Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autópálya matrica - büntetés

Tibcsi2253 # e-mail 2018.09.07. 18:11

Tisztelt Fórumozók!
Kérem az válaszoljon,aki biztos a válaszában,mert vagy már végigjárta,vagy jogi szakember.Köszönöm.Nekem is a NUSZ.-al van egy elég komoly problémám.Röviden leírva:2018.03.és 04.hónapban közlekedtem az M0-on több alkalommal személy-gépjárművel.Az autót előtte vásároltuk,és az eladó felhívta a figyelmem,hogy van erre az évre pest megyei matrica,mondta ott van a forgalmi engedélybe.Én elhittem neki,de amikor felhajtottam a fizetős szakaszra,menet közben ránéztem a matrica blokkra,és megállapítottam,hogy igen 2018-as,szóval minden ok.Május elején kaptam egy pótdíjat 14875 Ft.-ról,rögtön hívtam a NUSZ-t,ahol elmondták,hogy ezidáig 4db.jogtalan ráhajtásom volt.Amikor jobban megvizsgáltam a matrica blokkját,akkor láttam,hogy 2018.01.31-ig volt érvényes.Ez volt az első hiba,mert elhittem az eladónak,hogy van érvényes matrica,bár amikor vásároltuk,már akkor is le volt járva.2.hiba,hogy menet közben "félvállról"néztem meg a blokkot,amin nekem csak a 2018.as év esett le,mert már szinte úgy néztem,hogy meg se kellene néznem,hiszen elmondta az eladó.Szóval jogtalanul használtam a fizetős szakaszt négy alkalommal.A NUSZ-nál azt mondák ne akasszam fel magam,mert létezik a pótdíj maximalizálás,és ezzel élve "csak"2x14875.-Ft.-ot kell kifizetnem.Teljesen rosszul voltam,gondolván az 5000.-Ft.-os éves megyei díjra.Gondoltam hol van itt az arányosság?ugye ez mindjárt hatszoros díj...ne de..befizettem az első 14875-os díjat,és elküldtem a kérelmet erre a maximalizálásra,mivel az ügyintéző így mondta,hogy a 2.csekket majd ráérek 60 napon belül.Megkaptam a nagy kedvezményt,csak 2 díjat kell befizetnem,amiből már az egyiket be is fizettem.Gondoltam egyből nem rövidítem meg a családi kasszát,és majd befizetem a másikat..ekkor megint hibáztam,mert elfelejtettem befizetni a 2.csekket.Amikor megtaláltam a csekket,gondoltam azért felhívom a NUSZ.-t,hogy fizetek én,csak egy kicsit elfelejtettem.Ekkor ért a hideg zuhany,hogy mivel nem fizettem határidőre,fizessek be a 3 db.ráhajtásért,3x59500 ft.-ot..Azt hittem elájulok,hogy 15 ezres csekk után,még fizessek be 180000 Ft.-ot!Telefon,reklamáció,minden...Semmi..Ki kell fizetni,és semmivel nem kevesebbet,nincs méltányosság,semmi,max részlet lenne.Ráadásul az autó a barátom nevén volt,de nem érdekli őket,nem tudom még a felelősséget sem átvállalni tőle,és ez egy katasztrófa ebben az országban.Hol van itt az arányosság?Egy éves 5 ezres matrica nem megléte miatt,200ezret kell fizetni.Valaki valami megoldás érdemben???Köszönöm..

nonolet # e-mail 2018.07.30. 23:16

Miruati

MEG!

drbjozsef #   2018.07.30. 11:13

Amikor majd a kenyeret sorszámozott jegyre adják, akkor majd igen. Bár egyébként most is, a rendőr azt kérdez amit csak akar.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Miruati # e-mail 2018.07.30. 10:29

Elvileg a boltban, ha veszünk kenyeret és nem tesszük el a blokkot akkor a rendőr hazafelé megkérdezhetné, hogy honnan van a kenyér?

Miruati # e-mail 2018.07.30. 07:50

Rúgjál bele te is egyet még... :D

gerbera317 # e-mail 2018.07.28. 10:10

Talán elírta a rendszámot. Okos módon eldobta a "matricát", ezért ezt már nem lehet ellenőrizni. A bizonylat pedig nem tartalmaz rendszámot. Ahogy más is írja: tanulópénz.

