Osztatlan közös tulajdon


lionprinces # 2010.10.01. 07:13

TisztelT MD !

Köszönöm a választ.
Sajnos a helyzetet tovább bonyolítja, hogy ez a tulajdonos (neki van majdnem a lekisseb hányada), felvett erre a közös ingatlanra egy hatalmas hitelt.
Olyan naív voltam (ő a testvérem), hogy belementünk. A hitel 65% neki lett át adva, ebből vállalkozást indított. Május óta nem fizeti a rá eső törlesztőrészt. Ez azzal jár, hogy ebben a legrosszabb gazdasági helyzetben el kell adni az ingatlan,hogy a bankot kifizessük, és a maradékből meg mehetek két kiskorúlányommal, anyámmal valahová.
Az eladásnál azért tart be, mert újra akarja osztatni a közös tulajdont, (mivel nyeregbe érzi magát ő diktál)és ezzel addig mahinálni, hogy a végén a hitel rá eső része = legyen a tulajdonihányadának értékével, ami jelen esetben 9M járna neki eladásnál, a hitel rá eső része már 20M.
Ha bíróság útján kérem az osztatlan közös tulajdon megszűntetését, addig a bank elviszi a házat, mert már nembírjuk fizetni a havi törlesztőt a testvérem részével együtt. Ilyenkor milyen jogi lehetőségeim vannak?

dorka11 # 2010.09.30. 20:24

T. MD!

Köszönöm az értékes tanácsot!

Elsősorban azt szeretném, ha a tul.társ venné meg az én hányadomat. Ha neki nem kell, akkor én venném meg az övét /ha a biróság ezt megitéli/. Ebben az esetben érhet engem valamiféle kár? Ugy értem, hogy a szakértő figyelembe veszi/veheti, hogy én a tul.hányadomat X évvel ezelőtt mennyiért vettem?

Válaszodat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.09.30. 19:37

Dorka

Arrol van szo,ha kornyekbeli erdeklodik az ingatlan utan amit te realis aron 20 milliora hirdetsz, a szomszed meg lobogtatja a szerzodest hogy te 6 millioert vetted 10 eve akkor arra hivatkozva nyomja le az arat, hogy inflaciokovetessel 16 milliot er. Ez neked 4 millio veszteseg.
tetmeszetesen te annyiert hirdeted amennyiert jonak latod de ez rontja az eselyeidet. Ez akar karteritesi alap is lehet,de abban egyetertek a tobbiekkel hogy a feljelentessel nem sokra mesz.

dorka11 # 2010.09.30. 18:48

Tisztelt Kbs, MD, prudens!

Én azt hittem, hogy a Földhivatal a szerződésekről nem ad ki másolatot. Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy ez nem igy van.

prudens:

Károm ebből eddig valóban nem volt, remélem nem is lesz.

Kbs: köszönöm a választ.

MD:

Irod, hogy az összeg ismeretében az ingatlan megváltási összege hátrányosan alakul majd számomra. Ezt egy kicsit légyszives kifejteni! Ez az adás-vétel már több mint 10 évvel ezelőtt történt.

Korábban ti is azt irtátok, hogy a megváltási árat szakértő fogja megállapitani.

Én tanácsot kértem tőletek, melyet nagyon köszönök. Jó, hogy vannak itt segitőkész emberek!

Mindenki - mielőtt bármit is tesz - fusson egy kört, és utána döntsön a továbbiakról...

Segitségetekre a továbbiakban is számitok, ha lesz kérdésem - felteszem.

Slambuc # 2010.09.30. 17:20

Tiszelt MD!
Köszi szépen, utánanézek a dolognak!

MajorDomus # 2010.09.30. 16:30

A masik harom kerje a kozos tulajdon megszunteteset a birosagtol.
Magukhoz is valthatjak a negyedik tulsjdonreszet,ski igy mindenkeppen kevesebbet kap 30 %~al mint ha piaci forgalomban eladnatok. Ez egy ev alatt megvan.
en azt javaslom mondjatok el neki ezt az eshetoseget, ha nem teljesen hulye, akkor megerti hogy o jar a legrosszabbul, s alairja a papirt.
en azt

lionprinces # 2010.09.30. 13:34

Kedves Mindenki !
A kérdésem. Osztatlan közös tulajdonú ingatlan eladása.
4 tulajdonos tulajdoni hányaddal. Eladás esetén az egyik tulajdonos nem hajlandó hozzájárulni. Ilyenkor milyen lehetőség van, arra hogy az eladás mégis megtörténjen.

