Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Tamás_64 # 2008.08.22. 13:23

Kedves Preator !

A válaszod az intézőbizottsággal kapcsolatban nem helyes intézőbizotságot a 2003. társasházi törvény pontosan szabályozza SZMSZ , ahoz nem kell.
Szerintem amiben estleg nem tudod a pontos választ nem kellene tanácsot adni.

http://www.tempo-cs.net/…haz/info.htm


Tamás

Tamás_64 # 2008.08.22. 13:30

Kedves Armageddon !

Kedves Armageddon !

Sajnos amennyiben a tudatos tulajdonosok 1/10 aláírja az új közgyűlés összehívására a papírt természetesen ennek az új közös képviselőnek eleget kell tennie, ami azt takarja, hogy 2-3 közgyűlés után nagy valószinűséggel le fog mondani akármennyire rátermett , sajnos nem tud érdemben foglalkozni a házzal csak jkv. illetve közgyűléseket tart, ahol gondolom vbitákba torkolik a közgűlés (2-3 óra)
Amennyiben a tulajdonsok erre nem jönnek rá , hogy nem kellne aláírni a nevüket arra a papíra , addig ez így fog zajlani.
Ha estleg a közös képviselő nem hívja össze akkor Ők összehívhatják , ezzel maximum a normálisak nyernek időt , mert 3 hetente , 1 havonta mehetek közgyűlésre.
Sok sikert.

Üdv.

Armageddon # e-mail 2008.07.11. 21:14

Üdv.

Segitségre lenne szükségem !

2008.07.02.án leváltottuk a közösképviselőt és a számvizsgáló bizottságot. Az új közösképviselet és számvizsgáló bizottságot folyamatosan támadások érik . Jelen pillanatban ott tartunk hogy a volt számvizsgáló bizottság , ugymond hatalom mániában szenved. Új közgyölést akarnak összehivni új közösképviselet szám.vizsgáló tag gondnok megválasztásával .
Kérdésem az lenne megtehetik e azt hogy az új közösképviseletet ellehetetlenitik és leváltják kérhetnek e új közgyülést? Az aláirásgyűjtést folyamatosan intézik . Hozzátenném hogy a 2.-án lezajlott közgyűlés jogszerűen előirásnak megfelelően törvényt betartva zajlott le!


Tamás

JazzMine # 2008.09.25. 08:53

Tisztelt Szakértők!

Három lépcsőházból álló társasházunk nemrégiben arra az elhatározásra jutott, hogy három - lépcsőházankénti - külön gazdasági egységként működik tovább.
SZMSZ ügyben kértük egy másik, hasonló felállásban működő Társasház egítségét, náluk a kk-ők alkották a társasházi IB-t, az IB elnök szintén a három lépcsőház kk-iből éves rotációval kerül ki.
Az új SZMSZ megszavazásra került, de figyelmetlenek voltunk, hibáztunk, nem vettük észre, hogy a régi IB elnök a kapott SZMSZ-t nem egy az egyben adaptálta, a mi új SZMSZ-ünk a "régi" szokás szerint külön IB megválasztását tartalmazza... (nem igazán szeretett volna lemondani az IB elnöki székről, feltételezem)
A közös képviselők október 1-el megválasztásra kerültek, IB elnökünk pedig még mindig nincs (a régi IB elnök időközben megsértődött, mert a lakók jelezték, hogy nem kívánnak vele a továbbiakban együtt dolgozni és lemondott). Nagyon szorít az idő, október 2-án már képviselni kellene a társasházat egy bírósági ügyben, kérdezném, hogy velem egy háztartásban , de nem házasságban élő páromat lehet e társasház IB elnöknek jelölni, ha engem a B lépcsőház már megválasztott SZB elnöknek?

Van e ilyen jellegű összeférhetetlenségre törvényi szabályozás? (az SZMSZ-ünk nem tartalmaz ilyen kitételt)

Segítségüket előre is köszönöm!

