elvett jogosítvány


monalisa1 # 2008.07.23. 15:42

Azt is jó lenne tudni, hogy a finn rendelkezések engednek-e némi alkohol fogyasztást vezetés előtt és/vagy alatt, vagy ott is teljes zéró tolerancia mint itthon. És ennek ismeretében az eltiltás amennyiben mégis itas vezetés okán -, esetleg kevesebb is lehet.

monalisa1 # 2008.07.23. 15:38

Nemrég volt itt a Fórumon egy eset, miszerint egy Ausztriában élő magyartól itthon ittas vezetés miatt elvették a vezetői engedélyt - ugye mindkét ország EU tagország -, nos ő "otthon" bejelentette hogy elveszett (...), és némi pénz befizetése ellenében az új osztrák jogsít minden különösebb nélkül megkapta.

Tehát az, hogy "egész Európára kiterjedő" az eltiltás - ahogy azt a finn rendőri hatósági mondta -, erősen kétséges. Bár a finn közlekedési szabálysértési dolgokban nem vagyok járatos - meg úgy általában is csak laikusi szinten...

De mivel nem tettenérés történt (!), hanem késő éjszaka a lakáson szondáztatás, mondhatni a jogosítvány elvétele nem is volt jogos, megalapozott.

Rudika85 # 2008.07.23. 13:51

T.Traffic!
De mondtam hogy itthon fogyasztottam alkoholt, de ennek ellenére még vért is vettek tőlem.
Megtudnád esetleg mondani,hogy milyen okiratot kellene kérnem a finn rendörségen,hogy otthon tudjam használni az A-s engedélyem?

Traffic # 2008.07.22. 18:49

T. mandel!

A vétlen kárát téríti a biztosító. Amennyiben ittas volt a járművezető, úgy elképzelhetőnek tartom, hogy a kifizetett kárt visszaköveteljék a járművezetőtől.

T. Rudika85!

A szondáztatáskor nem mondtad, hogy csak a járművezetés után fogyasztottál szeszes italt? Ha mondtad, akkor furcsállom, hogy nem vontak be szakértőt az eljárásba.
A finn jogszabályokat nem ismerem, de úgy gondolom, hogy a járművezetéstől eltiltás csak Finnország területére terjed ki. Mivel ugye nem ismerem a jogszabályaikat, így azt sem tudom, hogy törvényes volt-e az intézkedés.

Rudika85 # 2008.07.22. 18:41

Tisztelt fórumozók!
A következő problémámmal fordulok hozzátok.
2008.05.25.én Finnországban egy szórakozóhelyről két lenygel barátommal hazafelé tartva,a parkolóban az egyik szóváltásba keveredett,ami tettlegességig fajult.Ezt követően haza tértünk a kocsival(én vezettem)és pár sört még elfogyasztottam a lakásomon.
A hajnali órákban rendörjárőrök kopogtattak az ajtómon, és azonnal szondát fujjattak velem(fogalmam sincs miért)ami 0.6 mutatott.Ez után a jogositványom(A,B,C) következett, de fogalmam sincs mi alapján fosztottak meg a vezetési jogomtól.
A napokban voltam érdeklődni,vissza kapom e ha megyek haza most pénteken?A válasz "nem" volt, ugyanis állitólag egész Európában tilos vezetnem. Kérdésem az lenne:Ez igy igaz? Az A-s jogsimat használhatom otthon? Ez törvényes kereteken belül zajlott?

Mandel # 2008.07.22. 15:23

Na voltam!Az eggyik rendőr azt mondta hogy fizeti a biztosító a másik meg nem,most nem értem pedig egy szobában voltak.Azt mondta az 1ik hogy onnantól kezdve hogy te kocsiba beülsz ittasan a biztositó nem fizet a károsultnak,vagyis fizet de azt kiis küldi neked postán hogy fizesd ki.Én nem tom mit csinájjak de hogy 1,5 milla egy olyan szaros fa villanyoszlop nem hiszem el+ kábelek és persze a fél utccának is kell vegyek már különbőző muszaki cikkeket mert az árammegszakadásakor tönkrementek....kb ennyi