prudens # 2010.09.30. 08:38

dorka11,

Feljelentést lehet tenni, de már csak azért sem érdemes, mert az általad leírt tények nem valósítanak meg bűncselekményt. A polgári jogi jogaid (konkrétabban a személyiségi jogaid, még konkrétabban a személyes adataidhoz fűződő jogaid) megsértését valósítják meg. Polgári perben kérhetnéd a jogsértés megállapítását, a másik fél eltiltását a további jogsértéstől, és elégtételt, ha akarnád, de szerintem ezeket a hajadra kenheted. Ha károd lett volna, kérhetnél kártérítést is, de abból, amit leírtál, úgy tűnik, nem volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 07:43

Helyesebb lenne úgy fogalmazni: hogy feljelentést lehet tenni. De nem érdemes. Ez a bosszantsuk mi is az ellenérdekelt felet kategória.

MajorDomus # 2010.09.30. 06:36

Panaszt nem de feljelentest erdemes tenni a rendorsegen a szemelyisegi jogaid megsertese miatt, mivel a szerzodesben a szemelyes adataid is szerepelnek,sot tovabbmegyek ax osszeg ismereteben az ingatlan megvaltasi osszege is hatranyosan alakul szamodra.

dorka11 # 2010.09.29. 21:15

MD!

Azzal igazolta, hogy jelenleg egy közös tulajdon megszüntetési per van folyamatban, melyben ő vitatja /többek között/ az általam korábban szerződésben vásárolt terület nagyságát.
Azt nem tudom, hogy szóban vagy irásban igazolta-e másolat-kérési jogát, mert erről az ügyintéző nem mutatott irásos anyagot.

Szabad kérnem válaszodat a 2. kérdésemre is?

Előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.09.29. 20:48

Dorka
most mar csak az a kerdes mivel igazolta, hogy neki erre szuksege van ?
Slambuc
kerd el az Alapito Okiratot ,ha abban az van, hogy osztatlan kozos tulajdon, sot pincerekeszek vannak feltuntetve, akkor arra a tulajdoni hanyadod alapjan igenyt tathatsz.

dorka11 # 2010.09.29. 20:33

T. Kbs és MD!

Szóval ma, mielőbb bármit is tettem volna - futottam egy kört az ügyben a Földhivatalnál.

Meglepődtem, amikor az orrom elé nyomták az 1997.évi CXLI. Törvény /Inytv/ vonatkozó paragrafusát, miszerint "ha a kérelmező irásban igazolja, hogy az irat megismerése joga érvényesitéséhez, illetve jogszabályon alapuló kötelelzettsége teljesitéshez szükséges, akkor kiadják neki a szerződés másolatot".

Más...................................................

2004.évi CXL.törvény
Az eljárás irataiba való betekintés
69. §/5/ Az iratbetekintés során az arra jogosult másolatot, kivonatot készithet vagy másolatot kérhet......

A Földhivatalnál nem engedték meg, hogy egy több oldalas iratot lefényképezzek, ezért több mint egy órát ültem az ügyintézővel szemben és körmöltem.
Megjegyzem, hogy a biróságnál több izben szintén e törvény alapján megengedték az iratok lefényképezését. A Földhivatal milyen jogon tiltja ezt meg kiskirály módjára? Rájuk ez a törvény nem kötelező érvényü? Hol lehet panaszt tenni?

Válaszotokat előre is köszönöm.

jogobella # 2010.09.29. 19:16

Ez nagyon jó. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 16:10

Nem feltétlenül. Ha önálló épületekről van szó, akkor lehetséges, hogy csak a telek, a kerítés meg a közös vezetékek, ilyesmi legyen közös tulajdon, de az épületek önálló albetétek legyenek. Csináltunk már ilyet.

jogobella # 2010.09.29. 15:36

Köszönöm szépen.
Ebben az esetben viszont a tető, tartóelemek stb. közös tulajdonban lesznek?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 15:23

Ezt így nem. De társasházzá alakítást - lényegében ezzel az eredménnyel - lehet kérni.

jogobella # 2010.09.29. 14:54

Kedves Fórumozók!

