Osztatlan közös tulajdon


Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.19. 16:33

1994. évi LV. törvény a termőföldről

10. §. (6) Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elővásárlási (előhaszon bérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó, és az általa elfogadott vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra (előhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

ObudaFan # 2013.05.19. 16:29

Csak a természetbeni megosztás lehetséges, mert egyébként nem felel meg a kívánalmaknak. Magyarul kicsi a telek és sok a tulaj.

Az pont azt jelentené, hogy a természetbeni megosztás nem lehetséges. Megváltásra, vagy árverési értékesítésre minden esetben lehetőség van.

cajmika # 2013.05.19. 13:59

A másik kérdésem még mindig nyitott..

Hogyan élhettem volna az elővásárlási jogommal ha nincs tudomásom sem az eladási szándékról sem a kifüggesztésről???

Csak azért kérdezem, mert bár nekem már mindegy, másnak okulásul szolgálhat a történetem..
És nekem is okulás.. :/

cajmika # 2013.05.19. 13:37

Kedves KBS!

Az építésügy azt mondta hogy minimum 3000 nm szükséges minden félnek ahhoz hogy a terület megosztható és szabályos legyen. Ez meg összesen 2000 és több tulaj van rá..

Akkor mi az igaz? :/

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.19. 12:48

Nemigen vannak méretelőírások külterületi termőföld-ingatlanra.

cajmika # 2013.05.19. 12:16

Csak a természetbeni megosztás lehetséges, mert egyébként nem felel meg a kívánalmaknak. Magyarul kicsi a telek és sok a tulaj.

Ha természetbeni a megosztás akkor meg (ha jól informált vagyok) a kialakított viszonyok alapján dönt a bíróság. Így adtam a sz*rnak egy pofont, mert a kerítés állhat a többi részen mivel osztatlan mindenkinek ugyanolyan jogai vannak, tehát továbbra is térkövezni meg rakodni fog, csak most már bírósági végzéssel a kezében, én meg fizethetem a perköltséget meg az ügyvédeket.

Jól gondolom?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.19. 10:24

Vagy az ügyvéded nem tud rendet tenni, vagy azok a kerítések valójában már álltak.

A legjobb megoldás lenne neked a közös tulajdon megszüntetése, ha már úgyis szeretted volna megvenni.

cajmika # 2013.05.19. 09:15

Kedves Immaculata!

Nem tudok mert jó 1 évig ide sem költöztek és a címükön sem voltak találhatók. Akkor nem fordultam ügyvédhez sajnos, most meg már azt mondják hogy ez nem belátható időn belül történik. Kénytelen leszek elviselni a kerítést, de azt is kénytelen vagyok hogy a kerítésen kívül is egyre több mindent próbál "megszerezni magának"? És jelzem amire egyszer ráteszi a kezét az már az övé..

Azért írom így, mert hiába próbálom magyarázni hogy itt minden közös meg hogy vegye úgy hogy minden porszem Z része csak az övé és próbálja megérteni hogy a kerítésén belül is csak használati joga van nem pedig kizárólagos magántulajdona nem hajlandó ezt felfogni. Beszél zárt kertről (mert a kerítéssel körülvett az az szerinte :D )Meg hogy bement az építésügyre és neki azt mondták hogy a kerítésen belül azt csinál amit akar.

Kapott ügyvédi felszólítást hogy úgy csinálja a dolgait hogy ne avarja a többi lakót, de sz*rik az egészre és fel van háborodva hogy őt piszkálják. Azóta nem hajlandó semmilyen hivatalos levelet átvenni, csak építkezik a kerítésén kívül térkövez pakol rakod.

Vannak máshol is ilyen értetlen emberek vagy én fogtam csak ki???
Nem akarok örök haragot meg mocskolódást bár a hátam mögött mindennek elhord, de ahhoz meg fiatal vagyok hogy 40 évet így húzzak le hogy gyakorlatilag az ablakom alá "sz*rnak". Képletesen értve, mert a kerítése 2 méterre van az ablakunktól és mivel kb 1.80 m magas kerítést húzott hogy ne lássunk be, így sajnos ő meg nem lát ki és az élet az ablakunk alatt zajlik.. :D

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.19. 03:38

A használati viszonyok esetében most kellene fellépni.

