osztatlan közös tulajdon vs elővételi jog


Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.16. 19:03

Ez tartalmilag az elővásárlási jogról lemondás. És mint ilyen, legfeljebb azokat kötelezi, akik ténylegesen aláírták, a jogutódokat már nem.

gege997 # 2021.09.16. 17:20

Nálunk 26 bealló hely van közös albetéttel az adásvételiben a következő szöveg váltotta ki a hozzájárulást:

"Szerződő felek rögzítik, hogy a ptk 6:222 paragrafus(1) bekezdése alapján - tekintettel a tulajdonostársak nagy számára és részben külföldi tartózkodására - a tulajdonost nem terheli az elővásárlási jog gyakorlására történő felhívás kötelezettsége."

Földhivatal befogadta, faliújságon vagy ajánlott levélben soha nem kaptunk értesítést, pedig rendszeresen cserélnek gazdát garázsok.

K.Anna_2013 # 2021.09.15. 15:17

@Majordomus, én nem voltam jelen az alapításkor, egy 20 éves házban vettem lakást, és akkor garázsról még nem gondolkodtam, nem néztem annak a tulajdoni lapját. Persze, végigjárjuk a procedúrát, pontosabban nem én, hanem az eladó, hiszen neki kell ezt igazolnia. A közös képviselőtől már megkaptuk a válaszát, miszerint ő nem hajlandó igazolni a kifüggesztést, hiszen nem fog mellette állni 30 napig. :-( Úgyhogy valószínűleg marad a 71 db tértivevény. Ha emiatt hiúsul meg az adásvétel, én visszakapom a foglalót. De azért bosszantana, ha az ügyvéd munkadíját buknám, és továbbra sem lenne garázsom.
@matroz100, ha olvasod, megírnád, kérlek, nálad megoldódott-e a dolog, és hogyan?

drbjozsef # 2021.09.15. 05:15

A több mindig jobb.
Na jó, nem is, de itt végülis ártani nem árthat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.14. 18:43

De akkor meg nem kell az igazolás. :)

drbjozsef # 2021.09.14. 18:14

Szerintem pedig életszerű, ha a tulajdonosok többsége ott lakik, 30 napig ki van függesztve, és hozzácsapják a Ptk. 6:222 (1) bekezdés második mondatára hivatkozást. A 71 tulaj szerintem elég kell legyen ehhez. Esetleg plusz igazolás, hogy a leveleket kiküldte mondjuk a nem ott lakó tultársaknak a tullap szerinti címére.

Kogeza # 2021.09.14. 18:03

"Azt nehezen tudom elképzelni, hogy minden eladó tértivevényes levélben kiértesítgetett 71 tulajt."

Az is lehet, hogy körbejárták a házat, és akivel tudták, személyesen aláíratták a lemondó nyilatkozatot.

Mondjuk elvileg erről is tudnod kéne, ha ott laksz.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.14. 17:21

Vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy a földhivatal elfogad-e egy ilyen igazolást.

Majordomus # 2021.09.14. 17:05

De azt el tudod képzelni,hogy "megkeni a közös képviselőt" valaki úgye?

Hát akkor járd végig a procedurát!

Ha már annyi eszetek nem volt az alapitáskor,hogy a parkolók külön legyenek albetétesitve.

