Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Barbaara # 2008.10.03. 21:26

Tisztelt Szakértő!

Az a problémám, hogy az alagsori lakásomban, beépítve a közösköltségbe, liftdíjat, és időnként a javítási költségek rám eső részét (2 év alatt kb. 90.000 ft) fizettettnek velem, holott a lift csak a földszintig jár. Értelmezésem szerint, egy olyan szolgáltatásért kell fizetnem, ami elől el vagyok zárva. Ez lehetséges?

Helyesen gondolom?

kisperec # 2008.10.03. 19:43

Sirályka!
Elképedtem,hogy valóban hol vagytok Ti három éve? Teljes mértékben igazat adok Egyjogász társunknak, aki igazándiból megadta a választ kérdésedre.A társasházi tv. vonatkozó rendeleteit figyelmen kivül hagyta a kképviselőtök, rég nem méltó a közösség bizalmára,megbízatását azonnal fel kellett mondani.Azt is kétlem,hogy gy nap alatt törvényesen, teljességi jegyzékkel együtt át tudta adni a ház mindennemű íratanyagát, el tudott számolni, - sajnos szakmai hiányosságokat érzek mindkét részről - maradéktalanul, de Ti tudjátok. Jó lecke remélem mindenki számára, valamint a számvizsgáló bizottság sem volt helyzete magaslatán, ezek szerint ők sem számoltak be évente, - volt egyáltalán, sosem ellenőrzött, az ő felelőssége is nagyon nagy ám!A további működésetekhez keressetek jó, szakképzett képviselőt, mindig legyen a tarsolyban egy jó ügyvéd, aki érti a társasházak problémáját,látogassátok a th-i főrumokat, mint pl: th-i hiradó, th-i info, a MTSZSZ, stb.Amennyiben gondjaitok vannak, írjatok, segítünk egymásnak! Sok sikert! Kata

Egyjogász # 2008.10.03. 08:34

A közös képviselőt a társasház tulajdonosainak közössége, azaz a közgyűlés választja meg és váltja le.

Közgyűlést évente legalább egyszer kell tartani, azt a közös képviselőnek kell összehívnia.

Itt a közös képviselőnek tételesen el kell számolni a társasház előző gazdálkodási évének pénzügyeiről, ill. a következő évre költségevtést kell benyújtania, amit szintén a tulajdonosok közgyűlése fogad el.

Nálatok 3 éve nem számol el a közös képviselő???
És egyébként a titeket - mármint a tulajdonosokat -
nem érdekli, hogy mi van a közös költségként befizetett pénzükkel, a Társasház gazdálkodásával?

Mert a közgyűlést Ti (a tulajdonosok) is bármikor összehívhatjátok, elszámoltathatjátok a közös képviselőt, és ki is rúghatjátok páros lábbal.

Az ugyanis jó lenne, ha tudatosulna, hogy nem a közös képviselő a tulajdonosok főnöke, hanem a tulajdonok a közös képviselő főnökei. (Még ha ezt némely közös képviselő nem is pontosan így gondolja:) )

Nekem egy hasonló esetem volt, ahol a társasház (ill. a tulajadonsok) jogi segítséget kért, mert a közös képviselőt három hónapja nem lehetett semmivel elérni.

Összehívtuk a rendkívüli közgyűlést, és a lakók - 8 napon belül történő teljes körű elszámolási és iratátadási kötelezettséggel - azonnali hatállyal leváltották a közös képviselőt, és egy ezzel foglalkozó profit választottak helyette.

Érdekes módon a közgyűlésen megjelent az "elveszett" közös képviselő is, és hablatyolt össze-vissza mindent, hogy nem tud 8 napon belül elszámolni, stb.

Erre egy karakán tulajdonos közölte vele, hogy oké, de akkor ő személyesen fogja feljelenteni, ha nem számol el a pénzükkel.

Hogy, hogynem, a közös képviselő (ugyan dúlva-fúlva) másnap teljes körűen elszámolt, azóta sem látták a környéken.

De mondom, ez egy határozott tulajdonosi közösség volt, akiket érdekelték az ügyeik.

