Gépkocsi adás - vételi szerződés


Jeromos # 2007.11.15. 17:14

Sziasztok!
Kell-e a gk adás-vételi szerződésén vételárat feltüntetni? Mi kell rá feltétlenül ahhoz, hogy érvényes legyen, a

  • vevő/eladó adatai
  • gk adatai
  • dátum, aláírások, két tanu-n

kívül?

Köszönöm a választ előre is.

Dr.Attika # 2007.11.15. 17:50

A gépkocsira vonatkozó adásvételi szerződést nem kell írásba foglalni. Amiért megteszik az az, hogy az okmányirodánál igazolni lehessen a tulajdonjog változást. A tulajdonjog átruházásához az eladó és a vevő megegyezése (konszenzusa) a tuljdonjog átruházására, a vételár meghatározása és a jármű vevő részére történő átadása. A vételár meghatározása olyan lényeges elem, aminek hiányában a szerződés semmis attól függetlenül, hogy szóban vagy írásban köttetett a szerződés.

Traffic # 2007.11.15. 19:11

Kedves Dr.Attika!

Ellentétben veled, én úgy tudom, hogy kötelesek a felek írásba foglalni a gépjármű adásvételt. Megjelölnéd a törvényhelyet, amely erről rendelkezik?
Off: az ittas vezetés topikban kérdeztem tőled valamit a "0,25-ös ittassággal" kapcsolatban.

Dr.Attika # 2007.11.15. 19:17

Ptk.216-218.§, Ptké.38.§. Nem olvastam az ittasvezetésre vonatkozó kérdésed. Mindjárt megtekintem.

Traffic # 2007.11.15. 20:32

Meggyőztél (meggyőződtem). Köszönöm!

Ptk. 365. § (3) bekezdéshez fűzött kommentár:
A törvény kizárólag az ingatlanra kötött adásvételi szerződésre rendeli annak kötelező írásba foglalását [Ptk. 365. § (3) bekezdés], amelynek mellőzése a szerződés semmisségének jogkövetkezményével jár.

Dr.Attika # 2007.11.15. 20:38

Szívesen. Azért más törvények rendelkeznek, úgy hogy az érvényességhez írásbeli alak szükséges. Pl. Gt.127.§ (2) bek. az üzletrész átruházásának érvényességéhez írásbeli alakot követel meg. Itt az a lényeg, hogy generális a szóban, írásban, ráutaló magatartással. A speciális az írásbeli alak.

monalisa1 # 2007.11.15. 20:42

Én bizony írásban adnám-venném az autómat., utóbb valami rejtett hiba, előfordulhat hogy vissza kell vennem a kocsit. Ő hoz két hamis (...) tanút: többért vette mint amennyit a szóbeli adásvételi megállapodás alapján visszafizetni lennék hajlandó - onnantól végtelen a vita.

Dr.Attika # 2007.11.15. 20:52

A Ptk. nem tiltja, hanem lehetővé teszi a szóbeli szerződés kötését. Mindenki szabadon dönthet a szerződés alakja tekintetében, kivéve, ha a jogszabály írásos alakot nem rendel.

monalisa1 # 2007.11.15. 21:08

Köszönöm.
Egy tök idegen emberrel autó adásvételt kötni óvatlanság lenne írásbeliség nélkül.

Jeromos # 2007.11.16. 10:24

Köszönöm a válaszokat.
Természetesen irásban fogom kötni, de akkor ezek szerint vételárat nem kell feltüntetni. /Egyébként nem én az eladó, hanem a vevő - hivatalos márkakereskedés -nem akarja.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.16. 10:30

Hivatalos márkakereskedés, és nem ad számlát?

monalisa1 # 2007.11.16. 10:41

Jeromos,
számla nélkül nagyon át akarnak téged vágni, pl. nem annyi van a kocsiban mint a km számlálóban, de a "kevesebbet futott" okán többet akar majd kérni.

Keress másik kocsit, MÁSIK kereskedőt.

monalisa1 # 2007.11.16. 10:50

Vagy esetleg karambolos - műszaki totálkáros az a kocsi csak összedrótozták... Neked tetszik (...), de a legelső műszaki vizsgán elbukik majd. Utóbb pedig - mivel a vásárláskor számla nem volt - szép hosszú pereskedés elé nézhetsz a kereskedővel.

Mondj pá-pát a kereskedőnek.

Dr.Attika # 2007.11.16. 13:11

A vételár meghatározása lényeges elem, hacsak, de ez nem idevonatkozik.Anélkül a szerződés semmis.Márkakereskedő köteles számlát adni, hacsak nem ügynökként jár el.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.16. 13:33

Nem arról van szó, hogy nem határozzák meg az árat. Meghatározzák - csak nem fektetik írásba. Ettől a szerződés vígan érvényes marad, hiszen - ahogyan magad mondtad az elején nagyon helyesen - a gépjármá adásvételi szerződés akkor is érvényes, ha az egészet csak szóban kötötték.

Jeromos # 2007.11.16. 13:51

Jaj, jaj, jaj! Nagy félreértés van bocs, ha nem elég alaposan magyaráztam.

Én akarom eladni a használt kocsimat márkakereskedőnek. Nem beszámitásként, csak sima adás-vétellel. Ő alá is ir adás-vételi szerződést, de azon csak a vevő/eladó adatai, a gk adatai, dátum, aláirások, 2 tanu szerepel, + hogy egymás felé egyéb követelésünk nincs.

monalisa1 # 2007.11.16. 19:29

Akkor meg a kocsi tovább értékesítésekor akar manipulálni az "árcédulával", de ez már az ő dolga., te megkapod a kölcsönösen kialkudott vételárát - a továbbiak meg a te a dolgod. (Az adásvételi szerződést legalább 5 évre őrizd meg: APEH, parkolási társaság stb., soha nem lehet tudni...) A kocsit 15 napon belül irasd le a nevedről a súlyadó és a kötelező felelősségbiztosítás fizetési kötelezettsége miatt.