Szomorú örökös #   2018.07.28. 06:41

Zpistike

a matricát az útdíjköteles pálya előtt vettem tankolással együtt

Ha előtte vetted, akkor miért is van gond? Ezt nem értem! A szabály szerint mindig előtte kell megvenni és utána felhajtani, nem? Itt valahogy számomra nem stimmel a történet.

nonolet

Esetleg kérheted, hogy a tranzakció alapján adjanak arról igazolást,
hogy az mikor és milyen rendszámra szóló, milyen matrica ára is volt.

Na ja, pont az a cég, amelyik a bírságot kiküldte, majd igazolni fogja neki, hogy bocsi, mégsem.
Ugye viccelsz? :-)

nonolet # e-mail 2018.07.27. 14:14

"A tranzakcióról szóló bankbizonylatot kinyomtam ugyan de ezt nem fogadták el."

Persze, hiszen az csak azt igazolja,
hogy fizettél nekik VALAMIÉRT.

- -

Esetleg kérheted, hogy
a tranzakció alapján adjanak arról igazolást,
hogy
az mikor és milyen rendszámra szóló,
milyen matrica ára is volt.

De addig is fizess, mert csak nőni fog a bünti...

nonolet # e-mail 2018.07.27. 14:08

...és mi van (volt) írva a matricára, hogy meddig őrizd meg?!

Hát 1 évig !!!!
(az SMS-t is egyébként)

Így jártál, tanulópénz.

Zpistike #   2018.07.27. 13:37

Sajnos abba a hibába estem, hogy a matricát az útdíjköteles pálya előtt vettem tankolással együtt és bankkártyával fizettem a benzinkúton. Utazás után egy héttel jött a büntetés. Az igazoló szelvényt közben kidobtam. A tranzakcióról szóló bankbizonylatot kinyomtam ugyan de ezt nem fogadták el.

gerbera317 # e-mail 2017.11.09. 08:43

Nem letakarni kell a rendszámtáblát, hanem egy az egyben LE KELL SZEDNI

Ez nem tűnik logikusnak. Tudsz erre valami konkrét szabályt? Nem kötözködök, csak érdekel, mert ezen megakadt a szemem.

bermuda háromszög # e-mail 2017.11.07. 16:00

lehet, nem látta a rendszámon a H betűt, helyette látott mást

drbjozsef #   2017.11.07. 15:13

Telefonos bemondásra törölte a büntit? Kérjél írásos választ mindenképpen. Furának tűnik, de lehet hogy csak én vagyok örök kétkedő.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kopri # e-mail 2017.11.07. 13:42

A mai délelőtt folyamán felhívtam a NÚSz-t a +36(36)587-500 -as telefonszámon, elmondtam, hogy én abban az időben nem tartózkodtam ott ahol lefényképeztek, mondtam hogy milyen típusú autóm van, az ügyintéző abszolút készséges volt, megnézte a felvételt és mondta, hogy a felvételen tényleg nem az én autóm van és törölte a pótdíjfizetési eljárást. Továbbá mondta, hogy a hívás azonosítóval (amit egyből mondott is) kérhetek a törlésről írásos választ is az ugyfel@nemzetiutdij.hu e-mail címen. Elküldtem a mailt, a biztonság kedvéért a forgalmim scannelt másolatával, amint kapok választ, megírom, hátha másnak is hasznos lesz!

Szomorú örökös #   2017.11.07. 07:37

F.Laca

Ha letakarod, az pont ugyanolyan szabályos, nem tudnak belekötni. Érdemes szerinted ezért bármilyen fix felrögzítést eltűntetni?

Szomorú örökös #   2017.11.07. 05:44

F.Laca

Az a két csavar - senkinek se legyen igazán akadály

Kivéve ha úgy van rögzítve, ahogy az enyém: popszegeccsel. Ugyanis két éve mindkét rendszámom ellopták - még régi típusú, nem uniós rendszám volt. Nagy valószínűséggel embercsempészeknek próbálta az illető értékesíteni, de sajnos nem lett meg. Nos, azóta nekem szegeccsel van felszerelve, hogy ha hülyét kap, akkor se tudja ellopni, akinek ilyen szándéka van. Bár ugyebár ehhez már a regisztrációs hologramos matrica is kéne, úgyhogy ez nem annyira kelendő termék már.

