Megvették, elromlott - nekem kell megjavítani?


tool78 # 2018.11.15. 12:39

Még kiegészíteném a kérdésemet hogy ha én bejelentem az autó eladást a kormányablakban akkor így minden esetleges szerződés utáni bírságtól szabálysértéstől védve vagyok-e? Csak egy újabb adásvételivel kerülhet hozzám vissza az autó?
Az hogy ő nem tudja átíratni nincs pénze a javításra az már nekem nem kell hogy fájjon remélem.
Köszönöm válaszát.

tool78 # 2018.11.15. 12:31

Az én esetem hasonló mint a Jochen esethez. tegnap adás vételi szerződéssel eladtam autómat megnézték a vevők próbaút is volt minden hibát megemlmítettem (nem volt sok) illetve látszott a kasznin, elvitték jelentősen le alkudva az irányárat. 150 km ről jöttek, ma hív a vevő hogy nem járóképes az autó nem tudja elvinni az eredetvizsgára. A hazaúton még jó volt. Később hív, hogy kuplungot kell cserélni közösen fedezzük. Én ettől elzárkóztam, Úgy tudom hogy magán személyként én védve vagyok ő tartozik bizonyítani hogy már az átvételkor megvolt a hiba. Mondja ő, hogy akkor elállna a vásárlástól visszavontatja kocsit, adjam vissza a javítással csökkentett vételárat. Mármost a hazaúton ha belefutottak véda kapuba akkor én fizetném gondolom. Meg ki tudja mi történt egy nap alatt az autóval. Kuplung hibának semmi előjele nem látszott. Meg amúgy kopó alkatrész. Azt mondja még hogy jogi útra tereli. De gondolom egy 14 éves autó esetén pereskedni szakértőt fizetni nem reális. Megnyugodhatok? Terhel engem még valami?

drbjozsef # 2018.10.07. 09:20

Jochen,

ha elutasítod a kérését, perelnie kell. A perben ő bizonyít, mégpedig azt kell, hogy a hiba már a teljesítéskor is fennállt. Ha 2 hónapig még X kilométert megtettek az autóval, akkor dugattyúhibás nemigen lehetett akkor, amikor eladtad.
Ha mégis ez a helyzet és bizonyítani is tudja, akkor neked kell kifizetni a javítást. De erre az esély csekély.

Írd csak meg neki, hogy az autó véleményed szerint hibátlan volt az eladáskor, nem áll módodban ezért fizetni a javítását.

b_tom09 # 2018.10.05. 21:31

A kereskedonel van bizonyitasi kenyszer!
Te nem vagy koteles elismerni semmit!

A sajat vevoje fele valo kotelezettseget akarja rad haritani!

jochen # 2018.10.05. 19:42

A következő a probléma: kb.2 hónapja eladtam a gépkocsimat egy kereskedőnek aki haszonnal tovább értékesítette egy harmadik félnek. Mikor eladtam semmi hibája nem volt, nyaralásból jöttünk haza. Most vissza szállítatta trélerrel a kereskedő a szerelőmhöz a kocsit aki megálapította, h valszeg dugattyú hibás. Mentek vele 350km-ert, vásárláskor minden rendben volt, tetszett neki az autó, alkudozott is. Én jóhiszeműen jártam el , elmondtam neki miket javítattam rajta, vezérlés csere , láncok stb. Sima formanyomtatványt töltöttünk ki. Most rajtam követeli, hogy csináltassam meg 2 hónap után. Én honnan tudhattam , hogy motorhibás lesz pár száz km után?
Mint magánszemély köteles vagyok megjavítattni a kocsit?
nem vicces/groteszk h 2 hónap után visszahozza ? Bármi történhetettet azóta az autóval (egyesben padlógáz v.bármi.) Köszönöm a gyors tanácsokat.