Erdei Jázmin

Ui.: Az említett bírósági eljárást egy, a harmadik lépcsőházban lakó idős hölgy indította, azt gondolom, már hobbiból, mert összesen, 5 év alatt 35 pert indított a társasház ellen. A szétválást is ez generálta, mert semmilyen pályázat beadása nem juthatott el az elbírálásig enélkül, hogy a hölgy ne támadta volna meg a bíróságon... Vele kapcsolatban mit tehetnénk, hogy ne okozzon több gondot? (még nem tudjuk, nem e támadta meg ezt az új SZMSZ-t...)

osmi # 2008.09.26. 14:47

Kedves JazzMine! Vagy k.k. vagy IB. Ha Nálatok van k.k.,akkor nem lehet intéző bizottság. A perben természetesen már a k.k.képviselheti a tházat.Hogy a közös képviselők alkotnának intéző bizottságot az szerintem nonszensz, de mint háron tulajdonos alkothatnak, de mindenképen tulajdonosok kell hogy legyenek.
üdv.:osmi

JazzMine # 2008.09.26. 15:13

Kedves Osmi!

Mint említettem, az, hogy a három tömbből álló lépcsőházak külön gazdasági, de egy jogi közösséget alkotnak ( egy társasház, de három gazdaságilag külön működő lépcsőházzal) működő dolog, ha jól tudom, Budapestről kaptunk SZMSZ mintát, abban így működik:
Lépcsőházanként : 1 db közös képviselő, 3 db SZB tag, maguk közül választanak elnököt.
Társasházi szinten az IB-t a lépcsőházankénti közös képviselők alkotják (mind tulajdonos is egyben), IB elnököt maguk közül választanak, évenkénti cserével. A Társasház szintű SZB-t a lépcsőházi SZB elnökök alkotják, Társasházszintű SZB elnököt szintén maguk közül választanak.
Én jó ötletnek tartanám, mert kevesebb ember dolgozik a ház ügyein, ergo könnyebb megtalálni az összhangot és a kiadásaink is alacsonyabbak...
Végeredményben úgyis a ház lakói döntenek...

Köszönöm azért a választ, egyenlőre ettől nem léptem előrébb! :)

Még mindig nem tudom, hogy lehet e egy családban lépcsőházszintű SZB elnök és Társasház szintű IB elnök?! :)

Továbbá azt sem tudom, mert felvetődik kérdésként, hogy a pereskedő kedvű idős hölggyel szemben tehetünk e jogilag valamit. A perek nagy részét elveszti, fizetési meghagyás is van ellene, részletekben fizetget, közös költséggel nyakig elúszott, de amint tesz valamit az IB elnök, rögtön bepereli...

5 éve kerékkötője a háznak...

Továbbra is várom szíves segítségüket!

Üdv:
Erdei Jázmin

kisperec # 2008.09.26. 17:12

Több dolog vizsgálandó:

  1. Jogszerűen választottátok -e szét a három lépcsőházat? Az AO. megadja a választ. Ha egy hrsz-on szerepel a th., akkor nem tehetitek meg, ebből eredően gazdaságilag sem. Egy ktgvetés, egy IB, melynek az elnöke a kk., a három tagú szvb., SzMSz,Házirend, stb. Ez a vezetés, és a munkátokat a leírtak szabályozzák. Lépcsőházanként lehetnek és célszerű külön megbízottak, akik segítik a bizottság munkáját.
  2. Amennyiben külön hrsz-ú minden lépcsőház a th-on belül, akkor is lehet utólag SzmSz módosítást, kiegészítést készíteni - tudod kgy., 50+1%,határozat, stb.- nem föltétlenül kell hozzá ügyvéd, ti is bevizetitek a fhiv-ba, illetéket kell érte fizetni.
  3. A kgy. által megbízott tisztség bizonyos kizáró okokat előír:meghatalmazással tisztséget nem lehet betölteni, hasznolévezőre külön kitér több tekintetben, így élettársi kapcsolatban is kizáró ok merül fel összeférhetetlenség végett. Abban az esetben nem, ha hrajzilag egymástól külön szerepelnek a lépcsőházak. Akkor lehettek külön-külön vez.tagok.

4.Képviselőváltás nem befolyásolja a bírósági határozatot, ha van mb.ügyvédje a háznak, akkor képviseli ő a házat, a kk. személye körül kialakult vita pedig majd rendeződik. - bízzatok meg egy ügyvédet, szerintem megéri, ő érdemben tárgyalóképesebb, mint a kk. annak nem kell érteni a jogot, csak jó, ha ismeri.
5. Az összeférhetetlen hölgy miatt kialakult gondotokat is egyszrűbb lesz kezelni, bár nem lesz egyszerú.
Nem oktatni akartalak, segítő szándék vezérelt, úgy érzem jártasabb is vagy, mint sok tulajdonos, de esetleg hasznosak is lehetnek a soraim. Sok sikert a háznak.

