elvett jogosítvány


csenomano # 2011.03.09. 19:09

Üdv!

Kb 1 hete volt egy balesetem amit én okoztam. Egy kis utcában későn vettem észre az elsőbbségadás táblát. Csak úgy tudtam megállni hogy a kocsi orra belógott a másik utcára és pont jött egy autó ami nekem jött. A vétlen sofőr rendőrt hívott, a rendőrök azt javasolták hogy ne legyen feljelentés hanem csak simán töltsük ki a betétlapot és menjen minden a maga rendjén. Ez meg is történt a papírokon rajta van, hogy személyi sérülés nem történt, rendőri intézkedést nem kértünk! Elismertem a felelősséget. Ennek ellenére a vétlen sofőr mégis úgy gondolta másnap hogy feljelent. ( előtte azért telefonon meg lettem fenyegetve hogy ha nem fizetek neki akkor feljelent és elveteti a jogosítványomat! mellesleg a biztosító is fizet neki!..) Kérdésem az hogy mire számíthatok?? Személyi sérülés nem történt. Az autók is a saját lábukon mentek haza és nem volt ittas senki. Pénzbírság gondolom biztos, de a jogsimat is elvehetik??

Atis77 # 2011.03.04. 12:17

"Autóban ültünk, leállított motorral, normálisan beparkolva." Szerintem ebben az esetben nem minősülsz sofőrnek, a 3 éves fiam is szokott a volánnál ülni az udvaron.

cellem # 2011.03.04. 09:52

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a problémám, hogy közúti baleset gondatlan okozása miatt pénzbüntetés mellet 1 évre eltiltottak a vezetéstől. Nem vettem észre egy az A-oszlop takarásában lévő motorost és kihajtottam elé. 10 éve van jogsim, balesetem, szabálysértésem soha nem volt...
Kérdésem az lenne, hogy előre láthatólag az utánképzés feltárásánál melyik csoportba fognak beosztani és ennek mik a díjai? Előre is köszönöm a segítséget!

tymes66 # 2011.02.14. 18:21

Köszönöm szepen monalisa 1.

Milan24 # 2011.02.14. 12:22

Üdv mindenkinek. Az lenne a kérdésem, hogy elvették a jogsim 3 éve, 2 évre. Elkezdtem az után képzést, megcsináltam a feltárást, és beosztottak a 6-os csoportba, a közepesen ittas csoportba. Be is fizettem december 6.-án a 86ezer forintot és azóta nincs semmi. Most felhívtam őket, és mondják, még csak 4 ember van aki befizette, és 8 embernek kell összejönnie. Mennyi idő lehet ez még egyáltalán? Nem szeretnék még várni éveket, mivel nyárra már nagyon kellene a jogosítványom. Mit lehet tenni, hogy ők is csak ülnek a pénzemen ennyi ideig és nincs semmi? ????

monalisa1 # 2011.02.13. 21:32

Ha még van idő a fellebbezésben, akkor legjobb lenne gyorsan egy magyar ügyvéddel konzultálni - aki jártas az ilyesmi ügyekben, és ha ő javasolja, megfellebbezni az itéletet. (A fellebbezést valószínűleg el is készíti.) Persze mindez pénzbe fog kerülni...

Itt a topicban lentebb megtalálod pl. dr. Bay Ádám - szakértő telefonszámát, próbálj kapcsolatba lépni vele.

monalisa1 # 2011.02.13. 21:27

A fél millió forint pénzbüntetés az nagyon húzós, én mindenképp fellebbeznék, hátha...

(A kirendelt ügyvéd valószínűleg nemigen "törte magát" a kedvezőbb/enyhébb itélet miatt, igaz, nem tudhatom...)

Tény, hogy közelmúltban nagyon megemelték a büntethetési maximumokat, de azért akkor is...

  1. Csak Magyarország területére érvényes az eltiltás, otthon Romániában ill. az EU bármely más tagállamában minden gond nélkül vezethetsz.
  2. Aki Mo.-on akar vezetni annak a magyar jogszabály szerint érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznie., te majd az utóképzés eredményes elvégzése után ülhetsz itt ismét volá mögé.

Valami 1-2 hónap képzési időtartam és kb. 165 ezer forint többletköltség., az illetékes megyei közlekedési hatóságnál jelentkezz majd be a 19 hónap tilalom letelte előtti 2-3 hónappal korábban, így mire a képzéssel meglesze addigra épp letelik az eltiltás is.)

3. Nem tudom, de a román vezetői engedélyt lehet hogy visszakapod, lásd 1. pont.

monaLuis
laikus hozzászóló

tymes66 # 2011.02.13. 20:43

Kedves Forumtagok!

