Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autópálya matrica - büntetés

storm # e-mail 2012.08.14. 15:42

Cégünk egyik autójának vezetője nem vette észre, hogy elírás miatt helytelenül szerepelt a rendszám az autópálya-matricán. Emiatt 2 alkalommal is pótdíjat szabott ki az ÁAK. A pótdíjról szóló mindkét értesítést cégünk korábbi székhelyére küldték, ahonnan természetesen a küldemény visszaérkezett hozzájuk. Székhelyünk és telephelyünk módosítása mindenhova bejegyzésre került, kivéve ennek a kocsinak a forgalmiját...
Ma megkaptuk, immár tértivevényesen a fizetési felszólítást, ami természetesen a triplázott összegről szólt, mivel 30 napon túli.
Telefonos megkeresésemre az ügyintéző azt mondta, hogy nem lehet tenni semmit, a pótdíj előírást kézbesítettnek tekintik a ptk. szerint, a matrica módosítási határidő is eltelt a vélelem beállta miatt. Szerinte ez a levél kézbesített, ez ellen nem tehetünk semmit, fizessük be a pótdíjat.
A befizetést elvileg nem tudjuk kikerülni, hiszen nem szeretnénk végrehajtásos bejegyzést a cégkivonatunkba...
Kérdésem, hogy tudunk-e tenni valamit a bírság elengedéséért, illetve visszakövetelhetjük-e peres úton, van erre esélyünk? Minden tanácsot örömmel fogadok!

efi99 # e-mail 2012.08.02. 20:23

Csak amíg a portás, sofőr, takarító nem ad el semmit, a benzinkutas meg igen, jó lenne, ha tudná, mit.

gerbera317 # e-mail 2012.08.02. 15:47

Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjárólszóló 36/2007. GKM rendelet 3. § (1) c) pontja szerint a heti jogosultság a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 9 napra (összesen 10 egymást követő naptári napra) érvényes.

Ahogy cégeket megkeresve portással, sofőrrel és takarítóval nem tárgyalunk, ugyanúgy a benzinkutas sem a legmegfelelőbb médium az információ közvetítésére az ilyen perdöntő kérdésekben.

OPToTo # e-mail 2012.08.01. 19:46

Sziasztok!

Ma vettem észre, hogy a 07.20án napközben vásárolt matricám 07.29. 23:59ig volt érvényes. Én hajnal 2-3ig használtam az autópályát. Direkt meg is kérdeztem a kutast, mert még sosem használtam korábban. Azt hittem 240 óráig érvényes. Ebbe bele is fért volna.

Mi a teendő ilyenkor?

Tisztelettel: Solmosi Tamás

Kenderice #   2010.09.16. 20:49

Sajnos ebből a szempontból teljesen igazságtalan a díjfizetési rendszer.
A díjfizetés érvényessége a vásárlás napján kezdődik és (4 napos matrica esetében) a vásárlástól számított harmadik nap 24 óráig érvényes. Ha tehát este veszed meg a matricát, akkor gyakorlatilag csak 3 napig érvényes és ez a lehúzás benne. Akkor lenne igazságos, ha 96 órán keresztül lenne érvényes a négy napos.
Hiába aznap veszed meg a matricát, az csak a vásárlás ideje után érvényes, bár átböngészve az ÁAK honlapját ezt találtam (idézem):
"3.§ (1) b): 4 napos jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 3 napra (összesen 4 egymást követő
naptári napra) kizárólag a - 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti - D1 díjkategóriába tartozó járművekre."
"(2) A jogosultság megvásárlása nem keletkeztet a vásárlást megelőző időpontra vonatkozó -
visszamenőleges - úthasználati jogosultságot."
Na ez a két pont tökéletes ellentmondásban van egymással.
A (2) bekezdést én úgy értelmezem, hogy a vásárlás ELŐTTI napra nem érvényes a matrica...

Kenderice

markfmx1 # e-mail 2010.07.14. 16:40

Sziasztok

Autópálya matricát vettünk, de a rendszám el lett írva. Természetesen megjött a bünti 30000Ft. Meg van számla rossz rendszámmal feltüntetve. Egy betű eltérés van "U" helyett "O" betűt írt a kasszás. Mi a tapasztalat ilyen esetben? Mi a teendő?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
Márk

monalisa1 #   2010.05.26. 16:45

sosi

Az ügyfélszolgálatot nem érdekli mi okból matrica nélkül használtad a pályát - végül is saját kockázati döntésed volt.

