Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autópálya matrica - büntetés

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.30. 07:17

hogy esetleg egy autópályát akkor tudnak jó minőségben fenntartani, ha annak anyagi háttere is van

Szomorú, hogy az elkerülte a figyelmed, hogy az eddigi bevételt írtam elosztani a használattal.
Tehát az eddigi bevétel ezután is meglenne, ami biztosítja a fenntartást a síma aszfaltot - neked is
Más kérdés?

Azt lehetne kérni, hogy a táblázatra amit hoztál ránézz, és értelmezd?
Egy vektra után mennyit kell ott fizetni a táblázat szerint, ha magyar rendszám van rajta?

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.30. 07:09

hogy esetleg egy autópályát akkor tudnak jó minőségben fenntartani, ha annak anyagi háttere is van

Szomorú örökös #   2019.10.30. 05:51

efi99

Neked lehet, hogy jó, hogy egy km-re pár Ft jut, más viszont nem biztos, hogy örül neki, hogy több ezret legombolnak róla, mert egy évben 2x megy rajta 100 km-t.

Hallottál már olyanról, hogy nagy tételben kedvezmény? Ja nem, mert te úgy gondolod, hogy ha csak egy deci tejre van otthon szükséged, akkor bontsák fel a zacskót és öntsenek ki neked belőle egy decit, mert te csakis annyit vagy hajlandó megvenni-kifizetni! Komolyan mondom, nálatoknál skótabbak ritkán éltek eddig még a földön. :-D

Igenis a használatarányos lenne az igazságos, te többet koptatod azt az aszfaltot.

Az „Igazságos” Mátyás király volt, de ő már régen meghalt!
Tegyél ellene nyugodtan panaszt! Nekem és nekik is, azaz mindenkinek ez így jó!

Egyedül technikai okokból nem oldották meg így, pedig manapság azért lassan már meglehetne

Mondj egy országot, ahol pár kilométert fillérekért autózhatsz az autópályán.
Sehol nem az a lényeg, hogy te, mint autós járj jól. Ez kőkemény üzlet, felfogtad? ;-)

De még mindig ott tartunk, hogy elkanyarodtunk a fő témától, miszerint ha valaki jogtalanul használja az autópályát - pedig a használat kezdetétől lett volna rá 60 perce, hogy ezt legalizálja - annak pótdíjat, büntit kell fizetnie. Olyan nehéz ezt megérteni?

Szomorú örökös #   2019.10.30. 05:41

Miért a svájci és miért nem a német autópályadíjakkal jösz?

Ami nincs, arról nem kell beszélni. Ezért nem került még nálam szóba a te jogi érzéked, mert az gyakorlatilag nulla. Csakis mindent emberség szempontból vizsgálsz, a jogi vagy üzleti háttere, hogy esetleg egy autópályát akkor tudnak jó minőségben fenntartani, ha annak anyagi háttere is van, az már téged nem izgat. Elvárnád, hogy tükör sima úttest legyen az autópályán, de gyakorlatilag olyan skót vagy fizetni ezért, hogy annak örülnél legjobban, ha csapvízzel menne a kocsid rajta. Márpedig az autópálya egy szolgáltatás, ha használni akarod, akkor fizess érte!

És szar volt a példa, mert hamarosan a német autópályák sem ingyenesek. ;-)

https://nit.hu/…20190101.pdf

efi99 # e-mail 2019.10.29. 20:58

@Szomorú örökös
Nézőpont kérdése. Neked lehet, hogy jó, hogy egy km-re pár Ft jut, más viszont nem biztos, hogy örül neki, hogy több ezret legombolnak róla, mert egy évben 2x megy rajta 100 km-t.
Igenis a használatarányos lenne az igazságos, te többet koptatod azt az aszfaltot. Egyedül technikai okokból nem oldották meg így, pedig manapság azért lassan már meglehetne, mert egyébként minden más esetben így számolnak, gondolj pl a helyközi közlekedési díjakra.

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.29. 19:43

Miért a svájci és miért nem a német autópályadíjakkal jösz?
Nem kivárta, hanem elfelejtette.
Ezt írta, ne írj mást!

Szomorú örökös #   2019.10.29. 19:19

Ezt el tudod képzelni magasabbra egy úton mint 3500?

Vajon miből gondolod, hogy az autópályát a te kedved és elképzelésed szerint fogják megállapítani majd akkor, ha az lenne, amiről te álmodozol? Mellesleg ilyen rendszer sehol nincs és nem is lesz, úgyhogy álmodozz csak nyugodtan tovább róla. Ez a magyar e-matricás rendszer a legkedvezőbb jelenleg.

