Ingatlan megszerzése


drbjozsef # 2019.09.17. 05:30

richochet,

Azt kérdezted, hogy az ügyvéd megírja-e a szerződést.
Igen, meg.
Akár meg is köthetik a szerződést a felek, az ügyvéd ellenjegyzi.

De bejegyezni a tulajdoni lapra nem fogják az új tulajdonost addig, amíg el nem intéződik a függőben tartott bejegyzés (legfeljebb széljegyre a következő rangsorba, az előző megvalósulásának függvényében, de ebben nem vagyok biztos, a függőben tartás elvileg minden bejegyzést blokkol, igen, a végrehajtási jogot is). Ez elég jelentős kockázat a vevőnek (bár kisebb, mint a tulajdonjog fenntartásos eladás), ezért írtam, ha találsz ilyen vevőt. Én nem vennék így.

Ha "gond" van, akkor meg pláne ne trükközzél, inkább fogalmazd meg mi az, hátha tud rá itt valaki megoldást. Feltételezem valamilyen végrehajtási probléma...

De miért nem történik meg a végleges bejegyzés?

ricochet # 2019.09.16. 19:08

Köszönöm József, közben olyat találtam, hogyha függőben tartási kérelem van, akkor még végrehajtás sem kérhető az ingatlanra. Na meg nem lehet újra eladni.
Akkor ez ilyen esetben nem számít, igaz?

"A függőben tartás ténye széljegyként felkerül az ingatlan tulajdoni lapjára (a földhivatal a kérelmet ilyenkor érdemben nem vizsgálja), ezáltal a tulajdoni lapot „fogja”, az ingatlant sem újból eladni nem lehet, továbbá arra semmilyen további jogot vagy tényt nem lehet be- vagy feljegyezni, így pl. végrehajtási jogot vagy jelzálogjogot sem lehet bejegyezni mindaddig, amíg a függőben tartott kérelmet a földhivatal el nem intézte."

Bocs, ha hülyeséget kérdeztem, csak tovább kéne passzolni egy ingatlant, mert gondok vannak. :(

drbjozsef # 2019.09.16. 18:57

ricochet,

Igen, minden további nélkül.

Természetesen a vevőt informálni kell, az aláíráskor az ügyvéd úgyis friss tullapot kér le, azon amúgy is látni fogja. Úgy kell megállapodni, hogy mindenki elfogadja a helyzetet.

Ha találsz ilyen vevőt...

Ha én lennék vevő ilyen esetben legfeljebb ügyvédi letétbe helyezném, és csak a végleges bejegyzés + az én széljegyem + a végleges bejegyzési nyilatkozat letétbe helyezése után engedném ki, vagy valami ilyesmi. De előtte jó alaposan körbe járnám a dolgot. Ha egyáltalán.

ricochet # 2019.09.16. 18:45

Kedves Jogászok,

Kérdésem lenne, ha csak széljegyként szerepel a tulajdoni lapon a tulajdonos, attól még továbbadhatja az ingatlant?
Vagyis egy ügyvéd megírná a szerződést egy vevővel?
Remélem érthető voltam.
A tulaj ugye rengeteg módon tudja bizonyítani, hogy övé az ingatlan.
Az előző ügyvéd úgy írta a szerződést, hogy függőbentartási kérelemmel 6 hónapra, gondolom majd valamikor bemegy a földhivatalba, és bemutatja a 6600ft-os csekket, azok meg majd átírják.
Köszönöm.

Steps # 2006.04.12. 01:23

szia,
Nem tudom mekkora erteku ingatlanrol van szo, en olyan technikat lattam mar, hogy egy "ismeretlen" KFT veszi meg az ingatlant, es kesobb a cegtulajdonresz gazdat cserel. ezzel az igazi vevot ellehet takarni, es az ingatlan erteketol fuggoen olcsobb is, mint az ingatlanado+illetek.

_Lala_ # 2006.04.10. 07:15

-hogyan tudom megvásárolni az ingatlant, anélkül hogy az eladó tudja a vásárló kilétét?
Stróman igénybevétele útján. Vadidegen megveszi, majd továbbadja. Persze ez plusz egy illetékezést jelent.

-Hogyan tudom eltávolítani onnan a telepeseket?
Jogilag? Birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől. Egyébként meg lehet nekik segíteni másik helyet találni (ahol esetleg nem annyira tájidegenek), vagy néhány markos legényt megbízva "meggyőzni" őket a távozás egyszerűbb mivoltáról.

-Van-e a telekre elővásárlási jogom, illetve hogyan tudok szert tenni rá?
Nincs, és ha nem állapodsz meg a tulajdonossal, akkor sehogy.

Beco1 # 2006.04.09. 17:33

Üdvözlök mindenkit!

Pécs mellett a Mecsekben van egy gyönyörű telkem. A gyönyörű telek mellé volt nagyon sokáig egy igen kellemetlen szomszédom. mindkét telek belterület, de lakhatási engedéllyel, stb. nem rendelkeznek. elvileg még építmény sem található rajtuk. A szomszéd felhúzott anno 15-20 éve egy félig tégla, félig fa kalyibát. A szomszéd ebben a tákolmányban tengette életét, igen szép látványt okozva. Nemrégen kb 1 éve olyan állapotba került, hogy kénytelen volt beköltözni emberek közé. Utolsó tette az volt, hogy "kiadta" kissebségi csoportnak a kalyibát. Most a gyönyörű telkem mellett kb 10-15 nagyon alantas ember tanyázik, és él kb olyan körülmények között mint a soproni kutyusok. Se Wc, se víz, se villany, tető is allig. Nekem nem adja el az ingatlant. Többször szóltam a jegyzőnek, tegyen lépéseket az ügyben (Hosszúhetény), de nem történik semmi. Kérdéseim:

  • hogyan tudom megvásárolni az ingatlant, anélkül hogy az eladó tudja a vásárló kilétét?
  • Hogyan tudom eltávolítani onnan a telepeseket?
  • Van-e a telekre elővásárlási jogom, illetve hogyan tudok szert tenni rá?

Kérném szakszerű segítségeteket, mert lépni szeretnék ez ügyben