, de lehet, tévedek, ugyan olyan jogok illetnek meg engem, mint az ott dolgozókat. Van-e esélyem, ha a Bírósághoz fordulok,? Mivel a Szövetkezeti elnökkel nem jutok egyezségre.

A Másik kérdésem az lett volna ,amit Bahasa már megfogalmazott annyi kiegészítéssel, köteles vagyok e elfogadni, a haszon-bérmérséklési, értesítést , mikor nem előre jelezték, november 08. dátummal küldték ki.
A választ előre is köszönöm

Bahasa # 2010.07.26. 15:53

Sziasztok!

Egy Kft. termőföldterületet vesz haszonbérbe egy magánszemélytől. Nyár közepén bejelenti, hogy a Ptk. 455. §-ára és a termőföldről szóló 1994. évi LV. tv. 17. §-ára való hivatkozással rendkívüli esemény előidézte terméscsökkenés miatt haszonbérmérséklés, illetőleg haszonbér-elengedés jogával kíván majd élni a 2010. évre vonatkozóan.

Tisztában vagyok vele, hogy ez egyelőre az utóbb hivatkozott jogszabályhely "Erre irányuló igényét köteles még a termés betakarítása előtt a haszonbérbe adóval közölni" kitételnek felel meg; tehát egyfajta előzetes tájékoztatás.

Kérdéseim az alábbiak lennének:

Köteles-e a Kft. mint haszonbérbevevő a haszonbérbeadó felé bizonyítani, hogy ténylegesen mekkora terméskiesése van; illetve hogy ez a terméskiesés eléri-e az 1/3-os mértéket? Ha igen: Milyen módon (pl. a saját "szakértői", vagy független kárbecslők útján, stb.)? Ha nem: elég pusztán hivatkoznia arra, hogy 1/3-ot elérő terméscsökkenés történt; és ha a haszonbérbeadó nem ért ezzel egyet, akkor esetleg neki, a haszonbérbeadónak kell bizonyítania egy olyan ügyben, ahol a bizonyítékokat már vagy betakarították, vagy a betakarításuk folyamatban van?

A Kft. a mezőgazdasági földterület után állami támogatást vesz igénybe. A mezőgazdasági földterület biztosítva van. Ha a Kft.-t elemi csapás vagy rendkívüli esemény miatt valóban kár éri: azt a biztosító a Kft. részére megtéríti. Kérdésem az, hogy: Előállhat-e egy olyan helyzet, hogy pl. ugyan nem terem meg az átlagos termés kétharmada, viszont a Kft.-t a biztosításból befolyt pénz kompenzálja a kár tekintetében, és egyúttal a Kft. jogosan követel a haszonbérbeadótól haszonbérmérséklést, illetve haszonbér-elengedést?(!)

Félre ne értsen senki! Pontosan tudom, hogy ez az év a mezőgazdaságban termelők számára elég katasztrofálisan alakult. De azt is látni kell, hogy ez az az ország, ahol pl. árvíz miatti segély után folyamodnak a ténylegesen árvízzel súlytott területektől 200-300 km-re eső településeken is olyanok, akiknek árvizet utoljára a köbüknagyszülei láttak Noé idején. Jelenleg is valami hasonlóról van szó. Az adott területen lehet, hogy az évi átlagosnál valamivel kevesebb termés van, de nem 67%, vagy az alatti. A Kft. munkatársai már a levél kiküldése előtt több haszonbérbeadó előtt jelezték, hogy idén nem szándékoznak hasznonbérleti díjat fizetni. Tehát itt nagy valószínűséggel igazából nem is arányos haszonbér-mérséklésről, hanem haszonbér-nemfizetésről lesz szó. Mondvacsinált okokra való hivatkozással. Mert nincs annál jobb üzlet, ha államilag dotált, hasznot hozó, biztosított termőföld után még haszonbérleti díjat sem kell fizetni. És nem tudom, hogy a haszonbérbeadó egyáltalán mit tehet, milyen eszközök vannak a kezében ennek megakadályozására. Esetleg még most, a termés betakarítása előtt menjen ki a földterületre egy fényképezőgéppel, és karcolja a göröngyök közé egy napraforgó szárával, hogy "Ez a termésdús földterület Kovács István kisnyugdíjasé"; aztán a bíróság meg vagy hisz neki, vagy nem, de inkább az utóbbi?!

A vonatkozó jogszabályok:

1959. évi IV. törvény
a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről

Ptk. 455. § (1) A haszonbért időszakonként utólag kell megfizetni.
(2) A haszonbérlő arra az évre, amelyben elemi csapás vagy más rendkívüli esemény okából az átlagos termés kétharmada sem termett meg, méltányos haszonbérmérséklést, illetőleg haszonbér-elengedést igényelhet. Erre irányuló igényét köteles még a termés betakarítása előtt a haszonbérbe adóval közölni.
(3) A mérsékelt vagy elengedett haszonbér pótlását a következő évek terméséből sem lehet követelni.

1994. évi LV. törvény
a termőföldről

17. § A haszonbérlő arra az évre, amelyben elemi csapás, vagy más rendkívüli esemény okából az átlagos termés kétharmada sem termett meg, ha törvény másként nem rendelkezik, méltányos, a terméskieséssel arányos haszonbérmérséklést, illetőleg haszonbér-elengedést igényelhet. Erre irányuló igényét köteles még a termés betakarítása előtt a haszonbérbe adóval közölni.


Mindenki a maga szerencséjének jogásza.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.02. 15:18

Már hogy volna jogszerű?

Aki az elővásárlási jogával élni akar, az ugyan azokkal a feltételekkel élhet, mint az ajánlatot tevő. Márpedig ha az ajánlattevő úgy vette birtokba a területet, hogy nyitva állt a nyilatkozattételre álló idő, és ezen idő alatt megterhelte az ingatlant, akkor bizony a területet olyan állapotban kell visszaadnia az elővásárlási jogosultnak, ahogyan az ajánlat pillanatában volt.