Gyorshajtás


monalisa1 # 2008.05.13. 14:50

Pjotr

Az alant felsorolt 7 "főbünhöz" mostantól automatikusan jár egynéhány büntetőpont is, és ezt nem a "lemeszelő" rendőr határozza meg, nem, hanem a módosult jogszabály írja elő.

Tudod, a KRESZT tudnod kellene (...), ha sehol máshol hát innen a netről keress utána.

Nem ellened hanem érted.

Pjotr # 2008.05.13. 13:54

Mivel a fiad követte el a szabálysértést, ezért ő fogja kapni a büntetést, olyan 30.000körül, ha nem változott ennek is a tétele, majd újra kell vizsgáztatni a kocsit az 12.000 körül van, meg akár egy hónap is lehet amire újra lesz forgalmija a kocsinak.

Pjotr # 2008.05.13. 13:46

Indulás előtt meg kell győződni, hogy a kocsi alkalmas-e a forgalomban való részvételre, ennek része, hogy legyenek érvényes papírjai.
A bizalmi elv teljesen másról szól...szép, hogy emlékszel rá a kresz oktatásról, de azért néz utána mit írsz.

Pjotr # 2008.05.13. 13:41

Ezt a büntető pont kapást már megint hol olvastad?
Ha a jogsi nem ugorhat, akkor pontot sem adhatnak, de egyébként ki a bánatot érdekelne 3 pont, ha a jogsi megmarad?

monalisa1 # 2008.05.12. 20:47

Kedves Anna,

a fiad annyiban legálisan vezette az autót, hogy a szükséges okmányok a bírtokában voltak, azonban vélem - és itt jönne a bizalmi elv - nem köteles (minden egyes) elindulás előtt "átbogarászni" a forgalmi engedély érvényességét - azért az üzembentartó a felelős. Ezzel együtt lehet hogy mindketten kaptok egy-egy csekket, de valószínűleg eltérő összegűt.

monalisa1 # 2008.05.12. 20:34

Oké, megtagadja a vallomástételt, befizeti a közelekedési szabálysértés és/vagy k. büncselekmény után a büntetést, egyuttal övé az azzal járó x büntetőpont is. Kell-ez neki?!

Pjotr # 2008.05.12. 19:57

Köszönöm, valóban erre voltam kíváncsi!

kovacsanika57 # 2008.05.12. 19:30

Szép estét!
A segítségeteket kérem :
Autóm műszakija majdnem 1 hónapja lejárt.
Kocsit a Fiam vezette mikor igazoltatták .
Forgalmi ugrott , innéttől a további "menetrendet" tudom.
Amiben bizonytalan vagyok , hogy ilyenkor engem büntetnek -e meg , és előreláthatólag mennyire??
Számomra ez lenne a jobb , mivel Fiam 2 éven belül gyorshajtásért büntetve volt . Ha Őt büntetik , mennyire lehet számítani ??
Segítségeteket előre is köszönöm !
Üdv : Kovács Anna.

Sasfioka # 2008.05.12. 19:14

Monalisa!

Nem értetted meg Pjotr kérdését.
Ő azt kérdezte, hogy az objektív felelősségen túl előfordulhat-e, hogy elveszik a jogosítványt.

Az objektív felelősség esetén az üzembentartótól nem vehetik el a jogsit, csak akkor, ha bizonyítható, hogy az üzembentartó vezette.

De a kérdés arra vonatkozott, az üzembentartó hivatkozhat-e arra, hogy nem köteles terhelő vallomást tenni magára és hozzátartozójára. Erre viszont a válasz az, hogy IGEN. Tehát ha te kapsz rendőrségtől egy olyan levelet, hogy a gépjárművedet az ötvenes táblánál háromszázhússzal lefotózták, akkor arra válaszolhatod az, hogy az emelt szabálysértési bírságot megfizeted, de tekintettel arra, hogy magadra és közeli hozzátartozódra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni a további vallomástételt megtagadod. Ebben az esetben csak egy háromszázezres csekket kell befizetni. Míg ha kiderül bizonyíthatóan, hogy ki vezette ötven helyett háromszázhússzal a gépjárművet, akkor annak "további következményei" is lehetnek.

Tehát te ugyanúgy megtagadhatod a vallomástételt a törvény által biztosított esetekben, azonban ez csak a további szankciók érvényesíthetőségét akadályozza, az emelt szabálysértési bírság kiszabását már nem.

Pjotr # 2008.05.12. 18:26

De nem ez volt a kérdés...

monalisa1 # 2008.05.12. 16:25

Nem jogértelmezési találgatást olvastál tőlem (...) hanem hivatalos szöveget másoltam be szó szerint.

Részemről ennyi.

Pjotr # 2008.05.12. 16:00

Igen? Hol?
Az van benne, hogy a bírságot tőle fogják behajtani...
Meg csak a pénzbírságról van szó benne.
Ha nem baj most nem egy amatőr jogértelmezési találgatására lennék kíváncsi, hanem egy ezzel foglalkozó jogászéra.
Pl. Traffic

monalisa1 # 2008.05.12. 15:06

Pedig az utolsó két bekezdésben pontosan benne van a válasz... Vagyis május 1-től nincs kiskapu: vagy megnevezi, hogy ki a hunyó és az illető azt írásban el is ismeri, vagy az üzembentartó állja helyette a csekkett és kapja a számára ki nem érdemelt büntetőpontokat. A jogsit nem veszik el, illetőleg ha idejekorán összejön a 18 büntetőpont.

