Osztatlan közös tulajdon


palffye # 2011.05.15. 02:47

Kedves Fórumozók!

Díjbeszedő-tartozással kapcsolatosan szeretném a segítségüket kérni.
A történet a következő: adott egy 4 lakásos osztatlan közös tulajdon, ebből két lakás a miénk. Mindkét lakás mellékvízórával van ellátva, így vettük, azóta is rendszeresen fizetjük a számlákat, nincs elmaradásunk, tartozásunk.
Időközben az egyik szomszédunk eladta a lakását, és amikor az új tulaj fizetni szerette volna a vízfogyasztását, derült ki, hogy évek óta tartozásuk van, se az előző tulaj, se a negyedik nem fizet vízdíjat/mellékvízórájuk nincs, csak nekünk/.
Ezen a ponton vette észre a Díjbeszedő, hogy gond van, fel lett bolygatva az ügy, míg tavaly nyáron kaptunk egy értesítést, amiben az előző szomszéd tartozását említik, illetve egy pótlapon szerepel a férjem és a másik szomszéd neve is. Megkérdeztük a szomszédokat, mit tudnak erről, mire azt válaszolták, ez az ő saruk, bennünket nem érint, ők majd rendezik. Mi külföldön élünk jelenleg, csak pár napig voltunk akkor is otthon, nem foglalkoztam vele. És ezzel óriási hibát követtem el, mivel idén télen megkaptuk a határozatot, amiben az áll, hogy a férjemnél és az egyik szomszédnál jogerőre lépett, és bizony fizetni kell.Hiába nincs semmi közünk hozzá, mellékvízóránk van, állítólag mi is felelősek vagyunk a fővízóráért. De én honnan tudjam, hogy a szomszédaink nem fizetnek? Nem ellenőrzöm őket...És a legszebb az egészben, hogy az előző szomszéd-tulajt nem vonják felelősségre/aki tartozással adta el a lakást és évekig nem fizetett/, míg mi szépen járjuk a bíróságot, pedig egy fillér tartozásunk sincs.
Április végén volt egy tárgyalás, amin én és a másik két szomszéd vett részt. Ott ért a hideg zuhany, hogy nekünk is fizetni kell majd. A tárgyalásról rögtön elmentünk a Díjbeszedőhöz, a szomszéd/aki tartozik/ írt egy elismervényt, amiben elismeri, hogy őt terheli a tartozás és vállalja, hogy kifizeti. Ennek ellenére a Díjbeszedőnél azt mondták, hogy most már véghez viszik, ki fog jönni a határozat, utána pereskedhetünk a szomszéddal. Hiába írta meg az elismervényt.
Szóval kusza az ügy és roppant felháborító ez az eljárás. Mi az, hogy nem veszik figyelembe a mellékvízórát? Akkor az minek van? És hiába fizetem rendszeresen, én vagyok a felelős a szomszéd tartozásáért...El vagyok keseredve. Tényleg így működik az igazságszolgáltatás?
Jún. 8-én lesz a köv. tárgyalás, semmi jóra nem számítok...És ez a borzasztó, hogy ilyen procedúrában kell részt vegyen az, aki becsületesen, rendszeresen fizeti a számláit...Aki tartozik, az pedig szépen megússza.
Lehet még valamit kezdeni ebben az ügyben? Köszönök minden segítséget!!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.14. 23:51

Semmi 85%. A felek vagy a szakértő által megjelölt forgalmi érték a kikiáltási ár, és nem lehet alámenni, csak ha valamennyi tulajdonos beleegyezik.

monalisa1 # 2011.05.14. 19:41

Köszönöm, elírtam...
A bíróság valószínűleg a 85%-on rendeli el az árverezést, alatta valóban nem lehet megvenni. (Nem banki tartozásos árverezés.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.14. 19:25

Nincs "negatív licit".

monalisa1 # 2011.05.14. 19:00

Sahara

Ha a közös tulajdon megszüntetéseként a bíróság árverezést rendel el, előszőr is hivatalból felbecsülteti az ingatlant - és nem biztos hogy kijön a 4 M Ft vagyoni érték az elég rossz állapotban lévő, lakatlan öreg házra.

A becsült érték fele amit magadhoz kellene tudni váltani, amit kb. 85%-os áron megszerezhetsz a negatív licittel...

A javítás stb. számlával igazolt költségét kérheted tőle, ez akár le is vonható az őt megillető pénzből.

