Birtokbaadás


Zöldövezeti11 # 2018.02.18. 18:19

hogy én a vételár kiegyenlítése után azonnal átadom a lakást. Valóban ezt jelenti? Nem látok időpontot. Az "esetén" szó itt időpontot jelent?

Mi mást jelentene ?

Vannak panziók vannak bútor raktárak, azokat igénybe lehet venni !!
Én pl. amikor vevő voltam, a lakott lakásokat meg sem néztem.

SaireyVMK # 2018.02.18. 10:20

Ki így ki úgy értelmezi. Ha konkrét időt akart hagyni a vétel után a kiköltözésre,akkor célszerű lett volna azt is beleírni a szerződésbe. Onnantól kezdve szerintem már csak a vevő jóhiszeműségén múlik a dolog. Az,hogy kinek mi az elvárása, vagy a véleménye az megint más.
Az is lehet vélemény,hogy van akinek több lakása van és nem lakik az adott ingatlanban az eladáskor ,akkor ezt követően neki nincs is szüksége kiköltözési időre, így arra sincs szüksége,hogy ezt a szerződésbe belevegye. Legközelebb ilyen esetben célszerű ezt is meghatározni és akkor nincs gond. A határidőn felül meg ha nem sikerül elköltözni akkor szerintem lakhatási/bérleti díj szabható ki vagy bírósági úton kilakoltatás.

Az a szerencse,hogy legtöbb esetben ilyenkor a vevő hajlamosságot mutat a jóindulatra, elvégre neki is az az érdeke ,hogy minél előbb kiköltözzön és ne legyen ebből veszekedés.

(Csak akkor van gond,ha a vevő is úgy tervezett mint maga, vásárlás után egyből költözött volna,de maga miatt pedig nem volt erre lehetősége,tehát ebből neki kára keletkezett, neadjisten hajléktalanná vált egy rövid időre.) Szóval tessék odafigyelni az ilyesmire :)

mackolacko # 2018.02.05. 07:07

Szóban megegyeztünk, hogy még elrendezem a kiköltözést.
Az előszerződésben ezt az "esetén" szót én nem úgy értelmztem, hogy vételár kifizetése után azonnal átadom a lakást és addigra kijelkentkezem plusz a vállalkozásomat is kijelentem. Basszus, hogyan jelentkezzek ki, ha még nincs új lakhelyem? Költöztem már párszor, ismerőseim is, de azért mindig volt ráhagyás, amíg a vételárból rendezte az új lakása vételárát, majd ezután költözött ki és jelentkezett át.
Az 'esetén' szó most komolyan időhatározót jelent, méghozzá azt, hogy azonnal? Én ebben semmilyen időpontot vagy határidőt nem látok, inkább egy feltételt: amennyiben kifizeti a vételárat, akkor beköltözhet, amennyiben nem fizeti ki, akkor nem.

SaireyVMK # 2018.02.03. 10:54

Azt jelenti ami oda van írva. Ha kifizet a vevő akkor írtok egy végleges adásvételit és onnantól bizony át kell adnod neki.
Ha ez nem felel meg,akkor miért nem kötötted meg ,hogy neked mondjuk onnan még kiköltözési időre van szükséged? Már azelőtt,hogy aláírtátok.

Mindenesetre kölcsönös megegyezés alapján halasztási időt is kaphatsz. Persze ez csak a vevőtől függ,hogy bele megy-e.

mackolacko # 2018.02.02. 07:41

Kedves Hozzáértők!

Elaodm a lakásomat. Előszerződést kötöttünk. Ebben a birtokbaadásról egy mondat szerepelt, idézem:

"Szerződő felek megállapodnak, hogy az ingatlan birtokba adása a végleges adásvételi szerződés megkötését követően, a teljes vételár kiegyenlítése esetén történik meg."

Az lenne kérdésem, hogy ez pontosan mit jelent.
A gondom ugyanis, hogy a szerződésben azt akarják, hogy a szerződés aláírása után a vevő hitelkérelmet nyújt be, és amint a bank átutalja az összeget, nekem három napon belül át kellene adnom a lakást. Én ebbe nem szeretnék beleegyezni, mert számomra kevés három nap. A vevő ügyvédje szerint ez a mondat az előszerződésben azt jelenti, hogy én a vételár kiegyenlítése után azonnal átadom a lakást. Valóban ezt jelenti? Nem látok időpontot. Az "esetén" szó itt időpontot jelent? :o

Köszönöm a válaszokat előre is.