Pjotr # 2008.05.12. 13:33

Ez szép és jó csak én nem ezt kérdeztem!
De tényleg érdekelne a válasz....

monalisa1 # 2008.05.06. 18:28

Pjotr

Tekintettel a közlekedésbiztonság helyzetének elmúlt éveket jellemző alakulására elengedhetetlenné vált a közelekedélyt szabályozó jogszabályok változtatása.

Ezen változások egyik legjelentősebb eleme kimondja, hogy a gépjárművek üzembentartói a felelősek azért, hogy a gépjáművükkel:

  1. a megengedett legnagyobb sebességre,
  2. a vasúti átjárón való áthaladásra,
  3. a járműforgalmi irányításra szolgáló fényjelző készülékek jelzéseire,
  4. a járművel történő megállásra és várakozásra,
  5. az autópálya leálló sávjának igénybevételére,
  6. a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra,
  7. a természet védelmére vonatkozó előírások megtartásra kerüljenek.

Az üzembentartóval illetve a használóval szemben az egyes előírások megszegése esetén a szabályszegés súlyosságának arányában 30.000 forint és 300.000 forint közötti bírságot kell kiszabni, az eljáró hatóságnak a bírság összege tekintetében nincs mérlegelési lehetősége.

A bírságot megállapító határozat meghozatalára a hatságnak a jogsértéstől számított 60 nap áll rendelkezésére.

Amennyiben az üzembentartó a járművét másnak használatra adta, és ezt a meghatározott, dokumentált módon bizonyítja, a bírságot a használatba vevő személynek kell megfizetnie. Ezt azt jelenti, hogy az üzembentartónak nem elegendő a hatóságot arról tájékoztania, hogy a járművet más személy (pl. hozzátartozó) vezette, hanem ennek igazolására meghatározott okiratokat( a használatba vevő személytől származó nyilatkozatot, menetlevelet, fuvarlevelet) kell a hatóság részére a határozat kézvesítésétől számított 8 napon belül megküldeni.

A jármű más személynek történő használatba adása esetén fokozott körültekintésseé célszerű eljárni, mert amennyiben a használatba vevő személy a kiszabott bírságot nem fizeti meg, továbbá azt tőle nem lehet behajtani, abban az esetben a bírságot az üzembentartónak kell megfizetnie.

Pjotr # 2008.05.06. 07:16

AZ új rendszerben hogyan lesz?
Ahogy olvasom a tulajdonos csak pénzbírságot kaphat a jogsija nem ugrik, nem?
Pl. a következő szituban: lefényképeznek, nem állítanak meg, nem vagyok felismerhető, kiküldik, a papírt, hogy nyilatkozzak, hogy nem én vezettem, illetve támasszam alá papírokkal, erre nyilatkozhatok-e az eddigi elv szerint, hogy se magamra se hozzátartozómra stb. stb, mi lesz erre a válasz?
Kiszabják a pénzbírságot és kész vagy adott esetben ugorhat a jogsim is?

monalisa1 # 2008.05.01. 19:08

Ha néhány héten belül nem kapsz a hatóságtól levelet, akkor valószínűleg megusztad a másik két autó "árnyékában" történő gyorshajtást. Reménykedj...

shushu # 2008.05.01. 16:42

Üdv az okosoknak!

A múltkor (úgy 10 napja) kicsit jobban beleléptem a gázba munkába menet és későn vettem észre, hogy a 3 sávos autó út belső sávjában fényképeznek. Mndez a 80-as tábla után nem sokkal. Én a külső sávban, két másik autó takarásában (egyik a belsőben, második a középsőben), kb 100-zal, 110-zel hajtottam. Ha esetleg a fényképezőgépük kicsit messzebre is visz, akkor a 110-es max helyett úgy 140-nel mentem.

Kérdésem: ha lefényképeztek, mikor és mennyi büntire számítsak. Mivel soha nem volt korábban semmilyen vétségem/kihágásom/stb-m, előfordulhat-e, hogy nem büntetnek meg? És elképzelhető-e, hogy nem is vagyok rajta a képükön? Caak mert jó lenne tudni, mire számítsak.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 12:42

A terhelt sohasem köteles vallomást tenni.
Hogy ez segít-e, azt mi nem tudhatjuk.

miki12 # 2007.05.24. 12:36

Jó Napot Mindenkinek!

Nem tudom, hogy mennyire illik ide a kérdésem, de azért megpróbálom.
Kaptam egy levelet a Pest megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályától, hogy gyorsan hajtottam, állítólag 40 helyett 67-el. A sebességhatárt több, mint felével átléptem, szóval bírság és a jogosítványom is bevonhatják.
Van valami tippük, hogyan úszhatnám meg a legolcsóbban? Van-e olyan jogom, hogy megtagadom a terhelő nyilatkozatot? Ha igen ez miben segít?