Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Szomorú örökös # 2017.03.08. 06:06

raffer

Azért nincs teljesen igazad, bocsika!
Érdekes, én tudtam értelmezni MajorDomus hozzászólását.

Te azt írtad:
Az Szmsz-re nem kell díjat fizetni, ennek ellenére a hivatásos társasházkezelői végzettségű közösképviselő elszámoltatott több tízezer ft ügyvédi költséget

Erre kaptad ezt a választ:
Az szmsz benyujtása dijmentes, nem pefig az elkészitése!

Sőt az állítólagos ügyvédi közreműködés feleslegességére, ahol azt kritizáltad, hogy a közös képviselő dolga lett volna elkészíteni, is ezt írta:

Semmi köze nincs hozzá,és nem feladata!
Egyébként neked sem tilos hozzákezdeni egy jó szmsz megszerkesztéséhez!

Tehát ha a közös képviselő nem akart olyan SZMSZ-t, amiben esetleg törvényesség szempontjából kifogásolható tartalom található a végén, akkor jogosan nem lát hozzá. Ergo nem várhatod el, hogy ő csinálja ezt meg, mert nem kötelessége ezt megcsinálni önállóan. Érdekes, azt már nem olvastad, hogy akár te is megszerkeszthetted volna. De hát mást sokkal könnyebb szekálni, mint kész megoldásokkal előállni.

Sőt a gázvezeték cseréjére is korrekt választ kaptál:

A gáznál nem a tömitéseket,hanem a kötéseket és a mérőhelyeket kell átalakitani! Nem ugyanaz! Ehhez kéoest már nem nagy tétel 100 méter rozsdásodó cső ujra cserélése. A képviselő helyesen döntött....Ha nálatok egy rozsdás csőtömeg van,olcsóbb cserélni!

Szóval akkor miben is érzed, hogy igazad volt?
Akárhogy olvasgatom, nem jöttem még rá. :-)

MajorDomus # 2017.03.06. 22:41

Hibás a kiindulópont!
Ha van hatósági engedélye akkor az Okj bizonyitványa bem hamis.

Az Ingatlanvállalkozás Felügyeleti Hatóság (van ilyen) a kiadás előtt ellenőrzi a kiadó szerv nyilvántartásába (88 %-ban Füti Omega) szerepel e a kérelmező !

Ezt te is megnézheted egyébként.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 22:23

HA már kapott, akkor kapott. Ha hamis ha nem. Gondolom amikor bemutatta akkor nem azt mondta, hogy van OKJ bizonyítványom, de ez hamis....

Azt, hogy a bizonyítvány hamis, azt a hamis vád következményeinek megismerése mellett lehet jegyzőkönyvbe mondani a hatóság előtt annak, aki ezzel vádolja a közös képviselőt....

Tapsi1980 # 2017.03.06. 22:03

Kaphat hatósági engedélyt a közös képviselő ha hamis az OKJ bizonyítványa?

MajorDomus # 2017.03.06. 21:42

Egy társasházkezelő meg tud szerkeszteni egy szmszt a th. törvényből.

Ebben igazad is van.
Én is megcsknáltam több mint 40 épületnek,hogy megspóroljam az ügyvédi költséget!

Hiba volt! Mégcsak meg sem köszönték!

Semmi köze nincs hozzá,és nem feladata!
Egyébként neked sem tilos hozzákezdeni egy jó szmsz megszerkesztéséhez!

Továbbra is fenntartom,hogy nem cserélünk teljes vezetéket,de ehhez az is hizzátartozik,hogy én 5 évente átfestetem a gázcsövet! Ha nálatok egy rozsdás csőtömeg van,olcsóbb cserélni!

Szomorú örökös # 2017.03.05. 06:00

raffer

Esetleg próbálkozz meg azzal, hogy saját magad jelölöd közös képviselőnek. Ahogy elnézem, mindent jobban tudsz a mostaninál. Így legalább bizonyíthatod, hogy valóban tudod a jogszabályokat és mindent jobban fogsz csinálni. Aztán majd a ház eldönti, hogy valóban jobb vagy-e, vagy csak a szád nagy. :-D

MajorDomus # 2017.03.04. 23:30

Nem .csak szakmai hibák,és érvénytelen nem hiteles jegyzőkönyvek(a határozatok tetmészetesen érvényesek).

Kevered s fogalmakat!
Az sznsz benyujtása dijmentes,nem pefig az elkészitése!

Azt nem lehet amatőrrel elkészittetni,mert mrgbukik egy törvényességi vizsgálaton,s akkor többször fizetitek ki a dijat!