De úgy látom, titeket azért annyira nem zavar a dolog, ha a közös képviselő három éve nincs meg, de nektek így is jó.

Ha ti nem intézkedtek, ezt nem fogja megtenni helyettetek senki.

sirályka # 2008.10.03. 07:32

Tisztelt Szakértő!

Abban kérném a segítségét, hogy a közös képviselőnket már lassan három éve nem láttam/láttuk/!
Ezen időszakra semmilyen elszámolást nem kaptam/kaptunk/, még az évente tudtommal kötelező egy lakógyűlés sem volt!
Amikor, van valami amihez a lakóközösség hozzájárulása kell akkor egy lakóval intézteti a feladatokat (aláírás gyűjtés, stb), aki szintén sáros lehet valahol véleményem szerint mivel ő végzi a takarítást illetve a férje az úgynevezett karbantartásokat, javításokat, de kinek a megbízásából, illetve mennyiért azt nem lehet tudni, mivel nincs lakógyűlés, sem éves elszámolás.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Milyen joga van, még egyáltalán a közösképviselőnek ilyen esetben?

JazzMine # 2008.09.28. 17:59

Kedves Kisperec!
Köszönöm szépen a segítséget!
Időközben az összeférhetetlenségi ügy megoldódott, a régi IB elnök, lemondásának időpontját december 31-re módosította, nyertünk egy kis időt. Szeretnénk a távozását egybekötni az SZMSZ módosításával, ebben már a három -lépcsőházankénti- közös képviselő alkotná a Társasházi IB-t, elnököt éves rotációval maguk közül választanának, az eredeti elképzelés szerint.
A problémás hölgy időközben az új SZMSZ-t is megtámadta a bíróságon. Az ügyvédünk szerintem sem áll a helyzet magaslatán, mindenképpen szeretnénk, ha ezen a ponton változás történne a közeljövőben. Állítólag a gyámhatóság már elindította egyszer a gyámság alá helyezési procadúrát, de a pszichológus normálisnak tartotta a hölgyet, egy ízben pedig az egyik ügyben eljáró bírónő tett javaslatot az ügyészség felé a hölgy gyámság alá helyezését illetően, melyet az ügyészség elutasított.

Jelen pillanatban a TTOE segítségét várjuk. Ha jól informálódtam, akkor minden papírunk ok és az APEH-központ által kiadott állásfoglalással (erre várunk konkrétan) már el tudjuk intézni helyben az adószámot, egyebet. Meglátjuk, a héten ezen nyitott kérdésekre is választ kapunk, azt gondolom...

Mindenképpen itt leszek a környéken és megírom a változásokat, hátha segítséget nyújt más, hasonló cipőben járó társasházaknak is.

Üdvözlettel:
Erdei Jázmin

kisperec # 2008.09.28. 08:44

Igen, nem tévedtem, nagyon körültekintően igyekeztek megoldani a társasház problémáját, de az AO-ban leírtakat akkor sem kerülhetitek meg, akármilyen tanácsokat kaptok. Azt csak módosítással, amely elég maceráns, de a tulajdonosok érdeke, hogy mindenki megadja a beleegyező szavazatát, az ügyvédetek odateheti magát, lesz vele dolga. A fhivatalban, ha hozzáértő ül a pult mások oldalán, nem biztos, hogy átcsúsztok, ugyanis átnéz . Az APEH is kéri az alapdokumentumokat.Logikus a szétválásotok, de nemn egyszerű. - nekem volt már ilyen -
Azért van jogi segítségetek, hogy a hölggyel kapcsolatos gondotokat igyekezzen megoldani, amennyiben megbízása van, köteles alternatívákat hozni. Egyébként meg minden társasházi kérdőjeles gondjaitokban is. Talán nem teljesen van otthon a társasházi kérdésekben?
IB elnök és szvb. elnök nem vállalhat együtt társasházi vezetést, ugyanis ellenőrzési jogkörrel és minden mással bír a szvb., így
az elnök is.Szemfüles , vgy thtv-t ismerő tulajdonos rögtön megtámadhatja a jkv-et bíróságon, amelyet meg is nyer.
Javaslom felkeresni a Magyar Társasházak Szakmai Szövetségénél (MTOSZSZ, a honlapot nyisd meg)Kaplonyi György elnököt (Fiúmei út 3. sarki épület)- én itt tag vagyok - szívesen fog segíteni.
Kérlek jelezz vissza, mit tudtatok intézni. Sok sikert.

