elvett jogosítvány


Atis77 # 2010.11.16. 05:46

fellebezést kell irni indoknaK OTT A MUNKA.

panett # 2010.11.08. 14:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem október 4-én közúti balesetett okozott. Elaludt a volánnál. Személyi sérülés nem történt.
A határozatot ma kaptuk meg, melyben a pénzbírságon túl a jogosítványát is elveszik 2 hónapra.
Szeretnénk megfellebbezni, mert a munkájához nélkülözhetetlen a jogosítvány. Kereskedelmi képviselő, minden nap járja az utakat. Én két gyerekkel vagyok itthon gyeden. Nem engedhetjük meg, hogy az állását elveszítse.
Kérdésem az lenne, hogy kérheti-e, hogy a vezetői engedélyét bizonyos indokok miatt ne vegyék el. Amennyiben igen, kérem segítsenek mik ezek az indokok!
Még soha nem okozott balesetet, sőt szabálysértési eljárás sem folyt ellene. Ráadásul, a határozat írja, hogy elaludt s a csattanásra ébredt, miközben, Ő nem figyelt oda, elbambult csak. Nem is értjük miért ez került a jegyzőkönyvbe.

Mielőbbi segítségüket nagyon köszönöm!
Török-Nagy Anett

Dr.Attika # 2010.10.13. 18:55

Kedves Ildi!
Nem ismerjük itt a román jogot, de a román KRESZ nem nagyon térhet el a magyartól. Eszerint a magyar KRESZ szerint is vétkezett az édesapja-már ahogy a leírtakból megállapítható- és itthon is elmarasztalnák. A büntetés viszont biztosan nem lenne ennyi Magyarországon. Gondolom az ügyvédje ismeri a román jogot. Hagyatkozzanak az ő véleményére. Viszont ha ez az összeg nem büntetés, hanem kártérítés, akkor azt az édesapja munkáltatójának kell megfizetnie.

Ildi_2 # 2010.10.13. 18:21

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy, Kedves fórumozók!

Édesapámnak tavaly volt autóbalesete Romániában, Ő egy 40 tonnás megrakott autót vezetett (hivatásos sofőr), amikor hirtelen bevágott elé valaki, az az előtt levő autó pedig fékezett, ennek hatására a középen levő autóban utazó 2 utas súlyosan megsérült, mivel édesapám nem tudott a megrakott autóval "kellő időben" megállni. Ott azonnal elvették a jogosítványát, amit azóta sem kapott vissza. Nemrég volt egy tárgyalása Romániában, ahol a szemtanúk elmondása alapján őt tartják bűnösnek, édesapám jogászának prognózisa: 8-9 millió Ft bírság és valószínűleg felfüggesztett is, de talán visszakapja a jogosítványát, amit állítólag jogtalanul vettek el.

Sajnos ennél több információval nem rendelkezem, annak részlezésébe nem mennék bele, hogy mennyire lehetelen lefékezni egy megrakott autót etc.. Azt szeretném csak tudni mit lehet tenni ilyen esetben, hogy ne legyen (ekkora) a bírság? Mennyire tekinthető ez az egész jogilag elfogadhatónak? Bármely információ sokat segíteni.

Köszönettel,

Ildi

Doncipok # 2010.07.21. 16:15

:)

monalisa1 # 2010.07.21. 16:10

Zárójelben írom mert csak agyalom a témát: ha esetleg a lábaddal van baj a pedálozásnál az a gk. kézi vezetésre történő átalakításával könnyen áthidalható probléma. (Jobb láb ill. bal láb, netán mindkettő, megfelelő segédberendezés beszerelhető a kocsiba - az ekként történő vezetés megtanulható, aztán vissza az OOSZI-hoz az autót és a vezetési tudást bemutatni.) Legjobb egy automata sebeségváltós kocsira szert tenni és nem okvetlenül újat...

Doncipok # 2010.07.21. 16:07

Köszönöm a bíztatást :)

monalisa1 # 2010.07.21. 16:02

Ha a háziorvos vélelmezte az alkalmatlanságot akkor OORI-hoz lehet fordulni, a kérdésben érdemben ők döntenek.

Az ügyvéddel még ráérsz, az esetleg bírósági eljárás meg méginkább odébb van.

