Gépjárművek tartózkodási enegélye


kkzsolt # 2019.03.03. 15:00

Tisztelt Szakértők!

Ugye gépjármű közterületen csak forgalmi engedély és rendszám birtokában közlekedhet. Emellett rendszám nélküli vagy szabálytalanul parkoló gépjármű hatósági úton eltávolítható a közterületről.
Magánterületen viszont akár forgalmi akár rendszám nélkül is megteheti ezt.

Mi a helyzet a társasház osztatlan közös tulajdonú területén?
Erre is a közterület szabályai vonatkoznak?
Ekkor ki távolíthatja el a gépjárművet?

válaszokat köszönve: kkzsolt

Szomorú örökös # 2019.03.03. 15:38

kkzsolt

A közteres ott sem fog intézkedni, mert az is magánterület.

kkzsolt # 2019.03.05. 08:24

De a kérdés változatlanul nyitott. Hivatalos társasházőrséget kell létrehozni? Ez milyen jogon intézkedhet? Itt szerintem elvi baj van!

drbjozsef # 2019.03.05. 08:35

A társasház területének használati szabályozására a közösség jogosult, elsősorban közgyűlésen határozatok, vagy az szmsz megfelelő módosításával.

Aztán ha valaki többedik felszólításra is olyat tesz, ami akadályozza a többiek jogainak jóhiszemű gyakorlását, akkor pl. a közös képviselő intézkedhet.

Ha van saját használatú parkolója az illetőnek, akkor ott tárolhat roncsot is akár. Vagy ha közösen használjátok a parkolót, akkor is - kivéve, ha az szmsz-ben szabályt hoztok róla, hogy csak rendszámmal rendelkező, forgalomban lévő autó tárolható a társasház területén, enélkül legfeljebb 30 napig.

Aztán ha nem viszi el az illető, kétszer felszólítja rá a közös képviselő, kilátásba helyezve, hogy ő szállíttatja el a tulajdonos veszélyére és költségére, és a tárolási költségeket is ráveri. És ha kénytelen erre, akkor kifizeti a társasház a költségeket, és fizetési meghagyást bocsát ki az illető ellen, aztán mehet a végrehajtás.

kkzsolt # 2019.03.05. 19:29

Tisztelt drbjozsef!

Ez így valóban szakszerű.

Viszont ez itt magyarország. Mi van ha ez maga a közös képviselő?

köszönettel: kkzsolt

drbjozsef # 2019.03.06. 05:38

Lakók 10% aláírását összegyűjteni, közgyűlést tartani, közös képviselőt leváltani, újat választani.

Ha ez nem megy, mert nincs elég szavazat, abból az következik, hogy a többségnek megfelel, hogy egy parkolóhelyet elfoglal egy roncs. Ekkor nincs mit tenni.

kkzsolt # 2019.03.07. 10:16

Ugye ez praktikusan azt jelenti, hogy a lakók egyrésze parkolhat az udvaron a másik része pedig nem használhatja a parkolóját (osztatlan közös tulajdont).

Ha jól emlékszem, akkor vagy tht-ben vagy ptk-ban van egy olyan kitétel, hogy ha bármely th kisebbség hátrányt szenved a többiekkel szemben, akkor bíróságon kérhet pl. kártérítést.

drbjozsef # 2019.03.07. 10:23

Ne keverd az osztatlan közös tulajdont, és a társasházi közös tulajdont. Utóbbinál maga a társasház jogosult szabályozni a közös használatot - ami messze sokkal többre ad jogosultságot, mint az osztatlannál.

kkzsolt # 2019.03.10. 18:59

Azt nem tudtam, hogy a társasházi közös tulajdon és az osztatlan közös tulajdon nem azonos.
Hogy modulálja ezt a tht vagy ptk szerinti társásház-variáció?