A visszamaradó összegre kérhetsz tőle részletfizetést.

Külön: most "fenyeget" mindenféle hülyeséggel, miközben a pénzre koncentrál...

Jobb lenne elkerülni a pert mert nincs ingyen és időigényes - közben nagyon megutáljátok egymást, és erre egyáltalán nincs szükség.

Próbáljatok valahogy megállapodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.14. 16:10

2. Ezt honnan veszi? A saját dolgukat megnehezíthetik ezzel, de neked secku jedno.

Sahara # 2011.05.14. 15:36

Tisztelt Fórum.
Testvéremmel van egy 50-50%-os arányú házunk,ami lakatlan.A testvérem Bp.-en lakik,mi Szeged mellett egy kisebb városban.Eddig nem tudtam 2 millió ft-ot szerezni,amivel kifizethetném a másik 50%-ot. A melléképület teteje,és oldalfala beomlott,amit saját erőből felújítottuk.A közüzemi számlákat is mi fizetjük,a húgom ki akarja köttetni a vizet,áramot.Szerinte:
1 .: rosszhiszeműek vagyunk ,és nem akarjuk kifizetni neki a 2 milliót,és ezért bíróságra megy.
2.: A 2,5 éves kisfiára íratja a saját 50%-át,és mi nem mehetünk be,csak a kisfiú,vagy a gyámja engedélyével./15 évig!??/
3.:beperel,mert engedélye nélkül lebontottuk a melléképület összedőlt részét.illetve az épen maradt részen javítottuk a tetőt,állagmegóvás miatt./fényképek vannak/
A melléképület.és a főépület is vályog,mind a kettő elhanyagolt állapotú.

  • Van-e értelme bármilyen javításnak ebben az esetben,vagy a bíróság kényszereladásra fog kötelezni?
  • Mennyi ideig lehet halogatni a fizetést,mivel később oda szeretnénk menni lakni?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.10. 16:14

Természetesen lehet olyan adásvételi szerződést kötni, amelyben a vevő pozíciójában több személy van. De valóban kötelező az ügyvédi közreműködés, különben nem tudnátok bejegyeztetni a vevők tulajdonjogát.

pazs # 2011.05.10. 13:25

Mivel mindenképp szükség lesz ügyvédre az ügylethez, keressetek egyet és kérdezzétek meg tőle, a szerződést is ő fogja megírni. Hogy mikor intézitek, az elsősorban nem jogi kérdés.

chrisid # 2011.05.10. 13:12

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy ingatlanvásárlási ügyben: párommal szeretnénk venni weekend telket, amin egy kis faház található. Mindezt 50%-os tulajdonjog megosztás mellett szeretnénk tenni, de a neten lévő szerződésminták 1 eladó + 1 vevő párossal szerepelnek. Ezt vásárláskor kell intézni, vagy utólag átiratni? Mi a módja ennek? Köszönöm a segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.10. 10:32

Az épület különtulajdonba kerül, ha úgy állapodtok meg.
A "belső" telekrészhez vezető utat vagy közös használatúként kell megjelölni, vagy a belső telek birtokosának használatában állóként. Nyilván attól függően, hogy mi a tényleges helyzet.

Robin62 # 2011.05.09. 11:34

derpate - köszönöm

derpate # 2011.05.07. 20:36

Fogj egy A4-es papírt és méretarányosan rajzold le a megegyezést képező használati megosztást.
A közművek közös tulajdonban vannak és maradnak is. Rá lehet csatlakozni, nyilván különórával.
A használat megosztásáról ügyvéddel célszerű szerződést íratni !! (3 évvel ezelőtt nekem 50 eFt-ba került). A szerződés melléklete lesz a rajz.
Jól gondolj át, minden apró részletet, hogy ne legyen később vita.
Az építkezéshez kell a tulajdonos társ engedélye is, mert csak a használat lesz megosztva, a tulajdonlás nem.
Ez azt jelenti, hogy ahova építesz az közös tulajdon marad így is úgy is. Ez esetleg egy későbbi eladásnál, öröklésnél jelenthet problémát.
üdv.

Robin62 # 2011.05.07. 19:48

Lemaradt - már megérdeklődtem, engedélyeznek mégegy épületet, de csak 20%-os beépítettséggel (itt kb 100nm)

Robin62 # 2011.05.07. 19:46

KBS - köszönöm.
Ezek szerint a megosztás során valahogy másképp kell hivatkozni a telekrész megközelítéséhez szükséges útra?