JazzMine # 2008.09.26. 18:15

Kedves Kisperec!

Köszönöm szépen a segítséget!

A három lépcsőház különválasztásához szakember segítségét kérte az akkori IB elnök. (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete)
Első körben a teljes, jogi értelemben vett szétválás volt a cél, de természetesen a Bíróság ezt nem engedte meg.
Ekkor jött a "segítség" a TTOE részéről, melyben tájékoztattak minket, hogy a lépcsőházak gazdasági különválásához nem szükséges a jogi procedúra. (három, különálló tízemeletes tömbről beszélnük, melyek csak a sarkuknál kapcsolódnak, de az összes közmű külön mérhető)

A cél érdekében lépéseket tettünk, az új - módosított -, a lépcsőházak gazdasági különválását lehetővé tevő SZMSZ már elfogadásra került, illetve az összes tisztségviselő megválasztása szabályosan megtörtént, kivéve az IB elnököt, merthogy ő időközben lemondott...

A papírjaink (AO, SZMSZ, közgyűlési határozat...) már a földhivatalban vannak, ehhez nem vettünk igénybe ügyvédi segítséget. Hétfőn futunk tovább APEH irányba, hogy adószámot kérjünk (kitöltöttük a szükséges adatlapot is - 8T201), majd számlát nyissunk egy pénzintézetnél, mert október hónapban a lakók már a lépcsőház külön számlájára utalják, vagy fizetik be a közös költséget.

A Társasház új IB elnök-jelöltje az én párom (élettársam) lenne, (én leszek az egyik lépcsőház SZB elnöke október 1-től) ő szintén tulajdonos: 50-50 %-ban vagyunk a lakásnak tulajdonosai.

Ügyvédünk van. Az idős hölggyel szembeni folyamatos pereknél természetesen helyt áll. A hölggyel szemben viszont még nem állt elő semmilyen jogi ötlettel.

Most akkor szabályosan működünk így, vagy nem?!
Most már ez a kérdés...! :)

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Erdei Jázmin

kisperec # 2008.09.26. 17:12

Több dolog vizsgálandó:

  1. Jogszerűen választottátok -e szét a három lépcsőházat? Az AO. megadja a választ. Ha egy hrsz-on szerepel a th., akkor nem tehetitek meg, ebből eredően gazdaságilag sem. Egy ktgvetés, egy IB, melynek az elnöke a kk., a három tagú szvb., SzMSz,Házirend, stb. Ez a vezetés, és a munkátokat a leírtak szabályozzák. Lépcsőházanként lehetnek és célszerű külön megbízottak, akik segítik a bizottság munkáját.
  2. Amennyiben külön hrsz-ú minden lépcsőház a th-on belül, akkor is lehet utólag SzmSz módosítást, kiegészítést készíteni - tudod kgy., 50+1%,határozat, stb.- nem föltétlenül kell hozzá ügyvéd, ti is bevizetitek a fhiv-ba, illetéket kell érte fizetni.
  3. A kgy. által megbízott tisztség bizonyos kizáró okokat előír:meghatalmazással tisztséget nem lehet betölteni, hasznolévezőre külön kitér több tekintetben, így élettársi kapcsolatban is kizáró ok merül fel összeférhetetlenség végett. Abban az esetben nem, ha hrajzilag egymástól külön szerepelnek a lépcsőházak. Akkor lehettek külön-külön vez.tagok.

4.Képviselőváltás nem befolyásolja a bírósági határozatot, ha van mb.ügyvédje a háznak, akkor képviseli ő a házat, a kk. személye körül kialakult vita pedig majd rendeződik. - bízzatok meg egy ügyvédet, szerintem megéri, ő érdemben tárgyalóképesebb, mint a kk. annak nem kell érteni a jogot, csak jó, ha ismeri.
5. Az összeférhetetlen hölgy miatt kialakult gondotokat is egyszrűbb lesz kezelni, bár nem lesz egyszerú.
Nem oktatni akartalak, segítő szándék vezérelt, úgy érzem jártasabb is vagy, mint sok tulajdonos, de esetleg hasznosak is lehetnek a soraim. Sok sikert a háznak.

