Autólopás, rendőrség hallgat


kismukk # 2008.01.04. 09:32

Lassan egy éve, hogy a ház elől ellopták az autómat.
Rendőrségen bejelentettem, kértem a helyszini szemlét.
Ehelyett ők rendeltek be, jegyzőkönyv.
Majd értesitenek, ha lesz valami, mondták.
Félév múltán felhivtam őket, mi történt?
Majd értesitjük, ha lesz valami, mondták ismét.
Azóta is csönd.

Kérdésem:
autólopás nyomozatra rendőrségen nincs valami határidő?
Válaszadási kötelezettség?
Van-e jogom megtudni: mikor, hol és mit nyomoztak az autóm ellopása kapcsán?
Visszakaphatom-e a slusszkulcsot? a forgalmit?
Milyen jogszabályra hivatkozzam és kinek irjak?

kea4 # 2008.01.07. 13:16

Én személy szerint (de nem vagyok jogász) a kapitányság vezetőjének írnék, hogy a) az eljárásuk tűrhetetlen, b) adjon részletes tájékoztatást írásban, hogy milyen nyomozati cselekményeket és esetleg egyéb intézkedéseket végeztek és tettek, c) juttassa vissza a tulajdonomat képező tárgyakat, d) közölje, hogy (hozzá képest) magasabb szinten hol lehet panaszt tenni. Tértivevényes levélben, persze, és mondjuk 8 napos határidőt adva a kimerítő és pontos válaszra.

Fel a fejjel!

Üdvrivalgással:
KEA.

kismukk # 2008.01.09. 00:54

Köszönöm.
A police.hu oldalon van állampolgári bejelentések ablak, oda beirtam. Meg kell adni e-mailt, telefont.
És láss csodát!
Még aznap felhivtak, elmondták, hogy a ker.kapitányságon hol, kinél érdeklődjek.

43210 # 2008.01.09. 07:49

autólopás nyomozatra rendőrségen nincs valami határidő?

  • De igen van a nyomozási határidő 60 nap, amelyet az Ügyészség Nyomozásfelügyeleti Osztálya meghosszabbíthat, akár több alkalommal. Viszont amennyiben van "képben" elkövető a nyomozás átkerül vizsgálati szakba.

Válaszadási kötelezettség?

  • Természetesen értesíteni kell a sértettet a nyomozás felfüggesztéséről (ha nincs elkövető) vagy a nyomozás továbbfolytatásáról ha a nyomozási határidő lejárt, de a rendelkezésrte álló információ a nyomozás továbbfolytatását kívánja.

Minden esetben a hatóság határozatot hoz, amit ki kell hirdetni a sértett részére (postázni kell, vagy személyesen átadni)

Van-e jogom megtudni: mikor, hol és mit nyomoztak az autóm ellopása kapcsán?

  • természetesen van, de csak annyit tudhat meg, ami a nyomozás érdekeit nem sérti.

Visszakaphatom-e a slusszkulcsot? a forgalmit?

  • az indítókulcs és a forgalmi engedély lefoglalásra kerül, erről a jegyzőkönyvben rendelkeznek amit a feljelentés során felvettek. Ezen jegyzőkönyvvel lehet a gk. ügyeit intézni. (biztosítások felmondása, forgalomból kivonás, teljesítményadó lemondása, lízingügyek stb.)

Milyen jogszabályra hivatkozzam és kinek irjak?

  • a nyomozások alapvetően a hatályos Büntetőeljárási Tv. alapján folyik, de számos belső utasítás is szabályozza a nyomozások lefolytatását.
  • Ahogy kismukk írta a police.hu oldalon is lehet bejelentést tenni, de a hatáskör és illetékesség szerinti rendőrkapitányságon, vagy ha Bp.-n lopták el a BRFK-n, lletve ha vidéken akkor a megyei Rendőr-főkapitányságon. Mindenképpen a szerv vezetőjének kell címezni a levelet és természetesen tértivel feladni.
szota # 2008.01.09. 16:24

nekem meggyőződésem, hogy autólopás esetén a rendőrség nem végez opratív kereső tevékenységet azaz nem keresi az autókat. Mire alapozom ezt?
10 éve ellopták a család egyik autóját. Bejelentés a rendőrségen majd menetrendszerint 60(?) nap múlva megérkezett a végzés, hogy a nyomozást lezárták, mivel előreláthatóan az nem vezet eredményre.
És most tessék kapaszkodni: 4 napra rá, hogy a végzést a kezünkbe vettük csörög a telefon és ua. a kapitányság ua.osztály telefonált, hogy mikor visszük el az autót a rendőrségi telephelyről ahová a rendőrség szállította el az autót értékmegőrzés címén (ablak le volt tekerve) 64 nappal korábban. Jeleztük, hogy ez mulatságos, hisz most zárták le a nyomozást. Ezután az előadó közölte, hogy mennyi tárolási díjat kellene fizetnünk a 64 nap után amit persze a végzés bemutatása után elengedtek, mondván: az ügyben a rendőrség hibázott.


