Érdemes-e szakjogásznak tanulni?


Rexor # 2009.09.01. 09:53

Kedves Kacsa! Tudom, hogy nagyon szereted az LLM-t, de szerintem ez semmivel nem nyújt többet Magyarországon mint egy szakjogász képzés. Az megint egy másik kérdés, ha valaki külföldön akar dolgozni hasznosabb az LLM. Nem annyira broáf ez :)

Egyjogász # 2009.09.01. 09:41

Az, hogy nem vagy családjogi, cégjogi, stb. szakjogász, nem jelenti azt, hogy nem vállalhatsz ilyen jellegű ügyet.

Egyjogász # 2009.08.28. 11:49

"de én úgy érzem nekem megérte."

Kedves Sárinka!

Konkrétan? (Több pénz, jobb állás?)

Engem egyszer szállt meg az ihlet, hogy jelentkezem munkajogi szakjogászira, mire a főnököm közölte, hogy egész nyugodtan, a szabadidőmben és saját pénzemből.
Ja, és plusz pénzre (ami pl. egy nyelvvizsgánál jár) vagy jobb beosztásra emiatt ne számítsak, ugyanis szerinte egy szakvizsgázott jogtanácsosnak mindent tudnia kell (vagy utána kell tudnia néznie), amit egy szakjogász tud....

Kacsa1111 # 2009.08.28. 10:59

Kedves Sárinka,

1)
broáf a szakojogászképzés fejére

2)
egyetemek legaljasabb lehúzása

3)
kb. ugyanennyi vagy kevesebb pénzből (ha kapsz ösztöndíjat) csinálhattál volna egy LLM-et...
maradjunk annyiban, hogy nem összehasonlítható a kettő...:)


Kacsa11

Sárinka # 2009.08.27. 15:26

Kedves Szegednapfény!

Én nem értek egyet Egyjogásszal, én is végeztem szakjogász képzést az ELTÉN és - bár igaz, hogy rengeteg már ismert anyagot is újratanulsz - de új dolgokat is megtudsz, és a témában jártas szakembereket (akár az oktatók, akár a hallgatók között)ismersz meg, ami szintén előny a munkád során.

Sok időbe és pénzbe kerül, az igaz, de én úgy érzem nekem megérte.

Egyjogász # 2009.07.25. 17:42

A szakjogászira visszatérve, egy ügyvéd kolléganőt tudok idézni, aki belevágott:

"Ha sok fölösleges pénzed és időd van, szeretnéd hogy morogjon veled a férj és a gyerek, hogy mi a túróért ezzel foglalkozol hétvégén és nem velük vagy, meg ha szeretsz nosztalgiázni, és 40-es ügyvéd létedre újra megtapasztalni, milyen az, amikor a TO-n úgy beszélnek veled, mint egy hülyével és milyen az, hogy a nálad legalább 15 évvel fiatalabb tanársegéd szívat a vizsgán, vágj bele!!!!

Egyébként semmi értelme....."

Lili # 2009.07.24. 10:10

Kedves Szegednapfény"
Én az ELTE egyi szakjogászi képzését végeztem, de ha nem tudtam volna már azokat a dolgokat, akkor a közgazdasági részeket kivéve, semmi tanulnivalót nem hallottam volna.

Ezeket a képzéseket csak azért csinálja az ember, - szerintem - hogy egy kicsi összefoglalja a fejében a tárgyi tudását. Az igazi tudást az élet adja, mégpdig pl. ott ahol Te most azokat a dolgokat tapasztalod.

Csak arra vigyázz, hogy csak tapasztald és ne legyél benne, ha nincs elég barátod.

Üdvözlettel:


dr. Lili

Szegednapfény # 2009.07.24. 08:48

Olyannak, ahol olyan gazdasági üzleti ellenfelek vannak, akik semmitől sem riadnak vissza ! Beépültek a közigazgatásba, az igazságszolgáltatásba , a politikába, úgyhogy nehéz a harc ellenük ! Nagyon- nagy cégek a konkurens ellenfeleink, és szinte tehetetlenek vagyunk irántuk. Mindenki megvédte eddig őket a felsoroltak közül !!!( egyértelmű gazdasági bcs-et szüntettek meg)
Ez Magyarország ma !

Még mindig várom a választ, hogy melyik egyetemen érdemes képezni magunkat !
Ha valakinek van tapasztalata kérem tájékoztasson !