kkzsolt

kkzsolt # 2019.03.10. 19:03

Mellesleg így is felmerül a kérdés, mondjuk jogszerű e ha a társasház a 20 tulajdonosból kettőt kizár vagy megakadályoz a társasházi közös tulajdon használatából? Ezen közös tulajdon létrehozásában mind a 20 tulajdonos azonos arányban vett részt (mondjuk fizetett érte)!

kkzsolt

Szomorú örökös # 2019.03.10. 19:22

kkzsolt

Most akkor el kéne dönteni, hogy melyik a lényegesebb? Az, hogy valaki ott tárolja a járművét - mellesleg ha az mindig is az ő parkolója volt, akkor jogosan teszi szerintem kihangsúlyozom, csak szerintem - vagy pedig inkább az a problémád, hogy mi van akkor, ha kizárod ennek gyakorlásából azt a bizonyos személyt? :-)

drbjozsef # 2019.03.11. 06:01

kkzsolt,

Praktikusan nem írtál semmi konkrétat, csak dobálózól a helytelen fogalmakkal.

Nem, nem jogszerű, ha a "társasház" kizár valakit a használatból. De hogy zárja ki a társasház? Átalakul transformers robottá, és tokájánál fogva rajta ki a kerítésen kívülre az illetőt?

Szóval hasznosabbak a konkrét kérdések, mint az általános hablaty. Mert arra pont ugyanaz lehet a válasz.

kkzsolt # 2019.03.11. 15:51

Erről szólt az első hozzászólás.

A társasház osztatlan közös tulajdonú területén szabálytalanul parkol és közlekedik több olyan jármű, amely nem felel meg forgalomba helyezés követelményeinek (tehát nem lehetne vagy nincs rajta rendszám).

Arról szólt az indító hozzászólás, hogy mit lehet ezzel kezdeni.

Persze felmerül a kérdés, hogy rendszámmal miként közlekedhetnek ilyen gépjárművek közúton?

drbjozsef # 2019.03.11. 16:23

Ha forgalomban van (=van műszakija, rendszáma, kgfb, etc), akkor bárhol közlekedhet. Közúton is. Ha úgy érted, hogy műszakilag alkalmatlan lenne egyébként, az nem a te dolgod. Ha megállítják, és kiderül, majd a rendőr bevonhatja a rendszámot meg a forgalmit. De magánterületen nem fog intézkedni a rendőr ilyen esetben sem.

Ha nincsenek papírjai, rendszáma, a társasházban tárolható, az biztos, szerintem ott közlekedhet is vele, mert az magánterület, persze, az általános felelősség keretei között. Kivéve, ahogy többször írtuk, ha erről a közösség szabályt hoz, és megtiltja.

A válasz ötödszörre is ugyanaz a mit lehet ezzel kezdeni kérdésre : közgyűlés, és határozat.

Szomorú örökös # 2019.03.11. 18:11

kkzsolt

Persze felmerül a kérdés, hogy rendszámmal miként közlekedhetnek ilyen gépjárművek közúton?

Anno nekem lelopták egyetlen délután mindkét rendszámomat (még nem regisztrációs matricát magával vonzó új rendszám volt). Az egyiket a ház előtt délután, a másikat már sötétben este az udvaron úgy, hogy tudom nagyon jól ki volt az, de direkt kinyitotta a kiskaput az utca felé, hogy így ne kerüljön gyanúba. Én még aznap este elmentem rendszám nélkül vele feljelenetést tenni. Mondta a rendőr, hogy rá hivatkozzak, ha megállítanak. Nos, ez egy nagyvárosban történt, oda-vissza úgy megjártam a rendőrséget, hogy senki, kihangsúlyozom SENKI NEM ÁLLÍTOTT MEG. Szóval az, hogy rendszám nélkül közlekedik egy gépjármű, főleg sötétben, szinte a kutyának nem tűnik fel. :-O

kkzsolt # 2019.03.12. 18:58

drbjozsef köszönöm a válszt, ez van.

Szomorú örökös bizony ez a szomorú helyzet.