Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


elvett jogosítvány

Szomorú örökös #   2020.02.20. 07:37

wers

ez akkor is érvényes, ha semmilyen jogsija sincs az illetőnek (ajj, hogy hányan vezetnek így, jobb, ha nem tudod)

Hát többnyire olyanok teszik ezt, akik nem idén nyáron barnultak...de inkább nem megyek bele rasszizmusba.

Egyébként igen, én is voltam ilyen hülye kis lázadó fiatal. Anno renintens fiatal jogsisként még én is egyszer kb. fél évig vezettem egy Trabit műszaki nélkül, mert épp nem volt pénzem megcsináltatni mindent és nem buktam meg vele, pedig mindjárt első nagy útján ellenőrzésbe szaladtam, sőt kb. fél Magyarországot bejártam vele. Akkor azért úsztam meg, mert letagadtam, hogy nálam van a forgalmija és amikor lekérdezték a tulajdonost, akkor ott megakadtak, mivel épp friss vásárló voltam és még nem írattam át a nevemre (belül voltam a 15 napon). Később aztán beleszaladtam még egy ellenőrzésbe, azt is megúsztam. Majd a harmadiknál már megfogott a rendőr, de nagyon korrekten járt el velem és tovább engedett, sőt a forgalomból se vonta ki. Amikor lekérdezte az adatokat, utána mondta - látta, hogy nem egy akadékoskodó barom vagyok - hogy ha hamarabb mondtam volna, megúszhattam volna egy kisebb helyszíni bírsággal is, de így kénytelen feljelenteni. Mire a szabálysértési bírság-levelet megkaptam, le is volt műszakiztatva és a bírságot is gyorsan rendeztem - mivel nem lett akkor kivonva, így nem is kellett KPM-hez vinni. Tanulságnak elég volt, azóta ilyet nem tettem. :-)

Kihangsúlyozom, ma már senkit nem biztatnék hasonló trükközésre! Én is akkor azért tudtam csak ezt eljátszani, mert akkor még - '90-es évek vége - nem voltak olyan szuper online rendszámfelismerő rendszerek, amelyek a megállításom nélkül simán rendszám alapján lekérdezhetik az autóm adatait.

wers # e-mail 2020.02.20. 07:01

Szerintem amíg nem veszik észre a rendszerben, addig nem fogsz megbukni.

[mosolyt csaltál az arcomra]

Drága szomorúka, ez akkor is érvényes, ha semmilyen jogsija sincs az illetőnek (ajj, hogy hányan vezetnek így, jobb, ha nem tudod).
Sőt, nagyon sok más esetben is érvényes, hogy ameddig nem derül ki, addig nincs szankció utána (vagy nem fáj).

wers # e-mail 2020.02.20. 06:43

Akkor miért ne vezethetnél az angollal?

Fő szabály szerint a vezetői engedély honosságát az életvitelszerűen használt lakás lakcíméhez kell igazítani. Más államban történő letelepedéskor az adott állami szabályoknak megfelelően egy idő után a jogsikat honosíttatni kell. Magyar szabályok szerint nem ad ki a magyar hatóság jogosítványt annak, akinek nincs bejelentett magyar lakóhelye. (és pl. gépjárművet sem helyeznek nevére Magyarországon forgalomba)

Ezeket ki-be költözéskor át kell honosíttatni. (az más kérdés, hogy ezt többnyire csak az adott állam felszólítása után teszik meg, pedig szabad önként is.) Általában fél év folyamatos ott tartózkodás után.

Szomorú örökös #   2020.02.20. 06:36

katona81

Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra? Vagy kell-e egyáltalán utánképzésre mennem?