Egyjogász # 2009.07.22. 12:32

Atyaisten, milyen gazdasági társaságoknak dolgozol Te, ha ehhez szükséges a gazdasági büntető-szakjogászi???:)))

Szegednapfény # 2009.07.21. 16:56

Sziasztok !
Én gazdasági büntetőszakjogász képzésre jelentkeztem - ElTE-re és Pázmány-ra ( nem tudom, hogy indul-e ?)gazdasági társaságoknak dolgozom, sok minden előfordul itt, és hát a mai időkben gazdasági visszaélés " ritkán fordul elő". Valaki végzett ilyen szakon, melyiken és mi a tapasztalat?

hanee # 2005.05.16. 03:49

Sziasztok,

Kicsit felélesztem ezt a topicot is :)

Arról szeretnék informálódni, hogy létezik-e orvosi jogi szakképzés? Itt ti biztos jobban tudjátok, mert ahogy látom van köztetek tanársegéd is és olyan is, aki végzett valamilyen szakképzést.
És a további kérdésem, hogy amennyiben én szeretnék abban részt venni, annak mik a feltételei? (bocsánat ha butaságot kérdezek, de egyelőre a szakképesítések menetével nemigen vagyok tisztában).

Köszi a válaszokat előre is :)

hanee

hanee # 2005.05.16. 03:48

Sziasztok,

Kicsit felélesztem ezt a topicot is :)

Arról szeretnék informálódni, hogy létezik-e orvosi jogi szakképzés? Itt ti biztos jobban tudjátok, mert ahogy látom van köztetek tanársegéd is és olyan is, aki végzett valamilyen szakképzést.
És a további kérdésem, hogy amennyiben én szeretnék abban részt venni, annak mik a feltételei? (bocsánat ha butaságot kérdezek, de egyelőre a szakképesítések menetével nemigen vagyok tisztában).

Köszi a válaszokat előre is :)

hanee

Asus # 2005.03.17. 09:46

Már én is jártam így,nagyon bosszantó dolog!:-(

Legislator # 2005.03.17. 08:10

Rengeteget írtam, és elszállt:(((, pontosabban az O.K. után nem jelent meg.


Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.03.16. 16:01

Még az a jó, ha valamiféle szakmai képesítése van az illetőnek, esetleg gyakorlata. Sajnos az általam rendszeresen látogatott kodifikátori képzésen még ez sem adatik meg: az IM közjogi részlegéről max. 2-3 éves "gyakorlattal" rendelkező egyedek próbálnak teljesen mind jogi, mind fellépés tekintetében felkészületlenül előadni...

A saját szakterületemen már nekem is volt szerencsém olyan helyzetbe kerülni, hogy másnapra kellett összeraknom előadást. Ekkor az ember vagy adatokat nyomat, vagy viccelődik, de egy percig sem láthatják a hallgatók rajta a bizonytalanságot, mert szétszedik. Most én szórakozom a szétszedéssel, okkal. Hiányos, főleg papírszagú tudással nem lehet gyakorlatban dolgozó, az előadónál esetleg (koruknál fogva) több ismerettel rendelkező embereket iskolásként kezelni.

A másik dolog, ami bosszant, hogy az utóbbi időben kijött jogászok többsége sem írásban, sem szóban nem tudnak jól fogalmazni. Beszélnek 2-3 nyelvet, de a magyar nyelvvel bajok vannak. Retorikai oktatás valahogy elmarad, pedig régebben ez is volt.

Asus # 2005.03.16. 10:49

Na jó,azt tudom,hogy docens is lehet akkor a tanársegéd!Sőt úgy tudom-a phd feltétele is a tanársegédi poziciónak-,mármint,hogy kezdje el a képzést.(ez kérdés is akart lennn:-)
Ja és egyetemi adjunktus 5 év mulva lesz az ember?(ez is kérdés:-)

3 főt meg tudnék nevezni,aki tanársegéd volt,amikor elsős voltam és tegeződtünk velük.
Mikor végzős lettem,egyetemi docensek lettek 30-33 évesen,érdemtelenül és agyilag elszállva,már nem akartak tegeződni:-)

Ma már ez nem megy,mivel már nincs státusz,fel van töltve a létszám.

A jelenséget azért írtam le,mert így volt pár éve,ma már nincs így!Ha valaki keménymunkával Phd-t megszerzi,már nem lesz automatikusan docens!

Legislator # 2005.03.16. 09:32

"Valamit" biztos, csak kérdés, hogy az mire elég. Egyébként ez részben öncink is, mert magam és tanársegéd volnék:))).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.03.16. 09:30

Mellesleg a PhD. fokozat nem feltétele a tanársegédségnek, azért már docens lesz az ember.


Sunshine after the rain.

Asus # 2005.03.16. 09:25

Elvileg mindekitől lehet tanulni valamit!Nem?

