Az autóm bekamerázhatom rongálásveszély esetére?


tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.04. 17:45

Jó, akkor nem beszélhet. Te nyertél.

Szomorú örökös # 2020.05.04. 17:37

Erre volt a válaszom, hogy az unokatesóm nyomozó, így (tőle) nyilvánvalóan tudom, hogy mi a kötelessége egy rendőrnek.

Kamugép vagy! Egy rendőr nem beszélhet otthon a munkájáról még a rokonainak sem. Mesélj még! :-)

Szomorú örökös # 2020.05.04. 17:21

Unokatestvérem nyomozó... igy ez elég?

Okos és értelmes ember ezzel nem dicsekszik, főleg itt. ;-)
Arról nem is beszélve, hogy ami bent történik, arról te nem is tudhatsz, mivel ha azt kiadja a kedves rokon, akkor gyakorlatilag szabályzatot sért és repül onnan, gyorsabban, mint gondolnád. Utána már dicsekedni se tudsz vele. De igazából mi köze is az adott témához az unokatestvérednek?

Szomorú örökös # 2020.05.04. 16:40

tamas9999

Nekem a rendőrséggel az utóbbi években annyi dolgom volt, hogy megbüntettek 3x gyorshajtásért, (akkor nagyon lelkesek voltak)

Vagy te hajtottál inkább túl gyorsan. Én az utóbbi két évben mindössze egyszer tudtam gyorshajtani (de most itt nem ez a téma). ;-)

nyomozási ügyekben nincs velük semmi tapasztalatom.

Ehhez képest bátran osztod az észt, hogy mi a kötelessége a rendőrségnek.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.04. 06:11

Nekem a rendőrséggel az utóbbi években annyi dolgom volt, hogy megbüntettek 3x gyorshajtásért, (akkor nagyon lelkesek voltak), nyomozási ügyekben nincs velük semmi tapasztalatom.

Neked vagy peched volt, vagy tényleg ilyen felétek a hozzáállásuk, erre meg nem tudok mit mondani...

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.04. 06:05

A Hösök Tere példát nyilvánvalóan csak egy példának irtam, nem gondoltam volna 7894 karakterben az összes lehetőséget és verziót végig elemezni..
De akkor korrigálom és írok neked egy másik példát, hogy passzoljon:
Ünnepled a születésnapodat egy étteremben. Csináltok pár fényképet és a háttérben látszódnak más vendégek, más családok. Nyilvánvalóan nem fogod őket sem kiküldeni, sem pedig a hozzájárulásukat kérni, pedig hivatalosan így kellene.

Ez a példa megfelel?

Szomorú örökös # 2020.05.04. 05:52

Sőt, tovább megyek!
Az autóm feltörték 2007-ben a ház előtt és a szerszámaimat kipakolták belőle, sok-sok értékes, de több, csak számomra értékes szakmai eszköz is volt benne. Hatalmas tenyérlenyomatot rögzítettek a hátsó ajtón, mégis ismeretlen tettessel zárták le azt is. Persze tudom már, szerinted biztos akkor is kifogtam...

Szomorú örökös # 2020.05.04. 05:50

tamas9999

Mindenhol vannak trehány emberek, a nyomozók sem kivételek, te kifogtál egy szakmagyengét.
Peched volt.

És ez kb. 99 %-ban így működik, ha bármilyen jármű ellopását jelented be. Ugyanez a helyzet, ha meghúzzák egy parkolóban az autódat és elmennek a helyszínről adatok hátrahagyása nélkül. Ennyit a rendőrségről.

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:36

Az hogy a későbbiekben bármely nyomozás mennyire lesz sikeres, nyilvánvalóan fikció és az eredeti felvetés szempontjából nem releváns. Befogadni a feljelentést és utána valamilyen szinten nyomozni kutya-kötelességük és én ezt írtam szó szerint.

No akkor legyen erre is egy jó kis példa - ciki, de ez is épp velem történt meg. :-)

Anno műszaki vizsga előtt nem sokkal egy régebbi autómat a ház előtt parkoltattam éjszaka. Reggel, mikor kimentem, akkor feltűnt, hogy furcsán áll. Éjszaka valaki az orrát elcsapta. Azonnal rendőrt hívtam - akinek közel egy óra kellett, hogy kijöjjön helyszínelni - de "megnyugtatott", hogy túl sok jóra ne számítsak a felderítést illetően. Elmentem vele vidékre, ahonnan csak késő éjjel értem vissza, szerencsére nem volt olyan a sérülése, hogy ezt ne tudjam megtenni. Este aztán megtudtam, hogy visszajött a srác jelezni, ő volt az elkövető - mellesleg az anyja zavarta vissza, mert az ő autóját törte össze - de addigra hivatalból elment már ugye a feljelentés - ráadásul hivatalból üldözendő cselekményt követett el, így visszavonni sem lehetett már. Ettől függetlenül a srác nevét és telefonszámát bemondtam telefonon a rendőrnek. Ehhez képest kb. egy hónap múlva kaptam a levelet a rendőrségtől, amelyben ismeretlen tettessel lezárták a nyomozást. Amikor egy felháborodott levelet írtam vissza nekik ezért, elfogadták a panaszomat, majd a srác a végén kapott párezer forint bírságot és két büntetőpontot.