Szerintem amíg nem veszik észre a rendszerben, addig nem fogsz megbukni. Ha honosítani akarod, azt viszont nagy valószínűséggel kidobja majd a rendszer, hogy utánképzésre voltál kötelezve és végig kell csinálnod. Inni viszont az angol jogsi mellett sem szabad. Mindig az aktuális ország jogszabályai vonatkoznak a vezetésre. Nálunk zéró a tolerancia.

katona81 # e-mail 2020.02.19. 20:56

Egy kicsit pontosítanék a kérdésemen. 2014-ben bevonták a Magyar B kategóriás jogosítványomat ittas vezetésért 1,5 évre Magyarországon és utánképzésre köteleztek. Az utánképzést nem végeztem el. Közben én 2014 végén kiköltöztem Angliába. Angliában 2017-ben (miután az eltiltás letelt) megcsináltam/megszereztem egy új B kategóriás jogosítványt. Most hazaköltöztem Magyarországra. Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra? Vagy kell-e egyáltalán utánképzésre mennem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.19. 19:48

Ja, hogy már letelt. Akkor miért ne vezethetnél az angollal?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.19. 19:37

Azért vették el a jogosítványodat, mert el vagy tiltva a vezetéstől.

www.kbs-ugyved.hu

katona81 # e-mail 2020.02.19. 19:21

Tisztelt Fórumozók! 2014-ben bevonták a Magyar B kategóriás jogosítványomat ittas vezetésért 1,5 évre Magyarországon. Utána én 2014-2019 között Angliában éltem. Angliában 2017-ben megcsináltam/megszereztem a B kategóriás jogosítványt. Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra?

Ittasvezetes.hu #   2019.11.23. 09:11

Ittas Vezetés Videoblog 06. Az Utánképzés

Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Ittasvezetes.hu #   2019.11.23. 09:11

UTÁNKÉPZÉS

(KAV)

YOUTUBE:

Ittas Vezetés Videoblog 06. Az Utánképzés ????????????????????????????????????.????????

Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Traffic #   2019.11.22. 13:39

T. Jocee!

Az attól függ.

Minden közúti jármű vezetésétől eltiltották? Ha igen, utánképzésre kell mennie, az időtartamtól függetlenül. (1988. évi I. törvény 18. § (4) bekezdés b) pont)

Ha járműkategóriától vagy járműfajtától tiltotta el a bíróság (és ez a vezetői engedély visszavonásával nem jár), akkor nem kell utánképzésre menni. Itt sem lényeges az eltiltás időtartama.
(1988. évi I. törvény 18. § (6) bekezdés a) pont)

Ha a bírói döntés nem tartalmazza az utánképzési kötelezettséget (és úgy rémlik, ezt nem szokták jelezni, hanem csak értesítik az okmányirodát), akkor az okmányiroda mindenképpen küld egy határozatot, melyben minden szükséges adat benne lesz.

Az eltiltás letelte előtt lehet jelentkezni az utánképzésre, erre nem kap külön felszólítást. Ahogy wers egy korábbi hozzászólásában írta, érdemes 15-20.000 forintot vinni a jelentkezéskor.

Üdv,
Traffic

wers # e-mail 2019.11.22. 06:18

Elvileg benne kell legyen, ha köteleztek rá.

De jobb, ha rákérdezel vagy az okmányirodában vagy közlekedési felügyelőség vizsgáztatási osztályán. Ha előbb nem majd mikor visszakéred megtudod.

Jocee # e-mail 2019.11.21. 19:17

Sziasztok!

Másfél évre vették el a jogosítványom(sajnos kábítószer hatása alatt álltam nagyon nem vagyok büszke rá), semmilyen papírban nem esett szó arról, hogy utánvizsgát kellene tennem ez alapból ezt vonja maga után vagy erre jelentkeznem kell?

wers # e-mail 2019.11.20. 06:45

Szerintem, ahogy én olvasom és értelmezem a törvényt,egy embernek elvileg csak egy jogosítványa lehet. Neked van jogosítványod, csak nincs nálad, és évek óta nem használtad. (a magyar hatóság már kibocsátott neked egyet, szerintem még egy frisset nem tud)

A leselejtezés úgy 2000 körül lehetett, amikor a rendőrség átadta az iratokat az önkormányzathoz, az új okmányirodának. Ez azért történhetett, mert lejárhatott az orvosi alkalmasságid, és utánképzés után azt már úgysem kaphatod vissza fizikailag, csak az új műanyag kártyát (de lehet, az orvosid sem járt, mintha lett volna olyan rendelkezés, hogy vissza papír alapút nem adnak, de csak találgatok)

Nekem még mindig az a véleményem, ha papírokat nem is találnak, a rendszerben bent van az előéleted. Írásban fordulj a Kormányhivatalhoz - Járási ill. Kerületi - ne közvetlen a Kormányablakhoz, majd ők a "főnöktől" kapják meg a feladatot, azt nehezebben söpörhetik le.

