Osztatlan közös tulajdon


Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.13. 20:28

Ha nem vagy tulajdonostárs, akkor igyekezz bekerülni,.... ez után már nem szükséges a kifüggesztés, külön-külön meg tudsz állapodni teljesen titokban.

pamko # 2010.12.13. 19:01

Üdvözlöm Ügyvédnő/úr!

az lenne a kérdésem ,hogy osztatlan tulajdonú szántó esetén ahol kb 20 tulajdonos van.Elég nehéz emberek,+ széjjelhúznak meg egyebek.
Megszeretném venni mindegyiktől a tulajdonát,de nem összehangolva hanem külön-külön....lehetséges-e jogilag ,hogy a kifüggesztett vételi ajánlat tételnél mindegyik eladóval külön megegyezve ,eltérő vételi ajánlatot tegyek ,tehát kivel-kivel hogy tudok megegyezni?
Magyarul eltérne egymástól a vételi ajánlatokban (ami időpontban sem egyszerre van)az aranykoronánkénti egységár?

előre is köszönöm a választ:pamko

nanemaaa # 2010.12.13. 09:31

"Számomra azért nem tiszta a dolog még mindig, mert azt a felvilágosítást kaptam, hogyha nem a terv szerint építtették a házat akkor ha jól emlékszem 2 éven belül az önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentést tenni azután pedig peres úton."

Ha ilyen felvilágosítást kaptál, akkor az rossz volt. Ebbe az utcába nem menj be, mert ez zsákutca. Ha a tervtől eltérően építették a házat, és mégis kapott használatbavételi engedélyt, akkor max 10 munkanapon belül fellebbezhettél volna. Jogerős határozat ellen már sehova sem mehetsz, max az ügyészséghez, ha bizonyítani tudod, hogy bűncselekmény elkövetésével került kiadásra az engedély. Ez pedig így első ránézésre nem fog menni.

Hanka2 # 2010.12.10. 11:12

Köszönöm, így már sokkal érthetőbb.Számomra azért nem tiszta a dolog még mindig, mert azt a felvilágosítást kaptam, hogyha nem a terv szerint építtették a házat akkor ha jól emlékszem 2 éven belül az önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentést tenni azután pedig peres úton.Nem szeretnék senkinek kellemetlenséget, de sajnos szép szóval nem megyek semmire.Mivel nem parkol a szomszédom normálisan be én már 1-szer a gumimat tettem tönkre mert rámentem a lépcsőjére.Több ilyen sorház van mellettünk,mindenki jóban van egymással,sokukkal vagyok nagyon jó barátságban de csak én fogtam ki olyan szomszédot aki magán kívül mással nem foglalkozik és ráadásul még előtte kell eljönnöm.Én csak a kapumat szeretném felépíteni ami szabályos de nem tudom megtenni mert a bejárat elé feléig belóg a csatorna kivezetése amit ugyan levágnánk és megoldanánk de ha nem egyeznek bele akkor nem lesz kapum?Eddig nyitott tér volt mert nem volt rá pénzünk de most 3 lakót nagyon zavar mert azt hitték az előttünk lévő rész is közös, holott így vettük a lakást, aláírták ők is a társasházi alapító okiratot amin tisztán le van írva kinek hány négyzetméter a telkének a területe, sőt csatolva aláírták a kerítés építési tervet is.A többiekkel ellentétben 3 millióval többet fizettem az utolsó házhoz tartozó telekért,nem sejtettem , hogy nincsenek tisztában azzal mit írnak alá."De ezek szerint most már én sem". Sajnos azóta az egyik azért haragszik mert kisebb lett a hely a gyerekeknek a játékhoz,a másik mert nehezebben parkol, mert a kerítésoszlopok már a helyükön vannak, ezért nem hajlandók szóba sem állni velünk.Hát nem egyszerű.Könyörgöm én csak szeretnék bejönni a saját lakásomba és a saját autóbeállómba (ami a saját részen van és nem közös részen mint a többieknek)anélkül hogy kárt tennék bármiben.Ennyire lenne egyszerű, csak megoldanom nem.Köszönöm mindkettőtöknek a választ.


