Osztatlan közös tulajdon


lajcsó # 2011.09.21. 05:16

Ha még beszélő viszonyban sem vagytok, akkor felejtsd el az egészet, mivel a testvéred nélkül nem fogsz bodogulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.20. 19:28

Valahogy úgy. Elvi akadálya nem lenne, de a bank gyakorlatilag csak akkor hitelez tulajdonrészre, ha az természetben is megosztható és értékesíthető. Vagyis minimum egy használatmegosztási megállapodást kérnek, ami nem megy a tulajdonostárs nélkül.

Gabicsek # 2011.09.20. 19:11

Nem vagyok szakértő, de véleményem szerint a bank az ingatlan felerészére nem tesz jelzálogot, csak az egészre, így kell a másik tulajdonos hozzájárulása is.

Napsugár77 # 2011.09.20. 18:55

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szüleim a családi házukat rám, és a testvéremre íratták, tehát 1/2 tulajdonom van. Hitelt szeretnék felvenni, és a jelzálogot az én 1/2 részemre terhelni. Megtehetem-e ezt, és ha igen kell-e a beleegyezése a másik tulajdonosnak, mert sajnos nem vagyunk beszélő viszonyban.
Köszönöm szépen a válaszát!

miro # 2011.09.20. 09:48

köszönöm szépen


miro

ObudaFan # 2011.09.20. 09:46

Akkor eleve az egyik lehetőség az, hogy magadhoz válthatod. Másrészt van elővásárlási jogod az árverésen is.

miro # 2011.09.20. 09:44

Köszi. Ha nem tudunk megegyezni a vételárban akkor jön a megosztás. ha megossza akkor is elővételi jogom van ?


miro

pazs # 2011.09.20. 08:56

Úgyis elővásárlási jogod van, ha "idegennek" kívánja eladni a tulajdoni hányadát, élj vele.

miro # 2011.09.20. 08:54

Tisztelt Forum!

Kérdésem a következő :

osztatlan közös tulajdonban lévő 1,5ha terület egyik tulajdonosa szóban felajánlotta az, hogy egy számomra irreálisan magas áron kivásároljam a részét. (Számomra a reális ár kb 1/3 a lenne az ajánlatnak.)

Nem szeretném azt hogy idegenek kezére kerüljön a családi birtok ezért szeretném megkérdezni azt hogy hogyan lehet azt megakadályozni hogy a társtulajdonos megossza az osztatlan közös tulajdont és a részét idegennek adja el.
Továbbá hogyan tudom rávenni arra hogy piaci árra módosítsa az ajánlatát.

Köszönettel
Miro


miro

ObudaFan # 2011.09.08. 12:50

Ha pedig valamelyik tulajdonostárs elhunyt, és még vitás, hogy ki az örököse, akkor őt nem kell értesíteni.

ObudaFan # 2011.09.08. 12:49

Semmi különös, csak a tulajdonostársat értesíteni kell a vételi ajánlatról, hogy az elővásárlási jogát tudja érvényesíteni. Ha nem teszi, akkor már lehet is szerződést kötni.

annamari001 # 2011.09.08. 11:44

Jó napot!

Van egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanunk, melyben 3 család lakik közülük egy elhunyt. A mi részünket felújítottuk. Most családi problémák végett szeretnénk eladni a részünket. Szeretném megkérdezni, hogy ezt, hogy lehet megoldani? Mert már 2 vevőt elveszítettünk, jogi problémákra hivatkozva. Azt mondták, hogy nagyon bonyolult megvenni. Hogy tudnánk eladni a mi részünket? Várom válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 15:22

Igen. (Bár az utolsó már erősen véleményes, azt nem könnyű vagy talán nem is lehetséges "lepapírozni". Társasházzá kellene alakítani.