A gáznál nem a tömitéseket,hanem a kötéseket és a mérőhelyeket kell átalakitani! Nem ugyanaz! Ehhez kéoest már nem nagy tétel 100 méter rozsdásodó cső ujra cserélése. A képviselő helyesen döntött.

MajorDomus # 2017.02.09. 23:12

Sőt, ha jól tudom a beszerelt termék műszaki paramétereit is ellenőriznie kell(ene), hogy a teljesítés megfelelő-e. Ezt jól tudom?

Nem jől tudod.ahhoz szakember kell,akit a térsasház kér fdl és állja a költségeit is!

Az viszont kutya kötelessége,hogy a lábát lejárja,amig a házban nem lesz fűtés!

Pearl

Azt ndm mondtad,hogy a tlétek az üzlet!

Mondjatok fel neki!

Vivoca # 2017.02.09. 14:06

Tisztelt Fórumozók,

az a kérdésem lenne, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a közös képviselőt a Társasház érdekeiben való fellépésre késztessük. A Társasházban a kivitelező a kazán méretét elszámította, emiatt a nagy hidegekben (kb. - 8 fok alatt) nincsen fűtés a lakásokban! A kivitelező ígéretet tett arra, hogy garanciálisan cseréli a kazánt egy nagyobb méretűre, viszont 2 hónapja csak az ígérgetés megy. A Társasházi képviselő azzal elintézte az ügyet, hogy nem mondott neki a kivitelező pontos dátumot a cserére, ő nem tud tenni mást. Szerinte a tulajdonosoknak kellene felléépni a kivitelezővel szemben.

Kérek abban megerősítést, hogy a Társasházi törvény 2003. évi CXXXIII. törvény 43. § (1) b. bek értelmében a közös képviselő köteles "minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartásának biztosítása érdekében,". Tehát a fűtés és melegvíz folyamatos biztosítása érdekében köteles eljárni a társasház tulajdonosainak képviseletében. Tehát önállóan felszólíthatja a kivitelezőt a garanciális cserére és megindíthatja a jogi lépéseket.

Sőt, ha jól tudom a beszerelt termék műszaki paramétereit is ellenőriznie kell(ene), hogy a teljesítés megfelelő-e. Ezt jól tudom?

Ha a közös képviselő nem hajlandó a telefonáláson kívül érdemleges intézkedést tenni, mit tehetnek a tulajdonostársak? Illetve a fűtés kimaradásból származó költségek (más alternatív fűtés díja)=kár megfizetését kitől lehet kérni? (közös képviselő/kivitelező?)

Köszönöm

pearl7713 # 2017.02.09. 06:38

Szerintem, a bolt mellett nem kéne engednie hogy +3db kuka ki legyen téve a sörös dobozoknak.
Mivel a kisbolt a háztól bérli a helységet és nincs benne a szerződésébe, hogy kocsma is üzemeljen mellette, ezért a tulajt is felszólíthatná.
Környéken több hasonló bolt is van és szép nagy betűkkel ki van írva, hogy tilos az alkohol fogyasztás és a dohányzás a bolt környékén.
Ez sincs, minek kitenni úgy is letépik, a válasz. A házmesternek nem kedélyesen beszélgetni kéne az alkeszokkal, hanem felszólítani őket, hogy távozzanak.
Van mit tenni...

De köszönöm utánanézek a birtokvédelemnek.

Csak azt nem értem, hogy ellenem megvan a megfelelő jogi lépés ha nem fizetek közös költséget, de a házirend betartatásának nincs felelőse.

MajorDomus # 2017.02.08. 20:50

Szerinted mit kellene vagy mit tudna tenni? Azonkívül hogy felszólításért őket a Házirend betartására, amit biztosan meg is tett.

Forduljatok a Jegyzőhöz birtokvédelmet kérve.

pearl7713 # 2017.02.08. 11:50

T. fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy a ház aljában lévő kisbolt melletti területen (ami a házhoz tartozik) rendszeresen isznak és dohányoznak a bolt "vendégei" .
Illetve a ház aljában lévő "pincehelyiségben" is.
Ez zavarja a lakókat, de a házmester és a közös képviselő semmit nem tesz ez ellene.
A házirend ezt természetesen tiltja.

Érdeklődnék, hogy kinek a felelőssége a házirend betartatása illetve kit lehet felelősségre vonni, ha ezt az illetékesek nem teszik meg.

Köszönöm

tibit # 2017.02.08. 08:22

Köszöntem!