Beácska

MajorDomus # 2010.12.09. 21:25

hanka
nane -stb szakértő a területén, s összességében igaza van.
Na akkor nézzűk meg tarsashaz szakteruletrol.
Mivel 5 lakásos házban laksz s nincs szmsz meg kozos képviselő, ez csak úgy lehetseges hogy nem a t.hazi torveny hanem a ptk alapjan mukodtok amit maximum 6 lakásig megtehettek.
Ezért nincs közgyűlés hanem ha a(z) osztatlan közös tulajdonodban építkezni akarsz ahhoz minden tulajdonostársadnak a beleegyezese szükséges.
Ha a teraszodat le akarod burkolni meg ahhoz is.
Tobb .lehetoseged van, működjenek a th. Torveny szerint akkor egyszerűbb az úgy. De ehhez is hozza kell járulni a többieknek.
Ha a használatbavételi engedélyt elfogadta a földhivatal, s bejegyezte a társasházat, akkor ott a pont. Azon mar nem lehet változtatni.

nanemaaa # 2010.12.09. 08:05

OK, keress. Az építési engedélytől meg lehet, hogy eltértek, de ha van használatbavételi engedély, akkor a hatóság azt nem ítélte szabálytalannak.
A közös kertben pedig ott állsz és pakolsz, ahol akarsz, mindaddig míg a többieket nem akadályozod a tulajdonosi jogaik gyakorlásában. Az, hogy az építési engedélyben hol volt a parkoló, pláne a kerítés, lényegében lényegtelen, mivel az csak a telek használatának lehetőségét mutatja be. A tényleges használatról úgyis a tulajdonosoknak kell megállapodniuk. A többit majd intézi az ügyvéded. ;)

Hanka2 # 2010.12.08. 18:46

Kedves nanemáá, Úgy gondolod, hogyha én az autómmal megállok a kapu belső részén , hogy se ki se be senki a kocsijával, mivel közös terület, megtehetem?Ha telepakolom lomokkal ezt a területet azt is? Ne viccelj már.Felhívtam egy ügyvédet telefonon, Ő akadályoztatásról beszélt, tehát feljelenthető aki ezt teszi, azt mondta.Bocs de az építési engedélyem meg van , mert az volt az alapja az építkezésnek, csak éppen nem úgy csinálták mert a szomszédom arrébb rakatta az ajtót ablakot engedély nélkül ezáltal nem fért el a csatorna pl. A hátsó kerítés is érdekes módon más hová került.Ha te a saját tulajdonodhoz nem tudnád megcsinálni engedéllyel a kezedben, a kapudat mert más engedély nélkül változtatott a terveken és a szomszédok gyerekei mivel kapu nélkül lennél emiatt minden nap a te teraszodon rancsúroznának kapcsolgatnák a villanyt, mit szólnál?
Úgy gondolom, nem ilyen egyszerű a dolog mint ahogy te írtad ezért is keresek jó ügyvédet.


Beácska

Hanka2 # 2010.12.08. 18:28

Megkérnék egy hozzá értő embert, legyen szíves válaszolni a kérdésemre , mert számomra nanemá nem hozzáértő, köszönöm. Kedves nanemáá , hogy egyezzenek bele amikor, még közös képviselő sincs és összesem lehet hívni a 4lakás tulajdonosát


Beácska

nanemaaa # 2010.12.08. 14:44

hanka
Az osztatlan közös tulajdonnak az a lényege, hogy osztatlan és közös. Szó szerint. Tehát mindenki azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik.
Ha a ház amiben a lakást vetted utólag nem tetszik, akkor a saját pénzeden (építési engedély birtokában) átalakíthatod a saját szád íze szerint, ha ehhez a többiek hozzájárulnak.
Hogy kit perelj? Először azt, aki megvett egy olyan lakást és tulajdoni hányadot, ami neked nem tetszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.08. 11:45

Bubbancs: nem tudjuk. Mert nem tudjuk, milyen szerződést kötöttél az ingatlanközvetítővel.