JazzMine # 2008.09.26. 15:13

Kedves Osmi!

Mint említettem, az, hogy a három tömbből álló lépcsőházak külön gazdasági, de egy jogi közösséget alkotnak ( egy társasház, de három gazdaságilag külön működő lépcsőházzal) működő dolog, ha jól tudom, Budapestről kaptunk SZMSZ mintát, abban így működik:
Lépcsőházanként : 1 db közös képviselő, 3 db SZB tag, maguk közül választanak elnököt.
Társasházi szinten az IB-t a lépcsőházankénti közös képviselők alkotják (mind tulajdonos is egyben), IB elnököt maguk közül választanak, évenkénti cserével. A Társasház szintű SZB-t a lépcsőházi SZB elnökök alkotják, Társasházszintű SZB elnököt szintén maguk közül választanak.
Én jó ötletnek tartanám, mert kevesebb ember dolgozik a ház ügyein, ergo könnyebb megtalálni az összhangot és a kiadásaink is alacsonyabbak...
Végeredményben úgyis a ház lakói döntenek...

Köszönöm azért a választ, egyenlőre ettől nem léptem előrébb! :)

Még mindig nem tudom, hogy lehet e egy családban lépcsőházszintű SZB elnök és Társasház szintű IB elnök?! :)

Továbbá azt sem tudom, mert felvetődik kérdésként, hogy a pereskedő kedvű idős hölggyel szemben tehetünk e jogilag valamit. A perek nagy részét elveszti, fizetési meghagyás is van ellene, részletekben fizetget, közös költséggel nyakig elúszott, de amint tesz valamit az IB elnök, rögtön bepereli...

5 éve kerékkötője a háznak...

Továbbra is várom szíves segítségüket!

Üdv:
Erdei Jázmin

osmi # 2008.09.26. 14:47

Kedves JazzMine! Vagy k.k. vagy IB. Ha Nálatok van k.k.,akkor nem lehet intéző bizottság. A perben természetesen már a k.k.képviselheti a tházat.Hogy a közös képviselők alkotnának intéző bizottságot az szerintem nonszensz, de mint háron tulajdonos alkothatnak, de mindenképen tulajdonosok kell hogy legyenek.
üdv.:osmi

JazzMine # 2008.09.25. 08:53

Tisztelt Szakértők!

Három lépcsőházból álló társasházunk nemrégiben arra az elhatározásra jutott, hogy három - lépcsőházankénti - külön gazdasági egységként működik tovább.
SZMSZ ügyben kértük egy másik, hasonló felállásban működő Társasház egítségét, náluk a kk-ők alkották a társasházi IB-t, az IB elnök szintén a három lépcsőház kk-iből éves rotációval kerül ki.
Az új SZMSZ megszavazásra került, de figyelmetlenek voltunk, hibáztunk, nem vettük észre, hogy a régi IB elnök a kapott SZMSZ-t nem egy az egyben adaptálta, a mi új SZMSZ-ünk a "régi" szokás szerint külön IB megválasztását tartalmazza... (nem igazán szeretett volna lemondani az IB elnöki székről, feltételezem)
A közös képviselők október 1-el megválasztásra kerültek, IB elnökünk pedig még mindig nincs (a régi IB elnök időközben megsértődött, mert a lakók jelezték, hogy nem kívánnak vele a továbbiakban együtt dolgozni és lemondott). Nagyon szorít az idő, október 2-án már képviselni kellene a társasházat egy bírósági ügyben, kérdezném, hogy velem egy háztartásban , de nem házasságban élő páromat lehet e társasház IB elnöknek jelölni, ha engem a B lépcsőház már megválasztott SZB elnöknek?

Van e ilyen jellegű összeférhetetlenségre törvényi szabályozás? (az SZMSZ-ünk nem tartalmaz ilyen kitételt)

Segítségüket előre is köszönöm!