És gondold nyugodtan hozzá az állításomrhoz a svájci matricát, ami azon kívül, hogy egy felragasztandó műanyag szar, egy egész évre ki kell fizetned, akármilyen rövid időszakra is mégy fel autópályára. Szóval ezek után lehet azon agyalni, hogy milyen „kőkorszaki” ez a fránya magyar autópályadíj számítási rendszer, ahol ha akarsz, akkor évi 15 000 Ft-ért akár egész évben oda-vissza autókázhatsz Szeged-Pest között.

Mellesleg miért olyan nehéz elismerni, hogy valaki hibázott, amikor kivárta a 60 percet a jogosulatlan autópálya használat kezdetétől és csak utána vette meg a matricát? A kérdező igenis hanyag volt és a saját hanyagságának köszönheti, hogy most bírságot kell fizetnie érte.

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.29. 18:40

Kicsi számolás.
Van egy éves bevétel a szgk-k után. Ez ismert.
Megvan hogy mennyi kilométert tettek meg az év alatt.
Egy osztás és kijön hogy mennyi lesz egy km ára.

Ezt el tudod képzelni magasabbra egy úton mint 3500?

Amikor Kiskunfélegyháza 3200 volt, akkor az M7 ingyen volt
Ilyen ország volt ez akkor.

Szomorú örökös #   2019.10.29. 17:15

Külföldről jött haza, még nem volt lélekben teljesen itthon.

Egy ilyen utazásra alapból lélekben akkor kell felkészülni, amikor elindul az ember.

Szomorú örökös #   2019.10.29. 17:14

Hogy miért jobb az ha valamiért annyit fizetek amennyit használom?

Vajon miből gondolod, hogy a mostani 3500 Ft alatt meg fogsz úszni egy rövid szakaszt is? Egy nagy frászt! Ahelyett hogy örülnél! 10 napig ezért gyakorlatilag most annyit autópályázol, amennyi csak jól esik.

De csak emlékeztetlek az AKA Zrt. áraival szembeni tiltakozásra (érdekes, ezt valahogy nem akarod felfogni):

az 1997-ben bevezetett útdíj olyan magas volt, hogy nem csak a helyieket, de a távolsági forgalmat is elriasztotta az autópálya használatától. A díj bevezetését követően az autósok többsége a régi 5-ös útra vándorolt vissza, jelentős környezeti terhelést róva ezzel az út mellett fekvő településekre

Csak megsúgom, hogy 1998-ban 3200 Ft volt eljutni Budapestről Kiskunfélegyházáig és pont ugyanennyibe, ha visszamentél. Gyakorlatilag Európa legdrágább autópályáján 6400 Ft volt még az útiköltségen felül az, hogy oda-vissza elmentél autópályán Pestre. Ma ha én ezt Szegedtől Pestig évente többször vagy rendszeresen megteszem, akkor ez éppen 15 000 Ft-ból megúszható évente 3 db megyei matricával.

De ha szerinted az a jó, hogy használatarányosan fizetsz, akkor költözz el olyan országba, ahol annyit fizetsz, amennyit használod. Itt ez a rendszer már tökéletesebb sokkal a korábbinál és egyáltalán nem kőkorszaki.

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.29. 16:10

gerbera317
Igazad van, de van úgy hogy úgy jár az ember mint a kérdező.
Külföldről jött haza, még nem volt lélekben teljesen itthon.
És jó, hogy legalább az a 60 perc van, már az is valami.

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.29. 16:08

Mellesleg ha rendszám alapján rögzítve haladna az ember és megtett kilométer után fizetne, akkor miért lenne jobb?

Hogy miért jobb az ha valamiért annyit fizetek amennyit használom?
Tudod mit, ne is tudd meg soha!

Szomorú örökös #   2019.10.29. 10:16

gerbera317

És akkor egy gyors sms-es vagy aplikációs vásárlás, és kész.
(Csak nagyon halkan: akár vezetés közben is.)

Vagy éppen egy sima WC-s pihenőnél megállva meg lehet tenni.
Szóval lehetőség az van rá a 60 perc alatt bőséggel.

Habár a rendszer a múlt ezredbéli

Még mindig jobb, mint Szlovénia vagy Svájc, ahol eleve ki kell ragasztani jól láthatóan a matricát a szélvédőre, anélkül fel sem mehetsz a pályára. Nálam az még mindig kőkorszakibb, mint a mi E-matricás rendszerünk. :-O

gerbera317 # e-mail 2019.10.29. 09:53

Az első ellenőrzőkapunál minden épeszű autósnak leesik, hogy "hoppá, nincs matrica". Márpedig az első ellenőrzőkapu nem egyórányi távolságban van egy autópályán. És akkor egy gyors sms-es vagy aplikációs vásárlás, és kész. (Csak nagyon halkan: akár vezetés közben is.) Habár a rendszer a múlt ezredbéli, de létezik korunknak megfelelő megoldás a következmények elhárítására.