Bevontak a jogositvanyom ittas vezetes miatt. Az ügyem mar tul van a birosagi targyalson, a fellebbezes idoszakaban vagyok még. Az ügyved azt tancsolta, hogy ertelmetlen fellebbeznem, mert nem lesz kisebb a penzbuntetes (fél millio ft-t kell befizetnem, 19 honapos etiltas mellett). Tényleg értelmetlen?
Ami az ügyemet neheziti, hogy (még) roman állampolgár vagyok. Sajnos a kirendelt ügyvédem nem ismerte az erre vonatkozo magyar jogszabalyokat. Olyan kérdésekre szeretnem tudni választ mint:

  • Magyarországon érvényes csak az eltiltásom?
  • Külföldi állampolgárokra is érvényes, hogy ujra kell vizsgazni? ha nem teszem, soha többe nem vezethetek itthon? fogja befolyasolni mindezt, ha megkapom idén a magyar allampolgarsagot?
  • állitolag, az okmanyirodában visszakaphatom a jogositvanyom miutan kifizettem a csekket, ha kitoltok egy nyilatkozatot, hogy már nem lakom Mo.-on... lehetseges ez?

Elore is nagyon koszonom mindazoknak akik tudnak némi informacioval szolgalni.

Üdv,

Gabicsek # 2011.01.30. 10:55

álló kocsinál ha jár a motor.

kea4 # 2011.01.29. 23:06

rrazzerr!

Én először is annak néznék utána, hogy egy közterületen, egyébként szabályosan parkoló, álló motorú kocsiban ülve minősülhetsz-e sofőrnek. Szerintem nem, akár a hároméves gyerekem is ülhetne a kormány mögött (jó, kulcs nélkül).

Nézd meg a KRESZ-ben, hogy pontosan ki minősül vezetőnek.

Üdvrivalgással:
KEA.

Gabicsek # 2011.01.29. 20:31

Vigens!
Ha nem értesz egyet a határozattal, meg lehet fellebbezni, ebben az esetben bíróság dönt. Írd meg, eismered a felelősséged, de kérd mellőzni a bevonást. Nincs vesztenivalód.

bugajakab!
Ne légy biztos abban, hogy lejárt a 3 év eltiltásod, hiába hozták meg az ítéletet, ha ténylegesen nem került a vezetői engedélyed leadásra! Tök mindegy, hogy vezettél, vagy nem vezettél az eltiltás hatálya alatt. Az eltiltáskor le kellett volna adnod a vezetői engedélyt! Innen számolják a 3 évet, járj utána az ojmányirodánál. Kötve hiszem, hogy megkapod, mellesleg 3 év eltiltásnál utánképzésen is részt kell venni.

Vigens # 2011.01.27. 19:25

Kedves Fórumtársak!

Sajnos én is hasonló cipőben járok, mint az eddigi hozzászólók. 2010. 12. 18-án a kedvesemmel igyekeztünk egy családi ebédre, amikor a hónyomos, egyébként vizes úton megcsúsztunk körülbelül 70 km/h-s sebességgel, és árokba borultunk. Senki sem sérült meg, de a biztonság kedvéért bevittek minket a kórházba. Azóta csend volt, de ma kaptam egy levelet a rendőrségtől. 30.000 Ft pénzbírságot és 3 hónap vezetéstől való eltiltást kaptam. Sajnos a munkakörömből adódik, hogy sokat járok autóval; ellenkező esetben elveszíthetem az állásom. Van valamilyen reményem arra, hogy csökkenjen a büntetés (elsősorban nem a pénzbüntetéssel van gondom).

Előre is köszönöm a segítséget!

Vigens

rrazzerr # 2011.01.26. 18:54

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy, Kedves fórumozók!

Január 14-én kábítószert találtak nálam és másik két társamnál. Autóban ültünk, leállított motorral, normálisan beparkolva. Mivel én ültem a volán mögött a jogosítványomat elvették a kihallgatás idejére de ez után az alezredes Úr visszaadta. Hazamentem, jöttek a kollégai házkutatni. A házkutatás végén elkérték és elvették a jogosítványomat azzal az indokkal, hogy amíg vissza nem jön a 'bódultsági' teszt eredménye a szakértőtől addig maguknál tartják. Kérdésemre, hogy mégis mikor jön meg a teszteredmény 1-2 hetet jósoltak. A házkutatási jegyzőkönyvbe az 'lefoglalt tárgyak' rovatba nem került bele a jogosítványom. Az is elég érdekes ha én utánuk érek haza akkor hogy veszik el a jogosítványom? Akkor sehogy?