Erdei Jázmin

Ui.: Az említett bírósági eljárást egy, a harmadik lépcsőházban lakó idős hölgy indította, azt gondolom, már hobbiból, mert összesen, 5 év alatt 35 pert indított a társasház ellen. A szétválást is ez generálta, mert semmilyen pályázat beadása nem juthatott el az elbírálásig enélkül, hogy a hölgy ne támadta volna meg a bíróságon... Vele kapcsolatban mit tehetnénk, hogy ne okozzon több gondot? (még nem tudjuk, nem e támadta meg ezt az új SZMSZ-t...)

Tamás_64 # 2008.08.22. 13:30

Kedves Armageddon !

Kedves Armageddon !

Sajnos amennyiben a tudatos tulajdonosok 1/10 aláírja az új közgyűlés összehívására a papírt természetesen ennek az új közös képviselőnek eleget kell tennie, ami azt takarja, hogy 2-3 közgyűlés után nagy valószinűséggel le fog mondani akármennyire rátermett , sajnos nem tud érdemben foglalkozni a házzal csak jkv. illetve közgyűléseket tart, ahol gondolom vbitákba torkolik a közgűlés (2-3 óra)
Amennyiben a tulajdonsok erre nem jönnek rá , hogy nem kellne aláírni a nevüket arra a papíra , addig ez így fog zajlani.
Ha estleg a közös képviselő nem hívja össze akkor Ők összehívhatják , ezzel maximum a normálisak nyernek időt , mert 3 hetente , 1 havonta mehetek közgyűlésre.
Sok sikert.

Üdv.

Armageddon # e-mail 2008.07.11. 21:14

Üdv.

Segitségre lenne szükségem !

2008.07.02.án leváltottuk a közösképviselőt és a számvizsgáló bizottságot. Az új közösképviselet és számvizsgáló bizottságot folyamatosan támadások érik . Jelen pillanatban ott tartunk hogy a volt számvizsgáló bizottság , ugymond hatalom mániában szenved. Új közgyölést akarnak összehivni új közösképviselet szám.vizsgáló tag gondnok megválasztásával .
Kérdésem az lenne megtehetik e azt hogy az új közösképviseletet ellehetetlenitik és leváltják kérhetnek e új közgyülést? Az aláirásgyűjtést folyamatosan intézik . Hozzátenném hogy a 2.-án lezajlott közgyűlés jogszerűen előirásnak megfelelően törvényt betartva zajlott le!


Tamás

Tamás_64 # 2008.08.22. 13:23

Kedves Preator !

A válaszod az intézőbizottsággal kapcsolatban nem helyes intézőbizotságot a 2003. társasházi törvény pontosan szabályozza SZMSZ , ahoz nem kell.
Szerintem amiben estleg nem tudod a pontos választ nem kellene tanácsot adni.

http://www.tempo-cs.net/…haz/info.htm


Tamás

tanonc # 2008.08.19. 14:17

Tisztelt Hozzáértők!

Azt szeretném megtudni, (egyéni) ügyvéd lehet-e társasház közös képviselője, ha nem ingyen, hanem vállalkozásban csinálná? (Nem tulajdonostárs.) Azért kérdezem, mert az ügyvédi törvényben azt az összeférhetetlenségi szabályt olvastam, hogy ügyvéd személyes közreműködéssel járó vállalkozást nem végezhet, kivéve egy sor dolgot, amelyek között nem szerepel a társasházi közös képviselet. Az illető ügyvéd a most lemondásra kényszerült közös képviselő utódja kíván lenni.

Én az ügyvéd helyében nem vágynék közös képviselő lenni ott, ahonnan a könyvelőmet, alvállalkozómat kinézték... De ez ízlés dolga. Vannak még etikai kérdéseim is e témában, de csak akkor tenném fel azokat, ha valaki ezt az elsőt megválaszolja. Újonc tanonc vagyok itt, nem ismerem a szokásokat és a lehetőségeket.

Előre is köszönöm, ha valaki segít, és válaszol.
Tanonc

ObudaFan # 2008.07.13. 10:24

A közgyűlés bármikor visszahívhatja a közös képviselőt, ás új közös képviselőt választhat. Valószínűleg nem is a korábbi közgyűlés jogszerűségét vitatják, mert akkor az ott hozott határozatokat támadták volna meg bíróságon.