K.Anna_2013 # 2021.09.14. 14:57

Üdv!
Ugyanabban a kérdéskörben érdeklődöm, mint matroz100.
A házban, ahol lakástulajdonom van, szeretnék garázshelyet és tárolót venni. A garázsszint, ahol ezek találhatók, osztatlan közös tulajdon 71 tulajdonossal. A szerződést készítő ügyvéd azt mondta, elegendő a faliújságra kifüggeszteni a vételi ajánlatot, aminek tényét, időtartamát, eredményességét a közös képviselőnek kell záradékolnia. De mivel a kerületi önkormányzat is társtulajdonos, tőlük levélben kell kérni a lemondó nyilatkozatot, ez ráadásul hosszú átfutási idejű lehet - jó esetben 30 nap (mert össze kell ülnie a tulajdonosi bizottságnak, és határozatot hoznia), és a házban a kifüggesztésnek is ugyanilyen időtartammal kell kint lennie, hogy ne köthessenek bele.
Mióta 4 éve itt lakom, sosem láttam kifüggesztést, pedig voltak közben tulajdonosváltások, és nálunk nincs kilométeres széljegy.
Valakinek sikerült azóta megfejtenie a földhivatali eljárásrendet? Lehet, hogy ügyintéző válogatja, ragaszkodnak-e a lemondó nyilatkozatokhoz? Vagy az eladók ilyenkor megkenik a közös képviselőt, hogy hamisan záradékoljon? Azt nehezen tudom elképzelni, hogy minden eladó tértivevényes levélben kiértesítgetett 71 tulajt.

MajorDomus # 2021.05.31. 14:27

"Senki nem hivott fel az elővételi jog ügyében"

Persze hogy nem. Mert nem vagy bejegyzett tulajdonos.

Ahogy a többi széljegyes sem.

wers # 2021.05.31. 10:31

Nincs is eltérés. A forró kályha elsőre is fáj...

Biztos rosszul fogalmaztam, azt írtam le (szándékoztam), mikor először fáj neki, mert anyának nem hitt. Nem vagyok egy nagy regényíró.

drbjozsef # 2021.05.31. 10:25

Nincs is eltérés. A forró kályha elsőre is fáj...

wers # 2021.05.31. 10:03

aki tudja mire számítson, az azért ne csodálkozzon, ugye, aki krvnak áll...

Mikor előre figyelmeztetnek valakit, hogy ez és ez lehet a következmény akkor sokszor nem tudja pontosan átérezni a problémát. "vigyázz kisfiam, forró a kandalló, ne nyúlj hozzá" Persze hogy hozzányúl. Na akkor már tudja, mit jelent, hogy forró.

drbjozsef # 2021.05.31. 09:41

wers, persze, igazad van, ezért írtam, hogy ez a földhivatal szempontja. Azt már nem érdekli az ügyfelek jogi jártassága.

Esetleg az utolsó mondatodnál jogos amúgy is : aki tudja mire számítson, az azért ne csodálkozzon, ugye, aki krvnak áll...

wers # 2021.05.31. 09:26

Megjegyezném, egy átlag ember nem biztos, hogy teljesen tudatában van annak, hogy mivel, milyen buktatókkal jár egy 400 fős osztatlan közös tulajdon (én sem). Ráadásul a vevők boldogan fordulnak az eladó által megjelölt ügyvédhez, aki vagy felvilágosítja őket vagy nem. (többnyire vagy nem)
De tegyük fel, hogy felvilágosítja, akkor nem veszi meg? Dehogynem.

drbjozsef # 2021.05.31. 09:07

Mondjuk ilyen szempontból megértem a földhivatalt is valahol. Belementél-belevásároltál a 400 fős közös tulajdonba? Kötelező volt? Nem? Akkor lehet menni a balettba ugrálni.

nanemaaa # 2021.05.31. 08:41

Kovács_Béla_Sándor

Pontosan.
Ez egy rossz gyakorlat, de utólag már nehéz lenne helyre tenni a dolgokat, mert mindenki ragaszkodik ahhoz, amiért fizetett.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.31. 08:37

ha így alapították volna a társasházat, akkor a vállalkozó nem tudta volna pluszban megkopasztani a vevőit.
Így, így.

Ennek úgy lehetett volna elejét venni, ha a teremgarázst nem engedik albetétre venni. De a megtagadásnak nem lett volna jogszabályi alapja.

nanemaaa # 2021.05.31. 08:22

10 oldalnyi széljegy egyben azt is jelenti, hogy fogalmad se lesz, hogy kiktől is kellene megszerezni azokat a hozzájárulásokat. A számtalan széljegy alapján gyanítható, hogy leginkább olyan, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonost kell megkeresni, akik lélekben már régen túladtak a saját tulajdoni hányadukon, és eszük ágában sincs ezzel a kérdéssel foglalkozni. Mert a szintén széljegyben szereplő új tulajdonosok pont úgy tulajdonosok, mint te.