Nos kb. ennyit arról, hogy örülnek a videofelvételnek, mert így javul a felderítési statisztikájuk! Viszont az is tény, hogy nem volt kamerafelvételem se akkoriban még, mert nem volt pénzem rá, hogy felszereljem - főleg hogy nem is kizárólag az én ingatlanom volt. ;-)

Ja, és így, hogy nem maradt a helyszínen a srác, az sem került ki, hogy elmondása szerint tök részegen két sarok között elaludt a volán mögött, ezért is ment neki az út szélén a kapualjban szabályosan várakozó autóm orrának. No comment!

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:23

persze mi a drága az relativ) ha jól emléxem 100 fölött volt az ára

50 ezer alatt nem nagyon létezik megbízható készülék, de inkább valóban a 100 ezer körüli ár az, ahol már megbízhatónak lehet őket nevezni. Az, hogy sokat tud, édeskevés. Egy igazi felelősségteljes vásárlónak az is lényeges, hogy hosszú távon megbízhatóan is működjön. A Futura és az Urmet Domus termékei éppen ilyenek. Nem véletlen van belőlük olyan sok a házaknál felszerelve.

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:20

tamas9999

Ha te mondjuk a strandon csinálsz magadról egy szelfit és a háttérben ott van Amálka, akkor hivatalosan vagy

  1. megkéred Amálkát, hogy húzzon ki a képből a pics@ba, vagy
  2. kéred Amálka hozzájárulást mivel szerepelni fog a háttérben a képeden...

Ez még Amálka esetében működhetne is, de mi van ha egy turista a Hősök Terén fényképez?
Megkér 1800 ember, hogy húzzon a búsba amíg fényképezi a szobrokat?
Szóval eddig nyilvánvalóan marhaság az egész...

Amit írtál, az a marhaság! Esetleg a törvényt is elolvastad, vagy csak anélkül fröcsögsz itt az adatvédelmi törvényt baromságnak nevezve? :-)

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:16

tamas9999

nekem ez van, tökéletesen bevált, olvasd el a leirását és az ára sem horror..
https://elektrikstore.hu/…utelefon-sze

Ez egyébként - őszinte vélemény - talán bírni fogja egy darabig, de 10-15 évig, ameddig egy igazán megbízható kaputelefonnak kellene működnie, nos ahhoz már nagy szerencse kell. Neked hány éve van fent? És az is egészen biztos, hogy ha elromlik, akkor nem fogsz sok szerelőt találni, aki megjavítja, mert balga ember, aki ilyen javítást akár garanciával is vállal. A Somogyi termékek nem igazán a hosszú távon megbízható minőségi cuccok közé tartoznak, leginkább azért, mert mindenfélét gyártanak, semmire nem egy-egy típusú készülékre specializálódva készítenek műszaki termékeket. Pontosan ezt tapasztaltam, amikor az általad ajánlott Bauhaus webáruházába elnéztem és csakis "Global Export-Import" video kaputelefonokat találtam, amelyek megint nem a megbízható műszaki kategóriába tartoznak, kb. az általam korábban említett Synertech típussal egyenértékű műszaki vackok leginkább.

Ha rám hallgatsz és igazán megbízható terméket szeretnél, akkor legközelebb olyan vásárolj, amit kifejezetten kaputelefonra vagy otthon automatizálásra funkcionálódott cég gyárt. Pl. Urmet Domus, Futura, Dahua, stb.

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:03

Megpróbálok válaszolni a kérdésedre az Örökös helyet!

Sőt, egyetlen beírásomra mindjárt vagy ötször! :-D

De foglaljuk össze! Van egy profi kaputelefonszerelő, aki immáron éppen 18 éve megbízható szerelő a szakmájában. Valószínűleg azért, mert jól végzi a dolgát, csak megbízható termékeket szerel fel másoknak, mivel utál garanciázni, ezért úgy alakult, hogy már híre ment a megbízhatóságának és nem győzi a munkát, mert annyian hívják.