Armageddon # 2008.07.11. 19:14

Üdv.

Segitségre lenne szükségem !

2008.07.02.án leváltottuk a közösképviselőt és a számvizsgáló bizottságot. Az új közösképviselet és számvizsgáló bizottságot folyamatosan támadások érik . Jelen pillanatban ott tartunk hogy a volt számvizsgáló bizottság , ugymond hatalom mániában szenved. Új közgyölést akarnak összehivni új közösképviselet szám.vizsgáló tag gondnok megválasztásával .
Kérdésem az lenne megtehetik e azt hogy az új közösképviseletet ellehetetlenitik és leváltják kérhetnek e új közgyülést? Az aláirásgyűjtést folyamatosan intézik . Hozzátenném hogy a 2.-án lezajlott közgyűlés jogszerűen előirásnak megfelelően törvényt betartva zajlott le!

nanemaaa # 2008.06.04. 09:45

A tulajdonosok 1/10-e kérheti a közgyűlés összehívását. Ha a közös képviselő 15 napon belül nem hívja össze, akkor a tulajdonosok ugyanilyen arányban maguk is összehívhatják. A lakógyűlés elszámoltathatja, újraválaszthatja, vagy akár le is válthatja a közös képviselőt. (lásd 2003. évi CXXXIII. törvény)
Ha viszont egyedül maradsz, akkor egyrészt vagy benned van a hiba, vagy impotens a közösség. Másrészt nem tehetsz mást, max a társasház döntéseivel szemben polgári pert indítaasz 30 napon belül.
Amiket írtál, a szerint a többségnek ez az állapot megfelel, őket nem érdekli, hogy ki és mire költi a pénzüket.

pirike74 # 2008.06.01. 18:32

Sziasztok,
remélem tud valaki segíteni kérdésemben.A házunkat kezelő közös képviselővel van a gondom, nem csak nekem a házban sokan panaszkodtak, de én szeretném továbbvinni az ügyet, nem csak magamban mérgelődni.
A hölgy gyakorlatilag semmit nem csinál.Ha el is érhető telefonon, akkor vagy kinyomja, vagy felveszi, de épp vezet és nem tud semmit lejegyezni-a kocsibeállási lehetőséggel kapcsolatban kerestem meg vagy 4-szer mire felírta a nevem, 3 hónapja.A férjem most felhívta, hogy érdeklődjön, erre a hölgy közölte, hogy írásban kellene beadni-ezt nekem nem mondta 3 hónapja, tehát hiába várok.Amikor rákérdeztem telefonon, leordította a fejemet, hogyan merem őt felelősségre vonni, és kinyomta a telefont.Soha nem láttam még személyesen, csak egy telefonszámot ismerünk, illetve arrogáns modorát.Az ún.házibizalmi aki egy rendkívül jóravaló hölgy intéz helyette mindent, ha bármi gondunk van hozzá fordulunk ő meg a közös képviselőhöz(neki is tette már le a telefont amúgy)
A gondnoki lakást felújította saját hatáskörében, 1 millióért a rokonát bízta meg a felújítással, senki nem engedélyezte neki.Amikor rákérdezett valaki, akkor azt mondta, ő azt hitte, a ház engedélyezte neki.Ennyiben is maradt a dolog, senki nem vonta további felelősségre, nem mertek vele szembeszállni, akkora a szája.
Semmi ügyet még el nem intézett,se nekem se másnak én már feladtam vele kapcsolatban.A házban sokan nem fizetnek közös költséget stb, senkihez még személyesen el nem ment érdeklődni, miért nem fizetnek.Gőze nincs róla ,melyik lakásban hányan laknak, pedig ezek a lakások nem melegvízórások, azaz személyenként kell fizetni a melegvízért.

Most volt közgyűlés, a házban lakó nyugdíjas mag -akik mindíg ott vannak a közgyűlésen -újraválasztották, velük puszipajtás.A többi lakó nem megy el közgyűlésre.