Adott egy ingatlan (egy telken két épülettel), amely három tulajdonos osztatlan közös tulajdonát képezi.
Az egyik épületben lakik A, a másik épületben lakik B és C.
B és C el szerette volna érni az épületek kiemelését, de A nem járul hozzá, egyszerűen nem írja alá a szerződést. Lehet-e kérni a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól oly módon, hogy az épületeket természetben ossza meg, és az egyik épület A, a másik épület B és C tulajdonába kerüljön, és csak a telken maradjon fenn a közös tulajdon? (a telek nem megosztható)
vagy milyen ésszerű megoldás jöhet szóba, ha A nem mutat együttműködést?

előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni

Slambuc # 2010.09.29. 08:34

Üdv mindenkinek!
Jelenleg 1 éve társasházban élünk párommal és kisbabánkkal. Amikor ideköltöztünk úgy gondoltuk és az előző lakó is azt mondta nekünk, hogy mindenkinek van pincerésze (bár Ő erre annak idején nem tartott igényt).
Elmentünk a közös képviselőhöz, aki azt a felvilágosítást adta, hogy igazából tűzvédelmi okokból nem járna senkinek pincerész, annak idején egy osztatlan közös helyiség volt a pince, ahol állítólag pingpongasztalok, ruhaszárítás stb volt és nem szabadott volna senkinek lekerítenie abból. Ez szerintem fura, mert elég szabályosan vannak kialakítva a pincerészek, nem holmi lekerítgetések történtek, hanem szerintem egyszerre alakították ki őket.
Amúgy csak 2 biciklit szeretnénk bent tárolni...
A kérdésen az lenne, hogy jogosan tartanánk igényt egy pincerészre, vagy mi gondoljuk rosszul a dolgot?
Szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 07:12

De igen. Aki igazolja a jogi érdekét, annak adnak másolatot.
Nem hiszem, hogy ilyen semmiségek miatt pereskedni, feljelentgetni kellene. Bár az ügyvédeknek is élni kell valamiből.

MajorDomus # 2010.09.28. 22:12

A szerzodesed maganokirat ami szemelyes adatokat tartalmaz. Jelentsd fel, a rendorseg kideriti honnan szerezte meg. A foldhivatali adatok nyilvanosak, de a szerzodesek nem, azt nem adjak ki senkinek.

dorka11 # 2010.09.28. 18:14

Igen, T. Kbs van egy hülye alperesem. Én az ő helyében biztosan megváltanám a perbeli tul.hányadot.

De még a kiinduló kérdésre nem válaszoltatok /T.Kbs és MD/, nevezetesen arra, hogy legális módon megszerezhette-e a sok évvel ezelőtt mással kötött adás-vételimet, és megteheti azt, hogy fünek-fának mutogatja? Már mindenki tudja, hogy anno mennyiért vettem és most neki mennyiért kivánom eladni.

Mint már tegnap irtam, egy ismerősöm meg akarta szerezni a Földhivataltól a tul.társa régi adás-vételi szerződését, /melynek megkötésekor az ismerősömmel közös tulajdonba került/, de a Földhivatal nem adta ki neki.

Köszönöm az eddigi és az ezutáni válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 11:02

A bíróság meg fogja engedni neked, hogy magadhoz váltsd az egész ingatlant. A vételár meghatározására igazságügyi szakértőt fog kirendelni.
Van egy hülye alperesed; nem ritkaság, nem kell sokat törődni vele.

dorka11 # 2010.09.27. 21:34

T. MD!
Igen - meginditottam a pert, és kértem, hogy ő váltsa meg az én tul.hányadomat, de nem akarja. Kérdésre én ugy nyilatkoztam, hogy akkor én megváltanám az ő hányadát, de ő azt sem akarja. Természetben nem lehet osztani, az értékesitési árverés pedig drágább lenne. Most a szomszédoknak lobogtatja az X évvel ezelőtt mással kötött szerződésemet, melynek kapcsán vele közös tul.-ba kerültem. Mindenkinek mondogatja, hogy én mennyiért vettem akkor az ingatlanrészt és most neki mennyiért akarnám eladni.

MajorDomus # 2010.09.27. 21:20

Ezek szerint meginditottad a pert a kozos tulajdon megszuntetese erdekeben ?