Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autópálya matrica - büntetés

Jaszi # e-mail 2016.09.15. 14:56

Tisztelt Ügyvédek, Fórumozók!

15 fős Ford Transit kisbuszunk van, amire nem váltottunk 2015.januárjában matricát, úgy használtuk egy alkalommal az autópályát. Férjemben ez amint tudatosult, rögtön bement a NÚSZ ügyfélszolgálatára, ahol az ügyintéző azt mondta, amennyiben kiváltja az éves országos matricát, eltekintenek a büntetéstől. (Volt egy kis türelmi időszak, azért engedték ezt meg) Az ügyintéző forgalmi engedély alapján adta ki a D2-es matricát, melyet idén is megvettünk.

Tegnap, valamint a mai napon is kijött egy büntetés ez év 07.17-re, miszerint B2-be tartozunk, és hogy fizessünk ötvenegynéhányezer Ft-ot.

Tudunk ezzel kapcsolatban reklamálni?
Az ügyintéző forgalmi alapján adta a D2-es matricát.
Nem is értjük, hogy létezik az, hogy 1,5 évig nem jött büntetés, holott legalább 80x használtunk fizetős útszakaszt?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel, Eszter

vinnie # e-mail 2016.09.14. 20:29

Tisztelt Fórum! Arról kaptam pótdíjértesítéseket a Nemzeti Útkezelőtől, hogy pár óra időkülönbséggel kétszer használtam fizetés nélkül autópályát. Sajnos ez első éjfél előttre, a második pedig éjfél utánra esett. Telefonon arról tájékoztattak, hogy emiatt kétszer kell befizetnem a pótdíjat. Ez valóban így van? Tegyük fel lefotóznak 23:58-kor, majd 5 perccel utána még egyszer, akkor az dupla pótdíjat jelent?

gerbera317 # e-mail 2016.07.24. 11:49

Létezhet az, hogy valahol főúton lefényképeztek, és utólag manipulálták a képet?

Annyi szabálytalan, gyorshajtó, és persze autópályát ingyen használó autó jár az utakon, hogy - aprópénzért, ráadásul több év letöltendőt kockáztatva - nem érdemes egy vételen autós képét manipulálni és vétkesnek kihozni.

De ha valóban vétlen vagy, ne hagyd annyiba!

Sherlock # e-mail 2016.07.23. 08:26

Ha nem beazonosítható a kocsi, csak a rendszám, az jó fellebbezési ok.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.06.30. 12:19

1 évig kiküldhetik, nem 30 nap

FDToth # e-mail 2016.06.30. 11:26

Tisztelt Fórumozók,

Sziasztok,

ápr. 12-en mentem az m0-ason es az m5-oson matrica nelkul (azt hittem januarban megvettem, de tevedesben voltam). A büntiről 05.31-én jött az értesítő (ekkor vettem át) az ellenorzes 04.12-en volt. Elismerem, jogos a bunti, egyertelmu, de kerdezem: nem 30 napon belul kell nekik kikuldeni? Vagy mi az oka, hogy 44 napig ultek rajta (05.24 a keltezes, automata ellenoriz es kesziti a buntiket, allitolag nincs beleavatkozasi lehetoseg)?

persze kifizettem már, nehogy emelkedjen 60 rugóra..

udv.

Tenkes11 # e-mail 2016.05.16. 13:07

Az Útdij számomra írt levelében a következő olvasható „az e-matrica jogosultság a magyar felségjelzés helyett német felségjelzéssel került kiállitásra és megvásárlásra”. Kérdem én : hogyan történhetett ez meg ??? Mint kiderült felelőtlen hozzáállás és inkompetencia. Én erre nem kértem az Útdijat, nem adtam beleegyezésemet (nem is kérdezte senki) és fogalmam sem volt róla, hogy ez igy történt. A megvásárlás idején senki sem informált a felségjelzésről (a matrica mobil telefonra jött), ami a matricán nincs feltüntetve. Különben is szigorú szabálysértés az Útdij részéről a magyar rendszámú autóra (LMM814) német felségjelzésü jogosultságot akasztani !!! még kérésem esetén is, na de miért kértem volna ilyet ???
Szóval az Útdij illetékesei öngólt lőtek és most engem szeretnének büntetgetni különbözö bírságokkal, járatni különböző irodákba, amit se korom se egészségem nem engedi meg ( 80 felé járok ). Először talán megtanulnák megkülönböztetni a rendszámokat és ha valami nem érthető megkérdezni a megrendelőt. Na de a zsiros büntetések kiszabása, akár 59500 Ft. többet hoz a konyhára.