"Mona"
laikus hozzászóló

sosi # e-mail 2010.05.24. 18:02

Sziasztok,

május 13.-n az M 1-s egy kútnál nem működött az ÁAK matrica regisztráló rendszere reggel 7h- késő estig.Nem tudtam matricát venni egész nap.Naná,hogy jött a levél gondolom nem kevesünknek.Az ügyfélszolgálat közölte náluk ez nincs jelezve fizessek.No ilyenkor mit tehetek? Ha valaki tud segítsen.
sosi

Daniel22 # e-mail 2010.04.25. 13:03

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy autópálya- üggyel kapcsolatosan.

Egy ügyvédi iroda pótdíjfizetési felszólításokat küldött: 2009. augusztusában két alkalommal állítólag matrica nélkül közlekedtem az M7-esen, összesen 36.600,-Ft "értékben".

A levelek a forgalmiban beírt lakcímre érkeztek, ami egy ideje már megváltozott, de eléggé elítélendő módon elfelejtettem azt átíratni (ezt most el fogom intézni): de a lényeg, hogy így véletlenül tudtam meg, h. fizetnem kéne.

Autópályán elvből soha nem közlekedek matrica nélkül, csakis "felsodródhattam" a következő lehajtóig, vagy elnézhettem az elvileg díjmentes szakaszt Fehérvár közelében valahogy, de szándékos döntés alapján 30.000km-es vezetési előéletem alatt még soha nem mentem szabálytalanul autópályán. Tehát szemétségnek tartom, és nem akaródzik kifizetni. Nem emlékszem a helyzetre, de sajnos a matricát, ha volt - hanyagságból - a kocsi takarításakor eldobtam, nem őriztem meg.

Gondoltam arra is, h kérem, h bocsássák rendelkezésemre a követelésüket alátámasztó dokumentumokat, mert se fénykép nem jött, se semmi, csak a rendszám és dátum.

A fizetési felszólításra jogszabály által megszabott 60 napos határidőt valószínűleg megtartották, mert akkor már nem laktam a régi címen, és elképzelhető, hogy volt ajánlott cetli, csak a postaláda rendszeres beázása és a reklámanyagok miatt elkeveredett.

Mit javasoltok? Ki lehet valahogy húzni az időt az 1 éves elévülési határidőig, (augusztus idén) vagy muszáj lenne felvennem velük a kapcsolatot, és fizetni? Mi a véleményetek?

Köszi előre is a segítséget!

D.

Daniel22 # e-mail 2010.04.25. 12:31

kenyer:

valamelyik hozzászóló azt írta korábban, h. napra ellenőrzik a matricák meglétét, tehát ha aznap megvolt, elméletileg nem fognak büntetni.Én is jártam már így, hogy későn "kapcsoltam", és útközben vettem meg, de nem jött felszólítás. Szerintem amúgy a pótdíj szempontjából mindegy lenne, hogy hány km-t mentél fizetés nélkül.

Dani

driver69 # e-mail 2010.04.21. 12:20

Sziasztok!

Nemzetközi forgalomban dolgozó gk.vezető vagyok, alkalmazásban. Második éve járok ugyanazzal a tgk.val, és mindez idáig éves ap. matrica volt az autón. A munkáltatóm ezt idén januártól megváltoztatta, és áttért a napi jegyre. Engem viszont erről nem értesítettek, nemhogy írásban, szóban sem. Mit sem sejtve használtam a pályát, és csak akkor jutott tudomásomra, mikor is február hónapra 3 db büntetés érkezett. A cégem persze rögtön befizette őket, és most le akarják vonni a fizetésemből. Még hozzátenném, hogy amikor kiderült az egész, rögtön lejegyzőkönyveztettem a cégnél, hogy nem lettem értesítve, amit a vállalati belső kommunikációs rendszer által bizonyítani is tudtam. Azóta sem írtam alá semmiféle más jegyzőkönyvet.
Véleményetek szerint jogos e a vállalat követelése irányomban, vagy jól érzem, és nekem van igazam? Ha így van, mit tehetek?Előre is köszönöm!

kenyer # e-mail 2010.03.31. 17:32

Sziasztok.
A kérdésem a következő.Minden nap céges autóval járok az M3-on éves matricával,tegnap azonban új autót kaptam és mire eszembe jutott a matrica téma már Hatvannál tartottam a pályán,ahol meg is vettem a havi matricát (mert a főnököm szerint már március végén nem éri meg az éves..).Számíthatok büntetésre mert Hatvanig matrica nélkül mentem,vagy nem?Ugyan akkora a büntetés a 30 km szakaszra is mint az autópálya teljes hosszára?