Tegnapi nap folyamán felvettem a kapcsolatot a kapitánysággal és az alezredes Úr titkárnője kérdésemre, hogy miért nincs nyoma jogosítványom lefoglalásának, tájékoztatott, hogy igenis van nyoma, hogy elvették a jogosítványom mivel az már rég az okmányiroda 'bevonási' osztályán van. Miért? Azért mert a rendőrség 3 napnál tovább nem tarthatja magánál a jogosítványom. Kérdem én, akkor minek vették el egyáltalán amíg vissza nem jön a pozitív teszteredmény ami alapján elvehetik?

(Igazából ezzel a bódultsági teszttel azt nézik meg, hogy amikor megtörtént az esemény mekkora koncentrációban volt bennem THC. Ami a közel lesz a 0-hoz mert leírattam a jegyzőkönyvbe is, hogy 4 nappal azelőtt volt az utolsó alkalom és azóta akkor 14-én ültem először volán mögé.)

A másik igen érdekes dolog, hogy 2 társamról ránézésre meg tudták állapítani, hogy a kihallgatás során nem voltak bódult állapotban és ezt rögzítették is a jegyzőkönyvben. Rólam miért nem? Mert én voltam a sofőr? Más bánásmódban részesülök emiatt, mint két társam akik ugyanazt követték el mint én?

Utolsó kérdésem, hogy ha valamilyen okból kifolyólag pozitívan jön vissza a teszt, mennyi időre vehetik el a vezetői engedélyem?

Erről szeretnék felvilágosítást kérni.

Előre is köszönöm,
rrazzerr

monalisa1 # 2011.01.23. 16:43
monalisa1 # 2011.01.23. 16:40

Először is keresd fel a háziorvost aktulis alkalmassági vizsgálat végett (elküld majd rutin labor vér- és vizeletvizsgálatra), a dokinál a fizetnivaló ha jó tudom 3.500 Ft.

Ha ez megvan, az okmányirodán kérj időpontot vezetői engedély kiadása dolgában. http:://www.magyarorszag.hu

bugajakab # 2011.01.23. 15:49

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy, Kedves fórumozók!

Balesetet okoztam 2005-ben, ezért kaptam 3 év felfüggesztettet, a jogosítványomat 3 évre bevonták. Közben a jogsim a költözködések idején valahol elhagytam. Mivel úgyis bevonták nem tettem rendőrségi feljelentést ez ügyben, illetve nem is tudtam leadni a fent nevezett indok miatt. A büntetésem lejárt tavaly októberben, de szeretnék ismét vezetni, de nem kaptam erről semmilyen határozatot. Mi lenne a teendő?? Hova lehet ilyenkor fordulni??

Köszönöm
Bugajakab

monalisa1 # 2011.01.21. 14:48

Gany

A két eltiltást egybe fogják számolni, vagyis készülhetsz az utánképzésre - külön 150 ezer forint körüli költséget okoz majd.

Az utánképzést úgy célszerű elvégezni, hogy mire az eltiltás lejár addigra a képzés is meglegyen.

misi73

Nemigen fogják a jogosítványt idejekorán visszaadni, valamint ne vezess mert visszaesőként "vastagon" fog a ceruzájuk, akár 300 ezer forint összegű büntetésig is elmehetnek.

misi73 # 2011.01.21. 08:43

Érdekelne,hogy ittas járművezetés vétsége miatt a helyszínen elvették a jogsimat.Kérdés:visszakérhetem-e a jogsit a jogerős itéletig???és hogy minek minősül,ha addig elkapnak,hogy vezetek.Köszi S.O.S

Dany # 2011.01.16. 09:53

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgyem!

Nekem a jogosítványomat egyszer 5 hónapra vették el utána pedig 4 hónapra!("B" kategóriával rendelkezem csak)Ez a kettő eljárás viszont egymást követte!Mindkettőnél egy nagy cm-ös robogót vezettem rendszám és megfelelő jogosítvány kategória hiánya mellett!Azt tudom hogy ha 6 hónapra eltiltanak akkor jogosítvány után képzésben kell részt vennem!
Az lenne a kérdésem hogy ezt külön-külön számolják vagy pedig akár ha összeadva is meghaladja a 6 hónapot akkor is után képzésben kell részt vennem!(őszintén szólva még az ügyet tárgyaló bíró sem tudta megmondani, mivel az egyiknél tárgyalást kértem)

Válaszát előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
Leendő jogalkalmazó

monalisa1 # 2011.01.11. 16:00

Javaslom ísmételd meg a kérdésedet a "büntetőjog" rovat "ittas vezetés" c. topicba, dr. Bán Ádám - szakértő ott jobban felfigyelhet rá. (Addig is olvasgasd hívatkozott a topicot.)