Csak azt nem értem, hogy az ügyvéd hogyan intézte azt az adásvételt? Elvileg már a szerződés megkötésekor mindenkinek el kellett volna küldenie a szerződést, hogy nyilatkozzanak. Az én ügyvédem is annak idején 2 évet töltött ezzel, hogy mindenkit felkutatott, és nyilatkoztatott.
De ha mindezt meg is tudod majd tenni, azért nem árt tudni, hogy az átvezetés a széljegyek sorrendjében történik, így előtted még a 10 oldalnyinak el kell intéződnie. Alighanem ebből újabb gebasz lesz.
Szerintem úgy járt volna el helyesebben a társasház az alapításakor, ha maradt volna a parkoló ugyanúgy osztatlan közös tulajdon, mint az udvariak, és legfeljebb az szmsz-ben adnának egyeseknek kizárólagos használati jogot. Akkor megszűnne ez a mizéria. Mert addig minden egyes adásvétel ugyanezt a cirkuszt járja majd végig. Persze az is igaz, hogy ha így alapították volna a társasházat, akkor a vállalkozó nem tudta volna pluszban megkopasztani a vevőit. Pedig a parkoló eladása nagyon jó pénz.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.30. 20:43

tulajdoni lapon is 10! oldalnyi bejegyzésre váró széljegy van,
Ezt te írtad. Ugye, tudod, hogy a széljegy elintézetlen kérelmeket jelent. Tehát nagyon úgy tűnik, a többi vevő tulajdonjogát sem jegyezték be.

Egyébként meg az elutasító végzéssel szemben - ha az lesz - indíts pert. Tudod, mire hivatkozhatsz. (Az, mondjuk, rejtély, hogy hat évvel a kérelem benyújtása után hogy a fenébe lehet még hiánypótoltatni. Közben hibernálva volt az ügy?)

matroz100 # 2021.05.30. 18:04

KBS: félreértette amit írtam. Más tulajdonosok is eladták a saját gk. parkolóhelyeiket és akkor sem hívott fel engem senki írásban - mint tulajdonostársat -, hogy élni kívánok-e az elővásárlási jogommal? akkor az ő esetükben, hogyan történt a kiértesítés?

drbjozsef: külföldi tulajdonostól vettem a lakást és a parkolóhelyet, nem tudok és nem is akarok elállni a szerződéstől.

Megoldást várnék a problémára, nem pedig elrugaszkodott ötletelést.

A földhivatali eljárás eleve károkat okoz: három éve nem ennyit ért a gk. tároló mint most, és a földhivatal késedelméből adódik, hogy csak most bírálják el a tulajdonjog bejegyzésemet, nem pedig az én hibámból. Most hívjam fel a többi tulajdonost, hogy a három évvel ezelőtti vételáron megvásárolhatja a gk. beállóhelyet???? Vicc.

drbjozsef # 2021.05.26. 06:03

matroz100,

Kérd vissza a pénzedet az eladótól - ez ugyanis nem a te problémád (jogi szempontból), hanem az övé : Ptk. 6:222.§(1).

A tulajdonosnak - eladónak - kell közölnie a vételi ajánlatát az elővételre jogosultakkal.

Intézze el, vagy elállsz a szerződéstől.

Egyébként meg nem értem meg, hogy a földhivatal miért nem alkalmazza ilyen esetekben ennek a passzusnak a második mondatát. A „más körülmény miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna” kitétel pont ilyen esetre kellene legyen. Négyszáz levél, négyszáz tértivevény? Ne már.

Bár, az is igaz, aki ilyet alapít ésvagy vásárolja be magát, az is megérdemli valahol.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.26. 05:27

... de nem szerezted meg a tulajdonjogot, nem vagy bejegyezve. Így miért is hívtak volna fel? A széljegy ebből a szempontból nemigen számít.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.26. 05:26

évek óta megvettem a parkolóhelyet,