Majoross # e-mail 2010.03.21. 10:24

Nem tudja valaki,hogy hol lehet utána nézni,hogy a matricapótdíj mit tartalmaz?Benne van -e az 1 vagy 4 napos díj,vagy nincs?Ugyan azon a napon sajnos kétszer fényképeztek le.Ha felmegyek a pályára Pestnél,és lejövök Gödöllőnél,legalább 2 kamera van.Mégis csak egy büntetés érkezik.Ha rögtön utána visszajövök a pályára Gödöllön,akkor sem kapok új pótdíjat,pedig kétszer használtam.Ha viszont feljövök Pesten,és lemegyek Gödöllőn,majd visszajövök Gödöllöről Pestre,már kétszer büntetnek.Akkor most benne van az 1 napos ,vagy nincs?

monalisa1 #   2010.03.18. 18:34

A matrica nélküliség miatt a kétszeri "lebukás" okán a csekkek jogosak., valahogy muszáj lesz befizetned annál is inkább mert késedelmes fizetés esetén nem kis összegű büntetést szabnak ki.

Legközelebb a főutvonalon, ott nem kell matrica.

"Lisa"
laikus hozzászóló

wáá666 # e-mail 2010.03.18. 00:37

SZIASZTOK!!!
SEGITSEGET SZERETNEK KERNI!!!EGY ADOTT EJSZAKA ELINDULTAM A PALYAN EJJJEL......MASNAP REGGEL JÖTTEM VISSZA ELFELEJTETTEM MATRICAT UGYANAZON AZ UTVONALON UGYANANNYI KM-T TETTEM MEG MATRICA NELKUL!!!EGYSZER MEGBUNTETTEK EJJEL 11 KOR KAPTAM 15 300 FT ROL CSEKKET MAJD 3ORAVAL KESÖBBB AMI MAR MASIK NAP REGGELNEK VAGY HAJNAL MINÖSUL IS KAPTAM UGYANUGY CSEKKET 15 300 FT -ROL.....MOST EZ HOGY VAN???BE KELL FIZETNEM MIDNKETÖÖ CSEKKKET???? sZERETNEM HOZZA TENNI H DIAK VAGYOK ....NEM DOLGOZOM... EGYEDUL ÉLEK..!!!SZÜLÖK "NINCSENEK"!!!MOST AKKOR ITT FELLEBEZESNEK VAN HELYE ???VAGY TUDOK VELE VALAMIT CSINALNI H CSAK AZ EGYIKET KELLJEN BEFIZETNEM???? NAGYON MEGKÖSZÖNNEM A SEGITSEGET.....ERRE AZ EMAIL CIMRE HA LEHET mbarnas14@freemail.hu ezt mindig megnezem!!!Köszönöm!!!jo ejt

Law=Contract # e-mail 2010.03.04. 22:50

Szeretném felhivni a figyelmeteket egy pár dologra:
Law=Contract ami nem más minthogy az adot ügy szerződése az ügy törvénye.
Kivéve ha módositást elfogadsz. A büntetés befizetésének felszólitása nem több mint egy egyoldalú szerződés módositási kisérlet amit ha jóváhagy hirtelen kétoldalúvá válik. Ha befizeted jóváhagytad. Hihetetlen hogy ezt emberek nem veszik észre. Amikor az autópályára hajtasz látsz egy táblát amin a szerződés található. Ebben az esetben ez a "matrica" szó. Ez a szerződés amit "elfogadsz" amikor felhajtasz. Nincs megadva mennyi, mikor (előtte-utána), hol és ami a legfontosabb hogy nincs semmilyen büntetésről szó. Ha te vitatni kezdesz bármilyen tényt az ügyben garantálom hogy veszteni fogsz. Ottvoltál? Igen. Volt érvényes matricád? Nem.

NE VITATSD AZ ÖSSZEGET!!! Ha vitatod az összeget elismered hogy tartozol valamivel. Ha érvénytelen akkor mit számit neked hogy mennyit akarnak? Pontosan azért annyi hogy gyorsan befizesd nehogy még több legyen.