Doncipok # 2010.07.21. 15:45

Köszönöm.
Elég nagy a bizonytalanság, bizonyos vélemények szerint meg kell kapnom a háziorvos 1 fokú határozatát, (amit szakorvosi jelzés miatt készít) aztán őt értesítenem, hogy nem állok alá, ezzel egyidejűleg kérni a területileg illetékes orvosszakértői intézetet hogy vizsgálja felül.

Egyenlőre ügyvédre gondolok,...hátha. És újabb vizsgálatra. Meg bíróságra is, esetleg.
Nem világos a menetrend, kicsit sem.

Doncipok

monalisa1 # 2010.07.21. 15:33

A megyei OOSZI határozata ellen legfeljebb 30 napon belül van mód fellebbezni, a határozatban le van írva hová kell azt küldeni. (Ha esetleg elfeledték volna odagépelni telefonon kérdezd meg.)

Nem biztos hogy a jogsít bevonják, csak éppen nem vezethetsz... (Ha megteszed és a rendőr elkap 150e Ft is lehet a büntetés., a biztosító is nagyon rád szálhat az érvényes vezetői engedély hiánya miatt egy esetleges karambolnál.)

A háziorvost hivatalból értesítik az alkalmatlanságodról - nehogy információ hiányában esetleg "pecsételjen" további alkalmasságot.

Külön: azért nem tudom hová a fellebbezés mert lehet a megyei szintű II. fok, de lehet a regionális Orvosszakértői Igazgatóság, vagy pedig az Országos (= Bp.-i) Igazgatóság.

"Mona"
laikus hozzászóló

Doncipok # 2010.07.21. 14:51

Tisztelt Fórumozók!

Kérem tájékoztatásuk, hogy az első fokon orvosi alkalmatlanság (betegség) miatt soron kívüli - nem lejáró - jogosítvány bevonása ellen milyen jogorvoslati lehetőség van, a fellebbezést kihez kell eljuttani?

A háziorvostól kell-e kapni ezzek kapcsolatos írásbeli határozatot, vagy csak az okmányiroda értesít?

Mi a jogszerű "menetrend"?

Köszönettel: Doncipok

samuka80 # 2010.07.10. 13:41

Tisztelt ügyvéd úr!

2010.május 8-án lemeszelt a rendőr segédmotorral de sajna jogositvány nélkül / nincs még jogsim/.
10 hónapra eltiltottak a vezetéstől és 65000 ft birság.
Az lenne a kérdésem, hogy nekem is kell utánképzésre mennem vagy ha lejár az eltiltás mehetek autóvezető tanfolyamra?Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: samuka80

efi99 # 2010.06.18. 11:23

Pénz ellenében bármikor lehet autókázni.
Az autót nem a jogosítány hajtja, ezzel élnek is sokan. Ha elkapják, a jogsit bevonni nem tudják: pénzbüntetés.
Jó kis logikus szabályok, újfent...

matmat # 2010.06.18. 10:03

Tisztel Ügyvéd Úr,

ittas vezetés miatt örökre bevonták a jogosítványt. Akkor az ügyvéd azt mondta, hogy 10 év múlva újra lehet vizsgázni. Hallottam már olyanról is, akit szintén örökre eltiltottak, és 5 év után újravizsgázhatott. Szeretném megkérdezni, hogy mi az érvényes jogszabály. Segítségét köszönöm!

T.I.R. # 2010.05.13. 19:26

Hát tényleg nem jo ötlet Mona.Nekem télen nyulták be külföldön a jogsim,hazajöttem kértem ujat.Minden hapy volt,töbször volt közuti ellenörzésem is.A járőr lekérdezett a központbol,mindig negativ voltam.Ma van egy idézésem hamis közokirat készitése.... stb.Valoszinü hazajött a jogsim.Nyakig ülök a sz..ba.Hála istennek a halálbüntetést már eltörölték.Akár hol érdeklődök sehol se mondanak semmi biztatot.

monalisa1 # 2010.05.10. 13:04

A jogosítvány hiánya a munkába járásnál lehet leginkább fájó., a nyaralás sok másoknál is elmarad - vagy legfeljebb nem te vezetsz ez idő alatt.

Nem tudom kinél hogy, de külföldön vagy nagyon betartja az ember a szabályokat, vagy "elengedi" magát - úgysem történik vele érdemleges hatósági esemény...