(Vélem a márkakereskedő 10-15 százalékkal "piaci ár" alatt veszi meg a kocsit, de végül is fix vevő, nem pedig heteket/hónapokat börzére járni és várni "a" vevőt...)

Jeromos # 2007.11.17. 13:48

Köszönöm Monalisa a válaszodat.
Igen tudom sajnos, hogy olcsóbban veszi meg, de nincs lehetőségem más irányba mozdulni és ahogy mondod, ez legalább biztos pénz.

Fleith # 2007.12.07. 17:29

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. A napokban vásároltam egy autót, amely sérülésmentesként lett hirdetve. Megkötöttük a szerződést, amiben kikötötték, hogy az adásvételkor fel nem ismert rejtett hibákért a vevő az eladóval szember a későbbiek folyamán semmilyen szavatossági igénnyel nem fog fellépni. Valamint azt is, hogy a későbbiek folyamán a szerződés bármilyen jogi úton való megtámadási jogáról minden feltétel nélkül lemondanak.
Ezek után elvittem az autót egy átvizsgálásra, ahol kiderült egy-két rejtett hibája az autónak. Közöttük az is, hogy nincs légzsák az autóban és törött is volt. Azt gondolom, hogy ha légzsák nem működik illetve nincs benne az nem épp rejtett hiba... Ilyen esetben sem támadható a szerződés? Hiszen akár életet is veszélyeztet ez a "hiba". Megjegyzem feltételezhető a rosszhiszeműség is.

Segítségetek előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Fehérvári László

Royal # 2007.12.08. 08:25

Távol álljon tőlem a cinizmus, de erre mondják hogy eső után köpönyeg... Átvizsgáltatni az autót, vétel előtt kell, utána már felesleges. Én nem vagyok jogi szaki, de azért szerintem kell, hogy legyen jogorvoslat erre. A légzsák hiánya nemcsak az általad említett kérdéseket veti fel, hanem jelentősen csökkenti az autó piaci értékét. Légzsákok beszerelésére márkaszervizek többszázezer-félmillió forintokat is kérnek. A lufik hiánya feltételez továbbá egy igen komoly karambolt, ami az autó szerkezeti éppségére is kihatással lehetett. Szerintem érdemes ennek utána menni, mert átverés szaga van. Gondolom kereskedőtől vetted...

Fleith # 2007.12.08. 09:11

Igen kereskedésből vettem. Most hoztam el a szervizből az autót. Árajánlatot kaptam a tervezett javításokról. Ez az autó vásárolt árának 31%-a. Jah és biztosan átverésről van szó, mert a légzsák visszajelző lámpa ki volt szerelve az autóból...

Pjotr # 2007.12.08. 09:44

Kereskedésből vagy kereskedéstől?

Fleith # 2007.12.08. 10:36

Kereskedésből. Az eladó magánszemély az adásvételin.

Royal # 2007.12.08. 13:57

Látatlanban nehéz valamit is mondani a dologról, de az elmondottakból én a következőre tippelek. Privát vélemény következik: Az autó elszenvedett valamikor a múltban egy komolyabb csattanást. A lakatos-fényezőmunkát elvégezték rajta, de a légzsákok pótlásával, már többe került volna a javitás, mint amennyi az autó piaci értéke, ezért ezt egész egyszerüen kihagyták. Én a következőt tenném a helyedben. Nem tudom milyen értékű autóról van szó, de lehet megérné még áldozni, egy hivatalos szakvéleményre a "sérülésmentes" autó állapotáról. Ez engem jobban aggasztana mint a légzsák. Nem törvényszerü, de nagy a sansz rá, hogy olyan baleset után, ahol kinyilnak a légzsákok is, szerkezetileg is sérül autó. Hiába kozmetikázzák, húzzák ki szépen, azmár sosem lesz a régi (érsd: jelentősen értékcsökkent). Intő Jelek: Az autó 4 nyomon megy, eszi a gumit, félrehúz, az ajtók nem csukódnak rendesen, látszik hogy az ívek nincsenek a helyükön, egyik oldalon nagyobbak a rések mint a másikon stb stb.

Javaslom kérj szakvéleményt egy márkaszerviztől, és ennek birtokában keresd fel a kereskedést/tulajdonost, vázold neki a problémát lehetséges megoldási alternativákkal:

  • autó visszavásárlása
  • vételár kompenzáció (javitási költséget, és -ha volt jelentős sérülés- az ebből eredő értékcsökkenést is térítse vissza)

Ha nem állnak kötélnek, akkor keress fel egy ügyvédet aki megmondja hogyan tovább. A légzsák az autó része, pont úgy mint a motor. Enélkül nem adható az autó teliárban, plusz ha még kiderül hogy törött is volt a sérülésmentesnek hirdetett autó, szerintem egyértelművé teszi a helyzetet.

Fleith # 2007.12.08. 17:45

Köszönöm szépen! Igyekszem a leírtak szerint eljárni. Egyébként az autó ára 2.200 e Ft volt. A gumit ette...Gumit cseréltem és ott mondták, hogy nézessem meg a futóművet, mert valami probléma van. Szóval áll amit írtál.
Majd megírom, hogy mi volt hátha okul valaki belőle...

Üdv L.