cajmika # 2013.05.18. 21:19

És a többiek honnan szereznek róla tudomást???
Ezt én nem nagyon tudom felfogni.. Ha van elővásárlási jogom akkor tulajdonképpen kizárnak azzal hogy kifüggesztik.. Értem ezt úgy, hogy nem járok a polg.m. hivatalba hetente, hogy felmérjem a helyzetet, ergo nem szerzek tudomást az árusításról sem, az ajánlattételről sem csak meglepődve kapok egy egyszerűsített tulajdonlap másolatot a földhivataltól hogy ez van. :(
Mióta van ez így??
Én még abban a hitben voltam hogy ha elővásárlási jogom van akkor ha történik valami akkor megkeresnek, vagy legalább az adásvételi szerződést író ügyvéd küld vmi felszólítást hogy "helló XY megakarja venni Z tulajdonhányadot, neked kell-e vagy sem.."

Azért kérdezem, és ebből kiderül hogy nem én vagyok a nevető harmadik, mert valaki megvette az Z részt úgy hogy nem igazán tisztázottak a használati viszonyok és szerettem volna ezt még a megvétel előtt rendezni a leendő új lakóval ( kerítések itt-ott fészerek itt-ott stb stb) Az ő szerződésükben viszont már szerepel hogy kerítéssel el van kerítve az általuk használt rész. Ez hogy lehet ha meg sem egyeztünk semmiben sem vele sem az előző lakóval?

Állítólag a helyzet egyébként reménytelen, de hátha van remény..

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.18. 19:00

Kirácska kell rá engedély. Birtokvédelmet kérhetsz, csökkentheti a jogaidat, beépítési lehetőségeidet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.18. 18:57

Már nem kell.

Cajmika, a külső személy ajánlatát kell kifüggeszteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.18. 18:30

A polgármesteri hivatalban függesztik ki az ajánlatot. De szerintem a társtulajdonosokat, ha nem jár aránytalan nehézséggel külön, közvetlenül is meg kell kínálni.

cajmika # 2013.05.18. 18:12

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő: Adott egy külterületi osztatlan közös tulajdon.
Igaz-e az, hogy külterületi osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén nem kell a tulajdonostársakat megkeresni, hogy az elővásárlási jogukkal élnek-e, hanem elég a földhivatalban kifüggesztetni X napra a szerződést vagy vételi ajánlatot ( nem tudom mit szoktak kifüggeszteni) és ha nem jelentkezik senki a tulajdonostársak közül (márpedig miért jelentkezne ha nem jár hetente a földhivatalban és böngészi a faliújságot) akkor megvásárolható "külső" személy által is a valahány/valahányad rész a közös tulajdonból??

Bevallom őszintén kétlem hogy így lenne, de szükségem lenne a megerősítésre.

Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2013.05.17. 13:02

Arra figyelni kell, ha 5 éven belüli a vásárlás-eladás, és a vételárból a tulajdonrésztől eltérően részesülnek, a szja fizetés is eltérő arányú lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.17. 12:34

Igen.

KovEl # 2013.05.17. 11:45

Kedves Fórumozók!

Lakás eladásakor van arra lehetőség, hogy a tulajdonosok közös megállapodással (a szerződésben) úgy állapodjanak meg, hogy a vételáron a tulajdonrészektől eltérő arányban osztoznak meg?

Köszönöm a segítséget!

Kirácska # 2013.05.12. 18:04

Jó Estét!

Szeretnék érdeklődni abból az ügyben kifolyólag:

Ha van egy 2lakásos családi ház,1helyrajzi szám alatt van,illetve nincs 14/a meg 14/b-rész és volt egy tyúkólunk azt engedély nélkül át lehet építeni egy 1szobás fürdős,konyhás "lak résszé"? Úgy,hogy több tulajdonos van(4 tulajdonos) abból 2 jelenleg abban az ingatlanban lakik.
Mégsem tudtunk róla valamint az Önkormányzat sem adott rá engedélyt. Kell egyáltalán rá engedély?

Előre is köszönöm szépen.

Kirácska

karpati1973 # 2013.05.12. 07:42

Kedves Imma!

"A tulajdonostársnak elővásárlási joga van, ezt a szerződést, vagy legalábbis az összes szerződési feltételt be kellett volna mutatni neked már az adásvétel előtt is. Ijeszd meg a földhivatalt, ha nincs dokumentálva, hogy lemondtál az elővásárlási jogodról."