JazzMine # 2008.09.26. 18:15

Kedves Kisperec!

Köszönöm szépen a segítséget!

A három lépcsőház különválasztásához szakember segítségét kérte az akkori IB elnök. (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete)
Első körben a teljes, jogi értelemben vett szétválás volt a cél, de természetesen a Bíróság ezt nem engedte meg.
Ekkor jött a "segítség" a TTOE részéről, melyben tájékoztattak minket, hogy a lépcsőházak gazdasági különválásához nem szükséges a jogi procedúra. (három, különálló tízemeletes tömbről beszélnük, melyek csak a sarkuknál kapcsolódnak, de az összes közmű külön mérhető)

A cél érdekében lépéseket tettünk, az új - módosított -, a lépcsőházak gazdasági különválását lehetővé tevő SZMSZ már elfogadásra került, illetve az összes tisztségviselő megválasztása szabályosan megtörtént, kivéve az IB elnököt, merthogy ő időközben lemondott...

A papírjaink (AO, SZMSZ, közgyűlési határozat...) már a földhivatalban vannak, ehhez nem vettünk igénybe ügyvédi segítséget. Hétfőn futunk tovább APEH irányba, hogy adószámot kérjünk (kitöltöttük a szükséges adatlapot is - 8T201), majd számlát nyissunk egy pénzintézetnél, mert október hónapban a lakók már a lépcsőház külön számlájára utalják, vagy fizetik be a közös költséget.

A Társasház új IB elnök-jelöltje az én párom (élettársam) lenne, (én leszek az egyik lépcsőház SZB elnöke október 1-től) ő szintén tulajdonos: 50-50 %-ban vagyunk a lakásnak tulajdonosai.

Ügyvédünk van. Az idős hölggyel szembeni folyamatos pereknél természetesen helyt áll. A hölggyel szemben viszont még nem állt elő semmilyen jogi ötlettel.

Most akkor szabályosan működünk így, vagy nem?!
Most már ez a kérdés...! :)

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Erdei Jázmin

kisperec # 2008.09.28. 08:44

Igen, nem tévedtem, nagyon körültekintően igyekeztek megoldani a társasház problémáját, de az AO-ban leírtakat akkor sem kerülhetitek meg, akármilyen tanácsokat kaptok. Azt csak módosítással, amely elég maceráns, de a tulajdonosok érdeke, hogy mindenki megadja a beleegyező szavazatát, az ügyvédetek odateheti magát, lesz vele dolga. A fhivatalban, ha hozzáértő ül a pult mások oldalán, nem biztos, hogy átcsúsztok, ugyanis átnéz . Az APEH is kéri az alapdokumentumokat.Logikus a szétválásotok, de nemn egyszerű. - nekem volt már ilyen -
Azért van jogi segítségetek, hogy a hölggyel kapcsolatos gondotokat igyekezzen megoldani, amennyiben megbízása van, köteles alternatívákat hozni. Egyébként meg minden társasházi kérdőjeles gondjaitokban is. Talán nem teljesen van otthon a társasházi kérdésekben?
IB elnök és szvb. elnök nem vállalhat együtt társasházi vezetést, ugyanis ellenőrzési jogkörrel és minden mással bír a szvb., így
az elnök is.Szemfüles , vgy thtv-t ismerő tulajdonos rögtön megtámadhatja a jkv-et bíróságon, amelyet meg is nyer.
Javaslom felkeresni a Magyar Társasházak Szakmai Szövetségénél (MTOSZSZ, a honlapot nyisd meg)Kaplonyi György elnököt (Fiúmei út 3. sarki épület)- én itt tag vagyok - szívesen fog segíteni.
Kérlek jelezz vissza, mit tudtatok intézni. Sok sikert.