A napokban fogok írni egy levelet a közös képviselő felettesének, melyben részletesen le fogom írni a hölgy magatartását és hangnemét, illetve tervezem, hogy végigjárom a házat, és megérdeklődöm a lakókat, meg vannak-e elégedve a munkájával.
Ha jól tudom, össze lehet hívni rendkívüli közgyűlést, mi a menete és mi kell hozzá?
Ha nem vagyok személyszerint és elégedett a közös képv.munkájával, akkor kell fizetnem vagy megtagadhatom?
Ha jól tudom akkor lakásonként kap valamennyi összeget,meg lehet ezt vonni vajon?

Van valakinek tapasztalata, mit lehet csinálni ilyen esetben?
A kkvel többet beszélni nem akarok, úgyis kinyomná a telefonját.)

Köszi előre is a választ!

Üdv,
Szilvi

dagi # 2008.04.27. 12:33

Kérem, hogy segitsen aki tud, mert elég kusza amit kérdezni szeretnék.
Alapitó okirat szerint müködik a th, szmsz nincs.
fenntartási és felujitási alapot ir elő az alapitó.
2006-ban közgyülés hat.hoz célbefizetésről tetőfelujitásra.2007.02.22 kgy 1. napirendi pontban határozat a nem fizető tulajdonost a TH tv 24 par.2/c. alapján szankcionálják, ami viszont az SZMSZ-re üt vissza. 2007.11.19.árajánlat.2007.11.20.
közgyülés árajánlat elfogadva. Mivel a tetőfelujitás
10éve húzódik, úgy döntöttem az elkészülést követően fizetem be a pénzt. A 2007.11.19-ei árajánlatot nem tudtam megszerezni, mivel IB elnök nem adta oda, igy
december 6-án vettem át a postán.
2007.o4. biróságtól kértem a kgy határozatainak érvénytelenitését, azon egyszerű oknál fogva, hogy a
napi rendi pontban nem szerepel a tisztségviselők megválasztása 34 § /1/, ezért a jkv hitelesitése is
érvénytelen. 2007. októberben fizetési meghagyás ellenem, ügyvéd fogadása /ami szerintem jogtalan/ ezt
vagy az SZMSZ-ben kéne szabályozni, vagy kgy mondja ki. Az ok megnevezése felujitásai alap hozzájárulása.
Kérdésem, ha nincs is felujitási alap és a kgy-i hat
célbefizetésről szól jogos-e az ok megnevezése és az
ügyvéd fogadása.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.25. 08:54

Ha zárkózott emberekkel laksz együtt, akkor hogy tudták a közös képviselőt leváltani.
Egy ilyen leváltáshoz közösségi összefogásra van szükség, no és kezdeményezésre.

Az új közös képviselő a házban lakik?

Az a baj, hogy a levelek elküldése után marad a bíróság, ahol kikényszerítheted a kérésedet a közös képviselőtől.

Ha lakásszövetkezethez tartoznátok akkor ott lehetne kérni segítséget. Lakótelepeken szokott előfodulni, a tömbök külön-külön gazdálkodnak, de mindannyian egy szövetkezetbe tartoznak.

Úgy tudod meg, hogy kérdezősködsz a közértben, az utcán, a játszótéren.

johanna # 2008.04.23. 20:32

Köszi Kriszta a gyors választ!

Sajnos olyan lakó nincs akit magunk mellé állíthatnánk,mert ez a ház televan idős beteg emberekkel, akik nem igen szimpatizálnak velünk!(semmi rosszat nem tettünk)
Magába zárkózó emberek!..................(megvan a maguk gondjuk-bajuk)

Mi vagyunk "a vidékről felköltözött fiatal új lakók!"
Akikkel ugyan semmi gondjuk , de nem "haverkodnak" velünk!

Az eladónak nem volt tárolója, mert nem igényelt!....volt garázsa!
Adás-vétel elött a közösképviselő ígéretet tett (szóban), h lesz tárolónk!
A vásárlást követő hónapban leváltották a közösképviselőt!Azonnal felkerestük, az újat a kéréseinkkel, ennek már 1 éve!.........

Mivel senkisem készséges velünk és az alapítón kívül semmilyen más dokumentumot nem szolgáltatott még nekünk a képviselő , így nem tudom , h tartozunk-e lak.szövetkezethez?