gerbera317 # e-mail 2016.03.15. 20:01

A fizetési felszólítás és a csekk a munkáltatóhoz megy, elvégre ő az üzembentartó. Aztán majd házon belül szépen elboltolják, ahogy itt is történt, és ennek eredményeként kell Károlynak állnia a számlát (szerintem nem figyeltél: a fizetési felszólítást nem Károly kapta). Sőt, továbbmegyek: nem is Károlynak kell megfizetnie a büntetést, hanem a cég fizeti, és már meg is fizette (én sem bíznám a munkavállalóra, hogy méltóztatik-e megfizetni a bírságot), és így Károly nem is a pályakezelőnek tartozik, hanem a cégnek.
Ha házon belül azt sütik ki, hogy szőke Viven cseszte el a dolgot, vagy netán az ügyvezető igazgató, akkor nyilván nem Károlyra hátékázzák rá a büntetést.

efi99 # e-mail 2016.03.15. 19:00

Jó, majd azt mondják megvan. Aztán még sincs. Ki lesz a hibás?
Nem tudsz róla meggyőződni, ha nem te intéz(t)ed.

gerbera317 # e-mail 2016.03.15. 10:12

Akár. De a forgalmi engedélyt biztos, hogy ellenőrizném, rákérdeznék a kötelező biztosítás meglétére, és ha autópályán akarok menni, akkor a pályahasználati díjat is megkérdezném, hogy megvan-e. Már csak azért is, mert amikor szőke Vivien átadja nekem a kulcsot, nem biztos, hogy neki is éppen ugyanezek a kérdések kavarognak a csinos kis buksijában.
Szerintem a kérdező felelőtlen volt, amikor csak úgy felhajtott a pályára, és a következményeket viselnie kell.

efi99 # e-mail 2016.03.14. 15:15

gerbera
És még miről kell meggyőződni az autókázás előtt? Mondjuk, hogy nem körözött-e a céges autó? Érvényes-e a rendszáma? Nincs-e hulla a csomagtartóban?
Szerintem, ha előtte volt autópálya matricája, most meg nem vette meg az a valaki, aki akkor ezt intézte, akkor annak a valakinek igenis kellett volna értesítenie mindenkit, aki használhatja.

gerbera317 # e-mail 2016.03.14. 14:05

nem tudtam,hogy ezt nem figyeli senki

És valószínűleg a cég sem tudta, hogy akad olyan munkatárs, aki nem tudja, hogy az autópálya-használatért fizetni kell. Megkérdezték tőled, van-e jogsid, és onnantól joggal feltételezték rólad, hogy ismered a szabályokat. Mi a kérdés?

Károly76 # e-mail 2016.03.14. 10:42

Tisztelt Ügyvédek!

Az alábbi dologban kérném segítségüket.
A cégem biztosított részemre eseti (kulcsos autó)használatra autót. Sem átadás áttéttel nem történ ,aláírt dokumentum sincs arról,hogy a gkocsit kizárólag én használhatom.Rajtam kívül mások is használják a gépkocsit.
Lejárt az autópálya-matrica és megérkezett a bírság az . Amit a cég rajtam akar behajtani.De én nem tudtam,hogy ezt nem figyeli senki nincs flotta nyilvántartás illetve kezelő személy.Írásban sem illetve szóban sem közölték,hogy ez az én dolgom lenne.
Kérném hathatós segítségét.