JazzMine # 2008.09.28. 17:59

Kedves Kisperec!
Köszönöm szépen a segítséget!
Időközben az összeférhetetlenségi ügy megoldódott, a régi IB elnök, lemondásának időpontját december 31-re módosította, nyertünk egy kis időt. Szeretnénk a távozását egybekötni az SZMSZ módosításával, ebben már a három -lépcsőházankénti- közös képviselő alkotná a Társasházi IB-t, elnököt éves rotációval maguk közül választanának, az eredeti elképzelés szerint.
A problémás hölgy időközben az új SZMSZ-t is megtámadta a bíróságon. Az ügyvédünk szerintem sem áll a helyzet magaslatán, mindenképpen szeretnénk, ha ezen a ponton változás történne a közeljövőben. Állítólag a gyámhatóság már elindította egyszer a gyámság alá helyezési procadúrát, de a pszichológus normálisnak tartotta a hölgyet, egy ízben pedig az egyik ügyben eljáró bírónő tett javaslatot az ügyészség felé a hölgy gyámság alá helyezését illetően, melyet az ügyészség elutasított.

Jelen pillanatban a TTOE segítségét várjuk. Ha jól informálódtam, akkor minden papírunk ok és az APEH-központ által kiadott állásfoglalással (erre várunk konkrétan) már el tudjuk intézni helyben az adószámot, egyebet. Meglátjuk, a héten ezen nyitott kérdésekre is választ kapunk, azt gondolom...

Mindenképpen itt leszek a környéken és megírom a változásokat, hátha segítséget nyújt más, hasonló cipőben járó társasházaknak is.

Üdvözlettel:
Erdei Jázmin

sirályka # 2008.10.03. 07:32

Tisztelt Szakértő!

Abban kérném a segítségét, hogy a közös képviselőnket már lassan három éve nem láttam/láttuk/!
Ezen időszakra semmilyen elszámolást nem kaptam/kaptunk/, még az évente tudtommal kötelező egy lakógyűlés sem volt!
Amikor, van valami amihez a lakóközösség hozzájárulása kell akkor egy lakóval intézteti a feladatokat (aláírás gyűjtés, stb), aki szintén sáros lehet valahol véleményem szerint mivel ő végzi a takarítást illetve a férje az úgynevezett karbantartásokat, javításokat, de kinek a megbízásából, illetve mennyiért azt nem lehet tudni, mivel nincs lakógyűlés, sem éves elszámolás.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Milyen joga van, még egyáltalán a közösképviselőnek ilyen esetben?

Egyjogász # 2008.10.03. 08:34

A közös képviselőt a társasház tulajdonosainak közössége, azaz a közgyűlés választja meg és váltja le.

Közgyűlést évente legalább egyszer kell tartani, azt a közös képviselőnek kell összehívnia.

Itt a közös képviselőnek tételesen el kell számolni a társasház előző gazdálkodási évének pénzügyeiről, ill. a következő évre költségevtést kell benyújtania, amit szintén a tulajdonosok közgyűlése fogad el.

Nálatok 3 éve nem számol el a közös képviselő???
És egyébként a titeket - mármint a tulajdonosokat -
nem érdekli, hogy mi van a közös költségként befizetett pénzükkel, a Társasház gazdálkodásával?

Mert a közgyűlést Ti (a tulajdonosok) is bármikor összehívhatjátok, elszámoltathatjátok a közös képviselőt, és ki is rúghatjátok páros lábbal.

Az ugyanis jó lenne, ha tudatosulna, hogy nem a közös képviselő a tulajdonosok főnöke, hanem a tulajdonok a közös képviselő főnökei. (Még ha ezt némely közös képviselő nem is pontosan így gondolja:) )

Nekem egy hasonló esetem volt, ahol a társasház (ill. a tulajadonsok) jogi segítséget kért, mert a közös képviselőt három hónapja nem lehetett semmivel elérni.

Összehívtuk a rendkívüli közgyűlést, és a lakók - 8 napon belül történő teljes körű elszámolási és iratátadási kötelezettséggel - azonnali hatállyal leváltották a közös képviselőt, és egy ezzel foglalkozó profit választottak helyette.

Érdekes módon a közgyűlésen megjelent az "elveszett" közös képviselő is, és hablatyolt össze-vissza mindent, hogy nem tud 8 napon belül elszámolni, stb.

Erre egy karakán tulajdonos közölte vele, hogy oké, de akkor ő személyesen fogja feljelenteni, ha nem számol el a pénzükkel.

Hogy, hogynem, a közös képviselő (ugyan dúlva-fúlva) másnap teljes körűen elszámolt, azóta sem látták a környéken.

