Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


hagyatéki leltárban szerepelő kocsi összetört

Kata_25 #   2019.01.05. 12:45

Nagyon köszönöm a választ!
Tényleg :-)

drbjozsef #   2019.01.05. 11:23

Kata,

a (leendő) örökös (vagy használó) fenntarthatja az elhunyt kötelezőjét azzal, hogy fizeti, legfeljebb a hagyatéki végzés jogerőssé válását követő 15. napig.
A jogerős örökösnek ez a 15 napja van, hogy saját kötelezőt kössön, vagy kivonja a forgalomból a járművet.

Szerintem most, végzés nélkül nem tudjátok kivonatni, de ha nem használjátok, akkor nem is kell, egyszerűen nem fizetitek tovább a biztosítást, és az elhunyt biztosítójának bejelentitek, hogy az autó összetört, használhatatlan, nem fogjátok használni, ezért az elhunyt biztosítását a továbbiakban fenntartani nem kívánjátok, azt érdekmúlással szüntessék meg.

A gk. adót se fogják szvsz követelni, mert azt a bejegyzett tulajdonosnak kell, márpedig az elhunyt.

Amint megvan a végzés, bementek a kormányablakba, nevetekre íratjátok az autót (ezt nem lehet kikerülni), és utána ott rögtön vagy ideiglenesen fél évre kivonatjátok, vagy előbb elmentek és elintézitek a bontási igazolást, és utána véglegesen kivonatjátok.

Előbbi asszem 6000 pénz, utóbbi esetén viszont csak akkor írják át, ha köttök előtte kötelező biztosítást.

Itt van egy pici joghézag : kötelezőt meg lehet kötni, de fizetni 60 napon belül kell, ha 2 nap alatt elintézitek a bontót, akkor már fel is mondhatjátok a biztosítást, és legfeljebb két napi díjat kell kifizetni.

Én 5 évig pereskedtem egy hagyatékon, amiben autó is volt, elöszőr jeleztük, hogy használnánk az autót, fizetük is a kötelezőt, aztán meggondoltuk magunkat, és mégse használtuk, simán hagytuk megszűnni a biztosítást, nem fizettük, nem is szóltunk a biztosítónak. Nem kellett semmit (fedezetlenségi díj, etc) fizetni utólag, átírtuk, ideiglenesen kivonattuk, végül eladtuk.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kata_25 #   2019.01.05. 10:24

Köszi.
De előtte ugye az örökösnek a nevére kell íratni a kocsit? (eredetiségvizsgálat, illeték, új forgalmi és új törzskönyv), és majd csak utána?
Az adót sejtettem..

gerbera317 # e-mail 2019.01.05. 09:48

Az nem érdekes, mert a történet arra folytatódott tovább, hogy melyiküké legyen a másik, nem összetört jármű. (Egyébként sör-virsli versennyel döntötték el - de ez tényleg lényegtelen.)
Nálad az kell, hogy ki kell vonatni a forgalomból a kocsit, a biztosítás(oka)t érdekmúlással felmondani. A gk-adót egész évre meg kell fizetni.

Kata_25 #   2019.01.05. 09:44

És ők hogy oldották meg?

gerbera317 # e-mail 2019.01.05. 09:10

Egyszer láttam egy filmet, ott is hasonló volt a probléma. Különben dühbe jövünk volt a címe; valami Bud Spencer meg Terence Hill voltak a főszereplők.

Kata_25 #   2019.01.05. 08:11

Üdvözletem!

Apám meghalt októberben, a kocsiját a fiam használta azóta.
(A hagyatéki még nem zárult le, de a leltárt már fölvették, 600 ezret írtunk értéknek.) Ma éjjel a kocsi elé ugrott egy őz, az autó összetört.
Mi a teendőnk?
A hagyatéki után a szokásos módon átíratni, addig persze a biztosítást és adót fizetni, aztán valahogy törött autóként eladni vagy kivonatni a forgalomból?

Köszönöm!