Teglabor # 2011.09.07. 14:35

Kedves Jogi Fórum!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan eladásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Örököltem egy osztatlan közös tulajdonú ingatlant 700/1300 nm arányban. A fennmaradó rész egy másik házaspár tulajdona, akivel rokoni kapcsolat nem áll fent. A telek szétosztás gátja, hogy nincsen meg tulajdononként az 1000 nm terület. A terület egyébként kerítéssel szét van választva, és mindegyik tulajdoni részen van épület, illetve bevezetett közmű szolgáltatás.
Egy leendő vevőnek szeretném úgy eladni a tulajdoni részemet, hogy később ebből ne származzon birtokvitája.
Kérdéseim:
Köthetek-e, vagy a vevőm a másik tulajdonossal olyan használati szerződést,

  • amiben lefektetjük, hogy kié melyik telekrész (kerítésen innen és túl, esetleg földmérés útján is),
  • ki hogyan viseli a saját telekrésze hasznát és költségeit,
  • ki mekkora lakóingatlant építhet a telkére, hogy a beépítettségi hányadból később ne legyen gond,
  • illetve kivitelezhető-e, hogy ez a szerződés a későbbi tulajdonosokra is vonatkozzon (pl. halál esetén az örökösökre, illetve, ha azok túl szeretnének adni a telekrészükön, akkor a leendő vevőjükre)

Válaszukat előre is köszönöm

ObudaFan # 2011.08.30. 20:21

Nincs mit.

gaborsz # 2011.08.30. 19:51

Kedves ObudaFan,
Köszönöm szépen a választ.

ObudaFan # 2011.08.28. 19:45

ibi1974

Mivel a hitelező nem vett részt az egyezségben, természetesen rá nem hatályos, és követelhet a feleségen. A feleség meg a volt férje helyett kifizetett hitelrészt követelheti a volt férjén.
A bírói egyezséget meg lehet támadni fenyegetésre alapozva annak megszűntétől egy éven belül, ha a fenyegetés igazolható.
Ennél bővebb válaszhoz minimum az egyezséget látni kellene.

gaborsz

Elképzelhető, hogy megállapítható az elbirtoklás, bár tulajdonostársak között ennek a feltételeit a szokásosnál szigorúbban vizsgálják. Ha viszont az nem működik, akkor a közös tulajdon megszüntetési per mindenképp.

gaborsz # 2011.08.28. 19:24

Tisztelt segítőkész Fórumozók!
Egy családi ház eladásával kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Az ingatlanban 1993-ig laktak ketten a feleségem nagyszülei évtizedekig, már ebben az időszakban is további két tulajdonosa volt a háznak (nagypapa testvérei). A nagypapa halála után a mama egyedül maradt egészen 2008-ig, majd egy balesete miatt magunkhoz vettük eltartási szerződéssel, hogy gondozzuk. Az ingatlant akkor elkezdtük árulni és jelentkezett is egy vevő, de akkor kiderült, hogy az egyik tulajdonos (nagypapa egyik testvére), aki 1995-ben meghalt, még szerepel a tulajdoni lapon, ráadásul a harmadik tulajdonos (nagypapa második testvére) sokkal többet kért a saját részénél, így az eladás meghiúsult. A hagyatéki eljárást elindítottuk önköltségen, mert senki nem akart tenni semmit, szépen tisztázva is lettek az örökösök (újabb 4 személy jött be a képbe). A házat ismét árulni kezdtük, és ismételten vevőt találtunk. A tulajdonosokkal felvettük a kapcsolatot, de ismét belebotlottunk a nagypapa testvérébe, aki jelenleg még többet kér a saját részén felül, mint 3 évvel korábban. Ennek köszönhetően az eladás ismét nem jött létre. Az ingatlan költségeihez senki nem járult hozzá (fűnyírás, kisebb felújítások, rezsi, stb.) a nagyszülőkön és rajtunk kívül a mai napig senki, tulajdonrészüket sosem keresték. Nekünk nagy szükségünk lenne a pénzre, mert lakáshitelt fizetünk (svájci frank alapú), nem szeretnénk saját részből finanszírozni a kért többletet. Tanácsukat szeretném kérni, hogy mit lehet tenni ebben az esetben, hogyan lehet az ominózus tulajdonost kötelezni az adásvételi aláírására? Van mód az elbirtoklásra vagy megoldás lehet a közös tulajdon megszüntetése? Lehet rá kötelezni, hogy magunkhoz válthassuk az ő részét, természetesen annyiért, amekkora az ingatlan értéke? A problémás tulajdonos használati díjat is kér 5 évre visszamenőleg, holott sosem fordult hivatalosan hozzánk ezzel az igényével. Ha kell, peres úton próbálunk meg érvényesülni, mert az ingatlan üresen áll három éve, állaga folyamatosan romlik és elértéktelenedik. Válaszukat előre is köszönöm!

ibi1974 # 2011.08.28. 17:17

Tisztelt Jogi Fórum!