Mandel # 2008.07.21. 20:38

Értem!Köszi szépen,nem tom körbe kérdeztem errefelé pár embert hát ne tudd meg miket hallottam már holnap kell bemenjek a rendőrségre már néztem ügyvédet meg ilyenek,szóval elég durva,tudod hogy szétszednek rádvarnak mindent,megse szólaj,felfüggesztettet kapsz.Mondom jó gyorsan változnak erre a törvények...Holnap mondom mit mondtak a rendőrök...köszi

Traffic # 2008.07.21. 20:06

T. Mandel!
Úgy látom jól rádijesztettek... Mivel "személygépkocsival követted el a rongálást", ezért a biztosító fizeti a vétlen kárát. A kocsi biztosítójának fogják azt a számlát benyújtani.
Priuszod nem lesz, legalábbis a hagyományos értelemben. Ha erkölcsi bizonyítványt kérsz, akkor abban nem fog szerepelni az ittas vezetésed. A bűnügyi nyilvántartásban viszont igen, de azt csak meghatározott hatóságok (pl. rendőrség) láthatja. Szóval nyugi, a lényeg az, hogy jelenj meg majd az idézésen vagy egyeztess a kihallgatás időpontjáról a későbbiekben a rendőrséggel.
Nem kell azt sem készpénznek venni, hogy 1,5 millióba fog kerülni a helyreállítás. Az a kellemetlen a dologban, hogy aki a kocsi biztosítását fizeti, az (azt hiszen jövő januártól) többet fog fizetni.
Ami várható: pénzbüntetés (passz, hogy mennyi) és járművezetéstől eltiltás (1-10 év), amely csak Magyarország területén fog érvényben lenni.

Mandel # 2008.07.21. 19:52

Nekem azt mondta a rendőr hogy kiküldik a csekket a cimemre és általában 1 millió egy ilyennek a helyreállítása de mivel hétvége volt és még nem tudom mi, mert nem emléxem,azért túlóráznak a munkások meg nemtom mi, igy minimum 1.5 milliora számítsak.Angliában élek,ott lakom egy éve a kocsi nem az én nevem volt 21 éves vagyok,ja és kérdezte a rendőr még hogy dolgozok e?mert priuszom lessz és mostantól nem fogok könnyen munkát találni.Mi az hogy priuszom lessz egyelő vagyok a gyilkosokkal és ha lekérem az erkölcsit az lessz benne h. bűnöző?ja és ezenkivül még valami tipp h. mire számíthatok?

köszönöm

Traffic # 2008.07.21. 15:07

T. Mandel!

Elhagyhatod az országot, de gondoskodj arról, hogy legyen aki átveszi a nevedre érkező küldeményeket, pl. a rendőrségi idézést. Ez a segítő az idézés kézhezvételét követően értesíteni tudja az eljáró hatóságot a hollétedről és arról, hogy mikor térsz haza. Más teendőd nincs.
A villanyoszlopban keletkezett kárt a gépjármű kötelező felelősségbiztosítása fogja rendezni, amely következtében 2-vel csökken a bónusz.

Mandel # 2008.07.21. 09:06

Helló '

Külföldön dolgozok,hazajöttem szabira és balesetem volt nekimentem egy villanyoszlopnak,ittas voltam és tutira veszem hogy 0.8 fölött lessz az eredményem.Senki nem sérült meg.Ez 19én történt és nekem 30 ikán visszakel repülnöm Angliába,a kérdésem hogy elhagyhatom az országot ha már bűncselekményt követtem el,hiszen ez már az.A másik hogy a villanyoszlopnak aminek nekimentem kiszakadtak a vezetékei és azt mondták kb. 1.5 milliós a kár,ezt nekem kell kifizetnem ?

Köszönöm válaszukat...