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

bigdady # 2008.01.09. 16:56

szota. Hát ez nem semmi. Nagyon kereshették :)

Royal # 2008.01.13. 23:54

nekem meggyőződésem, hogy autólopás esetén a rendőrség nem végez opratív kereső tevékenységet azaz nem keresi az autókat.

Perszehogy nem. Újjabb akta ami repül a fiok aljára, aztán 30 nap mulva megszünik elkövető, és bizonyítékok hiányában.

monalisa1 # 2008.01.14. 00:15

Még hogy nem nyomoz a rendőrség...
Édesapám anno eladta az akkori autóját, mert a Merkur sorszám alapján hamarosan várható volt az új "jövevény". A tulajtól rá nem sokára ellopták az autót (...), és erre föl jött egy nyomozó hölgy és kénytelen volt az üres garázs láttán konstatálni: nem a régi tulajdonos lopta vissza a szeretett autóját. Mert soha nem lehet tudni...

kismukk # 2008.01.14. 00:24

Mikor volt az "akkor"?
Mert, az sem mindegy.

monalisa1 # 2008.01.14. 08:46

Amikor még az autókat a Merkurtól lehetett vásárolni. (Írtam, hogy anno...)

szota # 2008.01.14. 14:02

hümmm, 197x, 8x?
Mintha a Merkur 1990 környékén szenderült jobb létre.
Akik akkor születtek ma már választójoggal rendelkeznek és jogsijuk van! :)


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

monalisa1 # 2008.01.14. 19:03

Vélem akár egy akár Ladát loptak akár egy Volvot lopnak el, nyomozni egyazon módszerrel kell - időtényezőtől függetlenül.

Royal # 2008.01.14. 22:40

Vélem akár egy akár Ladát loptak akár egy Volvot lopnak el, nyomozni egyazon módszerrel kell - időtényezőtől függetlenül.

Szerény véleményem szerint, egy sikeres nyomozás, legyan akár autófeltörés, akár autólopás, azzal kellene kezdődjön, hogy forró nyomon elindulnak, de legalábbis megpróbálják a hatalmas kirakósjáték egyegy darabját megtalálni, ill, amár megtalált darabokat a helyükre tenni, ami még ugyan nem tudni hová, de egyszer valahová jó lesz.

Amikor feltörték az autómat és kirámoltak belőle mindent, tudtam (ismerőseim, rokonok példái) hogy teljesen felesleges időpazarlás rendőrt hívni, de azért megtettem, hátha az én esetemmel is közelebb kerülünk a tolvajhoz, hátha sikerül legalább egy mozaikdarabkát találni, ami kell ahhoz, hogy egy szép napon lecsukjanak valakit. Szóval ezek jártak az agyamban mikor hajnali 2 kor toporogtam járművem mellett, és a zsarukat várva próbáltam felmérni a károkat. Az eltünt hifi cuccokat nem bántam, nem voltak új méregdrága cuccok. Viszont a frissen fényezett lakatolt karosszéria sziven vágott, azt csúnyán elintézték több helyen is, mikor behatoltak. Nem nyúltam semmihez, gondoltam a kiérkező rendőrők első dolga lesz, hogy rögzítik a nyomokat, és vesznek ujjlenyomatot. Nem vettek természetesen. Nem érdekelte őket az eltünt cuccok részletes leírása sem, és akkor sem jöttek tűzbe, amikor felhívtam a figyelmüket a szemközti hivatal videókamerájára, ami valószínüleg premierplánban rögzíthette az egész akciót, a kamera állásszögéből ítélve, szép és közeli felvételek készülhettek a cselekményről. A mezei jegyzőkönyv felvétele után viccesen megkérdeztem tőlük, akkor mire számíthatok? Mi lesz ha éjszaka megfognak valakit véletlenül a cuccaimmal, honnan fogja tudni a kedves hatóság, hogy lopott cucc, ha mégcsak fel sem írják mi tünt el? Ujjlenyomat, félvétel egyéb nélkül honnan fognak bárkit is összefüggésbe hozni a dologgal?? A 3 fiatal rendőr egyszerre mosolyodott el, és lökte a sablonvakert: "ha meglesz a tettes, majd polgári peres úton behajthatom a káromat. Jóéjt" Kösz. Nektek meg jó járőrőzést, igazoltatást, sofőrcsesztetést. Igy aztán tutira semmi nem lesz meg, és esély sincs arra hogy összeálljon a kép.