MajorDomus # 2017.02.07. 20:05

Minek? Bármikor elolvashatja!
Nem!

tibit # 2017.02.07. 14:45

Üdvözletem!
Csak egy egyszerű kérdésem lenne. A SZVB-nak szükséges-e/érdemes-e tartani egy másodpéldányt (esetleg másolatot) a közös képviselő megbízási szerződéséből avagy nem?
Tényleg hivatalból nála kell legyen lefűzve az összes példány?
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.12.04. 15:16

Csak megjegyzem, rengeteg közös képviselet dolgozok kft, bt formában. Azért szerepel Gipsz Jakab a jegyzökönyvben, mert a banknál szolgáltatóknál pld. Elmű, egy katasztrófa a számlák átiratása és az ügyintézés.

30 napnál nem régebbi cegkivonat,
Az ügyvezető megválasztása, jogosítványainak igazolása stb.

Képzeld el, ha mondjuk 2 havonta vesz át egy házat....

MajorDomus # 2016.12.04. 15:11

Mondom, gyakorlatban igazad van mert tökmindegy hogy ki veszi fel a telefont ha estére kijavitják a kaputelefont vagy megjavitottuk a világitást.

Nem hiszem hogy a cég erre nem gondolt volna, szerintem ez a jegyzőkönyvben is így szerepel.

Szomorú örökös # 2016.12.04. 14:55

MajorDomus

Egyetértek veled, elfogadom a válaszodat.
Azonban a kérdezőt akkor sem értem, mert valójában semmi másba nem tud belekötni már, hiszen nagy valószínűséggel működik a ház 2 éve, fizetik a számlákat, szükséges javítások elvégezve, de neki mégsem mindegy, mert bár ha bemegy, akkor tökéletesen kiszolgálják az irodában is a kéréseit, ő mégis magával az általa közös képviselőként ismert emberkével akar mindenáron személyesen találkozni.
Biztos szimpatikus neki. :-D

Sokan ráadásul azt gondolják, hogy ha külső közös képviselőt választanak, az akkor csakis az ő házukkal foglalkozik, pedig ez nem így van. Nyilván ha ebből él, akkor több házzal is foglalkozik és mindenütt eleget kell tennie a közös képviselői tevékenységének.

És igazad van, minden nagyobb irodánál így van, egy konkrét személy az, aki foglalkozik a ház ügyeivel, de hivatalosan a cég az, aki közös képviselő. A jegyzőkönyv lesz a megoldás a magyarázatra.

MajorDomus # 2016.12.04. 14:18

El kell olvasni a jegyzőkönyvet!

MajorDomus # 2016.12.04. 14:17

Sz. Örökös

Gyakorlatilag igazad van, elméletben és jogilag nincs,

A megbízott a megbízást nem adhatja tovább!

Vagyis ha Gipsz Jakabot választotta meg a közgyűlés, s ez van a jegyzökönyvben akkor a Stukko kft, akinek Gipsz az ügyvezetője, nem küldheti oda Malter Józsefet a fogadóórára!

Ha viszont úgy van a jegyzökönyvben hogy a Stukko bt a közös képviselő és (a céget) képviseli Gipsz Jakab ügyvezető, akkor teljesen jogos és törvényes, 100 ilyen van az országban,

Szomorú örökös # 2016.12.03. 12:01

bibi43
Most akkor mi is a bajod? Közös képviselőt választottatok, vagy tetszik neked a megválasztott közös képviselő és társalkodó partnerre vágysz az illető személyében, amikor felhívod? Ha mennek előre a ház dolgai, mindent rendben megcsináltat, akkor most mi a gond?

bibi43 # 2016.12.03. 10:53

14 lakásos társasházunkban 2 évvel ezelőtt megválasztottunk egy új közös képviselőt.
Az évi kötelező közgyűlésen kívül sem személyesen, sem telefonon nem érhető el hónapokig.

Amikor keressük, (pl.a mobilján vagy személyesen a fogadóóráján) számunkra egy idegen emberrel találjuk magunkat szembe, aki elmondja, hogy a közös képviselőnek van egy Kft.-je és ő ott dolgozik és nyugodtam mondjuk el neki, mi a problémánk, mert ő is tud intézkedni.
Mi nem egy Kft.-ét választottunk meg a közös képseletünk ellátására, hanem egy személyt.
Megteheti ezt a közös képviselő, hogy átruházza a teendőket másra?

MajorDomus # 2016.11.22. 21:58

És kijön a döntetlen!

ragyasdezso # 2016.11.21. 20:45

stilmotoros

Ez a demokrácia.

MajorDomus # 2016.11.21. 20:36

Kérdés adnak e?