Most kaptam egy levelet tőlük amire a válászt bevittem nekik hogy személyesen vegyék át tőlem az én példányom aláirásával. Csak ugy néztek de átvették. A csekken befizettem az 1170Ft-ot nekik, ezzel eleget téve az eredeti szerződésnek. A levelben visszautasitottam az egyoldalú szerződésmódositásukat. Adtam nekik 8 napod hogy válaszoljanak ha van mondanivalójuk. Nem volt! Fontos tudni hogy kereskedelemben a meg nem támadott kijelentés áll mint igazság és itéletté válik. Ha valaki szeretne egy másolatott a levélről amivel megörvendeztettem őket az irjon egy e-mailt a nagyferenc@gmail.hu és szivesen átküldöm. (Mit fognak csinálni, perre viszik hogy eleget tettem az eredeti szerződésnek és nem fogadtam el az egyoldalú szerződésmódositásukat amit a magyar törvénykönyv egyébbként is semmisnek mond???)
Remélem ez segit valakinek. Ha kell szivesen elmondom a részleteket telefonon is hogy meg tud védeni az igazadat akar biróságon is.

krisztacicc # e-mail 2009.10.28. 21:38

Sziasztok! Velem azt csinálták, hogy nem fizettem be az első pótdíjas csekket, melyet jeleztem is telefonon és e-mailben, hogy kifogással élek a pótdíjas csekk miatt, erre az elutasító levelem keltét követő másnapi kelttel kaptam egy levelet, hogy fizessek be 66.750 ft-ot azaz a 10 napon túli díjat. Szerintetek ezt megtehetik? Én úgy tudom az elutasító levél után is van 8nap türelmi idő. Telefonos ügyfélszolgálat szerint nincs, még ők voltak felháborodva és arra hivatkoztak, hogy lehet, hogy én e-mailben reklomáltam, de minden ügyet más kezel. Más a telefonos ügyfélszolgálat és más az e-mail ügyfélszolgálat és stb. De arról is van tudomásom, de lehet már nem hatályos, azzal, ha befizeted a büntetés összegét elismerd jogosságát! Mi a véleményetek erről?
Én bennevagyok a fogjunk össze dologban! Sztem is kellene már tenni vmit, mert ez elképesztő amit művelnek!

lázadó # e-mail 2008.05.19. 11:22

Sziasztok

Amikor kézhez vettem dr.KOVÁTS SEBESTYÉN LÁSZLÓ ügyvédi irodája felszólitó levelét 66750 Ft-ról, azonnal hivtam őket.
Miért nem kaptam előzőleg bármilyen levelet,csekket,felszólitást a 2008.08. havi matrica nélküli utammal kapcsolatban?
Utánna néztek.Szombati nap délután hivtak:
Elismerjük, nem kapott kézhez felszólitást, fényképet e-mail cimre küldünk, mérsékeljük a büntit 15800Ft-ra.

TEHÁT UTÁNJÁRÁS NÉLKÜL SENKI NE FIZESSEN!!!

Ma felhivtam az irodát, megkérdeztem milyen alapon,bizonyiték alapján küldenek 66750-es csekket?
Válasz:
Mert leszerződtünk az autópálya zrt.-vel.
Azzaz nekik nem kell meggyőződniük arról hogy jogossan követelnek-e??

Aki elég mérges és hasonlóan járt a fent megnevezett céggel kérem irjatok, fogjunk össze és fizessünk egy pert amit lefolytatunk sajtó nyilvánosság elött.
Ugyanis nincs jogi képesitésem de nem hiszem hogy törvényesen jérnak el!

Egyjogász #   2007.10.26. 08:02

Hát mivel JOGI fórumon vagyunk, azért megemlíteném, hogy a rendelet szerint

"4 napos matrica: a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 3 napra (összesen 4 egymást követő naptári napra), kizárólag a D1 járműkategóriára"

Így ha a vásárló pl. 24-én 23 órakor 24-ét jelöli meg kezdő napnak, akkor a matrica 24,25,26 és 27-ére fog szólni, 27-én éjfélkor lejár.

Ez lehet, hogy vicc, de a jelenleg hatályos jogszabály szerint így van.

balageboy # e-mail 2007.10.25. 20:16

Igen-igen! A 24 órát én is így gondoltam és azt hiszem a hölgy is akivel beszéltem, tehát az éjfél előtti matricavásárlásokkal tényleg vigyázni kell, de az én esetemben ez úgy volt, hogy nagyjából 15 h-kor beleszaladtam a kamerába, utána pedig vettem a legelső kútnál, pár km-rel arrébb matricát, és az úgy oké volt, kb fél óra eltéréssel, merthogy valóban nem kaptam semmiféle büntetőpapírt tőlük. Nekem a benzinkutas tanácsolta, hogy tegyem ezt, mert ő tutira tudja, hogy így vizsgálják a 24 órát, hogy 0-24 h-ig, na most aztán ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy 23 h-kor szalad bele és a következő nap 00:15 h-kor veszi a matricát, akkor ezek szerint már jönne a büntetés.
a frász tudja ..... lényeg, h megúsztam, de egyébként, én ha csak tudom, kerülöm a pályákat, elvből nem vagyok hajlandó fizetni érte.
Balázs

Macaroon # e-mail 2007.10.24. 19:48

Ez egy mekkora magyar tahóság már megint! Pénteken vettünk mi is 4 napost este, gondolván, hogy 4*24 óra, hát NEM! Hétfő este járt le. Ez egy VICC mint annyi minden más Magyarországon.

