elvett jogosítvány


Traffic # 2008.08.24. 11:39

T. attesz67!

Nincs lehetőség arra, hogy visszakapd 5 év előtt a vezetői engedélyed. Az 5 év elteltével is csak akkor fogod visszakapni, ha az utánképzést elvégezted és még érvényes az orvosid.
Megoldásként javasolnám az elektromos kerékpárt (max.: 300 Watt teljesítményű!). Ennek vezetéséhez nem kell engedély és mégis lehet vele pizzafutárkodni.
A pizzafutár is tisztességes munkát végez, azaz nem sz...s ez a foglalkozás. Minden munka tisztességes.

attesz67 # 2008.08.24. 09:09

Tisztelt FóRUM
jógi segítséget keresek...... Nekem halált okozó közúti bal.elvették a vez.eng.5-évre + 2év felfüggesztet börtön ítélet.Ez miatt elvesztetem az állásom,és azóta is csak alkalmi munkából élek mert bárhova is jelentkezem ahova erkölcsi biz.kel azonnal vissza utasítanak.( még jó hogy évekig tanultam )Nem vagyok bünözö ez a baleset bárkivel előfordulhat az utakon.Már 3 év letelt s szeretném vissza kapni a jogsim van erre bármi esélyem...??? vagy legalább egy M jogsi( kis motor ) a munka miatt így még egy sz..... pizza futár sem lehetek.Attól félek rá fogok kényszerülni a megélhetésem miatt hogy vezesek..... ha mást nem robogót.DE mielőtt ezt tenném ha lehet inkább a jógi utat választanám............

kösszönettel Attesz

monalisa1 # 2008.08.11. 15:34

Más egy új tanfolyam + vizsga és más az utánképzés - tartalmilag is, így kiváltani nem lehet.

"Odabentről" esetenként csak kiengedik pár nap távollétre, amikor is személyesen intézheti ügyeit - akár.

keba64 # 2008.08.11. 11:58

Kérdésem:a B kategóriás jogsi esetében az utánképzést nem válthatja ki egy újabb tanfolyam+vizsga? Az elvett jogsi mellett a sofőr letöltendő szabadságvesztést is kapott, ami szept. elején jár le. Más bejelentkezhet a nevében eljárva az utánképzésre, ha mégis muszáj?

Traffic # 2008.08.09. 15:20

Jut eszembe... Ha az Okmányirodában van a vezetői engedélyed és már lejárt az eltiltás, még akkor se vezess! Csak akkor vezethetsz, ha már nálad van a jogosítványod.

Traffic # 2008.08.09. 15:19

T. Big Mike!

A végzésen szereplő dátum csak akkor lehet a jogerőre emelkedés napja, ha a határozatot előtted ki is hirdették még aznap, a bírósági tárgyaláson.
Ha nem így történt, azaz tárgyalás nélkül szabták ki a büntetést, akkor még 8 napot várni kell a kézhezvételtől, mivel ennyi időd van tárgyalást kérni. Ha letelik a 8 nap és te nem kértél tárgyalást, akkor kezdődik az egy hónap. Mivel hónapokban számolják az eltiltást, úgy a jogerőre emelkedés napját követő hónap ugyanazon napja lesz az eltiltás lejárta.
Mondjuk ma lett jogerős a határozat, akkor az eltiltás szeptember 09-én jár le.

Most már te is számolj! :)

Big Mike # 2008.08.07. 19:56

Köszi a hozzászólásokat!

Világos amit írtatok (ennek megfelelően már nem vezetek). Csak az nem derül ki számomra, hogy mikor jár le az eltiltás? Ugyanis ha a végzésen szereplő dátumhoz hozzáadok egy hónapot, akkor az most vasárnap le is telik. De az okmányirodáról még nem kaptam semmit. Ha nálam van a végzés igazoltatásnál, akkor hivatkozhatok erre ha a közeg sérelmezi, hogy vezetek? Vagy mindenképpen kell papír az okmányirodától is? Vagy netán ez az időszak amíg már nem vezethetek a végzés miatt nem számít még bele az eltiltás idejébe? Lehetséges az, hogy már el vagyok tiltva a vezetéstől, de ez az idő nem fogyasztja az eltiltásom idejét?

köszi

Traffic # 2008.08.07. 16:59

T. Big Mike!

Az eltiltás a szabálysértési határozat (ha másodfok, akkor végzés) jogerőre emelkedésétől kezdődik. Akár nálad van a vezetői engedély, akár nem.
Ha az Okmányiroda felszólít, akkor add le. Ne vezess ha már jogerős a döntés!

anyamaci # 2008.08.07. 15:51

Nem kell számolgatnod semmit!!!

