autópálya matrica - büntetés


Szomorú örökös # 2019.05.05. 09:09

bermuda háromszög

Én azt kifogásolom, hogy az autópályáknál nem jelzik, hogy az országoson kívül még melyik megyei matrica érvényes az adott felhajtónál. Te azt írtad, hogy jól van ez így, mert meg lehet nézni a neten.

Ezt hívják felesleges szarrágásnak, fingreszelésnek.

Pontosan azt írtam, hogy aki év elején kiváltja a megyei matricát, annak egyszer kell megnéznie - akár otthon indulás előtt a neten is és nem pedig menet közben, hogy hol a megyehatár legutolsó lehajtója, ahol még büntetlenül lejöhet az autópályáról, ugyanis onnan fizetős lesz számára. Okos és kellően intelligens sofőr ezeket az infókat egyszer megtanulja, utána pedig alkalmazza. Az „főokos” sofőr meg azon kattog, hogy ez miért nincs kiírva... :-D

Az, hogy a kedvenc rokonod ennyire bal...sz, arról mi nem tehetünk, de az autópálya kezelő sem. :-D

Szomorú örökös # 2019.05.04. 17:42

bermuda háromszög

Szerinted tök elég, ha egy tábla alatti kiegészítőn az van hogy nézze meg a neten kire nem vonatkozik.

Nem, nem így van! Pontosan ez a tábla szerepel a teherautók számára útdíjköteles utaknál:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Egy ilyen táblánál egy értelmes embernek - special nem rád gondoltam - nem kell a netet böngésznie, hiszen tudja értelmezni. :-D

wers # 2019.05.04. 16:48

igen, igazad van, olyan tábla is kellene, hogy BERMUDAHÁROMSZÖG, neked itt kell díjat fizetni. (meg mindenkinek, és mindenki ellenőrizze, a befizetett díj érvényes-e ott és akkor)

Szomorú örökös # 2019.05.04. 04:15

bermuda háromszög

Épp az imént hívott az egyik rokon, hogy mondjam meg neki, hogy ahol éppen van az fizetős-e mert azt az ellenőrző kocsit látta, amit az autópályákon is szokott látni.

A kedves rokonod inkább háztartást vezessen, ne autót. Ugyanis azokon az utakon, ahol a teherautók útdíj fizetésére kötelezettek és ahol ilyen útdíj figyelő kamerás autó állhat az út szélén, ezt bizony mindig tábla is jelzi. Ergo ha erre ő nem figyel, akkor vajon a többi táblára mennyire figyelhet? :-O

Szomorú örökös # 2019.05.04. 04:12

bermuda háromszög

ha már kiteszik a táblát, akkor mi akadálya, hogy valós információ legyen rajta?

És nem valós az az információ, hogy az adott út matricaköteles? De akkor még egyszer leírom: ha valaki éves megyei matricát vesz év elején, akkor pontosan az is a dolgai közé tartozik, hogy megnézi az adott megyék határát, meddig is mehet az autópályán az adott megyében. Mindent összefoglalva teljesen korrektül jelzik a határokat és azt illik betartani. Ha pedig mégis ráhajtasz - és bele is szaladsz egy figyelő kamerába - akkor van egy egész órád, hogy izibe vegyél egy 10 naposat, aminek az ára még mindig messze elmarad az érte kiszabható bírságtól. Ez is egy óriási előny mondjuk a szlovákokkal vagy osztrákokkal szemben, mert ott azon nyomban fizethetsz érte.

Szomorú örökös # 2019.05.03. 20:14

bermuda háromszög

No és az éves megyei matrica meg az alkalmi 10 napos között vajon felfogod-e, hogy mi a különbség? Te azon kattogtál, hogy a megyei matrica megyehatára nincs rendesen jelezve. Ehhez képest most ott tartunk, hogy egy idegen kattog az HU-GO útdíjfigyelő autó miatt, holott a matrica használat - nem a megyei, hanem az általános - igen konkrétan szerepel minden autópálya felhajtót jelző táblán.

Te ezzel a szövegeléssel valóban elmehetnél kandikamerás műsorba fellépni! :-D

Szomorú örökös # 2019.05.03. 18:55

bermuda háromszög

Viszont a hazai utakat külföldiek is használják....Szóval vannak olyanok akiknek ez az ország nincs meg fejben és ha már kiteszik a táblát, akkor mi akadálya, hogy valós információ legyen rajta?

Na most ha mi jelenleg a megyei matricák érvényességéről értekezünk itt, akkor ez a történet vajon mi alapján került elő? Mellesleg őket vajon mi a nagy büdös bánatos francért érdekelné a megyei matrica határa? Te komolyan ennyire korlátolt vagy? Szerintem eddig az a tapasztalatom, hogy igen. :-D :-D :-D

wers # 2019.05.03. 17:55

Épp az imént hívott az egyik rokon, hogy mondjam meg neki, hogy ahol éppen van az fizetős-e mert azt az ellenőrző kocsit látta, amit az autópályákon is szokott látni.

Na, nekem most ért el odáig, keresem, hol a kandikamera. Ezt nem hiszem el.

