Haszonbérleti szerződés


ingrid07 # 2010.02.02. 12:46

kösz a választ. akkor ez elég szívás.

MajorDomus # 2010.02.01. 19:27

Igen !

ingrid07 # 2010.02.01. 08:18

Köszi a választ.
A probléma az,hogy állítólag már elvégezték a műtrágyázást, így mi már nem tudunk választani. Ilyenkor el kell fogadni ezt az összeget? Merthogy mi jóval olcsóbban meg tudtuk volna csináltatni!?

MajorDomus # 2010.01.29. 21:38

A kiirási feltétel jogszerű, a mütrágyázázási kötelezettség- előirása is, de az nem hogy kikötik az összeget. A kezelés a te dolgod lesz, de hogy kivel csináltatod és mennyiért az a te gondod.

ingrid07 # 2010.01.29. 20:07

Tudnátok segíteni előhaszonbérleti jog gyakorlása témakörben?
Ki van függesztve egy haszonbérleti ajánlat,amire élni szeretnénk előhaszonbérleti jogunkkal.
A kifüggesztés rögzíti,hogy a birtokbaadás az ajánlat aláírásának napján megtörtént és előhaszonbérleti jog gyakorlása esetén több millió ft.értékű műtrágyázási költséget kell megfizetni.
Ez így jogszerű?Ráadásul most műtrágyázási tilalom van,a másik meg,hogy mi olcsóbban is meg tudnánk csináltatni!?

MajorDomus # 2010.01.28. 21:54

Szerintem is !
Nekem van 4,3 ha 43 ak földem,ez Mo legjobb-, lösz talaja.
Jelenleg 1,279/ak fizetnek érte, én ezt is keveslem, szerencsére jövőre lejár az 5 éves szerződés .
Ha jó a föld, legalább 1000 ft/ak !

Pisti51 # 2010.01.28. 16:00

Az a helyzet hogy örököltem 13 ha szántóföldet és haszonbérbe szeretném adni,igaz hogy most is haszonbérben van de az aug.31 én lejár.Ha ezt meghosszabítjuk mennyit is kérhetek érte ha-ként? Figyelembe véve a területalapú támogatást és aranykorona értéket?!Mennyi is a szokásos bérleti díj? Ami most fut az 10 évvel ezelőtt kötetett és azóta nem emeltek rajta semmit 320ft/ak-ként. Szerintem ez nagyon kevés. Vajon mennyit kérhetek jogszerűen?
Tisztelettel:
Köszönöm

MajorDomus # 2010.01.04. 22:51

Ha a szerződésed életbe- lépett akkor elszámolhatod. Itt balra látod- az- iratmintákat abból- találsz- megfelelőt.
Azon csodálkozom hogy vállalkozó vagy s nincs könyvelőd- aki ezt elmagyarázza.

Berni81 # 2010.01.04. 16:37

Üdv mindenkinek!

Remélem tud valaki segíteni. Mezőgazdasági egyéni vállalkozó vagyok. Nyár végén felkínáltak nekem egy földterületet, hogy vegyem haszonbérletbe. A tulajdonos azt mondta, hogy a kifüggesztést,szerződést majd ő elintézi, családi okok miatt viszont az ügyintézést december végére halasztotta. Mostanra viszont én már felszántottam és elvetettem a területet. A kérdésem az lenne, hogy a felhasznált gázolajat eltudnám számolni valahogy? Úgy értesültem, hogy a bejegyzett haszonbérletek és szivességi szerződések után lehet gázolajat elszámolni. Van valami más lehetőség (pl valami visszadátumozott haszonkölcsön szerződés a földre)?
Másik kérdésem, hogy hol találok szivességi szerződésre mintát? Minek kell benne lennie?(a testvérem adna nekem használatba egy traktort)
Köszönöm

MajorDomus # 2009.12.31. 18:47

Mint mondtam irj tv.levelet ha ismét visszajön beáll a kézbesitési vélelem ! A tárgyaláson nem kell jelen lenned csak a keresetlevélben kérd a tárgyalás távollétedben történő megtartását ! A keresetlevelet az alperes lakóhelye szerint illetékes birósághoz kell benyujtani.

hunfrakk # 2009.12.31. 18:07

Az nem "baj", hogy messze laksz a földterületről,
ugyanis az a döntő, hogy az alperes (a jelenlegi nemfizető haszonbérlő) hol lakik.

lásd Pp.