Szomorú örökös #   2019.10.29. 09:30

mindegy hogy fizetsz-e egy olyan szolgáltatásért amit nem veszel igénybe és ha úgy alakul akkor még a büntit is kifizeted mint a kérdező.

Hatalmas fatális tévedés! A kérdező ráhajtott az autópályára tehát igénybe vette a szolgáltatást. Csak épp a feltételeit szegte meg, ergo 60. percen túl vásárolta meg a jegyét, ezért kell fizetnie a büntetést. Ez nem a rendszer hibája, kizárólag a kérdezőé.

Mellesleg ha rendszám alapján rögzítve haladna az ember és megtett kilométer után fizetne, akkor miért lenne jobb? Most megveszel egy matricát és aznap annyit autózol bármelyik pályán, amennyit csak akarsz. Kérdezd meg a teherautó vezetőket, hogy a HU-GO rendszer alapján - ami az általad javasolt módon működik - mennyit kell fizetniük egy-egy útért. Nyilván nem annyit, mint a matricáért.

És csak tudnék mesélni, hogy az M5 is miért volt Európa legdrágább autópályája, amíg kapus rendszer volt.

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.29. 07:26

Látom, neked mindegy hogy fizetsz-e egy olyan szolgáltatásért amit nem veszel igénybe és ha úgy alakul akkor még a büntit is kifizeted mint a kérdező.

Szomorú örökös #   2019.10.29. 04:20

Miért nem lehet érvényes visszamenőleg a matrica, akár 0 órától, ha az érvényessége változatlan?

Azt hiszem, hogy régebben még ez sem volt lehetséges, hogy 60 percen belül meg lehessen venni a matricát. Akkor ha az első kamera megfogott, akkor fizettél egyből érte pótdíjat, mint a katonatiszt. Most is tudhattad, hogy matrica nélkül hajtottál fel, ennyi volt a lehetőséged, viszont nem éltél vele. A kisujjukat nyújtják és az egész karjuk kéne? :-O

Le tudja olvasni a rendszámot, a fizetést már régen meg lehetett volna oldani a megtett úttal arányosan is, előre vásárlás nélkül. Láthatóan nincs rá kormányzati akarat.

Nyilván nincs kormányzati akarat egy rakás polgári perre, ahol ezeknek a behajtását kellene megoldani. Ha rá akarsz menni a pályára, akkor fizess érte és lehetőleg előre, ennyi!

bermuda háromszög # e-mail 2019.10.29. 00:12

Magunk között szólva ez a rendszer még a múlt századból maradt ránk.
Le tudja olvasni a rendszámot, a fizetést már régen meg lehetett volna oldani a megtett úttal arányosan is, előre vásárlás nélkül.
Láthatóan nincs rá kormányzati akarat.
Marad a szívás

kisskiss # e-mail 2019.10.28. 23:36

Horvátországból hazafelé az első benzinkútnál elfelejtettem megvenni a matricát, így csak a 60. perc után vettem meg, de még aznap. Miért nem lehet érvényes visszamenőleg a matrica, akár 0 órától, ha az érvényessége változatlan? Nem értem, milyen visszaélésre ad alkalmat?

Szomorú örökös #   2019.10.26. 05:37

FDToth

A parkolasi birsag sztem azonnali.

Nem érted! Épp azt próbáltam elmagyarázni, hogy a parkolási bírság esetében sem azonnali a tudomásra jutás. Te megkapod a csekket a szélvédőre, de azt bárki leveheti az utcán az autódról kicseszésből és akkor nem fogod tudni, hogy megbüntettek. De egyszer csak jön az ajánlott levél, amiben a fizetési felszólítást megkapod. Az azért nem azonnal érkezik, mert a parkolási társaságok is mind külső cég, nincs közvetlen hozzáférésük a tulajdonosi-üzembentartói adatbázishoz.

Vajon a nusz elarulja azt h mikor szerzett rola tudomast?

Te azt mondtad, valószínűleg az első levelet kaptad. Azt hihette az ember, hogy máris megkerested őket, de ezek szerint mégsem. Tegyél egy próbát, de ne levelezgess velük, hanem menj be személyesen az irodájukba. Ez az egyetlen értelmes lépés, amit tehetsz, én úgy gondolom.

FDToth # e-mail 2019.10.25. 21:50

Igaz, egyetertek. A parkolasi birsag sztem azonnali.
Kaptam en mar korabban bunti ap jogosuatlan hasznalat miatt, de az ilyen 20-25 nap alatt megjott. Ennyire belassult volna a rendszer?

Vajon a nusz elarulja azt h mikor szerzett rola tudomast?