Üdvözlettel: Dévai Károly

gerbera317 # e-mail 2015.08.03. 13:01

És erre innen várod majd a választ? Arra aztán várhatsz. Ennek itt nagyjából annyi a joghatása, mintha a Sün Balázs körzeti óvoda takarítórészlegére küldted volna meg...

imike* # e-mail 2015.08.02. 10:52

Panaszlevelem a rossz e-matrica rendszerről:
Tisztelt Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.!
Tárgy: Panasz, E-MATRICA
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től (továbbiakban: Szolgáltató) általam (továbbiakban: Fogyasztó) 2014-ben vásárolt E-MATRICA-val (mellékelve, heti, D1, 2975 Ft.) kapcsolatban több kifogásom van.

  1. Mivel Szolgáltatónál ennél rövidebb időtartamra (10 nap) érvényes szolgáltatás nem vehető meg így azt -az időkorlát miatt- csak részben tudtam kihasználni. Ezáltal Szolgáltató olyan bevételre tett szert, amely mögött nincs szolgáltatás így Fogyasztót megkárosította. Ezt törvény tiltja.
  2. Mivel Szolgáltató önkényesen, -Fogyasztó valós érdekeinek figyelmen kívül hagyásával- határozza meg az igénybe vehető szolgáltatás legrövidebb időtartamát, ezzel megvalósítja az erőfölényével való visszaélést.

Ezt szintén törvény tiltja.
A fenti probléma kezelhető lenne azáltal, hogy a megvásárolt E-MATRICA érvényességi ideje 1 év (365 nap) lenne és ezen belül 10 alkalommal (10x1 nap) lehetne felhasználni. Másik megoldás a napi E-MATRICA (24 óra, 298 Ft.) bevezetése. A most bevezetett éves megyei E-MATRICA -számomra- nem megoldás.
Kérném panaszom kivizsgálását és a fent említett törvénytelenségek megszüntetését kezdeményezni. Hatáskör hiánya esetén kérem, hogy a tárgyban illetékes szervhez küldjék meg ezen levelet.

pohicop # e-mail 2015.05.26. 19:22

"CzPeti"

Szerintem már azt kell kifizetned amit a kintiek küldtek, ugyanis a hazai cég kiadja külföldi behajtócégeknek a munkát. Ők ráteszik a hasznukat természetesen és tőled az emelt árat követelik, tehát a hazai pótdíj teljes összege megmarad a hazai cégnek a munkadíj a külföldi cégnek, te meg fizetsz majdnem duplát. És igen, kőkeményen behajtják ott kint. Épp a héten beszéltem hazai illetékesekkel, ugyan más témában, de ez is szóba került, azért tudom.

puskásvirág # e-mail 2015.05.26. 15:10

Tisztelt FÓRUM!

A tegnapi nap (2015.05.25.) a párom vásárolt egy 10 napos autópálya matricát, a benzinkúton dolgozó hölgy adategyeztetés címen megkérdezte, hogy stimmel-e a rendszám. A párom a kijelzőre nézve megállapította, hogy igen, adták a blokkot, kérte hölgy, hogy írja alá, majd fizetett és távozott.
Mivel általában alsóbbrendű utakat (nem autópályát) használunk, így nem vagyunk tisztában az árakkal. Amikor hazaért, mivel következő hétvégén is szeretnénk használni az autópályát, gondolta benne hagyja az autóban a bizonylatot. Na ekkor jött a meglepetés, nem a kategóriának megfelelőt (D1), hanem a motorkerékpárra érvényes (D1M) matricát számlázták, melyen a rendszám stimmel, de nem személyautóra szól.
A benzinkúton telefonon még aznap este azt mondták annak hölgynek hibája aki kiadta, majd ma már az ellenkezőjét, hogy mi vagyunk a hibásak, mert aláírta a párom.
Kérdem én:

  • Miért nem jelzi ki a kijelző, a matrica típusát is?
  • Miért nincs a benzinkúton láthatóan kihelyezve az autópálya díjszabási táblázata?
  • Elfogadják- e rendszám alapján, hogy ő tényleg személyautóra vette volna, ha az eladó azt adta volna?
  • Lehet-e különbözeti díjat fizetni?
  • Ha büntetésre kerül a sor akkor csökkenthető-e a büntetés díja, mivel csak részben vagyunk hibásak?
  • Hol lehet panaszt tenni?