Legislator # 2005.03.16. 09:16

Ugyan, mit lehet egy tanársegédtől tanulni:)))?


Sunshine after the rain.

Asus # 2005.03.16. 09:08

Ehhez annyit szeretnék hozzátenni,hogy ez
meggerősíti ,amit erdetilieg gondoltam.

Debrecenben jártam levelező tagozatra,s általában tanársegédek tartották az órákat,projectorról,vagy a törvényből.
Aztán vizsgán a tanársegédektől kellett rettegni,nem a professzoroktól!
A tanársegédek szóról szóra kérték a törvényeket,még a professzorok (kevés van,azok is egyszerre 3 egyetemen tanítanak) a dolgok értelmére voltak kíváncsiak.
Persze voltak laza és nagytudású tanársegédek is:-)

Az egészből csak annyit akartam kihozni,hogy a szakjogásznak tanuló hallgatók,megérdemelnék,ha gyakorlati és nagytudású profok tanítanák őket.
Kezd lesilányulni e képzési forma.Az egyetemek sorra indítják be a különféle szakjogászképzéseket-minőségi oktatás nélkül,gazdasági okokból.
A levelező alapképzés mintájára,a pénzt akarják bekaszírozni.Már a diplomaosztón tanulásra sarkalltak minket.
Csakhogy a kar költségeit nem tömegtermelésből kellene fedezni.
Attól tartok,hogy a szakjogászképzés lassan oda fajul,mint az alapképzés.Rákényszerítik az embert,hogy tanuljon és utánna meg nem kell senkinek.

Ja és mégvalami,azt olvastam egy jogbölcseleti könyvben, hogy az egyik híres jogtudósunk írta,hogy "élvezettel"hallgatta a tanárai előadásait!

HOVA JUTOTTUNK?
Egy egyetemről alig szabadult tanársegéd előadásait nem tudom élvezettel hallgatni.
Aki ismeri a debreceni helyzetet tudja,hogy a kar újraindítása során az egyetemi címeket
"osztogatták".

Még máshol a legjobb doktoranduszból lehet majd tanársegéd,addig Debrecenben előbb tanársegéd kinevezés történt és közben jártak levelezős Phd képzésre Miskolcra!
Ilyen tanársegédektől tanultam én!
Ezenkívül van olyan egyetemi docens,aki jogtörténetből írta PHD-(pár éve) most egy másik tanszéken docens.
Elkanyarodtam nagyon,de nem csoda,hogy mint Debrecenben végzett jogász nem kellek eddig még sehova,mivel a fentiekhez hasonlókat vágtak több helyen a fejemhez!
Ennyi!

Jurist # 2005.03.15. 10:50

Sziasztok!

Én Miskolcon tanulok európai jogi szakjogászin. Az az igazság, hogy a szinvonal nem éri el az általam elvárt szintet. Rendszeresen tanársegádek oktatnak, olyankor is, amikor egyetemi tanárnak kellene tartani az előadást a kiirás alapján. Nekem az a tapasztalatom, hogy túl sok a történeti, közjogi, jogharmonizációs területet érintő tantárgy és a magánjognak fontos területei, amelyek gyakorlati szempontból fontosak lennének, kimaradnak. Ha valaki jár ilyen képzésre máshová én kiváncsi lennék, hogy milyen tapasztalatai vannak.

dr. Bubo # 2005.03.09. 15:46

Természetesen. De mivel végrahajtási jogot oktatni és azt kodifikálni is tud, ezért most ő a téma doyenje. A legjobb mondása a kodifikátorok szégyenét megtestesítő "Nullkodifikátorokra" vonatkozott: "Gondolatai nincsenek, de azokat nem is tudja megfogalmazni." [Kár, hogy a közuigazgatásban dolgozó jogszabályirókra - tisztelet az 1-2 kivételnek - ez a mondás tökéletesen illik...]

Legislator # 2005.03.08. 08:34

Vida István a végrehajtási jog szakértő Pp. tanszéken regnáló úriemberrel azonos?


Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.03.07. 11:06

Bocs Legistlator, csak most láttam a hozzászólást.
A kodifikátori szakjogászi, amire járok, az ELTE szervezésében működik. A múlt héten a tárgy "nagy öregjét", Vida Istvánt (IM)hallgattuk, aki a MK által kiadott opuszát, a módszertani útmutatót mondta el...
Hasonló képzés van Pécsett is, de az inkább önkormányzati irányú ismereteket ad és a híre is jobb. Pletykák szerint a Pázmány is tervezi ilyen oktatás megindítását, de hogy mikor, az rejtély.