Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Csuklósbusz # 2020.05.28. 10:43

Lakásszövetkezet kötelezően kéri egy nyilatkozat aláírását:

"lakásszövetkezetről szóló 2004. évi CXV. Törvény 34.§ (1) bekezdése alapján önként tettem a IV/8 sz. Lakásfenntartó Szövetkezetnél tagsági jogviszony létrehozása/megerősítése érdekében"

Tag/nem tag tulajdonos személyazonosító ig. száma: …………………….………
Tag/nem tag tulajdonos leánykori neve: …………………………………….……
Anyja neve: ………………………………………………………………………
Állandó lakcíme: …………………………………………………….………..….
Születési hely/idő: …………………………………………………..……………

Lakásszövetkezet jogszerűen kérhet pontos születési adatot és szigszámot?

Kérni kérhet, max nem kap... :-)

wers # 2020.05.28. 04:45

CSak alapdíjat fizettem a távhő felé, azt a számlát is a távhő küldte minden hónapban.

Nem volt gyanús, hogy ez nem a teljes összeg?

Egyáltalán miről szól az az 52000 Ft? Ha 2015-ől ezidáig akkor az igen csekély. (Nagyon)

MajorDomus # 2020.05.27. 19:15

És megnyerted az inflációs rátát 5 éven keresztül.
.
Képes lennél a saját fogyasztásodat a közös képviselővel kifizettetni?
.
A krokodil sírva kéri hogy cseréljetek bőrt!

drbjozsef # 2020.05.27. 16:04

Tehát a fogyasztásodat számlázzák, utólag, egy összegben. Amit eddig nem fizettél.

Nem ért kár. Mit hajtanál be?
A közös képviselő kétségkívü hibázaott, de ennyi.
Jelezd, hogy gondosabban végezze mostantól a munkáját.

Szomorú örökös # 2020.05.27. 16:03

K4resz

Megkaptam a távhőtől az összesítő számlát, amely 52000 Ft-ról lett kiállítva.....kiderült, hogy a közös képviselő 2019 májusáig folyamatosan 0 fogyásztást küldött be a lakásomról.....Ezt az összeget nekem most ki kell vizetnem egyösszegben......CSak alapdíjat fizettem a távhő felé, azt a számlát is a távhő küldte minden hónapban..... Kérdezném, hogy a közös képviselő ebben az esetben mennyire felelős, ezt az összeget esetleg rajtuk be lehet e hajtani?

Mit akarsz behajtani a közös képviselőn?
Azt a fogyasztást, ami gyakorlatilag a tiéd? :-O

K4resz # 2020.05.27. 15:45

CSak alapdíjat fizettem a távhő felé, azt a számlát is a távhő küldte minden hónapban.

MajorDomus # 2020.05.26. 16:53

valószinűleg.
Csak egyszerübb lenne ha nem kellene kifizetnue a saját fogyasztását:jelzem 14 %-al gyengébb forintból mint 2015-ben amivel elhasználta.

drbjozsef # 2020.05.26. 13:01

K4resz,

Ha ezen időszak alatt Te fizetted a távhőt a közös képviselőnek, akkor természetesen igen. Ha nem fizetted, akkor kellemetlen hiba ez, de végülis kár nem ér, tehát nem.

A közös költség részeként van megállapítva a távhődíjad?

K4resz # 2020.05.26. 12:09

Üdvözletem!

Megkaptam a távhőtől az összesítő számlát, amely 52000 Ft-ról lett kiállítva. Telefonos megkeresés után kiderült, hogy a közös képviselő 2019 májusáig folyamatosan 0 fogyásztást küldött be a lakásomról, holott én 2015ben lettem annak tulajdonosa. Ezt az összeget nekem most ki kell vizetnem egyösszegben. Kérdezném, hogy a közös képviselő ebben az esetben mennyire felelős, ezt az összeget esetleg rajtuk be lehet e hajtani?

MajorDomus # 2020.02.18. 17:58

Egyszerű. A formanyomtatvánnyal lemész a fogadóórájára és aláiratod vele. Ha nincs,akkor bekopogsz hozzá.
.
Ha ez megvan,inditasz egy Fizetési Meghagyást a Társasház ellen!
.
Ha erre nem akarsz költeni,akkor tértis ajánlott levélben felszólitod -a számlaszámod feltüntetésével - hogy napon belül utalja vissza a pénzt,különben a jegyzői vizsgálatot kezdeményezel a társasház ellen. Ennyi.