Vagy lehet olyan is, hogy p 3 honapig nem szerez rola tudomast, aztan 59 nap mukva postazza? Azert a tudomasra juasnak is kellene lennie normalis idotartamnak.
Tehat az en esetemben! 06,11 az elkovetes napja, 07.11-ig tudomasukra jut ki az uzembentarto, 08.11-en kikuldik, ez is sok de mqgyarazhato.
De az h 06.11-ei elkovetes 09.01-en erkezzen sztem sok, nagyon sok.

Szomorú örökös #   2019.10.24. 23:34

FDToth

A sebessegtullepesneil ks ha jol tudom teljesen automatizalt a rendpszer, amint megvan a rendszam, mar tarsitja is az adatbazisban levo uzembentartohoz

A palyamatricnal sem lehet maskepp, nem hinnem h olyan 45-50 napig keresgetik az uzembentarto cimet, hisz minden megvan nekik egy adatbazisban masodpercekmalatt kideritheto.

Egy dolgot felejtesz el! A sebességtúllépés esetén a rendőrség végzi az ellenőrzést, a nyilvántartás gyakorlatilag náluk van, így nyilván nekik könnyebb ebbe azonnal beazonosítani valakit, hiszen a nyilvántartáshoz közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek.

Viszont az autópályakezelő külső cég, akinek ehhez az adatbázishoz nincs automatikus hozzáférése. Ha tapasztalnak egy kihágást, akkor ők nem tudnak egyből belenézni, hanem kérelmezik az illetékes hatóságnál az adatszolgáltatást, ergo egyáltalán nem automatikus a „tudomásra jutás”. Pontosan ugyanúgy működik, mint egy parkolási társaságnál.

FDToth # e-mail 2019.10.24. 10:05

Persze ugy teszek h befizetem, aztan meglatjuk.
Nem volt felszolitas, csak egy level, ez mar 99%.
Nagyjabol tizstaban vagyok vele h a rendeletek jogszabalyok sokszor eleg sokfelkeppen ertelmezhetoek, egy sima allampolgar egy nusz ellen ertelmezi csetepateba bonyolodni nem nagyon fog.

Az ertelmezes pedig nalam is az h a tudomsarjutas az automatikus. A sebessegtullepesneil ks ha jol tudom teljesen automatizalt a rendpszer, amint megvan a rendszam, mar tarsitja is az adatbazisban levo uzembentartohoz, a leveket nyomtazjak es mar automaikusan kuldik is, talan sok emberi beavatkozas nincsen. A palyamatricnal sem lehet maskepp, nem hinnem h olyan 45-50 napig keresgetik az uzembentarto cimet, hisz minden megvan nekik egy adatbazisban masodpercekmalatt kideritheto.

Tehat befizetem (nem az en saram ugy sem, visszakapom a penzt attol, aki jogosulatlanul vezette fizetis dijszakaszon), irtam levelet nusznak, hatha ‘eltorlik’, aztan ha nem egy fogyvedelmi bejelnetest meger, bar ha abbol indulunk ki h a fogyved egy ‘foygatekkal elo hivatal’, sokat nem fognak foglalkozni vele.

Szomorú örökös #   2019.10.23. 18:53

BendegNÚSZ

Itt jogi végzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkező embertől, segítséget nem fogsz kapni mert nincs

Szép dolog az önkritika! :-D

Erre felesleges reagálnia mert nem olvasom

Jaj, dehogynem! A lényeg, hogy szegény kérdezőt ne vezesd félre, mert a végén rajtad fogja leverni a plusz költségeket. Nyugi, megtalál, ha igazán akar, nem tudsz elbújni. Nem hinném, hogy ez megéri neked. ;-)

FDToth

A lényeg, hogy úgy csináld végig, ahogy az utolsó hozzászólásodban tenni akartad. Tehát először is tudd meg, volt-e első felszólítás és csak utána reagálj bármit erre a levélre, amit most kaptál. Nagy valószínűséggel fizetned kell. :-O

drbjozsef #   2019.10.23. 17:52

BendegNÚSZ,

Várom szíves oktatásodat, kíváncsi vagyok a törvényhelyekkel alátámasztott érvrendszeredre.

Addig is, csak segítségképpen : azt írod, „ Már az ellenőrzés pillanatában rendelkezésére áll”. Mondjuk azt, hogy mi, azt nem. Mi a fene áll rendelkezésre? Gondold végig a saját nem laikus művelt agyaddal, hogy egy rendszám alapján hogyan, kinek, és hova címzel meg egy fizetési felszólítást. Mondjuk látsz egy autót az utcán, és levelet írnál a tulajdonosnak. Minden adat a rendelkezésedre áll ezek szerint ehhez azonnal ott?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.