Honnan tudhatom meg?.............és ha igen , akkor ott kérhetek segítséget?

Társasház témában kezdők vagyunk, családiból kerültünk (balatonról) fiatal házasként panelba.

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.23. 13:17

Nem tartoztok lakásszövetkezethez véletlenül?

Jár neked, igazad van.
A lakókat leszel kénytelen magad mellé állítani.

Írj egy papírt és írattasd alá azokkal, akik szimpatizálnak veled, hogy hajlandóak neked helyet szorítani a tárolóban.

Mi van a régi tulajdonos tárolójával?

johanna # 2008.04.23. 11:11

Tisztelt Fórumozók!

Most akadtam erre az oldalra, remélem hasznos tanácsokat tudnak nekem adni!

1 éve vásároltam egy 10 emeletes panelban lakást.
Felkerestem a közösképviselőt, h adjon át részemre alpító okiratot, szmsz, közgyűlések jegyzőkönyvét, tárolóhelyiség kulcsut!
A 3. ajánlott levelem után adott 1 Alapító okiratot, "minek ez magának?" megjegyzéssel!
A tárolóra azt mondta nem tud intézni , mert 1 lakó sem akar összébb pakolni!
Az alapítóból kiderül, hogy minden tul.társ egyenlő mértékben használhatja a ház helyiségeit!Erre azt a választ kaptam , hogy én vagyok az új, alkalmazkodjak a házhoz én!Majd lesz tároló, ha kihal valaki!
Azóta még 3 levelem ment el neki és számtalan személyes megkeresés!
Egyetlen levelemre sem válaszolt.
És a személyes találkozásokkor sem mondd semmit!
Már az otthonomba is invitáltam , h beszéljünk , de nem is reagált!

Mit tehetnék, hogy ösztönözzem a képviselőnket a dolgaim hatékony intézésére, hogyha ennyire passzív és elutasító?
Kisgyerekes család vagyunk , fontos nekünk a tároló és ha egyszer jár, akkor jár!.............vagy nincs igazam?

Nagyon köszönöm a segítő szándékú válaszokat!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.16. 18:19

:) A ház pénzén nem volt joga a közös képviselőnek tanfolyamra járni, meg kellett volna követelni a szakképzettséget feladata ellátásakor. Nem két Eu-s diploma az amivel rendelkezhetett, hanem az eu-s tagállamokban is több nyelvre lefordított Okj-s társasházkezelői tanfolyama:)) A tanfolyami díjat mindenképpen visszakövetelném, mert belekerülhetett 80-100e Ft-ba is.
A képviselőt egyébként korlátozni lehet a kötelezettségvállalása tekintetében. Pld. hogy 40e Ft feletti kiadásokat minden esetben alá kell íratnia pld. a számvizsgáló bizottság tagjaival, vagy a házban lakó 2 személlyel.

Hogy szólt a leváltás, azonnali hatállyal és minden tevékenységéből felfüggesztették, vagy kapott legalább 30 napot az iratok és minden egyéb elszámolásával, átadásával.

donald # 2008.04.16. 17:44

Jó napot! Sziasztok!

Most akadtam ezen fórumra, és bátorkodom segítséget kérni a közös képviselőnk ügyében.
Lehet-e leváltott közös képviselőnek, a leváltását követően -két napra rá-, saját magának, a ház pénzéből önellenőrzést fizetni?
Nem tudjuk az eredményt, mert nem mutatta meg, csak mikor adta át a könyvelést és az iratokat, akkor fedeztük fel.
Úgy gondolnám, hogy felszólítjuk a visszafizetésre és még az eredményt is bekérjük a cégtől.

Már volt ilyen önhatalmú felhasználása, mikor a leváltása előtt megcsináltatta a ház pénzén a társasházi tanfolyamot, és senkivel nem beszélte meg, de megválasztásakor hangoztatta, hogy két EU szabványos diplomája van és azzal szívesen ellátja a képviseletet, mert sokkal jobb lesz nekünk hogy Ő ott lakik.
Köszönöm, hogy ha tudtok(nak) segíteni.