Titke7 # 2020.02.18. 11:03

Üdvözletem! Az alaphelyzettel kezdeném: Társasházban vagyok tulajdonos, életemnek voltak hullámvölgyei, elég tartósan. Akkor keletkeztek közös költség tartozásaim. Bár a megoldást kerestem, kértem részletfizetést a közös képviselőtől, takarítást is vállaltam volna, de megtagadta mindezt, illetve a részletfizetés tekintetében azt írta, járjam körbe mind két háztömböt, egyenként kopogtassak be mindenkihez és kérjem a beleegyezésüket ehhez. Emberileg akart megalázni, ilyen karakter, aztán sorra nyújtotta be a végrehajtásokat, le is vonták a béremből rendre a tartozásokat, közben fizettem, hogy ne omoljon rám az egész. Két éve nincs elmaradásom, és most a 2019. évi elszámolásból derült ki, hogy 83.000,- forintot túlfizettem. Felhívtam telefonon, és azt mondta, pontosan nem tudja miből keletkezett ez a nem csekély összeg, valószínúleg a végrehajtó duplán vonatta le a munkabéremből a követelt összeget...mondta ezt úgy, hogy megesik az ilyen, majd visszakapom. Ezt én ilyen formában elfogadhatatlannak tartottam, ismét kerestem telefonon, e-mailben, de egyikre sem válaszolt. Egyszer ugyan véletlenül mégis felvette, kérdésemre, hogy miért nem válaszol a megkereséseimre azt válaszolta: "mert nincs kedvem, és majd visszafizeti a pénzt ha ráér!" és kinyomta a telefont. Azóta sem érem el, azt javasolták, hogy forduljak bírósághoz. Az ügyeimet nem tudom közben intézni: mellékvízmérőkre a szolgáltatás újraindítását kezdeményeztem, de ehhez kell a közös képviselő nyilatkozata, amit valószínű lesöpör a virtuális asztalkájáról. Patt helyzetben vagyok, mert akkora hatalommal bír, amit csak bírósági úton tudok "megakasztani"...Közben árulom az ingatlant, szeretném rendbe tenni a dolgaim, erre itt ez a helyzet :(

MajorDomus # 2020.02.03. 19:01

A lényeg benne van.
Két megoldás van. Édesapád neked ajándékoz 5 % tulajdont,akkor mint tulajdonos lehetsz közös képviselő a saját házadban.
.
Kettő.
Elvégzed a tanfolyamot 130 ezer ft ellenében és akkor mint külsős társasházkezelő elvállalhatod a házat mint vállalkozó.
.
Olcsóbb ha a tanfolyam árát odaadod édesapádnak,és tulajdonos leszel.

Hapciusz # 2020.02.03. 18:57

Libi888,

Elvileg lehetsz, ingyenmunkával.

Szomorú örökös # 2020.02.03. 16:10

Livi888

lehetek e új közös képviselő a társasházban,
de nem vagyok lakás tulajdnoos ,édesapám lakik csak ott ö lakása.

Én laikusként úgy gondolom, hogy nem, vagy csak úgy, ha megszerzed a házkezelői végzettséget hozzá. Ahogy én tudom, amennyiben nem vagy lakástulajdonos, kell a végzettség. És nem utolsó sorban szabályosan meg kell, hogy vállasszanak a lakók, másképp nem fog menni.

Livi888 # 2020.02.03. 15:43

Tisztelt Cím!
olyan kérdésem lenne ,hogy lehetek e új közös képviselő a társasházban,de nem vagyok lakás tulajdnoos ,édesapám lakik csak ott ö lakása.

Köszönöm

Julia82 # 2019.12.13. 14:15

Majordomus: nagyon szépen köszönöm!

MajorDomus # 2019.12.12. 21:44

Na,erre a válaszra ráment 44 percem,most iszom egy sört!

MajorDomus # 2019.12.12. 21:42

Nehéz lesz a per.
Júliának több hatékony fegyver van a kezében,csak ezekkel óvatosan kell bánnia,s vigyáznia kell a lépések sorrendjével,mert ha a képviselő rutinos,ki tudja húzni a nyakát az ügyből.
.
Más.a két tulajdonos a teremgarázsnak is tulajdonosa mert az osztatlan közös tulajdon. A használati jogért fizettek,azt megvették( Pesten új társasházban idén ez 4 millió ft)
.
Ez természetesen be van jegyezve az Alapitó Okiratban,
Tehát ezt a társasház semmiféle módon nem tudja megvonni

MajorDomus # 2019.12.12. 21:32

Viszont nem fog,mert Júlia ellentmond,ezért automatikusan perré alakul az ügy,s ekkor kerül a társasház (a képviselő) igen nehéz helyzetbe!
.
Mint felperes a társasházé a bizonyitási teher,neki kell a követelés jogszerűségét bizonyitania,olyan apróságokkal mint az elfogadott költségvetés amiben szerepel a beruházás,a közgyűlési meghívó amiben ott a napirendi pont és a határozati javaslat,a közgyűlés jegyzőkönyve,amiben szerepel a közgyűlési határozat a munka elfogadásáról.

MajorDomus # 2019.12.12. 21:24

Na igy elmegy.
2. a közös tulajdonban épitkezni (ez beruházás) kizárólag közgyűlési felhatalmazás alapján lehet,ilyen milliós összegű beruházást fel kell venni a társasház költségvetésébe!
3.a közös képviselő csak a közös költség tartozásra tehet jelzálogjogot,de csak akkor,ha a Fizetési Meghagyás már jogerőre emelkedett!