Szomorú örökös # 2019.05.03. 16:38

oligaliga

Az út mellett mindenhol ki van táblázva a megyehatár. Még az autópályán is. Néha azt is kell nézni.

Ehhez képest abban viszont van némi igazság, hogy a Csongrád megyei határt követő Kiskunfélegyháza-Dél lehajtóig el lehet menni egy Csongrád megyei matricával, pedig az már jócskán Bács-Kiskun...viszont nagyon szépen ez szerepel a honlapon.

Szóval aki megyei matrica szolgáltatást vesz igénybe, az azt a néhány megyét - többre is ki lehet váltani - tanulja meg és alkalmazza. Onnan kezdve nem lehet olyan, hogy „véletlenül felhajtott rá”.

Szomorú örökös # 2019.05.03. 16:35

bermuda háromszög

Az a gondom, hogy a megyei matricára nincsenek kitáblázva a fel és lehajtók.

Aki annyira ostoba, hogy ezt nem tanulja meg, mikor megveszi a megyei matricát és utána ilyen marhaságra hivatkozva próbál egy jól működő rendszert fikázni - pedig nem olyan nehéz, egy évig általában nem is változik - az meg is érdemli, hogy jól megsuhintsák érte. Utána ha a sötéttől egy fokkal intelligensebb, akkor nagy valószínűséggel megnézi és legközelebb nem fog beleszaladni.

oligaliga # 2019.05.03. 13:44

Úgy tűnik.

wers # 2019.05.03. 12:26

Ennyire bonyolult lenne a magyar térképet, megyehatárokat meg ezt a "rengeteg" autópályát megtanulni? Ennyi év alatt?

oligaliga # 2019.05.03. 10:31

Az út mellett mindenhol ki van táblázva a megyehatár. Még az autópályán is. Néha azt is kell nézni.

wers # 2019.05.03. 08:47

uhhh, hát ennyire nem lehet bonyolult, vagy mégis?

A megyehatárokon vannak átfedések, ami mindkét megyét érinti. Fejér megyei rész Paks északi lehatóig érvényes A tolnai szakasz Dunaföldvár délnél kezdődik.

Ugyanígy minden megyehatárnál. Tehát én sem a 0-ás problémádat nem értem, ha egyszer van Pest kártyád, sem ezt.

De mindegy. (és még vagyok szőke nő)

wers # 2019.05.03. 06:39

Nálunk - a környéken egyedül - létezik a megyei matrica.

Ezt a környéket Magyarországnak hívják. Nálunk egyedül. Minden megyéjére lehet venni. Van aki egyet vesz, van aki hármat. Vagy országosat. Gondolom aki ilyent vesz, az tudja, hova érvényes, vagy utána néz. Én utazás előtt szoktam.

Az valóban agyrém a 0-ás körüli káosz. De az mind Pest megye. Az ország területén csak azon a részen vannak ilyen hol volt hol nem volt szakaszok. Máshol az autópályák a fizetősek. Azért ez annyira nem lehet bonyolult.

Szomorú örökös # 2019.05.03. 05:10

bermuda háromszög

tudjuk hogy a megyehatár utáni első lehajtóig szól illetve onnan...Ezt valahogy nem tartották fontosnak a megyei matrica bevezetése során kitáblázni.

Minden infó fent van a neten. Ha használod a megyei matricát, akkor tudatában kell lenned a (megye)határaidnak is. De hogy is szokták mondani a NAV-nál? A jogszabály ismeretének hiánya cseppet sem ment fel a felelősség alól. Ez nem sommás vélemény, hanem a hülyék adója. :-)

Tudom lehet böngészni a netet menet közben okos telefonnal de az egy baromság.

Nem menet közben, hanem ha elbizonytalanodtál, akkor a következő pihenőben. Én is így jártam egyszer, elhagytuk réges régen a megyehatárt és lehajtó sehol. Aztán megnyugodtam, mikor megálltam, megnéztem és kiderült, hogy a következő lehajtóig még mehetek. :-)

Azt most nem is fejteném ki, hogy az M0 hol matricás, hol meg nem!!!

Neked agyrém, másnak meg nem! Az M0-ás egészen az M1-M5 között ingyenes, utána meg fizetős. Én azon sem csodálkoznék, hogy ha az egész matricás lenne, mert miért is legyen ingyenes? Másként is elkerülheted Pestet. Ha gyorsan akarsz haladni, akkor fizess érte, ennyi!

Szomorú örökös # 2019.05.02. 18:43

bermuda háromszög

Nagyon sommás a véleményed, de az élet ennél árnyaltabb.
Beleszaladsz, de nem veszed észre.

Egy autópályát nem észrevenni eléggé nagy figyelmetlenségre utal. Hatalmas táblákon jelzik előre, hogy matricaköteles útvonal. Ha ezt nem veszed észre, akkor háztartást vezess otthon és ne autót.

wers # 2019.05.02. 14:29

Most ugye viccelődünk.
Belefutottam csak nem vettem észre"
Ez akár egy STOP tábla is lehetett volna.