De mondom, ez egy határozott tulajdonosi közösség volt, akiket érdekelték az ügyeik.

De úgy látom, titeket azért annyira nem zavar a dolog, ha a közös képviselő három éve nincs meg, de nektek így is jó.

Ha ti nem intézkedtek, ezt nem fogja megtenni helyettetek senki.

kisperec # 2008.10.03. 19:43

Sirályka!
Elképedtem,hogy valóban hol vagytok Ti három éve? Teljes mértékben igazat adok Egyjogász társunknak, aki igazándiból megadta a választ kérdésedre.A társasházi tv. vonatkozó rendeleteit figyelmen kivül hagyta a kképviselőtök, rég nem méltó a közösség bizalmára,megbízatását azonnal fel kellett mondani.Azt is kétlem,hogy gy nap alatt törvényesen, teljességi jegyzékkel együtt át tudta adni a ház mindennemű íratanyagát, el tudott számolni, - sajnos szakmai hiányosságokat érzek mindkét részről - maradéktalanul, de Ti tudjátok. Jó lecke remélem mindenki számára, valamint a számvizsgáló bizottság sem volt helyzete magaslatán, ezek szerint ők sem számoltak be évente, - volt egyáltalán, sosem ellenőrzött, az ő felelőssége is nagyon nagy ám!A további működésetekhez keressetek jó, szakképzett képviselőt, mindig legyen a tarsolyban egy jó ügyvéd, aki érti a társasházak problémáját,látogassátok a th-i főrumokat, mint pl: th-i hiradó, th-i info, a MTSZSZ, stb.Amennyiben gondjaitok vannak, írjatok, segítünk egymásnak! Sok sikert! Kata

Barbaara # 2008.10.03. 21:26

Tisztelt Szakértő!

Az a problémám, hogy az alagsori lakásomban, beépítve a közösköltségbe, liftdíjat, és időnként a javítási költségek rám eső részét (2 év alatt kb. 90.000 ft) fizettettnek velem, holott a lift csak a földszintig jár. Értelmezésem szerint, egy olyan szolgáltatásért kell fizetnem, ami elől el vagyok zárva. Ez lehetséges?

Helyesen gondolom?

kisperec # 2008.10.04. 19:45

Barbaara!
A lift az alagsorig nem jár, vagy csak te nem használod?
Nem tudom hogyan rendelkezik az AO.,vagy az SzMSz a közös terhek viselése körében. Amennyiben műszakilag úgy van kiképezve a lift, hogy nem jár az alagsorban, akkor indítványozd a képviselőtöknél közgyűlési határozatban rögzíteni a mentességet. Amennyiben csak te nem használod és lehetne, akkor viszont szabályosan jár el a közös képviselő, amikor kötelez annak megfizetésére.

boribr # 2008.10.05. 21:59

Tisztelt Szakértő!

Végső elkeseredésünkben fordulunk a fórumhoz. A probléma adott: 3 hónapja vásároltunk egy lakást. Már az első találkozásunk érdekesen végződött a közös képviselővel,azóta számtalan bosszúságot okozott nekünk, sőt ott tesz nekünk keresztbe ahol csak tud: már az okát is kinyomoztuk ezen húzásainak, ami több mint gyerekes. Viszont egy komolyabb ( talán már jogi) probléma eltörpiti ezeket. Közös képviselő úr az elmúlt 3 hétben "üldözött" szó szerint minket: a gázüzemű készülékek zöldkártyájának bemutatása miatt. ( arra hivatkozott, hogy a lakók közössége már több éve elfogadta egy kőzgyűlésen azt a rendeletet, hogy minden új tulajdonostól kérnek ilyet.) A gázszolgáltatónkhoz fordultunk, hogy valyon mi akar ez lenni, ők közölték, hogy a gázszerelő által kiállitott munkalap. Ez nekünk már a beszerelés óta meg volt, de a közös képviselő úr azt nem fogadta el, mondván, az nem ér semmit. Nagy nehezen a gáz szolgáltató ajánlása után találtunk egy szakértő-félét aki sok-sok forintért készitett nekünk egy szakvéleményt. NA most a gázszakértő szakvéleménye egy olyan igazolással teljes hogy a közös használatban lévő helységekben lévő gázzal kapcsolatos egyéb dolgok az elmúlt 5 évben "be voltak mérve". Ezt talán a 2003. évi gáztörvény előirja. Mi közöltük a képviselővel, hogy elkészült a szakvélemény,viszont még ezt át kellene adnunk a szakértőnek és kértük hogy adjon ebből az igazolásból egy másolatot. Mire a közös képviselő úr ránk nézet, mosolygot egyet és közölte:fogalma nincs miről beszélünk, és hogy ő soha nem kért tőlünk ilyen szakvéleményt, csupán egy munkalapot.... és távozott. Mi pedig éretlenül, elkeseredetten, csalódottan, tehetetlenül álltunk ott tovább. EGyszerűen nem értjük, hogy hogy tehetik ezt meg az emberrel. Mi becsületesen beszereztük a papirokat és egyszerűen letagadja, hogy ő követelte tőlünk. A szakértő pedig várja az 5 éven belüli igazolást, a részünkre készitett szakvélemény lezárásához. Mit tehetünk, hová fordulhatunk ilyen esetben? Egyáltalán még működési szabályzatot sem kaptunk tőle, amiből valamit ki tudnánk olvasni.