Tehetetlenségemben és bízván tudásotokban fordulok hozzátok tanácsért! Helyzet: Adva van egy házasság, férj vállalkozó, feleség a vállalkozásban alkalmazott, egy ingatlan 1/2-1/2 tulajdonban! A házasság megromlik (férj hibája) ezért otthon megbeszélik hogy a vállalkozáshoz a feleségnek semmi köze (köztudott minimál bérre vannak bejelentve, de ettől sokkal több jövedelme volt). Viszont a férj az ő 1/2 ingatlantulajdoni részét a feleségnek ajándékozta! Az ajándékozás megtörtént, szerződésben rögzítették, hogy válás esetén sem kéri vissza függetlenül a válás okától, viszont a vállalkozásról való lemondást nem írták bele hiszen a feleség azt nem is kérte! Próbálták helyre hozni a házasságot de nem ment. A férj a vállalkozást megszüntette, a pénzt két kézzel szórta. Mikor már elfogyott, késsel neki ment az asszonynak, hogy amennyiben nem mondja a válóperkor azt, hogy a ház fele a férjet illeti akkor megöli! Ehhez szülői segítséget is kapott! A rendőrök elvitték de 1/2óra múlva már otthon is volt :( Az asszony szaladozott ügyvédhez, bár tudta jól hogy a szerződés precíz, inkább az élete megóvásában akart segítséget kérni milyen jogai vannak! Az ügyvéd azt mondta: Asszonyom mi ért többet a ház vagy az élete? Az asszony válóperkor azt nyilatkozta, a fele ház a férjé. A férj pedig az egyezségben vállalta, hogy a vállalkozásra annó felvett hitelét - melyben a feleség sem adóstárs sem kezes - ő fizetni fogja! Jelen: A férj külföldön, a hitel nincs fizetve, a feleség 1/1 arányú tulajdonos. Mint volt házastárson követelhet a bank? Az ex azt szeretné, adja el az ingatlant, a pénzt pedig adja a szülőknek, akiknek közjegyzői meghatalmazásuk van. Csak nem szeretné addig eladni míg a hitel nincs kifizetve! Egyezséget módosítani nélküle nem lehet, a szülők a hitelt a pénzből nem rendeznék. Ha pedig az asszony kifizetné a hitelt a férj tulajdoni részéből, akkor a férj bepereli, hogy neki ahhoz semmi köze nincs! És mint házastárs? Most csak állnak és folyamatosan több a hitel... nem igaz, hogy nincs kiút.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.28. 15:18

Az a megállapodás tartalmától függ. De magához a létesítéshez szerintem valamennyi tulajdonostárs - de legalább a hányadok többségével rendelkezők - hozzájárulása kell.

moncsi7 # 2011.08.28. 14:50

4 lakásos társasházban lakom, telekhányad alapján, szóbeli használati megállapodás alapján használuk a telket. Szeretnék kocsibeállót létesíteni a saját használatú részemen (hátsó kertrész), ehhez azonban szükségszerűen át kellene hajtanom a szomszéd tulajdonos által használt kertrészen, a telek alakja miatt. Cserébe követelhet tőlem bármit (pénzt, nagyobb telekrészt használatra)? Szükséges az engedélyét kérnem?

ObudaFan # 2011.08.24. 10:57

Nincs mit.

apu70 # 2011.08.24. 10:48

ObudaFan,
köszi szépen, fog ez menni:-)

ObudaFan # 2011.08.24. 10:11

Nem kell közgyűlést, lakógyűlést tartani. Célszerű előtte tájékoztatni a tervezetről és a véleményét beszerezni, de ha ez megvan, legfeljebb arra hivatkozva támadhatja meg, hogy ez a lényeges jogos érdekét sérti.

apu70 # 2011.08.24. 09:15

ObudaFan,
köszönöm szépen a gyors választ! Még egy apróság: hivatkozhat-e problémás tulajtárs arra, hogy a közgyűlésen/lakógyűlésen nem tudott részt venni, pedig szeretett volna (későn kapott értesítést,nem vette át, akadályoztatva volt), így az ott született határozatokat magára nézve nem tekinti kötelező érvényűnek? Vagy hogyan próbálhat még kibújni?
köszönöm, apu70