Beci97 # e-mail 2019.11.19. 18:32

Köszönöm a válaszokat!
Nos az én ügyem nem volt már egyszerű (bár melyik az) akkor sem? Ha jól emlékszem azért vonták be 4 hónapra, mert egyik utasom megsérült, persze nem nagyon csak a Trabinak az ablaka robbant be és az karcolta össze szegénynek az arcát. Mivel még akkor fiatal volt a jogosítványom, akárcsak én így a rendőr hajnal kettőkor úgy vitt ki a helyszinre, hogy nagyon megfognak büntetni.
Na de ez mindegy is.
Viszont most, hogy olvasgattam a hozzászólásokat, eszembe jutott, hogy mintha kaptam volna anno egy levelet a rendőségtől (mert igen akkor még ők kezelték ezeket az ügyeket), hogy leselejtezték a jogosítványom. Ez vagy 3 évre rá volt, ha jól emlékszem!
Bár ez nem tudom pontosan mit is takar?!
Beszélgettem emberekkel bár még a megfelelő embert nem találtam meg, de elvileg jogosítványt nem semmisítenek meg/vonnak be végleg max. azt a példányt ami után nem mennek érte.
De ha rosszul tudom akkor javítsatok ki.

Igazából engem az érdekelne ezért kellene, hogy infót szerezzek, hogy a "régi jogosítványom" valahogy visszakapható-e vagy teljesen újra kell vizsgáznom.

wers # e-mail 2019.11.19. 09:07

Gerbera az a gond, hogy elvileg meg kellene lennie, és mindenképpen a BM elektronikus rendszerben minden jogosítványnak, előtörtének látszódnia kellene. Azt nem "selejtezik", azt nem lehet megsemmisíteni.

A függőben lévő, nem lezárt ügyirat nem semmisíthető meg.

Jó kis nyomozás lesz ez.

gerbera317 # e-mail 2019.11.19. 08:56

Járművezetésre jogosító okmányt a közlekedési igazgatási hatóság nem adhat annak, aki járművezetésre közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan. Alkalmatlannak kell tekinteni azt a személyt, akinek a vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény alapján a közlekedési igazgatási hatóság ideiglenesen visszavonta. Ha a hatóság a vezetésre jogosító okmány visszaadását, vagy a vezetési jogosultság gyakorlását jártasság igazolásához, kötötte, a közlekedésbiztonsági alkalmatlanság mindaddig fennáll, amíg a járművezető ezen kötelezettségének vagy az utánképzésre vonatkozó kötelezettségének eleget nem tett.
Ez talán eddig is világos volt. Ha jól értem, akkor a te problémád, hogy a hatóság (okmányiroda / kormányhivatal) nem talál adatot az előéletedhez, magyarán, ha akarna, sem tudna neked jogosítványt adni.
Hááát, a legrosszabb, ami megtörténhet, hogy teljesen elölről kell kezdened a jogsiszerzési folyamatot. De ez tényleg a legrosszabb verzió.

wers # e-mail 2019.11.19. 07:08

Lényeg hogy az irattárból kell kikeres(tet)ni, ha nálad nincsenek ma papírok. Ez időbe telik.

Inkább szerencse kell hozzá. Ha az illetékes okmányiroda irattárában elsőre nem leltek rá, akkor az a gyanúm, selejtezték hozzákeverve a lezárt ügyekhez. Vagy ottmaradt az önkori archívában. Sok helyen nem mindent vittek át a Kormányhivatalhoz. Bár a lezáratlan jogsi ügyeket nem szabad archiválni, selejtezni főleg nem.