Nem mondták semmit a közművek használatáról. Hogyan érhető el arról a telekrészről a közmű, ahol a másik részen van a becsatlakozás?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.07. 19:16

Szolgalmi út nem létezhet egy osztatlan közös tulajdonú telken belül.
A használati megosztást nem jegyzik be a földhivatalba, ezért a megállapodás rögzítéséhez is elég felesleges földmérőre költeni.

Mielőtt a megállapodást megkötöd, érdeklődni kellene, hogy milyen beépítési szabályok vonatkoznak a telekre, könnyen lehet, hogy nem engedélyeznek rá építeni még egy lakóházat.

Robin62 # 2011.05.07. 16:34

Megörököltem a nővéremmel közösen 1/2-1/2 arányban egy házas ingatlant, ami nem megosztható. Ha szeretnék vele megosztási megállapodást kötni, úgy, hogy a ház és egy szűkebb telekrész az 'övé', a nagyobb, de beépítetlen telekrész az enyém, szolgalmi úttal megközelíthetően, akkor,

  • a vázrajzot csak geodéta (ha jól írom) készítheti-e el, vagy az önkormányzat digitális térképéből kimásolva és felnagyítva jelölhetem-e azon a szükségeseket,
  • ha a közművek a házas telekrészen vannak, köteles-e a azt a részt használó tulajdonostárs engedni a rácsatlakozást (külön mérőkkel), vagy meg kell egyezni, akár fizettség ellenében, vagy új rácsatlakozást kell kiépíteni? A szolgalmi útnál tudom, hogy az Önkormányzat ad meg minimum szélességet, és ilyen esetben a közművezetékek is ott kell áthaladjanak. Ezt jól tudom?

Ügyvédi ellenjegyzéssel lesz hiteles? Ilyen esetben egyedi tarifa érvényes, vagy a telek értéke alapján kell az ügyvédi díjat kiszámítani? Ha ez utóbbi, akkor hol tudok a százaléknak utánnanézni?
Köszönöm.

incifinci # 2011.05.07. 11:26

Viszont ha "csak" mondjuk a tetőt cserélem ki, és nem hajlandóak kifizetni a részüket, de a bíróság a költségek kifizetésére ítéli őket, de nem lehet behajtani tőlük, akkor nem lehet ezt a költséget szétosztani (vagy perben ezt kérni)?

ObudaFan # 2011.05.07. 11:19

A tulajdoni arányok akkor változhatnak meg, ha ráépítesz az ingatlanra, vagyis az épület szerkezetét érinti a munka. HA nem sikerül megegyezni, perben dönt a bíróság az új tulajdoni arányokról.

incifinci # 2011.05.07. 08:48

Tehaát akkor ezt is az bírósági eljárás során határozzák meg (vagy külön pert kell indítani ezért is?).

Köszi a választ!

nanemaaa # 2011.05.06. 10:10

Inci...
Elméletileg igen, de ebben már - közös megegyezés hiányában - a bíróság fog dönteni.

szerintem

nanemaaa # 2011.05.06. 10:08

beépítek
Hát ez az! :)

Minden estre a többséggel ellentétben én azt mondom, lehet a széllel szemben, ha nem zavar, hogy vizes lesz a lábunk szára. :D

incifinci # 2011.05.06. 08:00

Tisztelt hozzáétők!

Nagyon szeretnék az alábbi hozzászólásomra egy választ, mert benne vagyok egy ilyen esetben!

incifinci # 2011.05.04. 13:03

"nanemaaa # e-mail 2011.05.03. 10:26

A vállalkozó (nádazó) azt a munkát végzi el, amivel megbízzák. Őt a tulajdonjogi viták nem érdeklik.
A társtulajdonos kérheti a rád eső rész megfizetését. Sőt követelheti is. Legfeljebb nem kapja meg. ;)
Ahhoz ugyanis igazolnia kellene, hogy az elvégeztetett munka nélkülözhetetlen volt."

Abban az esetben, ha nem lehet a szétosztott költségeket behajtani, akkor megváltoz(hat)nak a tulajdonosi viszonyok (azaz a költség a résztulajdon százalékára hatással van e)?

A választ előre is köszönöm.

beepitek # 2011.05.03. 12:35

Tisztelt Nanemaaa!
Igazából értem, hogy mit kellene csinálnom.Viszont ha a végén mindenki nem írja alá az Alapító Okirat módosítását,akkor mit ér az egész?
Beépítő