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…


29. § (1) Az a bíróság, amelynek területén az alperes lakik, mindazokban a perekben illetékes, amelyekre más bíróság kizárólagos illetékessége megállapítva nincs (általános illetékesség).

______________

A felmondás hatályát vesztette a 8. nap leteltével.

akkor írj új felmondást!

az nem baj, ha nem bontja fel levelet!
lényeg, hogy aláírja a tértivevényt,
és visszavigye hozzád a postás!

Milyen ez a magyar törvényhozás, hogy ha a földtulajdonos a saját földrészét csak peres úton kaphatja vissza ha maga szeretné használni, vagy el szeretné adni?

teljesen egyetértek ezzel
de: ez már évtizedek óta így van a Ptk-ban,
ki tudja miért...

Vnorbi # 2009.12.31. 17:39

Hunfrakk, átnéztem a ptk ezen pontjait, de ahogy írtam nem veszi át a levelet és független ez esetben a haszonbérleti szerződésben mi van benne...
Benne van az, hogy gazdasági év végével, vagyis október 31.ével a megállapodott haszonbérleti díjat köteles megfizetni. Aminek persze nem tett eleget... levelet nem veszi át, telefont nem veszi fel és teljes mértékben elzárkózik. És ahogy Te is bemásoltad ezen részét a ptk.-nak: (3) Ha az azonnali hatályú felmondást a haszonbérlő három napon belül nem veszi tudomásul, a haszonbérbe adó további nyolc napon belül a bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti.

A felmondás hatályát vesztette a 8. nap leteltével.
Mivel nincs lehetőségem a perre, meg mert messze is lakom a földterülettől és ügyvédre sincs pénzem.
Hogy tudom a kezébe adni a levelet úgy, hogy köteles legyen kibontani? Valami szerven keresztül nem lehet ezt elérni? És persze nem a bíróságra gondolok a drága kereset benyújtása mellet, + ha nem jelenik meg az alperes akkor utazhatok megint oda vissza 600 km újabb tárgyalásra?

U.i.: Milyen ez a magyar törvényhozás, hogy ha a földtulajdonos a saját földrészét csak peres úton kaphatja vissza ha maga szeretné használni, vagy el szeretné adni?
Talán nem annak kéne lenni amit én mint tulaj mondok?

hunfrakk # 2009.12.30. 20:41

ha nem fizeti a bérleti díjat,
de tértivevényes levélben felszólítottad,
határidő is lett tűzve,
az eltelt eredménytelenül,
és továbbra sem fizet,
akkor azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással lehet élni,
vagyis a jogviszony megszűnik felek között!!!!

Ptk. szabályozza a kérdést

457. § (2) A haszonbérbe adó azonnali hatállyal felmondhatja a haszonbérletet, ha a haszonbérlő

  1. a haszonbért vagy a közterheket a lejárat után közölt felszólítás ellenére a kitűzött megfelelő határidőben sem fizeti meg.

(3) Ha az azonnali hatályú felmondást a haszonbérlő három napon belül nem veszi tudomásul, a haszonbérbe adó további nyolc napon belül a bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti.

(4) A felmondás csak írásban érvényes.

MajorDomus # 2009.12.30. 19:23

Előbb olvasd el a szerződést-mik a felmondási okok ! Hogyan lehet a szerződést felbontani? A nemfizetés jó indok! Ha ez szerepel a szerződésben mint felmondási indok akkor sima ügy. Küldd el mégegyszer a felmondást,ha nem veszi át akkor megszünt a szerződés. Arra vigyázz hogy anyagi kára ne keletkezzen a fel momdás -miatt,valoszinüleg erre vonatkozik a gazdasági év előtt fél-évvel- kitétel. Nézd meg a szerződést!