Köszönettel várjuk válaszát: Somogyi M. és Somogyiné K.I. és Somogyi A.

Zoltanuss # 2008.10.06. 03:33

T. boribr !
Hogy mik vannak ! Ez nagyon érdekes.

Igaz a gáztörvény edlőírja, hogy a gázvezetékek és berendezéseket 5 évente felül kell vizsgálni, de csupán gáztömörségre, semmi másra nem.
És az is erre nincs végrehajtási rendelet, tehát az egész egy írott malaszt.

De ehhez mi köze egy 'kobór' közösképviselőnek ?
Semmi !

El kell hajtani simán , nem kell az ilyennel szóbaállni, ennyi !

Az viszont komoly, hogy csak olyan gázszerelővel szabad dolgoztatni akinek van "zöldkártyája ". Ez egy hatóságiengedély arról, hogy az ilyen szerelő tevékenykedhet, így az ad számlát és természetesen munkalapot is, és ami a legfontosabb, hogy szakszerüen szerelt a, a gáztömörség rendben.
A gáz veszélyes üzem elsősorban a robbanás miatt, tehát főleg társasházban, ahol több lakás biztonságát is fenyegetheti egy szakszerűtlen szerelés, ez az igény a ház részéről jogos.
De nem szakvélemény kell, hanem egy igazolás a gáztömörségről.

Végül természetesen mindenről lehet szakvéleményt készíteni, aminek ára van. Így pl. elvileg a falak szinéről is a szindinamikájáról - csak értelmetlen és költséges !
Ennyi !

Z.

boribr # 2008.10.06. 08:25

T Zoltanuss!
Köszönjük a gyors választ. Igy utólag tényleg naivak voltunk, sőt egyszerűen hülyék, hogy belesétáltunk, de amikor 3. hete lépten nyomon követeli ezt tőlünk csak elgondolkodtunk, hogy biztosan kelhet.
Egy dolgot pontosítanék,lehet, hogy nem volt egyértelmű: Nem a gázos személynek kellett zöldkártyával rendelkeznie, hanem többször is igy kérte a közös képviselő: " gázüzemű készülékek zöldkártyáját szerezzük be"
Szóval ő minket egyértelműen félrevezetett. Hiszen nekünk volt ilyen munkalapunk minden egyes készülékre, amit beszereltettünk pl: új gáz tűzhely, új konvektor. De ő határozottan eluasította ezeket,azzal, hogy ez nem az amit ő kér, hanem ettől komolyabb papirt kér. Miután beszereztük ezt aztán közölte " szivatós" formában, hogy ő ilyet nem kért. kérdem én, ezt az összeget be tudom hajtatni rajta, félrevezetés egyéb....:

Ha jól értem, nem köteles a közös képviselő az 5 éves gáztömörség vizsgálatra? Akkor ezért őt nem lehet felelsőgére vonni?