Royal #   2007.10.24. 09:22

:-)))))

Igen én is a szembejövő (pályára felhajtó) úton hagytam el a pályát :D ÁÁÁ egyébként meg tiszta gáz hogy így kell megoldani a dolgot. Az autópályakezelő ahelyett, hogy méltányossági alapon a következő kihajtóig ingyenessé tenné a szakaszt, legalább átmenetileg, pont az ellenkezőjét teszi. Ott fejezi le a zsákutcába terelt birkákat. Bár azt nyilatkozta az autópályakezelő hogy ki volt táblázva. Igen, ahol már késő.

Hát a percekkel kapcsolatban nem biztos hogy nem figyelik. A sógoromat nemrég büntették meg. Vett tavasszal egy 24 órás matricát (lehet ilyet kapni teherautóra) este 11-kor egy benzinkutnál, naivan gondolván, hogy másnap este 11-kor jár le. Hát nem. A 24 órás matrica aznap 23:59-ig érvényes. Tehát éjfél előtti órákban ilyet vásárolni nem érdemes. A probléma ezzel megint az, hogy sehol nem tüntetik fel.

balageboy # e-mail 2007.10.21. 09:42

Jaj de örülök neked Royal :D Ezek szerint nem én vagyok egyedül az utak réma ..... Én egy az egyben ugyanezt tettem, sőt szerintem több mint egy km-t tolattam vissza a leállósávban ugyanezen ok miatt csak máshol, aztán szerintük persze ki volt táblázva de hát mégsem volt, úgy emlékszem. És hogy tetézzem, még utána az egyirányúval is szembemenve mentem ki a pályáról, mert az volt közelebb :D
Na íme személyemben itt egy megrögzött szabálytalankodó .. A szükség néha ráviszi az embert ilyen dolgokra, hát elég furcsán néztek rám, ez tény, de hát istenem.
Balázs

ui. Én utána felhívtam az Autópályakezelőt (vagyis többször is), és egyszer egy nagyon kedves hölgyet fogtam ki, aki még azt is elárulta, hogy akkor azon a részen a kamera nem működött, na ez aztán az idegesítő, ezek szeruint nyugodtan mehettem volna tovább. Egyébiránt pedig azt mondta, hogy a rendszer a 24 órás időtartamot vizsgálja, azaz ha belefutok egy ilyen fixen telepített kamerába és nem volt matricám, akkor az is megoldás, ha utána rögtön az első benzinkútnál megveszem, mert így ellenőrzik csak napra, szóval 10-20 perc ide vagy oda az mindegy. Ezt nem is gondoltam volna, azt hittem ennél több eszük van azért, de hát ezek szerint, ha ő mondja, biztos így van.

Royal #   2007.10.18. 15:01

Ha magyarországon él az ember, szép lassan kikupálódik hol számíthat átverésre. Elmesélem az esetemet:

Éppen 1 hete történt, hogy Budapestről Vácra szerettem volna eljutni. Az útiterv a következő lett volna. M3 kivezető -> 2/A út -> Vác. Az M3 autópálya 2/A leágazásig köztudottan díjmentes. Haladok nyugisan a városból kivezető autópálya szakaszon, elérek a 2/A leágazásig, ez az utolsó lehet?ség ahol el lehet hagyni az autópályát, utána már fizetős szakasz következik. Azonban meglepődve tapasztaltam, hogy a leágazás le vagyon zárva, rajta munkagépek dolgoznak, nem lehet kimenni semerre, csak tovább egyenesen a kamerával ellenörzött szakaszra. Dúltam fúltam, mert sehol nem volt előre kitáblázva, és ismervén a jómagyar módszereket, 1000%-ig biztos voltam abban is, ha belépek a fizetőzónába, ott fog villogni a kamera. És akkor olyat tettem amit nem veszélytelen. Satufék, és lükverc a pályán, 1 kilómétert vissza. Anyázás dudálás közepette. De Megérte. Pár napra rá, az index írt a dologról egy cikket:

http://index.hu/…var/matr278/

2007. Hungary. :(

Arisha # e-mail 2007.10.18. 14:13

Ez egy sima autószállító utánfutó volt, és nem menetiránynak háttal.:(