Kérdeztem erről a földhivatalt, aki erre azt mondta hogy nem kell értesíteni a tulajdonostársakat, elég ha ki van függesztve a földhivatalban X napra, hogy eladó.
Erre én mondom hogy és akkor én hogy szerzek mégis róla tudomást???? Azt mondták be kell járni és átnézni a faliújságot..
Mondom én: hogyan, ha maguk 9-15-ig vannak nyitva és még ebédszünet is van, én meg 8-16ig dolgozom??? Azt mondták van szabadnap...
Szóval kiviharoztam,mielőtt bajt csináltam volna.. :D

"Minden esetre a pert megelőzően írásban kell megküldeni a tulajdonostársnak a földmérő rajzát, határidő megjelölésével, hogy szíveskedjen aláírni - figyelmeztetve arra, hogy akadályozása esetén bírósághoz fordulsz."
Ez megtörtént, a levél mellé küldtünk egy rajz másolatot, amiből látszik is hogy csak az ő aláírásuk hiányzik. A levélben is lefektettük, hogy a felmerülő költségeket én állom, (nehogy a pénzhiány hiúsítsa meg a dolgot), és hogy mielőbbi választ várunk.

Köszönöm Imma a sok segítséget és tanácsot!!

Jah még egy kérdés!
Az elővásárlási jogról írásban kell lemondani?
Csak a szomszéd tulajdonost keresték meg, aki itt sem lakik,mert nyári laknak használja a házat :D
Ő is csak szóban mondott le, a másik két tulajdonost meg sem keresték.. Ilyenkor mi van???

iren345 # 2013.05.11. 16:08

társasházi zöldterület osztatlan közös tulajdonán 40 tulajdonostárs van. ebből kb. 15 gépkocsiparkolót akar saját költségén. zöldterület 50 %-a kevés ahhoz,hogy mind a 40 parkolót készítsen magának. mit lehet tenni,hogy a közgyűlés jelenlévő egyszerű szavazattöbbsége igen esetén ,a többiekre ne lehessen hátrányos!? SOS tudnának válaszolni???

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.11. 03:48

Igen, így rendben lesz a telekhatár rendezés.

Az elbirtoklást csak a tulajdonos közbelépése szakíthatja meg, az elbirtokló jogfolytonos marad, még akkor is, ha tulajdonváltozás történt.

A tulajdonostársnak elővásárlási joga van, ezt a szerződést, vagy legalábbis az összes szerződési feltételt be kellett volna mutatni neked már az adásvétel előtt is. Ijeszd meg a földhivatalt, ha nincs dokumentálva, hogy lemondtál az elővásárlási jogodról.

Értem a példád, de ha az évek során elfogadólag kialakult egy használati rend, azt egyoldalúan akkor sem szabad felrúgni, ha új tulajdonostárs csatlakozik a közösséghez.

Igen, a bíróság pótolhatja a tulajdonostárs hozzájárulását.
Minden esetre a pert megelőzően írásban kell megküldeni a tulajdonostársnak a földmérő rajzát, határidő megjelölésével, hogy szíveskedjen aláírni - figyelmeztetve arra, hogy akadályozása esetén bírósághoz fordulsz.

karpati1973 # 2013.05.10. 20:34

Kedves Imma!

Ez a telekalakítás amit én tulajdonképpen megrajzoltattam, azon a kialakult helyzetet rajzolták meg. Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy a "szántótulajdonos" tulajdonképpen beadja a közös tulajdonba az általunk használt udvarrészt, cserébe a közös tulajdonból ugyanannyi négyzetméter kikerül "szántótulajdonos" földjéhez. Én úgy gondoltam hogy így nem változnak a tulajdoni viszonyok, csak a két "ingatlan" rajzolata lesz más. (Egyébként ha jól emlékszem akkor legelőt ad és mi legelőt adunk.) Ezt egyébként a helyi építésügy vezetője javasolta, ő telekhatár rendezésnek hívta. (ha ez így nem lehetséges, akkor bemegyek hozzá és kiverem a balhét..)

"Ha idegen területre lépsz ki nap, mint nap, akkor azon neked útszolgalmi jogod van, ha pedig az a csík elbirtokolható, akkor el is birtokoltad."

Valójában semmi jogom nem lenne ott lenni, mert a közös tulajdonra való bejutás "szabályozott" és egy erre a célra kialakított önkormányzati tulajdonú út szolgálná a bejutást, aminek a végén kapu van. Gondolhatja hogy nem a mi udvarunkra nyílik. :/
Az elbirtoklás pedig nem úgy van hogy minimum 10 évnek kell eltelnie és minden változás megszakítja ezt??