Akkor nincs más mint 3+1 hónap várakozás míg visszakapod a jogosítványodat, feltéve ha a románok nem ülnek rá egy kicsit a visszaküldésnek...

A jogsi "elvesztése" valóban nem volt jó ötlet részemről.

"Mona"
laikus hozzászóló

fecko # 2010.05.10. 12:42

Üdv a Fórumozóknak!

Csatlakoznék Svédországban pórul járt autóstársamhoz egy Román élménnyel..

A szabálysértésem halmozott: 61Km/h val közlekedtem lakot területen belül, majd a jól belátható vasúti kereszteződésben, mely biztosítással nem rendelkezett megállás nélkül hajtottam keresztül. Ekkor már a jard a nyomomban volt, félbehagyták a mérést, lévén, hogy így nagyobb birság leakasztható egy "külföldiről".

Tényállás: helysziní birság ott helyben kifizetve, a Jogsim meg a román hatóságnál, (majd) postán küldik haza. Ezt más magyarral már egy záróvonal átlépésnél is eljátszották, úgy hallottam.

A hivatalos eljárás szerint jó esetben 3 hónap múltán küldik meg a jogsimat magyarországnak, ahol még egy hónap, míg a területileg illetékes okmányirodáig becsorog.

Addig helybenjárás: se meló, se nyaralás az idénre. "elvesztés" címén pedig nem kérhetek újat, mert ha véletlenül mégis hazajut a jogsi az már cikis, nem?
(Monalisa1-nek üzenem)

Azért kíváncsi vagyok "Svéd" barátunk tapasztalataira! és Mona véleményére is, persze!

Üdv. F.

adame9 # 2010.04.19. 16:48

Üdvözletem !

Eltiltottak a "B" kategóriás járművek vezetésétől (hat hónapra bevonták a jogsim)és most "A korlátlan" jogosítvány megszerzését szeretném elkezdeni!

Az lenne a kérdésem, hogy ez alatt a hat hónap alatt megszerezhetem-e az "A korlátlan" jogsit, vagy meg kell várnom amég letelik a "B" kategóriától való hat hónapos eltiltás ?
A választ előre is köszönöm!

adam0129 # 2010.04.19. 15:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A mai napon kaptam egy lavelet hogy gyorshajtáson kaptak 50 volt a megengedet és 90-nel lefényképeztek.
Persze cseket nem kaptam. A kérdésem az ,hogy mivel számolhatok ha a kocsi az én nevemen van de a fiam vezette és neki még csak 5 hónapos a jógsija . pl.Én mit kahatok ezért , vagy a fiam ha elismeri hogy ő vezette a kocsit ?Szerintem a jogsija neki tutti ugrik.Mi a legjobb megoldás őn szerint?

Doktorr # 2010.04.09. 21:04

pontosabban ittasvezetesert mennyi idore veszik el a jogsit?melyik a max.alkohol szint?
http://gbx.ro/member_page.php?…

efi99 # 2010.04.02. 16:57

Google 1. találat.
"(4) Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek

  1. akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve"

Tehát: jó tanulást. 0,54 mellett rádfér.

monalisa1 # 2010.04.02. 15:16

Javaslom tedd át a kérdésedet a büntetőjog rovat ittas vezetés c. topicba - hozzáértő ott jobban felfigyelhet rá.

Szaba # 2010.04.02. 07:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ittas járművezetésem volt,a mérés 0,54 mg/l légszonda.A Bíroi itélet szabálysértés lett, és 6hónap eltíltás, 70 ezer forint bírság.A polgármesteri hivataltól kapott levél szerint, utánképzésen kell részt vennem az 1988.évi 1.törvény 18§.4.bekezdésre hivatkozva.A fórumokon és több helyen is olvasható ,hogy a 6 hónapnál hosszab időre tíltanak el akkor utánképzésen kell részt venni.A kérdésem ,hogy egész pontosan a 6 hónap eltíltás az utánképzés köteles e vagy sem?

Válaszát előre is köszönöm:Csaba

Szaba # 2010.04.02. 07:31

dahkjsfhlkafhlksf

ferrke # 2010.03.20. 14:11

SZVSZ elég akkorra az orvosi amikor a jogsidért mész.