Atis77 # e-mail 2019.11.19. 06:56

4 hónapra után képzés? Nem 6 hónap volt még akkoriban? Lényeg hogy az irattárból kell kikeres(tet)ni, ha nálad nincsenek ma papírok. Ez időbe telik.

wers # e-mail 2019.11.19. 06:39

Beci97 ezek szerint neked nincsenek meg a papírjaid. Kutass otthon, hátha, mert az sokat segítene.

Az a gond, hogy 95 óta sok változás történt. Akkor még közvetlen a BM vette a jogsidat a rendőrségen 2000-től vannak okmányirodák akkor az önkormányzathoz tartoztak, majd 2013-tól létrejött a Kormányhivatal és az okmányirodák is átkerültek. De nem minden dokumentum követte az változásokat. Sok archív okiratot a kiállítás helyén tárolnak. Hacsak közben nem selejtezték. Esetedben nem lett volna szabad.

Szerintem mindenképpen abba az okmányirodába menjél ami területileg a rendőrség illetékességénél van. Ők tudják hivatalból kinyomozni, hol vannak az irataid. Azt nem értem, hogy a rendszerben miért nem látják, hogy volt jogsid és mikor vették el, azt is látniuk kellene, hogy utánképzésre köteleztek.

Magát az "utánképzést" a Kormányhivatal Közlekedési Hatóságánál fogod tudni elvégezni. Azt említed, hogy anno jártál náluk, jelentkeztél. Talán ők még őrzik a beadott papírjaidat.

Beci97 # e-mail 2019.11.18. 18:55

Tisztelt Fórum!

Érdeklődés képpen írom ezeket a sorokat.
Még úgy 95-96-ban bevonták a vezetői engedélyem 4 hónapra és utánképzésre küldtek.
Ahova el is mentem, de akkor nem végeztem el.
Most úgy döntöttem, hogy itt az ideje a vissza szerzésnek, de nem tudom, hogyan induljak neki.
A régi oktatómat ismerem, így gondoltam jelentkezem ennyi év után, hogy újra vizsgázzam, de mondta, hogy mivel volt már jogosítványom, így menjek be az okmányirodába és érdeklődjek utána.
Amit meg is tettem, de mivel ott nem találtak semmilyen adatot, így egy kérvényt kellett kitöltenem és mondták, hogy majd keresni fognak.
Azóta már egy hónap eltelt.
Így abban lenne segítségre szükségem, hogy hol kaphatnék felvilágosítást a jogosítvánnyal kapcsolatban?
És mi lenne a járható út a visszaszerzésre?

Köszönöm előre is a válaszukat!

wers # e-mail 2019.10.08. 06:43

GEKK, szívesen, esetleg még annyi jó tanács, hogy mindig előre kell fizetni.
Amikor viszed a papírjaidat (mindent biztos ami biztos) vigyél magaddal kb. 15-20 eForintot, mert feltárásra csak a befizetés után kapsz időpontot. Addig nem. Ekkor érdeklődhetsz, kb. mennyibe fognak kerülni a rád rótt képzések esetleg vizsgák, azt az összeget vidd magaddal a feltárásra, akkor kapsz egyből időpontot, vagy feljegyeznek és később értesítenek a vizsga időpontjáról. Ameddig nem fizeted be, addig nem.

Ittasvezetes.hu #   2019.10.07. 15:57

GEKK

YOUTUBE: Ittas Vezetés Videoblog 06. Az Utánképzés

Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

GEKK # e-mail 2019.10.07. 13:37

Köszi a gyors és pontos választ!

wers # e-mail 2019.10.07. 10:33

az eltiltás lejárta után teljesen újra kell vizsgáznom

Jelentkezel, feltárnak - ez három lépésben, próba vezetés, KRESZ teszt és pszichológussal beszélgetés.

Utána megmondják, milyen képzésen kell részt venned, és milyen vizsgát kell tenned. Ha a feltáráson sikeres a KRESZ, akkor abból nem kell újra vizsgáznod (többnyire). Ott azt is megmondják, mennyibe fog fájni.

Összesen négy - öt nap.

Nem kell megvárnod a az eltiltás végét, addigra túl is lehetsz rajta.