Atis77 # 2008.04.16. 06:09

Na Akkor legyen pozitiv példa is.(nem is egy)

Valamikor még középiskolás koromban apu hordott suliba kocsival, mert szembe volt a meló helye. Egyik éjjel hallottam valami csörömpölést az utcáról, fordultam egyet aludtam tovább, és láss csodát a golf gti sehol csak az üvegszilánkok. Mondta az öreg menj villamossal:). Fiatalon lelkesen körbejártam a környéket stb de semmi. Éjfélkor kaputelefon kimegyek felveszem rendőrség megvan a kocsi. 2 utcával lejjebb kapták el a két csibészt (14-16évesek voltak) Magnó az ugrott, és a kocsi tocsogott a gázoljtól amit loptak vele, de legalább meglett. Másik eset melóhely eltőtt állt a kocsim (stefánia út a rendőrkapitányság 100méteren belül). Péntek délután volt. Du 2 kor még kimentem a kajáért, még minden rendben volt 45 perc mulva indultam volna haza, láss csodát nincs üvegy a jobb oldalon, rádió ugrott(zsir uj sony 75e ft) és még a szakadt melósruhám egy ajándék csomag( póló stb).A kocsi előtt egy padon öreg nénik ültek(akkor is ott voltak már mikor a kajáért kimentem) persze nem láttak nem hallottak semmit. Átsétáltam a kapitányságra jelentettem a dolgot megkértek álljak oda mintát vettek az üvegből felvették a jegyzőkönyvet stb. Na irány a bontó mert hétvégére nem maradhatok üveg nélkül, persze min zárvavolt péntek DU. Hétfőn csörög a telefonom hogy menjek már át a kapitányságra mert van egy gazdátlan auto rádiójuk és olyan mint az enyim volt. Részletes leirást kellett adjak róla(minden apró arc stb.) még azt is megmondtam milyen lemez volt benne, ki vittük a kocsihoz arádiót kivettem a lemezt láss csodát az volt amit mondtam. Kérdezgették mi volt még a kocsiban és apránként minden elő került. De nem volt elég a részletes leirás minden szart berendeltek a rádioval kapcsolatban(számla doboz garjegy stb). Aztán elmesélték hogy lett meg a cucc. Emberünk nem alégedett meg az én kocsim zsákmányával hanem elindult a hungária krt felé ahol van a sok octavia(siemenses céges kocsik) és neki áltt ott még 2 autónak a rendőrők meg ott igazoltattak a semsey andor és a hungária sarkán. Megfogták. Meglett a cucc Happy End.

folma # 2008.07.22. 05:50

Sziasztok!

Budapesten lakom. Az autóm a társasház előtt parkol a parkolóban.Többször észrevettük már ott lakó autótulajdonos társakkal,hogy reggelre néhányunk autója feszegetve van(ablakok kicsit lentebb vannak húzva,ajtók piszkálva vannak,stb.)Tudom,vegyek jobb riasztót a kocsiba meg ilyenek,de akkor is érdekel a véleményetek.

Az lenne a kérdésem,hogy szerintetek tegyek bejelentést a rendőrségen?Van értelme?

Egyjogász # 2008.07.22. 06:11

Háááát, nem tudom, nekem két kapcsolódó esetem volt, egyszer amikor ellopták a 3 hónapos új kocsimat, a másik alkalom, amikor a 4 indexlámpabúrát lopták le egy másikról. (Egyébként azon az éjszakán vagy 30 kocsiról lelopták a lakótelepen, úgy hogy nem aprózták el.)

A lopásnál a feljelentést felvevő rendőr kérdésemre ironikusan közölte, hogy 50 % esély van a kocsi megtalálására (megfejtés: vagy megtalálják vagy nem...). Aztán megkaptam a nyomozás megszüntető határozatot....

A másik esetben megkérdezték, hogy be akarom-e jelenteni a biztosítónak az indexlámpák lelopását, mert ha nem, inkább ne raboljuk egymás idejét.

Szerintem egyébként tegyetek bejelentést, hogy van-e értelme.....???