Mandel # 2008.07.21. 09:05

Helló '

Külföldön dolgozok,hazajöttem szabira és balesetem volt nekimentem egy villanyoszlopnak,ittas voltam és tutira veszem hogy 0.8 fölött lessz az eredményem.Senki nem sérült meg.Ez 19én történt és nekem 30 ikán visszakel repülnöm Angliába,a kérdésem hogy elhagyhatom az országot ha már bűncselekményt követtem el,hiszen ez már az.A másik hogy a villanyoszlopnak aminek nekimentem kiszakadtak a vezetékei és azt mondták kb. 1.5 milliós a kár,ezt nekem kell kifizetnem ?

Köszönöm válaszukat...

Balazs.B # 2008.07.09. 21:37

Köszönöm a válaszokat. Még éppen időben, holnap kell döntenem. Még mindig nem döntöttem ugyan, de még előttem az éjszaka.
Köszönöm!

Traffic # 2008.07.09. 19:56

T. Balazs.B!

Nem tartom eltúlzottnak az ítéletet, de ugye nem az én bőrömre megy a dolog...
A tárgyalás kérése nem kerül semmibe, csak az ügyvéd díját kell fizetni. Ha még nem írok túl későn, akkor javaslom: tárgyalást kell kérni.

monalisa1 # 2008.07.06. 18:42

Értem, vagyis hogy csak most jött meg a végzés. (Utóbb már én is erre tippeltem.)

Te kérdezted, hogy érdemes-e fellebbezni, nos ha nem próbálod soha nem tudod annak eredményét - leszámítva az anyagikat...

Kívánok balesetmentes közlekedést.

Ha valakinek van valami ötlete- hozzáfűzni valója, lehet hogy előbbre viheti a problémádat - utóbb még nézzél be ide.

Balazs.B # 2008.07.06. 18:26

Köszi a választ Monalisa. Viszont ha -ahogy írod, nem valószínű, hogy csökkentik a hónapok számát - akkor minek kérjek tárgyalást? Csak nőnek a költségeim, nem?. :-(

Tavaly novemberben történt a baleset, de csak most pénteken kaptam meg a végzést, még van egy pár napom a döntésre.
Nem tudom pontosan megmondani, hogy miért nem vettem észre az autót, talán inkább a villamossal voltam elfoglalva, ami szintén keresztbe jött, nem tudom. A sértett vallomása szerint használta a világítását, biztos így volt, én akkor sem láttam, hogy jön...

monalisa1 # 2008.07.06. 18:01

Gondatlanságból okozott súlyos-, életveszélyes- végleges súlyos rokkantságot eredményező baleset miatt a gépkocsivezetőt 10 hónap 10%-os munkabércsökkentésre és ennek 2 évre történő felfüggesztett büntetésére itélte a bíróság - anno...

Csak beidéztem egy általam ismert esetet.

monalisa1 # 2008.07.06. 16:42

Mivel a másik autós sajnálatosan megsérült, vélhetően állt v haladt a gépkocsival, vagyis a kocsi nem "elhagyatott" volt. A fellebbezésnél hivatkozni lehet "a" kivilágítatlanságra - érv lehet a kirótt hónapok esetleges csökkentésére.

Igaz, nem megfelelő látási viszonyok közt csakis úgy szabad közlekedni, hogy BÁRMI okból is a váratlan fékezés, szükség esetén időben meg tudjunk állni - a könyökén jön ki ezen ismérv mindenkinek, tudom.

Szóval mi okból nem lehetett látni a másik autót?! Az ügyvéddel alaposan járjátok körül a témát. (Ha netán sűrű köd volt, akkor vissza az egész, akkor lépésben is alig...)

monalisa1 # 2008.07.06. 16:03

Azt írtad: tavaly történt a baleset, nos "a" tavaly óta f.évben már eltelt 6 hónap, vagyis vélhetően kifutottál az esetleges fellebbezési határidőből. Amennyiben még időn belül vagy, haladéktalanul és feltétlen kérj bírósági tárgyalást - próba szerencse.

A pénzbüntetésre kérhetsz részletfizetésre lehetőséged, a kirótt hónapokból ESETLEG lerimánkodhatsz egynéhányat - bár nem valószínű. (Legfeljebb ha a jogsi a munkához kellhetett, de akkor erről igazolást kell vinned.)

Egy peres eljárás soha nincs ingyen...