Ez is, tulajdonképpen minden ki van táblázva.

Szomorú örökös # 2019.05.01. 19:34

bermuda háromszög

Itthon az a cél, hogy meg ne próbáld, különben a gatyád is rámegy. Oszt néha beleszaladsz.

Itthon ha beleszaladsz, egy órán belül van lehetőséged megváltani a matricát. Ha valaki erre sem képes, az igenis fizessen, ez így helyes. Ha vét valaki a szabályok ellen, akkor az ne hőbörögjön szerintem, hanem vállalja a felelősséget. Nem a rendszer a rossz, hanem az ő gondolkodása.

Szomorú örökös # 2019.04.30. 16:38

h.zoli

Keletkezik egy követelés (amely mögött amúgy nincs sem szolgáltatás, sem termék, nincs tehát befektetett eszköz sem

Továbbra is fordítva ülsz a lovon! Hogyne volna mögötte szolgáltatás, hiszen te épp azt vetted igénybe, amikor ráhajtottál jogosulatlanul az autópályára az autóddal.

Egy nap múlva pedig 300%-os a büntetőkamat.

Nem, tévedés! Nem egy nap múlva, hanem 60 nap múlva lesz annyi és nem kamat, hanem jogszabály szerint emelt pótdíj.

A külföldi példa pedig sokkal szimpatikusabb így alapból, hiszen kevesebb, mint háromszorosa a maximum

Na ja, igaz eleve az alap pótdíj közel 38 ezerről indul és majdnem 100 ropi a vége. És elhiheted, nekik sírhatsz, hogy itthon milyen keveset keresel.

Egy hivatalos - és abszolút az alkotmánynak megfelelő - jogszabályba próbálsz belekötni, fogást találni. Ha nem fizetsz ki egy büntetést határidőre, akkor teljesen jogos, hogy egyre több lesz belőle, mire akár végrehajtásig is mehet a dolog. De te gyakorlatilag arra gyúrsz jól láthatóan, hogy nem akarsz büntit fizetni, ha megsértetted a szabályt. Ez legyen a te bajod, de csak halkan megjegyzem, előbb-utóbb ebből komoly gondod is lehet, mert simán kezdeményezhetik az autód forgalomból való kivonását és akkor az első rendőri ellenőrzés alkalmával megfognak vele.

gerbera317 # 2019.04.30. 14:59

Miért nevezed a különbözetet kamatnak? Ma ennyi, holnap annyi. Hol itt a kamat? És hogyan jön ide az alkotmány? És miért mondod törvénytelennek azt, ami éppen a törvény erejénél fogva történik?
Én befejeztem. Ez nem vitafórum.

h.zoli # 2019.04.30. 14:54

Ez mind csak mázolás, játék a szavakkal. Keletkezik egy követelés (amely mögött amúgy nincs sem szolgáltatás, sem termék, nincs tehát befektetett eszköz sem, ami miatt ketyegne a szolgáltató kára, de ez mellékes is), aminek van egy befizetési határideje. Egy nap múlva pedig 300%-os a büntetőkamat. Ez elfogadhatatlan az élet bármely területén. A büntetés egyfajta forgalomszabályzó eszköz, kiszabásakor funkcióját betöltötte. Megkockáztatom, alkotmányellenes is az indokolatlan utólagos emelése.

A külföldi példa pedig sokkal szimpatikusabb így alapból, hiszen kevesebb, mint háromszorosa a maximum, és ebben már lehet behajtás költsége is (nem derült ki)

Szomorú örökös # 2019.04.28. 07:25

Én kérek elnézést, 60 napon belüli befizetés esetén létezik ugyebár az első mérték a pótdíjnál. Utána emelkedik négyszeresére. És fontos, hogy tudtommal a pótdíj-levél kézhezvételétől számítódik, nem a jogosulatlan úthasználat időpontjától.

Csak hát ha egyesek úgy próbálják megúszni, hogy kötekednek, aztán csodálkoznak, hogy nagyobb lesz utána az összeg. :-O

Szomorú örökös # 2019.04.28. 07:15

gerbera317

Kedves fórumtársunk arra próbált célozgatni, hogy ha ő hanyag és nem foglalkozik a csekkel, akkor a pótdíj mértéke négyszeresére nő 30 napon túli befizetés esetén. Bár ez szerintem a hanyagság ára, mint ahogy a 15 napon belüli befizetés. Ehhez semmi köze a "gengsztereknek", akik a törvényt hozták.

De talán nem is kéne hőzöngenie, hiszen itthon még olcsón megússza. Ausztriában még az egy órás türelmi idő se létezik tudomásom szerint és ott 120 euróról indul és akár 300 euróig is felmehet. Lehet ott is "gengszterek" hozták ezt a törvényt. :-D

gerbera317 # 2019.04.28. 06:35

A legtöbb követelés esetén a késedelmi kamat mérteke 0,9 százalék évente. Ez mitől 300 százalék? A legmagasabb kamat, amit valaha láttam, 120 százalék volt, és magánszemély követelte magánszemélytől. Akkor most hogyan is van ez?