Forgalom - figyelő kamerafelvétel mint bizonyíték


lüszike # 2019.03.25. 12:47

Üdvözlet, kedves fórumozók!

Szeretném a véleményeteket kérni az alábbi problémában:

Forgalmas, Budapestről kivezető főút, sávváltás közben két autó koccan. A felek egymást hibáztatják. Nem ismerik el a felelősségüket, rendőrt hívnak. Az egyik - a későbbiekben elmarasztalt - fél felhívja az intézkedő rendőr figyelmét, hogy van forgalom-figyelő kamera, amely "láthatta" az eseményt, ezzel kívánja igazolni igazát. Ezért kéri, hogy a felvételt kérje ki a rendőrség és annak alapján hozzon döntést.

A rendőrség határozatot hozott, melyben azt felet "hozta ki" vétkesnek aki a kamera felvétel felhasználást kérte.
Az érdekesség az, hogy a felvételt a rendőrség NEM kérte ki, azaz nem foglalkozott vele, így nem vette figyelembe, pedig egyértelmű bizonyíték lett volna arra hogy az illető VÉTLEN.

Szerintetek meg lehet ezt a rendőrségi magatartást támadni? Vagy mit javasoltok, milyen lépéseket lehet tenni a "vétlenség" elismertetésére?

Köszönettel:lüszike

rigoz # 2019.03.25. 13:11

Tisztelt Lüszike!

Lehetni lehet, de nem biztos, hogy hatályon kívül helyezésen kívül mást el lehet vele érni, hiszen a kamerafelvételek feltételezm, hogy nincsenek már meg, így legjobb esetben is elsikkad az ügy.

lüszike # 2019.03.25. 14:03

Kedves rigoz!

De milyen "jogi" lépést kéne tenni. A határozatot megtámadni, kifogással élni? Erre gondolsz?

rigoz # 2019.03.25. 14:21

@lüszike: Pontosan, amennyiben szabálysértés (és nem közigazgatási bírsággal sújtható jogsértés, az azzal kapcsolatos határozat ellen ugyanis közigazgatási per indításának van helye) elkövetését megállapító és amiatt marasztaló határozatról beszélünk.