Ha a vezetői engedélyt a rendőr nem vette el a helyszínen, nyugodtan vezethetsz.

Mindenképpen kapnod kell az okmányirodától határozatot, amelyben benne lesz az eltiltás időtartama tól-ig intervallumban meghatározva. A vezetéstől való eltiltást az okmányiroda rögzíti a nyilvántartásba, úgyhogy addig is ha igazoltatnak nem lehet gond, mert közel egy időben kapja meg az okmányiroda és Te a rendőrség határozatát. Fel fog szólítani az okányiroda hogy add le vez.eng-et ennek jobb eleget tenni, mert utána jön a végrehajtási bírság.

Big Mike # 2008.08.07. 15:14

Nem tudtok válaszolni vagy ekkora hülyeséget kérdeztem? :P

Big Mike # 2008.08.06. 14:17

Közben utánakérdeztem az okosoknál. (Fölhívtam a kerületi irodát.) Azt mondta a néni, hogy az eltiltás a végzés keletkezésétől van érvényben. Erre megkérdeztem, hogy akkor ahhoz kell hozzáadjak egy hónapot és újra vezethetek? Meg, hogy kapok-e erről vmi értesítést, vagy csak figyeljem a naptárat szorgosan? Erre meg azt mondta a néni, hogy nem tudja... pf. Most akkor mennyi az az egy hónap? Mitől ilyen nehéz eldönteni, hogy mikor telik le ha tudjuk honnantól kell számolni?

Big Mike # 2008.08.06. 12:17

Sziasztok!

Kérdezném, hogy az az időszak is beleszámít-e az eltiltásba, ami a bírósági végzés és az okmányirodai határozat kézhezvétele között eltelik? Írjátok itt többször, hogy ha bekérték már a jogsit, ha nem; már nem szabad vezetni ha a bírósági végzés jogerős. Kérdezem másképp, hogy egyértelmű legyen: a két papíros kézhezvétele közt eltelt idő "elveszik" vagy már az is az eltiltásból telik el?

Kérdezném még, hogy a gyakorlat szerint mennyi idő míg megérkezik a papír az okmányirodától?

Amúgy a többiekhez képest elég szerencsés voltam, mert a "szokásos sírás-rívással" 1 hónap lett csak a háromból. ( 40-es tábla 87 km/h + záróvonalas előzés) A végzés azt írja, hogy jogerős ami benne van. Akkor a végzés keltétől ketyeg az egy hónap? Ha igen, akkor jövő hétfőn már elvileg vezethetek is... Az lehet h az eltiltás rövidsége miatt az okmányiroda nem is fog küldeni semmit, mert az ügymenet hosszabb időt venne igénybe mint maga az eltiltás?

Lényeg a lényegben, hogy tudjam meg valahogy hogy mikortól kezdődik az eltiltás és meddig tart. Mert annak ellenére, hogy a papíron 1 hónap szerepel, nem vagyok benne biztos, hogy annyi is lesz.

köszi

Traffic # 2008.08.02. 18:57

T. zsofika18!

Először is egy kalappal a vizsgához!
A Monalisa által írtakhoz csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy addig, amíg nincs a kezedben a vezetői engedélyed, ne vezess, mert szabálysértést követsz el.

monalisa1 # 2008.08.02. 14:52

(Vélelmezem, hogy az oktatód ezen kérdésben az információt előzőekben már megadta neked.)

monalisa1 # 2008.08.02. 14:50

A vezetői engedély igényléséhez be kell jelentkezni az okmányirodán - előzetesen időpontot kérve. Maga a jogsi 30 napon belül elkészül, de általában nem kell rá ennyit várni. Új vezetői engedély esetében "ideiglenest" nem adnak ki.

Monalisa
laikus hozzászóló

zsofika18 # 2008.08.02. 12:01

sziasztok
Nekem 4.-én lesz a forgalmi vizsgám:)

Ha sikerül akkor mennyi idő alatt készítik el a jogsimat, vagy amég nem készül el, addig adnak ideiglenes jogsit?