Vnorbi # 2009.12.30. 11:04

Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok haszonbérleti szerződés felbontással kapcsolatban, hogy milyen lehetőségem van felbontanom a szerződést én mint tulajdonos.
A földet egy másik személynek szeretném eladni, mint a bérlő. Gazdasági év vége előtt fél évvel nem jelentettem be a bérlőnek, hogy mi a szándékom, viszont gazdasági év végével nem volt hajlandó kifizetni az évre szóló bérleti díj összegét felszólításra se, amit tértivevényesen küldtem. Ezt követően elküldtem az azonnali hatályú felmondásról szóló papírt, amit persze csak úgy mint a bérleti díj kifizetésről szóló levelet úgy küldött vissza, hogy a kibontatlan borítékra saját kézzel ezt írta rá: (Nem fogadom el: aláírás). Ebben az esetben ő tudta hogy mi van a levélben nem? Nem vittem perre a dolgot 8 napon belül... Milyen lehetőségem lenne kirakni rövid időn belül?
Vevő már megvan az ingatlanra és az önkormányzatnál is lejárt a 15 napos kifüggesztés is... senki nem vétózta meg ezt az adásvételt, még a mostani haszonbérlőm sem, viszont a vevő csak bérlő mentesen hajlandó megvásárolni az területet.
Abban az esetben ha nincs másik lehetőség csak a per, az mennyibe kerülhet és mennyi idő alatt zajlik le?

Előre is köszönöm a segítséget!

További szép napot: Norbi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 06:15

Nem a hozzájárulásuk kell, hanem a nyilatkozatuk, hogy nem kívánnak élni az elővásárlási jogukkal.

De most már végképp nem tudom, hogy tulajdonképpen mi is a kérdésed.

atter1 # 2008.04.04. 06:04

Jelenleg ott tart a dolog, hogy kaptam egy vételi ajánlatot miszerint ha ezt elfogadom, még a kisajátítás előtt lezárulna az ügy ezzel az adásvétellel. De a felhívásban szerepel az is hogy az ingatlan tulajdonosán kívül az esetleges bérlőknek, haszonélvezőknek stb. is hozzá kell járulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 12:12

Azt mondtad, kisajátítják. Most meg el akarod adni?
Kisajátítás esetén nincs elővásárlási jog, eladásnál van.

atter1 # 2008.04.03. 10:57

Ha eladom a földet, be kell e szereznem valamilyen nyilatkozatot a haszonbérlőtől az adásvételihez?
Ja és köszönöm az eddigieket.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 10:24

Miért kellen bármit is tenned a haszonbérlővel? Hamarabb fog az a szerződés megszűnni, mint ahogy a kisajátítás lezárul.

atter1 # 2008.04.03. 09:04

A helyzet a következő. Tulajdonomban lévő külterületi szántó ingatlant 2007-ben egy éves időtartamra haszonbérbe adtam. 2008. okt. 15. lenne a haszonbérlet idejének vége. Most viszont kisajátítási eljárás indult, melyben érintett az én földem is. Mit tudok tenni a bérlővel? A legjobb talán az lenne, hogy eladom és a bérleti jogviszony továbbra is fennmaradna mivel talán okt. 15-ig el se kezdik a munkálatokat és így egyszerűen lejárna a szerződés időtartama.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 08:35

Szerintem kevered a haszonélvezettel.

atter1 # 2008.04.03. 07:28

Sziasztok!
Igaz az, hogy a haszonbérleti jog az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel jön létre?
Mi van akkor ha nem jegyeztetem be? Mi a helyzet ilyenkor a megkötött szerződéssel?
Köszönöm a segítséget.

kóborló # 2006.06.28. 19:52

e-mail megy az adatokkal.

Zoltán György # 2006.06.28. 18:08

Kóborló!

Pötyögd be az ingatlan adatait, mert az Aranykorona a föld minőségét jelzi.
A föld értékét pedig az elhelyezkedése, közművesítettsége, illenve annak lehetősége, településen belüli elhelyezkedése, formája (50mX60m vagy 10mX300), tulajdonviszonyok...

Szóval kezdj el irogatni, de gyorsan!!!

Mennyit is kérsz érte???