Köszönettel: Virág

CzPeti # e-mail 2015.04.29. 14:05

Tisztelt Fórum,

Német rendszámú gépkocsival közlekedtem a magyar autópályán.
Most kaptam meg a pótdíjbefizetésről szóló határozatot, levelet (nem biztos, hogy jogi értelemben véve ez egy határozat...), egy nagy európai szervezettől. EPCPLC.com
Mivel itt a standard büntetés majd kétszerese szerepel, fizethetek e vajon magyarországi ügyfélszolgálati irodában büntetést, illetőleg mi a vélemény azzal kapcsolatban ha én ezt nem fizetem ki itt Németországban. (ismerve ezt az országot itt simán beperelnek ami érthető...)
Járt e már valaki esetleg hasonló cipőben.

Köszönettel

pomádé # e-mail 2015.01.24. 13:12

Az októberi levél tárgya: "Felszólítás pótdíjfizetés pótlására"
Sajnos felületesen olvastam el, mert valóban már ott is az emelt összeget kérte. Ugyan nem tér ki az első kézbesítetlen levélre, csak annyit közöl, hogy miután nem került befizetésre így fizessek egy nagyobb összeget. Én pedig csak átfutottam és mivel nem volt tudomásom első levélről zsigerből a normál tarifát fizettem be, mert volt hozzá csatolva egy általános tájékoztató a kiszabható büntetések mértékéről. Július 26-án volt az esetem és Július 30-án már küldték is a büntetést, ami nem jutott el hozzám. Tanulságos :(

Kelvin (törölt felhasználó) #   2015.01.23. 22:30

Csak kérdezem:

Az októberi példány mellé nem kellett volna legalább csatolni egy kísérőlevelet, hogy 2014.xx.xx. napjával kézbesítettnek tekinti a határozatot, mert korábban nem kereste jelzéssel érkezett vissza a hatósághoz?

Ha "nem kereste" jelzéssel érkezett vissza a hatósághoz a határozat, akkor erről 10 napon belül az ügyfelet értesítenie kellene.

Ha 10 napon belül értesítette, akkor előfordulhat, hogy benne volt a fizetés a 30 napban, így akkor a további követelés nem lenne megalapozott.

pomádé # e-mail 2015.01.23. 19:19

Köszönöm a segítséget. Valóban ki kell fizetnem. Mert természetesen megvárták a második levéllel, hogy a magasabb összeg befizetésére legyek kötelezhető.....nem túl jóhiszemű eljárás....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.23. 18:13

No, azért nem lehet kizárni a lustaságot ("fogok én itt írogatni, lettél volna itthon") és a rosszindulatot ("hohó, bírság, fogsz te fizetni, adtál volna több borravalót") sem.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2015.01.23. 18:09

Nincs másodpéldány, de ha lenne is, az sem bizonyítja az első példány sorsát. Annyit azonban mindenkinek be kell látnia, hogy ha a postás már megírta az értesítőt, nem áll érdekében eltüntetni.
A tértivevényen (a feladó hatóság birotkában van) kerül feltüntetésre a két kézbesítési kísérlet időpontja. A második az elsőt követő 5. munkanapon kell hogy legyen. A postás csak akkor nem hagy értesítőt, ha nincs hol hagyni (pl. nem találja a postaládádat), de igazából még ilyenkor is hagy, otthagyva a levélszekrények tetején vagy az ajtóra rögzítve (nem szabályos, de csinálják). Ha szabályos a levélszekrényed, akkor kellett hagynia értesítőt. Azonban előfordul, hogy a címzett kidobja az értesítőt a hirdetésekkel együtt. Igazából, komoly hátrányban vagy a postával szemben.
Ez hivatalosan már a te mulasztásod marad, márpedig az csak fizetéssel orvosolható.

pomádé # e-mail 2015.01.23. 12:31

Köszönöm a választ. A postán van nyoma, (másodpéldánya) annak, hogy bedobtak értesítőt? Vagy ilyenkor hogy bizonyítja az ember?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.23. 11:11

Ha nem tudod megdönteni a kézbesítési vélelmet, akkor tényleg. És hogy tudnád megdönteni?
Ha biztos vagy benne, hogy nem kaptál értesítőt, akkor a postással lejátszhatod.

www.kbs-ugyved.hu