"Azt azonban nem ártana tudni, hogy a szomszéd szerződése pontosan mit rögzít. Lehet, hogy be van azon rajzolva a kialakult használat és ő így vette meg? Mert, ha igen, akkor a 3 évvel ezelőtti állapotokon nem tudsz javítani."

A szerződést sem ő, sem pedig a földhivatal nem adja oda nekem, még akkor sem ha tulajdonostárs vagyok. Próbáltam..

Lehet valamit így eladni? Hogy a többiek tudta nélkül rajzolok valamit, vagy beleírom egyszerűen a szerződésbe hogy ami kerítéssel el van kerítve azt én használom???? (egyébként a "régi" szerződések semmi ilyet nem tartalmaznak) Még akkor is ha az mondjuk az 1000 nm-ből 800 nm??? (ez csak egy példa, nem ilyen drasztikus a helyzet :D) És akkor is ha a többiek ezáltal "kárt" szenvednek???

A másik kérdésem az lenne, hogy ha bíróságra mennénk, jelzem nem szeretnék,de benne van a pakliban, akkor a bíróság csak a tények alapján dönt-e, vagy figyelembe veszi-e mondjuk azt, hogy sem én, sem az ikerház másik tulajdonosa semmilyen formában nem tudjuk használni a közös részt( egyébként az alaprajzon a közös tulajdon és a "szántóerdőlegelő" közti telekhatár éppen a mi ikerházunknak az a fala, amin a bejárati ajtóink vannak. :D A közös tulajdon pedig a mi házaink mögött és a másik ikerház előtt levő rész, ami a hátsó szomszédok által telesen le van kerítve)
Vagy figyelembe veszi-e mondjuk azt hogy ezt a telekalakítási vázrajzot rajtuk kívül mindenki aláírta és a rajzból egyértelműen látszik hogy az általuk elkerített részhez nem lett "hozzányúlva" semmilyen formában mert tudtam hogy ebből gond lehet és máshol farigcsálgattuk le azt a kb 80-100nm-t,ami az udvarunk lehetne.. És tulajdonképpen azért nem írják alá, hogy keresztbe tegyenek nekünk?

Magyarul egyébként patthelyzetben vagyok, ha nem tudom telekalakítást sehogyan megcsináltatni??? Vagy szerzek magamnak udvart vagy semmim se lesz csak azért mert valaki egy adásvételi szerződésben leírt valamit kerítésekről vagy firkált egy rajzot, hogy "ekkorát használok én"???

Egyre inkább el vagyok keseredve.. :/

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.10. 16:59

:)
Ha idegen tulajdonossal vonjátok egybe az ingatlanotokat, akkor a közös kerti munka után nálad fog a szántós lefürödni, vagy sörözgetni, mert ő is tulajdonostárssá válik. :))

Komolyra fordítva a szót. Ha idegen területre lépsz ki nap, mint nap, akkor azon neked útszolgalmi jogod van, ha pedig az a csík elbirtokolható, akkor el is birtokoltad.

Azt azonban nem ártana tudni, hogy a szomszéd szerződése pontosan mit rögzít. Lehet, hogy be van azon rajzolva a kialakult használat és ő így vette meg? Mert, ha igen, akkor a 3 évvel ezelőtti állapotokon nem tudsz javítani.

Az azóta keletkezett zavarás ellen pedig igen is tehetsz. Az építkezést-,az új út kialakítását és az azóta megvalósított birtokzavarást meghiusíthatod.

Ügyvéded van, biztos papírok alapján el tudta dönteni, hogy milyen használati rendezésre van lehetőséged.

ordy # 2013.05.09. 20:26

T.Mufurc_nagyon! Az adás-vételit 1991-ben kötöttük, és még nem volt kötelező az ügyvédi előjegyzés.
Sajnos, azt már tudom, 22 éve, h. addig nem kellett volna teljes vételárat fizetnem a papírok elintézése előtt.Elhittem az ígéretet, h. bejegyeztetik a tulajdonjogomat a földhivatalnál. Ráadásul a vásárlás sem volt "zökkenőmentes", mivel bár tulajdonos voltam a házban, elővásárlási joggal, mégis hoztak egy kívülállót, így rám-vertek anyagilag, így elkapkodtam.
Az alapító okirat módosítást már többszörösen megcsinálták, azonban újabb és újabb akkor még nem létező tulajdonosok is "megfúrják". Vagyis ez nem járható út, mindig lesz olyan tulaj, aki a saját "i" betűje, vagy "négyzetmétere" miatt nem írja alá!!!