Szomorú örökös #   2017.11.07. 05:42

kopri

Én találtam ott egy email címet is: ugyfel@nemzetiutdij.hu
Bár ez annyira nem számít hivatalos fellebbezésnek, de egy próbát megér.

Nyilván a kiküldött fizetési felszólítás megfelelő iktatási számára vagy egyéb azonosítóra tudsz hivatkozni, de nagy valószínűséggel minden kétséget kizáróan neked kell bizonyítanod, hogy tuti nem te voltál, aki jogosulatlanul felhajtott az autópályára. Esetleg ha van a kocsidban GPS és működött az adott pillanatban, vagy okostelefonod van és annak a helymeghatározási adatait lekeresve is van esélyed, bár utóbbi nem eléggé perdöntő, mert ugyebár akár más is vezethette az autódat. Legjobb, ha hús-vér tanúkkal tudod igazolni, hogy az adott időszakban te tényleg Baján voltál.

Szomorú örökös #   2017.11.07. 05:35

nonolet

Szerinted gylab egy év után ide fog látogatni, hogy a tavalyi hozzászólására válaszolt-e valaki? :-D

nonolet # e-mail 2017.11.06. 22:33

gylab

"Van nekem egy, ami alapból nem díjköteles, csak akkor, ha nagy autóval húzom. De én nem húzom azzal, mert csak szgk van."

...és biztosan húzható azzal az szgk-val?!

Nem lehet, hogy csak 3,5 tonna fölöttivel húzható?

bermuda háromszög # e-mail 2017.11.06. 22:06

Szerencsére még nem tudom. :))
De itt
https://www.autopalya.hu/
találsz telefonszámot

kopri # e-mail 2017.11.06. 21:25

Kedves bermuda háromszög!

Igen én is erre gondoltam, csak azt nem tudom, hogy hol lehet megnézni a képet, mert amíg a gyorshajtásnál kiküldik hogy hol tudom megnézni itt sehol sem láttam ilyen felületet!

bermuda háromszög # e-mail 2017.11.06. 21:10

Több országban is járatos a 3 betű 3 szám rendszám.
A képről kiderülhet hogy más országbéli vagy rosszul olvasták le, vagy van egy klónod.

kopri # e-mail 2017.11.06. 21:00

Tisztel Fórumozók!

Szeretnék érdeklődni, hogy valakinek volt-e már olyan esete, hogy egy másik az autópálya ellenőrző kapu tévesen az Ő rendszámát olvasta be egy másik autó helyett és ezért neki jött ki a csekk. A mai napon kaptam egy levelet a NÚF-tól, hogy október 28.-án este 8 körül jogosulatlanul hajtottam fel az autópályára Lajosmizsénél. Ezzel csak egyetlen gond van, hogy az adott időpontban én is meg az autóm is Baján tartózkodott ergo a rendszer tévesen olvasta le egy másik autó rendszámát. Előre is köszönöm a segítséget!

gylab # e-mail 2016.11.07. 22:13

Tisztelt Fórumozók!

Van valakinek tapasztalata utánfutó büntivel? Van nekem egy, ami alapból nem díjköteles, csak akkor, ha nagy autóval húzom. De én nem húzom azzal, mert csak szgk van. Most kaptam egy büntit, de csak azt tudják bizonyítani, hogy az utifuti járt arra, azt nem, hogy mi húzta. Szerintetek jogos ez? Hogyan lehetne ez megtámadni? Amit küldtek, abban az szerepel, hogy a frsz-hez nem lett U kat vásárolva. Ez igaz is, mert nem kell, tehát azt nem támadhatom, hogy ott jártam, csak szerintem nem díjköteles. Sajnos nem találtam olyan jogszabályt, ami leírni a bizonyítás mikéntjét, sem azt, ami fényképet ír elő, sem azt, hogy minek kell a fényképen lennie. Tud valaki valami hivatkozást?

Osthoros # e-mail 2016.10.01. 18:30

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném kérdezni, hogy jogosulatlan pályahasználat ellen van-e értelme fellebbezni, ha a tájékoztató tábla megtévesztő (konkrétan:zöld táblán látható autópályán elérhető útirány és alatta fehér vonallal elválasztva másik két útirány a főút számaival, autópálya megjelölés nélkül) majd az autópályára rávezető úton sem matrica, sem videokontroll figyelmeztetés nincs. A bünti 3 km miatt...