Balazs.B # 2008.07.06. 14:00

Kedves Szakértők!

Tavaly okoztam egy balesetet az autómmal, nem adtam meg az elsőbbséget egy autónak, amelynek a vezetője 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett (csonttörés). Nem voltam ittas, nem száguldoztam, nem telefonáltam közben, egyszerűen nem vettem észre az autót, mert sötét volt és nem működött sem a jelzőlámpa, sem a közvilágítás.
Felelősségemet a helyszínen elismertem. 12 éve van jogosítványom, soha semmilyen szabályt nem sértettem még meg.
Megkaptam a végzést, 70.000 Ft pénzbüntetés, és 1 év 4 hónap vezetéstől eltiltás. Ez utóbbi reális? Nekem egy kicsit soknak tűnik. Az ügyvédem is sokallja. Érdemes tárgyalás tartását kérnem? Van esélyem, hogy csökken az eltiltás időtartama, vagy csak a költségeim nőnek? Ha tárgyalást kérek, annak is vannak költségei?
Köszönöm!

Traffic # 2008.06.28. 16:54

T. scirocco!

Mikor kell leadnom a jogsit? - Ha az Okmányiroda erre írásban felszólít.
Ha még vezetek, megbűntethetnek? - Igen!
Ha igen, hogyan? Akár egy közúti igazoltatással? - Igen, mivel a nyilvántartás már tartalmazza, hogy téged eltiltottak a járművezetéstől. A büntetés szabálysértés miatt: 150.000 forintig terjedő pénzbírság vagy max. 60 nap elzárás.
Kapok bűntetőpontot? Ha igen, mennyit? - A baleset miatt nem, mert vagy eltiltás vagy büntetőpont jár. Ha az eltiltás időtartama alatt vezetsz, akkor igen, ha jól gondolom, akkor 5 pontot (vagy 5 vagy kevesebb).

scirocco # 2008.06.24. 17:50

Kedves Traffic!
Tavasszal okoztam egy sávváltásos koccanást: sávot váltottam, de állítólag nem voltam elég körültekintő, ezért bal hátul nekemjött a mögöttem lévő. Rendőrt hívtam, mert nem értettem, hogy jött belém, mivel a visszapillantóban még sehol nem volt (a holttérben sem lehetett...). Az első rendőrségi levélben 3 hónap és 25 E Ft pénzbűntetéssel sújtottak, továbbá a mögöttem jövőt 15 E Ft-ra, mivel ki volt vonva a kocsija a forgalomból. A fellebbezést, amiben arra hivatkoztam, hogy nem volt megfelelő műszaki állapotban az autója, nem fogadták el, végzés született.
Kérdésem: Mikor kell leadnom a jogsit? Ha még vezetek, megbűntethetnek? Ha igen, hogyan? Akár egy közúti igazoltatással? Kapok bűntetőpontot? Ha igen, mennyit?
Köszönöm a választ előre is!

Myacis # 2008.06.12. 18:43

Kedves Hozzáértök!
El akarják venni 2 hónapra a jogsimat, mert figyelmetlenségböl belementem az elöttem levöbe, aki is 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett (meghúzta a vállizmát a biztonsági öve).
Ezer éve nem volt rendörségi ügyem, még gyorshajtás sem (ez mondjuk mázli...), ráadásul a munkámhoz használom a céges autót.
Mit lehet elérni egy kifogással? (Még nem telt le a 8 napom) A feleségem most megy Gyesröl munkanélkülire, meg van még kiskorú gyermek is odahaza.
A pénzbünti csak 20 rugó, de az nem érdekelne, kifizetném ha több lenne is, a jogsi viszont nagyon kell. Megvesztegetni meg nem akarok senkit sem.
Van tippetek, vagy hasonló esetetek, amiböl messzemenö következtetést tudnék levonni?
Kössz Mya

Traffic # 2008.06.12. 18:11

Szívesen!
A legjobbakat!

cacacaca # 2008.06.12. 06:35

T. Traffic!

Köszönöm körültekintő segítségét!

Tisztelettel:...