És itt van egy fórumozó, aki webáruházak leírása alapján választ magának kaputelefont otthonra, meg beszélt telefonon egy ismerősével, aki látott valakit, akinek az ismerőse az elmondása alapján vér-profi kaputelefont vett magának, természetesen számlával, mert hogy szerinte ez a legfontosabb egy kaputelefonnál. És lassan ott tartunk, hogy ez az emberke nem hogy kaputelefon meg kamerafelszerelés témájában vér-profinak tartja magát, másoknak is egyfolytában tanácsot ad, mindenkit kioktat, aki mást állít, stb. Nem is értem, miért nem váltja ki az ilyen a vállalkozást és áll be a sorba akár kezdőként is - mivel azért a ranglétrát itt is végig kell járni, hogy rendszeresen munkája legyen - hogy a profi kaputelefon szerelőnek esetleg kevesebb dolga legyen. Mert néha ő is szeretne nyugodtan elmenni szabadságra, de mindig szakadásig kell dolgoznia. :-)

Sebaj, az ilyen utóbbi nagy arcokat lehet csúnyán beverni, amikor pofára esik az illető. ;-)

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 21:19

nekem ez van, tökéletesen bevált, olvasd el a leirását és az ára sem horror..
https://elektrikstore.hu/…utelefon-sze

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 21:16

takacs j

Nem tudom, de megkérdezem neked, annyit tudok, hogy viszonylag drága volt, (persze mi a drága az relativ) ha jól emléxem 100 fölött volt az ára, de esküdni nem mernék rá...

takacs j # 2020.05.03. 20:49

tamas9999! "2020.05.03. 09:46
Na figyelj okoska! Nekem régebbi van, de a haverom pár hónapja vette egyet. Legálisan, számlával, garanciával és műszaki engedélyeztetéssel!!!! 5 perce felhívtam telefonon és elmondta, hogy mit tud., lehet csodálkozni Örökös:

Van benne 3 kamera, így 180 fokban mindent lát, a teljes utcát jobbra és balra...
Gombnyomásra folyamatos képet mutat, további gombnyomásra ugyanezt rögzíti képpel és hanggal...
Automatikusan bekapcsol és rögzít amennyiben valaki X méternél közelebb jön, (az X méter távolság beállítható)
Mindent eltárol dátummal időponttal, belső memóriába vagy pendrivra
Van külső egységen ujjlenyomat-olvasó, a postás rárakja az ujját és belül nem csönget, hanem bemondja, hogy "a postás jött!"
15" képernyőn olyan a minőség, hogy 20-30 méterről ha zoommolsz simán leolvasható egy autó rendszáma...

Tehát amit írtál: "csakis becsengetéskor jelenik meg egy rövidke időre a kép" az biztos igaz volt Kossuth Lajos idejében, de tisztelettel tájékoztatnálak, hogy Kun Béla már meghalt és nem most van a tanácsköztársaság dicsőséges 133 napja...
Nem tudtad?"

ennek mi a tipusa? köszi.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 20:36

efi99 - Megpróbálok válaszolni a kérdésedre az Örökös helyet!

Van egy jogi szabályozás, ami a gyakorlatban betarthatatlan, ebből fakadóan nyilvánvalóan egy nagy baromság....

Ha te mondjuk a strandon csinálsz magadról egy szelfit és a háttérben ott van Amálka, akkor hivatalosan vagy a) megkéred Amálkát, hogy húzzon ki a képből a pics@ba, vagy b) kéred Amálka hozzájárulást mivel szerepelni fog a háttérben a képeden...
Ez még Amálka esetében működhetne is, de mi van ha egy turista a Hősök Terén fényképez?
Megkér 1800 ember, hogy húzzon a búsba amíg fényképezi a szobrokat?
Szóval eddig nyilvánvalóan marhaság az egész...

Ha viszont én felrakok egy képet a fécbuktára amin mondjuk te szerepelsz és ezt sérelmezed is, hát nekem kutya kötelességem azt a képet eltávolítani.

Ez a része szerintem érthető, logikus és még jogos is...

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 20:16

efi99
Köszönjük, uram, nem nézzük meg, ne sértsen meg minket, ez így nem lenne kihívás. Még csak az kéne, hogy ne legyen ránk szükség, hova jutnánk, ha mindenki egyből hozná is a felvételt az elkövetőről?

Igen én is így képzeltem, itt egy párbeszéd:

  • Nyomozó úr, itt van a videofelvétel az élkövetőról..
  • Mekkora a karcolás?
  • Körülbelül 8 centi...
  • Áááá, akkor nem kérjük! Ha nincs 10 centi, nem nézzük meg...
  • És akkor most mi lesz?
  • Folytatjuk a nyomozást, holnap kimegyünk és keresünk tanukat, kihallgatunk pár embert találomra..

Örökös szerint ez igy életszerű... Most erre mit mondjak?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 20:10

Az hogy a későbbiekben bármely nyomozás mennyire lesz sikeres, nyilvánvalóan fikció és az eredeti felvetés szempontjából nem releváns.
Befogadni a feljelentést és utána valamilyen szinten nyomozni kutya-kötelességük és én ezt írtam szó szerint.