Spakli # 2011.01.11. 15:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nekem 4 hete vették el a jogosítványom ittas vezetés miatt.Először egy kézi szondával vizsgáltak,majd egy nagyobb géppel ami egy papírt nyomtatott és alá is írtam elismerve azt.A papíron 0.42 volt a légalkohol szintem.Amit nem értek,h miért vittek el vizelet és vérvizsgálatra?
A másik kérdésem az lenne,h milyen büntetésre számíthatok(mi a leg gyakoribb) a véralkohol szintem 0,74 ezrelék volt(korábban nem volt ilyen esetem).Viszont gyorshajtásom volt ez beleszámít a büntetésbe??

Amikor megérkezik a büntetés érdemes e levelet írni a rendőrségnek a büntetés enyhítése érdekében(persze csak ha túl magas)nekem a jogosítvány a fontosabb,h minnél előbb visszakerüljön a munkám miatt..a büntetés időtartamát is szokták enyhíteni ilyen esetben??

Válaszát előre is köszönöm! Olivér

monalisa1 # 2011.01.11. 14:30

Érvényes vezetői engedély nélkül ne vezess mert a helyszini bírság jan. 1-től 300.000 Ft-ig terjedhet. (Arról meg külön ne is beszéljünk, ha jogsi nélküli időszakban közlekedési eseményed lenne, a biztosító még a gatyádat is elszedni...)

monalisa1 # 2011.01.11. 11:41

A csak 1 évre történt elvétel már önmagában kedvezőnek mondható, mert általában 2 év elteltével vizsgálják felül a "B" kat. vezetői engedélyt. (A kérdésben a pszichiáteri szakvélemény dönt, az orvosszakértői bizottság csak annak alapján engedélyezhet.)

Epilepszia betegségből nem lehet kigyógyulni, legfeljebb a megfelelő gyógyszerezés mellett tűnet- és panaszmentes életet lehet élni, dolgozni, vezetni stb.

Epilepszia betegnek a jogosítványt most már csak 3 évre adják meg, vagyis gyakrabban kell a jogosítványt érvényesítetni.

A kérdésben a háziorvos nem dönthet (nem is veszti magára a beteggel szembeni felelősséget).

Külön: a továbbiakban fokozott figyelem a melegfronti hatásokra mert fokozottan okozhat fejfájást, szédülést, mit ne mondjak ujabb rosszullétet. (Mindig legyen a kistáskában egy Aspirin vagy Algopyrin.)

Minden jót, és saját érdekből türelem.

monaLuis
laikus hozzászóló

Johnbb # 2011.01.11. 11:03

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2010. októberében utcán elvesztettem az eszméletemet. 1 hétig vizsgáltak a kórházban, minden leletem (MR, CT, EEG ...) negatív, mégis orvosilag alkalmatlannak nyilvánítottak a gépjármű vezetésre. 1 évre bevonták a jogosítványomat. Amennyiben tünetmentes leszek, visszakapom.
Kérdésem: ez valóban helyes eljárás volt-e a doktorok részéről? (A kimerültség nem elfogadott magyarázat náluk!) Ha igen, van mód az időintervallum csökkentésére?
Köszönettel,
T.J.

virag.kovacs # 2010.11.18. 10:12

Mindenképpen érdemes megpróbálni fellebbezni. Minden lehetőséget ki kell használni. Nagyon sok mindent leírt, ami miatt akár kedvezően is dönthetnek az önök számára. A fellebbezésbe is írja bele, hogy a férje az egyedüli családfenntartó, és azt is, hogy még soha nem okozott közúti balesetet, és az önök pénzügyi helyzetét is részletezze, hogy a férje a jogosítványa nélkül elvesztené az állását, és önök jövedelem nélkül maradnának a gyest leszámítva. Az, hogy személyi sérülés nem történt szintén pozitív az önök számára. De minden esetre ebből nagyobb probléma is lehetett volna, gondolom mivel a férje sokat vezet, lehet, hogy fáradt volt. Ennek ellenére javaslom, hogy legközelebb csak kipihenten üljön volánhoz, mert egy ilyen eset rossz esetben más ember életébe is kerülhetett volna. A fellebbezést pedig mindenképpen tegyék meg. Remélem szerencsés kimenetele lesz az ügynek.