Hanka2 # 2010.12.08. 11:40

Segítséget szeretnék kérni illetve egy jó ügyvédet keresek a következő problémával.5 lakásos társasházi sorlakás utolsó lakásában lakom.A társasháznak nincs sem közös képviselője sem SZMSZ-e csupán társ.alapító okirat.A négy lakás előtt amin keresztülmegyek tudok eljutni a saját lakásomhoz. Ez a terület közös.Minden lakás előtt egy autóbeálló van a terven feltüntetve.Mivel eddig nem volt pénzem hogy a saját területem és a közös terület közé kaput építsek csak idén nyáron jöttek a problémák a szomszédokkal.Felháborodva estek nekem hogy képzelem hogy leválasztom az osztatlan közös területet magamnak.Tisztáztam hogy azt én megvettem,még kerítés építési tervem is van.Ezután bosszantásból úgy áll be a mellettem lakó szomszéd hogy sokszor egy hajszál híján férek csak be a saját területemre, illetve középen parkol 1-2 óra hosszát hogy én se ki se be nem tudok menni.Kiderült, hogy nem a terv szerint készültek a bejárat előtti lépcsők sem illetve a szomszéd csatorna kifolyója sem.Most hogy kiskaput építünk derült ki, hogy a csatorna pont a bejáratunk elé folyatja a vizet holott a szomszéd másik oldalán kell lennie terv szerint.Nekünk a csatorna kifolyó belóg félig a bejáratunkig ezért nem is raktunk kiskaput mert nem tudnánk használni.a Lépcsők előre néznek ,holott a tervben oldalra vannak tervezve.A területemről csak S alakban tudok kimenni ezáltal Többször előre, hátra menetben ezek miatt a problémák miatt.Már 4 éve itt lakunk és besokaltam. Mit kell tennem hogy a közös területen lévő lépcsőket illetve a csatornát áttegyék a terv szerinti helyre. Mivel én saját költségemből megoldottam volna de nem egyeztek bele így nem mertem belefogni, kit kell perelnem hogy a terv szerinti dolgokat helyre tegyék.Megteheti e a szomszéd,azt hogy úgy parkoljon én nem férek be?A közös területen tarthatnak-e bicigliket különböző gyerekjátékokat, motorokat söprűket kannákat a házfal felőli részen?Nagyon várom a választ,Üdvözlettel, Gabriella


Beácska

Bubbancs # 2010.12.08. 08:01

Vételi stop

Miután jeleztük az ingatlközvetítő felé, hogy tetszik az ingatlan, ki kellett fizetnünk a vételár 1%-át, hogy ők kivegyék a nyilvántartó rendszerükből, tehát más ügynök ne férjen hozzá és ne tudja más érdeklődőnek megmutatni a lakást.
Ezután pedig megszületett a vételi ajánlat, amelyben kikötöttük, hogy a padlásteret még a vételi előleg (vételár 10%-a) kifizetése előtt szeretnénk megnézetni egy statikussal a jövőbeni beépíthetőség érdekében.
Az eladő ezt lehetővé is tette, a statikus meg is nézte a padlásteret (nyilván nem ingyen). Ezek után derült ki, hogy a padlástér osztatlan közös tulajdon, és a saját részünket meg kell vásárolni, amit azonben még nem tudtunk akkor, amikor a vételi ajánlat megszületett.
Így elálltunk a vételtől, ám az ingatlanos azt mondja, hogy ez most már a mi bajunk, a vételi stopként kifizetett összeget elvesztettük.

Vajon, ez így rendben van?

bringása # 2010.12.07. 19:36

lezárult a garázs átíratásom.
12 tulajnak postáztunk levelet, hogy pár napon belül szóljon, ha kell neki...
az ügyvédet sokan hívták, mert nem értették miről van szó...
mindenki beleegyezett - vagyis 5 napon belül nem jelezte elővásárlási szándékát - egy elhunyt volt köztük, akinek ugye 3x kellett megpróbálni kivinni a levelet, hogy kézbesítettnek tekinthessék.
közben kértünk határidő hosszabbítást a földhivatalból, majd tegnap megküldték a határozatot, hogy a nevemre került.
ennyi.

solisoft # 2010.12.06. 20:24

Tisztelt Major Domus!
Köszönöm a gyors lényegretörö választ.végre találtunk egy megoldást.És nyugodtan alszunk!
Köszönjük!
és kellemes ünnepeket.