Traffic # 2008.07.29. 14:08

T. zoli-!

Igen.

zoli- # 2008.07.29. 12:24

Egy olyan kérdésem lenne, ha valakinek 2001-ben lejárt a jogosítványa (természetesen az orvosija is), nem kellett használnia különböző okok miatt,
meghosszabítják neki minden további nélkül, ha a friss orvosi igazolást megcsináltatja, és viszi magával az Okmányirodába?

monalisa1 # 2008.07.24. 14:22

Egy nagykövet nemigen végez személyesen bármit is, ő kinevezett politikus., a tényleges "gyalogmunkát" a követségi titkárok stb. végzik.

monalisa1 # 2008.07.24. 14:20

Azért a Követség e-mail címe is legyen a bírtokodban, adott esetben praktikus lehet: pl. akár éjszaka is írhatsz - remélve másnap mielőbb csak elolvassák, mígnem telefonon xy lehet hogy nehezen érhető csak el.

Rudika85 # 2008.07.24. 13:36

Köszönöm a tanácsaid, nagyon örülök hogy van aki felfigyelt a dolgokra.
670Km-re vagyok Helsinkitöl, lehet e telefonon közölni a gondjaimat a Nagykövetségen?
Ez egy kis város, mindenki ismer mindenkit, és hallottam a finn srácról is valami nagykutya az apukája.
Lehet hogy ezért nincs jogsim?Remélem azért hogy a Nagykövet elő veszi őket.
Fogok még irni az ügy kimeneteléröl.

monalisa1 # 2008.07.23. 19:47

Irány a Nagykövetség, ott van jogász aki érdekedben eljárhat a helyi hatóságnál. (Pl. hivatalos levélre hivatalos választ kell adniuk, hogy mi okból is a vezetői engedély bevonása, és hogy következményeként mi is várható. És hogy az esetleges "félreértés" esetén mi a teendő a részükről.) Jelezzétek, hogy tól-ig nem tartózkodsz Finnországban szabadság okán - megnevezni nem szükséges az országot/helyet ahol töltöd a szabadságodat -, ezt semmiképp nem korlátozhatják - nem olyan az elkövetés súlya.

Úgy tudom, hogy itthon az ideiglenes vezetői engedély kiadása ingyenes, de a háziorvostól az egészségi alkalmasságról tanácsos lenne már előre beszerezni az igazolást, hogy ne kelljen 2-3 napot hiába eltölteni ezzel is.

Az a fránya jogsi elveszett-, ellopták- nem találni stb., és nem az hogy külföldi hatóság ittasság gyanúja okán bevonta...

Rudika85 # 2008.07.23. 18:11

T.Monalisa1
Köszönöm az eddigi segitségeteket, sok hasznos dolgot tudtam meg tőletek.Ezen az "elvesztett jogositványon"már én is gondolkoztam, csak attól tartottam, hogy ennek otthon valami nyoma lehet.Itt nem él a "zéro tolerancia" 0.5 megengedett,de még igy is 0.6 volt az én értékem.
A finn főnököm is közölte velem "itt valami bűzlik"és azt tanácsolta, hogy forduljak a finn-magyar nagykövetséghez.
Erről mi a véleményetek?

monalisa1 # 2008.07.23. 15:56

Szerencsés esetben, egyben az ügyintéző leterheltségétől is függűen, előfordulhat hogy mégis egyből kiállítják az ideiglenes vezetői engedélyt, azonban lehet, hogy előtte el kell menni a háziorvoshoz, és onnan vissza az okmányirodába. Az ideiglenes 60 napig érvényes, bizonyos esetben 6 hónapig, de csakis belföldi vezetésre jogosít.

monalisa1 # 2008.07.23. 15:46

Itthon az "elveszett" esetben az ideiglenes vezetői engedély kiadása az okmányirodán eltarthat akár 2 hétig is. Addig ha egy mód van rá ne vezess - megfelelő okmány nélkül szabálysértést követnél el és akár 150 ezer forint is lehet a büntetés.

Az meg teljesen kizárt, hogy a finn rendőrség keze holmi sürgőséggel egyből eljutna magyar illetékesek kezébe...