MajorDomus # 2019.12.12. 21:18

Nem tudom miért de elszáll a bejegyés ha irok egy fél oldalt.
Na leirom több részletben!
Júliának igaza van!
.
A közös képviselő több hibát is elkövetett!
1.kizárólag a társasház felé fennálló tartozást jogosult sőt köteles követelni és behajtani,nem Kiss Barna és Kő Ede tulajdonotásrsak által megelőlegezett beruházás értékét.

MajorDomus # 2019.12.12. 21:12

Legfelsőbb Bíróság határozata

A Legfelsőbb Bíróság BH2007.167 számú jogesetében kifejtette, hogy a társasházi közös tulajdon tárgyát képező ingatlanrész – legyen akár egy felszíni parkoló, vagy akár mélygarázs – nem minősül más tulajdonában álló dolognak.

A bíróság ebből az okból kifolyólag azt sem tartja lehetségesnek, hogy a társasházi közös tulajdonban álló teremgarázsra használati jogot jegyezzenek be az ingatlan-nyilvántartásban. Használati jogot ugyanezen logika mentén akkor sem lehetne bejegyezni, ha a teremgarázs külön albetétként nem társasházi közös tulajdonban állna, hanem a tulajdonostársak osztatlan közös tulajdonának tárgyát képezné.

Felszini parkoló nem lehet magántuladonban s azt az ingatlannyilvántartásba bejegyezni nem lehet!

Szomorú örökös # 2019.12.12. 19:32

Julia82

van-e joga egy egyszerű lakónak ilyen komoly munkát elvégeztetni saját szakállára mindenki tudta nélkül, lakógyűlés és jegyzőkönyv nélkül, majd ráírni a közös képviselőre, hogy hajtsa be a többieken az összeget, mert kéri a pénzt a vállalkozó.

Ez nem egy egyszerű helyzet. A leírásból azt veszem észre, hogy ez egy eléggé fontos kérdés volt és azonnali beavatkozásra várt, talán nem volt idő rá, hogy lakógyűlés döntsön a sorsáról. Nem beszélve arról, hogy ezt írtad:

Ha lett volna lakógyűlésünk és bemutatnak 2 árajánlatot, majd eldöntjük van-e keret rá, az úgy rendben lett volna.

Szóval ez alapján nekem az jön le, lett volna lehetőség az egész történet megvétózására, ha lakógyűlés elé kerül a dolog. És neked ez fáj legjobban, hogy nem jött össze. Azt kell megvizsgálni, hogy szükség volt-e erre a feljáró fűtésre vagy nem - függetlenül attól, hogy jelenleg ki is használja.

Egyébként is az első hozzászólásban kissé zavaros volt a tényállás:

A lakáshoz tartozik egy mélygarázs, ahol 2 tulajdonos vásárolt 4 beállóhelyet

Aztán jött a következő magyarázat:

A garázsszinten lévő 4db beálló közös társasházi tulajdon, az említett két lakó kizárólagos használati jogával.

Tehát akkor most el kéne dönteni, hogy melyik állítás az igaz.

Egyébként meg ha szükség volt a feljáró fűtés kialakítására - nyilván te letojod, mert nem használod - akkor sem feltétlen az árakat kell nézni, hanem az árajánlat tartalmát, azaz hogy mi van benne. Lehet, hogy a független cég feleannyiért vállalta volna, viszont aztán javításra ráköltöttetek volna még egyszer annyit. Megéri? Szerintem nem.

Én emlékszem olyan sztorira, amikor a szennyvízcsatorna dugulása miatt úszott a sz...rban a társasház, aztán amikor vitte volna a dugulás elhárítót a kk. akkor egyből jöttek, hogy „nem úgy van az! árajánlatot kérünk több helyről és majd eldöntjük, melyiket válasszuk.” No ennél a pontnál a kk. azt mondta, hogy akkor csak fürödjenek a trutyiban nyugodtan, ő megteszi, amit kérnek, de egyetlen ellenvetést sem akar hallani. :-D

Julia82 # 2019.12.12. 18:54

Értem, de a lényeg nem az, hogy kinek a költsége, hanem az, hogy van-e joga egy egyszerű lakónak ilyen komoly munkát elvégeztetni saját szakállára mindenki tudta nélkül, lakógyűlés és jegyzőkönyv nélkül, majd ráírni a közös képviselőre, hogy hajtsa be a többieken az összeget, mert kéri a pénzt a vállalkozó. Majd mindezek után még fenyegetni jogi következményekkel a mit sem sejtő lakótársakat. A probléma ezzel van!
Ha lett volna lakógyűlésünk és bemutatnak 2 árajánlatot, majd eldöntjük van-e keret rá, az úgy rendben lett volna. De Karácsony előtt pár héttel levelet kiküldeni az embernek, hogy fizess ki azonnal több százezret vagy jelzálogot tetetünk a lakásodra .....

drbjozsef # 2019.12.12. 17:34

Ennyi.