Még egy: a közös képviselők ilyen módon való fellépésük ellen nem tehetünk semmit? Ez nem büncselekmény: kér tőlünk valamit, mi beszerezzük súlyos tízezrekért, utána pedig elvigyorodik büntetlenül, hogy ő ilyet nem mondott, letagadhatja?
Hozzáteszem működési szabályzatot a mai napig nem adott nekünk, ezt kötelessége kiadni?
Tisztelettel: Somogyné

kisperec # 2008.10.06. 10:53

T.Somogyiné!
Kérlek, ne egy kalap alatt emlegessetek minden kképéviselőt, nálam ilyen gondok nem voltak és nem is lehetnek! Kétségtelen, nem a segítőszándék vezérelte a képviselőtöket,ennek az oka a személyes találkozásban keresendő. A gondos kképviselő elvégezteti az 5 évenkénti vizsgálatot, de nem csak a közös tulajdonban, hanen az albetétekben is,ez utóbbit a tulajdonos költségére. Ez mindenki érdeke! Sajnos be kell nyelni a békát, meg kell próbálni kellő toleranciával - még ha nehéz is a történtek után - újra megbeszélni a kképviselővel,sajnos sok reményt nem fűzök a leírtakból, hogy kompromisszum születhet. A "hiszékenység" eredménye pedig sajnos jogilag nem érvényesíthető, a költségeket a szakemberrel szemben viselnetek kell, ő megdolgozott érte. Az más kérdés, hogy így nem kerek a szakvélemény. A lakás birtokbavétele előtt meg kellett volna keresni a képviselőt, tájékoztatást kérni a ház életéről, jövőbeni tervekről. Ekkor a képviselőnek adnia kellett volna SzMSz-t, Házirendet, Alapító Okiratot, ha a régi tulajdonos nem adta át. Az adásvételt készítő ügyvéd sem volt helyzete magaslatán, neki ezt el kellett volna kérnie a volt tulajtól, sőt még a közüzemi számlákról, kktg befizetésről is igazolást kellett volna kérni, amelyet korábban a kképviselőnek kellett volna kiállítani. Kérjétek, ha mégsem kaptok, abban az esetben az illetékes földhivatalnál kikérhetitek.Üdv:Kata

boribr # 2008.10.06. 11:14

PErsze értelek: az első személyes találkozás pozitív élmény volt, mézes, mázos stb. Aztán kiderült, hogy ezt a lakást az unokájának szánták, de az eladók nem engedtek annyit az árból, ami neki megfelelt volna. Innentől kezdve mindegy ki költözött oda: ellenségként tekint ránk/ vagy az utánunk következőre!

Hogyne a szakértő úr számláját minden további nélkül megfizetjük, már sikerült vele beszélnünk, annyit mondott, hogy akkor beleirja a szakvéleménybe, hogy a közös képviselő ilyet nem adott ki.
Most még ezzel kapcsolatosan: ezt a szakvéleményt kötelesek ( kötelezhetőek ?) vagyunk átadni a kk-nek?

Kedves Kata, az 5 éves ellenőrzés ha jól értem nem kötelező a társasházakban. Mi szükséges ahhoz, hogy ezt a mi háztömbünkben elvégezzék?

kisperec # 2008.10.07. 11:20

A kk. feladata, kötelessége ezeket a feladatokat szenm előtt tartania, megbeszélni a szolgáltatókkal az esetleges ellenőrzéseket, erről értesíteni a tulajdonosokat, - faliújság - hogy a lakásokban is mikor tartják az ellenőrzést. Én közgyűlésen szoktam bejelenteni ezt a tényt forintálisan is és a tulajdonosokra eső összeget is. A számvizsgáló bizottság is tud erről, ha a képviselővel nem akartok beszélni, ők is adnak tájékoztatást efelől.Egyébként kérhetitek a képviselőt, hogy időnként betekintést kívántok nyerni a házra vonatkozó dokumentumokba, kötelessége ezt biztosítani és ott sok mindent megtudtok a házatok életével kapcsolatosan. Egyébként meg közgyűlésekre el kell járni, itt aztán mindenről értesülhettek, kérdéseiteket itt át lehet beszélgetni. Szóval, aktívabban kell részt venni a tház életében, nem árt ismerni a th-i tv-t, a neten vannak társasházi fórumok, melyek hasznosak, ajánlom minden társasházi tulajdonosnak.

Egyjogász # 2008.10.07. 12:24

A gáztörvény konkrétan azt írja elő, hogy

"a csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége; ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, és azok legalább ötévenkénti műszaki biztonsági felülvizsgálatáról."

"A gondos kképviselő elvégezteti az 5 évenkénti vizsgálatot, de nem csak a közös tulajdonban, hanen az albetétekben is,ez utóbbit a tulajdonos költségére."