A fő kérdés továbbra is: létezik-e olyan paragrafus, miszerint a Bíróságnak jogában áll az én tulajdonjogomat megítélni, függetlenül a ház dolgaitól?(az 1. Bíró ugyanis erre a kérdésre "igen"t mondott.(sajnos elment szülni", a mostani meg nem is válaszol az ilyen irányú kéréseinkre)
És kérdés még az is, hogy kérhetnek e még mindemellett "használati költséget"?( Az ingatlant nem használom, el akarnám adni).
Minden segítő választ előre is köszönök

karpati1973 # 2013.05.09. 20:09

Kedves Immaculata!

A helyi hatóság 3x rajzoltatta át a papírokat és a helyi építésügy vezetője ezt fogadja el,ha beadásra kerül. Ezt kb fél év alatt sikerült lezongorázni.

A kerítéses ügy a következő, és tudom hogy "ráutaló magatartást tanusítottak anno a szüleim". A kerítés hosszú ideje áll ott, de akkor még egy öreg néni lakott ott és nem azzal foglalkozott hogy hogy törjön borsot a szomszédai orra alá. ( Ezt papírok nem igazolják, de ezen nincs mit szépíteni jó ideje így van.) Ezt az 1/4 részt kb 3 éve egy fiatal pár vette meg (azóta vannak problémák, többször szóltunk is hogy ez így nem lesz jó,de semmi értelme, mert csak ordítozik hogy kussoljunk mert nekünk ehhez semmi közünk nincs, mert ez itt az ő területe) és a fickó mindent a saját magántulajdonaként kezel. A házunk és az ő kerítése között utat járt ki ( ami szerinte az övé ,mert ő csinálta) kb 20 cm-t hagyott nekünk,ez az "udvar". Motorok kocsik, állandó járkálás, még szellőztetni se tudunk. A kerítéssel elkerített rész szerinte a saját tulajdona, itt építkezésbe fogott,lassan egybeépíti a két házat, de megteheti mert az csak az övé. Közben én "ajándékba kaptam" a szüleim 1/4 részét és rendezni szeretném a tarthatatlan állapotot. Kb 10 éve szeretnénk építeni, de érdekes módon nekünk valahogy nem megy, mert nem engedélyeznek semmit.
Ez így ebben a formában élhetetlen szerintem.

Egyébként nem akarom sem felszedetni,sem átrakatni senki kerítését.. Csak szeretném ha nekem is lenne udvarom a közös tulajdonon és ugyanúgy élhetném az életem mint azok akiknek van sajátjuk.. És szeretnék egy zajcsökkentő "kerítést" közénk, hogy én is normálisan élhessek. Viszont ez nem lehetséges az ő kerítése és az út miatt. Nem mellesleg azonnal feljelentene, ha bármit is csinálnék.

"Egyébként a használatot nem nehezíti, ha két külön hrsz-on vannak a földterületek."

Sztem nehezíti a használatot hogy az udvarom más tulajdonában van. Ha kilépek a házból már nem a saját tulajdonomra lépek??? És mi van ha eladja és az uj tulaj azt mondja hogy ez nem lesz így?? Nem tudok bemenni a lakásba?? A szobaablakokon fogok közlekedni, mert az az udvarom??? Az a 20 centis sáv??? A szántó egyébként 1 tulajdonosé (aki nem egyezik az osztatlan közös tulajdon "tulajdonosaival"), aki már rég beleegyezett a változásokba.
Építkezni nem akarunk,nem jelent gondot hogyha nem minősítik át.

Egyébként ez úgy van hogyha mondjuk van 1000 nm 4 tulajdonos birtokában és az egyik lekerít belőle 800 nm-t és a többiek nem szólnak ( mármint nem szólítják fel ügyvéddel meg viaskodnak rögtön, mert mint már megtanultam a szó elszáll (ezt egy ügyvéd mondta)) akkor ez beleegyezés?? És a többiek 200 nm-en osztozkodnak utána úgy ahogy tudnak?? És aki nem elég szemfüles annak nem marad semmi???

Én csak szeretném az 1/4 rész tulajdonjogomat gyakorolni. Úgy hogy nekem is legyen saját kerítéssel elkerített udvarom mit a másik 2 tulajdonosnak.

Vagy nincs ehhez jogom???? :/