MajorDomus # 2010.12.06. 20:03

be

solisoft # 2010.12.06. 18:50

Tistelt Major Domus!az elmult honapokban
irtam ezen a fórumon egy adás vételi szerzödéssel kapcsolatban.Ott egy tulajdonos társam eladta a tulajdon hányadát egy harmadik félnek.
persze a valoságnak ellent mondoan de mivel a területi hányad nem változott a föld hivatal azt
bejegyezte.
Ma voltunk a földhivatalban és hoszas beszélgetés után
azt mondták hogy ezt az 50nm-ert bármejik félnek a tulajdon hányadára át lehet tolni csakk egy adásvétel kel hozzá,a lényeg hogy a területi hányad ne változzon.
Erre a feleségem elöált azzal az ötlettel hogy ajándékozzam neki a tulajdon részemet a valós felállásal.
A kérdésem az lenne hogy igy elkerülhetünk e egy hoszadalmas pert aminek mifelénk bizonytalan a kimenetele illetve a földhivatal befogja e jegyezni az
ügyintözö által elmondottak szerint.
Válaszát elöre is köszönöm!Tisztelettel:solisoft

MajorDomus # 2010.12.04. 21:18

mi ?
Vételi stop ? ?

ObudaFan # 2010.12.04. 17:37

Olyan fogalmat, hogy vételi stop, nem ismer a jog, legfeljebb a tőzsde. Foglalót ismer, de alig hiszem, hogy az 1% volt csak. Úgyhogy ismerni kellene a pontos tényállást.

Bubbancs # 2010.12.04. 15:56

Tisztelt Fórumozók!

Párommal ingatlanközevetítőn keresztül kinéztünk egy lakást (társasházban).
Miután statikussal megnézettük a lakást és a padlásteret, vételi stop-ot tetettünk a lakásra (vételár 1%-a) és az ingatlanközvetítő hölggyel írásba foglaltunk ajánlatunkat, melyben meghatároztunk bizonyos feltételeket, amelyek teljesülése esetén létrejön az adás-vétel.
Az eladó, ha nem is maradéktalanul, de teljesítette a feltételeket, csak azt nem közölte, hogy a padlástér osztatlan közös tulajdon, és ha be akarjuk építeni, akkor meg kell vásárolni a ránk eső hányadot, illetve alapító okiratot kell módosíttatni.
Így már nem áll szándékunkben megvenni a lakást.
Az ingatlanközevetítő azonban közölte, hogy az 1%-ot elbuktuk (fájdalom díj az eladónak).
Kérdésem az, hogy ez így jogos?

Válaszukat előre is köszönöm,

Bubbancs

Bubbancs # 2010.12.04. 15:46

Osztatlan közös tulajdon

MajorDomus # 2010.11.06. 20:21

Na,majd szamolj be a vegeredményről

bringása # 2010.11.06. 19:47

Akiket utolérek, azok aláírják a nyilatkozatot, akiket nem, nekik postázunk, s ha 5 napon belül nem jeleznek vissza, akkor az azt jelenti, hogy nem kíván élni az elővásárlási lehetőségével.
A tapasztalatok eddig pozitívak, szimpatikus 50-60-70 éves korosztályból való társaság.

Érdekesség:
egyik tulajnál kiderült, hogy 15 éve eladta a garázst, de még az ő neve szerepel a tulajdoni lapon, azzal a címmel, ahova ~10 éve költözött.
valamint volt még olyan agyatlanság is a tulajdoni lapon, hogy anya-lánya tulajdonosok. szülő neve Y-nal, lányánál pedig I-vel említik az anyja nevét...

MajorDomus # 2010.11.06. 18:11

Sok sikert kívánok neked.
Sajnos az a tapasztalatom,hogy a 44 es 45-ik aláírás a legnehezebb beszerezni, Kanadából es Csajagaröcsöge külsöröl

bringása # 2010.11.06. 12:44

Sajnos a Földhivatal csak 10 napot adott.
Körbetelefonáltam kb. 30 tulajt. Javarészt városon belül vannak - 60 ezres város.
Holnap délután az aláírás begyűjtéssel telik, a többiek levelet kapnak...

MajorDomus # 2010.11.06. 11:52

Csak?
Ket ev alatt megvannak a hozzájárulások.