.. és gondolom a gondos közös képviselő ehhez előzetesen az ingatlan tulajdonosának az írásbeli hozzájárulását is kéri....

Velünk ugyanis megesett, hogy megcsináltattuk az fenti felülvizsgálatot, és rá kb. 2 hónapra jött újra egy gázszerelő, hogy a felülvizsgálatot szeretné elvégezni.

Mint kiderült, a gondos közös képviselő rendelte meg az összes lakásra (nagyon úgy tűnt, hogy haverja a gázszerelő), úgy, hogy ezt a tulajdonosokkal nem egyeztette.

Közöltem, hogy kösz, én nem kérem a felülvizsgálatot, mire a gázszerelő lobogtatta a számláját, hogy a díjat akkor is ki kell fizetni. Erre közöltem vele, hogy persze, annak, aki megrendelte a munkát.

Ennyiben maradtunk, nem tudom, a szerelő hogyan rendezte a kérdést a gondos közös képviselőnkkel.
(Akit egyébként leváltottunk, mert más kérdésekben nem volt ilyen gondos.)

boribr # 2008.10.07. 14:51

Köszönöm mindkettőtöknek a reagálást, mindig tanul az ember valamit.

Most kilincselek valamelyik szomszédhoz, hogy kérjek olyan dokumentumot,amiből kiderithetünk dolgokat. Mert hát ugye egyszerűen nem kaptunk semmifélét. Hiába kérjük, egyszerűen nem ad. Most ezzel kapcsolatban kinél reklamáljak?
A legutóbbi közgyűlés idejében sajnos még nem laktunk itt, de nagyon várom az évvégit, biztosan lesz pár szavam.
Esetleg ha a közgyűlés előtt felvetem, hogy szeretném ezt a vizsgálatot - hozzátéve, hogy engem "kötelezett" a kk - akkor ehhez vajon szavazni kell, vagy egyszerűen automatikusan meg kell kérnie a kk-nek a gázszolgáltatótól?

Zoltanuss # 2008.10.08. 07:23

T. egyjogász
itt van a kutya elásva :

(nagyon úgy tűnt, hogy haverja a gázszerelő), úgy, hogy ezt a tulajdonosokkal nem egyeztette.

Viszont a gáz veszélyes üzem - a felülvizsgálat kell.
De minden engedélyes szerelő ezt eleve elvégzi és erről papírt kell neki adni.

Z.

kisperec # 2008.10.08. 09:24

Két dolog: jó ötlet a szomszédoktól infót -esetleg- papírokat is kérni a ház üzemeltetésére, fenntartására vonatkozóan, ha már a kedves kolléga nem ad.
A másik, vedd a kezedbe a sorsotokat, indulj el a szolgáltatóhoz, igazold magad, mondd el a gondot, kérj infót arról, hogy mikor volt utoljára megrendelve,elvégezve a kötelező ell. a házban. Mindennek birotkában tegyél új kisérletet a képviselőnél, ha elzárkózik felőle, akkor a következőket teheted: beszélj a tulajdonosokkal a gondról, ez nemcsak a te gondod, hanem a ház minden lakójáé is, a gáztv-t Egyjogász társunk jól leírta, hivatkozz erre, gyűjtsd össze a tulajdonosok 1/10 %-át és kérjétek rendkivüli közgyűlés formájában a kk.-őt e napirendi pont meghatározásával az erről való beszámolásról. Amennyiben elégedetlenek vagytok vele, több pontot is felsorolhattok, számoltassátok be! Utána meglátjátok, hogy kell- e ő nektek, vagy sem! Sok sikert.

boribr # 2008.10.08. 11:07

Köszönöm az ismételt hozzászólásokat.
Most egy kicsit összekapom magam és megkeresem a Gázszolgáltató jogtanácsosát, ( már próbáltam de sajnos a megadott telefonszámokat
nem veszik fel.) hogy ők kötelezően előíráhatják-e a társasházaknak ezt a vizsgálatot.
Remélem ezzel nem húzom ki még jobban az emberünk méregfogát. Annyit megtudtam már, hogy sajnos többen tartanak a közös képviselőtől. ( a pletykák szerint sokáig el ér a keze) Vaj' ki lehet ő????
Somogyi