Amúgy pont ezért fogják elfogadni az "ajándék" videó felvételt, mert javítja a felderítési statisztikát és viszonylag kevés munkával érhetnek el eredményt.

Szomorú örökös # 2020.05.03. 20:01

Ha valakinek megrongálják az autóját és feljelentést tesz, a rendőrségnek kutya-kötelessége nyomozni.

Addig állj féllábon, amíg megtalálják ilyen esetben a tettest. Amikor egy ellopott autó vagy kerékpár ügyében semmit sem tesznek, mert esély sincs, hogy az elkövetőt elkapják, akkor vajon miből gondolod, hogy egy ilyen volumenű esetből sikeresen lezárt ügy lenne? :-) És hát ezek után csak téged tudnálak idézni: „A gyakorlatban ez a menete, nem pedig az a sok baromság amit leírtál...

efi99 # 2020.05.03. 19:59

"Van az a szintű bűncselekmény, hogy elfogadják bizonyíték gyanánt, de egy autó megkarcolása talán még nem az az a kategória."
Köszönjük, uram, nem nézzük meg, ne sértsen meg minket, ez így nem lenne kihívás. Még csak az kéne, hogy ne legyen ránk szükség, hova jutnánk, ha mindenki egyből hozná is a felvételt az elkövetőről?

efi99 # 2020.05.03. 19:54

Szomorú örökös
Az 1.kérdésemre persze elfelejtettél válaszolni:
miért nem azt büntetik, ha valaki kiteszi arra a közösségi oldalra azt a felvételt? Úgy értve természetesen - mielőtt még egyszer is csúsztatnál majd - hogy CSAK ezt. Miért zavar az bárkit is, hogyha látják egy közterületen, akár 2 órával később is, mint ahogy ott járt, ha ezzel a felvétel tulajdonosa nem kezd semmit? Vagy ha kezd, azért kezd, mert neki kárt okoztak. Ez tulajdonképpen nem más mit tettenérés, csak nem élőben, hanem - szó szerint is - felvételről.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 19:24

Van az a szintű bűncselekmény, hogy elfogadják bizonyíték gyanánt, de egy autó megkarcolása talán még nem az az a kategória.

Ha valakinek megrongálják az autóját és feljelentést tesz, a rendőrségnek kutya-kötelessége nyomozni.
Ez tény, remélem legalább ebben egyetértünk.
Ha a nyomozó kap mellé bármilyen bizonyítékot, azt örömmel fogadja, mivel az ő munkájukat segíti. Sose fogja azt mondani: köszönjük szépen nem kérjük, mert túl kicsi a karcolás, ha nagyobb lenne akkor esetleg és talán...

Ha a bizonyítékot hitelesnek tartják az illetőt kihallgatják gyanúsítottként.
Aztán (esetleg) vádat emelnek és majd ott/akkor döntik el, hogy ehhez milyen bizonyítékokat csatolnak.

A gyakorlatban ez a menete, nem pedig az a sok baromság amit leírtál...

Szomorú örökös # 2020.05.03. 18:57

efi99

Miért nem azt büntetik, ha valaki kiteszi arra a közösségi oldalra?

Nem azt kell büntetni, ha valaki felveszi magának és adott esetben bizonyítékként szolgálhat

Van az a szintű bűncselekmény, hogy elfogadják bizonyíték gyanánt, de egy autó megkarcolása talán még nem az az a kategória. És ne hasonlítsd a debreceni esethez, ott a nő rendszeresen karcolta meg, összesen több millió forintos kárt okozva. Tehát nem csak egy autóval tette, hanem egy sorozatos bűncselekményről volt szó. És mivel nagy volt a fellázadás az autósok részéről, a rendőrség nyomozni kezdett. Valószínűleg bizonyítékot kerestek, így jutott hozzájuk a közeli ház térfigyelő kamerájának a felvétele is, amit nagy valószínűséggel az üzemeltető juttatott el nekik. Sőt az sem kizárt - nem lennék meglepve - hogy az ő autója is a felvételen van.

Én ezért is javasoltam a kérdezőnek, hogy esetleg végezzen közvéleménykutatást a környéken.

efi99 # 2020.05.03. 18:42

@Szomorú örökös
"A saját szemed nem készít a látottakról videofelvételt, nem tudod kitenni közösségi oldalakra, hogy lejárasd az illetőt, stb. További kérdés?"
Van!
Miért nem azt büntetik, ha valaki kiteszi arra a közösségi oldalra? Nem azt kell büntetni, ha valaki felveszi magának és adott esetben bizonyítékként szolgálhat, hanem ha visszaél vele!