Az autóm bekamerázhatom rongálásveszély esetére?


Szomorú örökös # 2020.05.03. 05:43

efi99

Egyébként meg úgy hülyeség az egész szabályozás, ahogy van, ha a saját szememmel egész nap megfigyelhetem a közterületet, akkor ugyan optikán keresztül minek tiltani ?

A saját szemed nem készít a látottakról videofelvételt, nem tudod kitenni közösségi oldalakra, hogy lejárasd az illetőt, stb. További kérdés? Mellesleg nagyon kevés olyan hely van, ahol a kamera csakis megfigyelési célokat szolgál rögzítés nélkül. Hiszen akkor bizonyítékként vajon hogy is merülhet fel a kamera használata, ha nem ül ott egy „tanú”, aki napi 24 órában figyeli az élőképet? Szóval ezt a vonalat se kéne erőltetni, mert nagyon gyengusz.

drbjozsef # 2020.05.03. 05:50

Optikán keresztül nem tilos.

Egy csomóan hordanak szemüveget.

Szomorú örökös # 2020.05.03. 05:54

efi99

A profit úgy kell becsapni, meg a törvényt is betartani, hogy veszel egy olcsóbb valódi kamerát, áramot kap, de nem kötöd be/nem rögzítesz/nem használod. Csak világít.

Viszont ha az elkövető nem elég okos, akkor kb. ez sz@rt sem ér, mert a tettét akkor is elköveti és még csak bizonyítani sem tudod.

Egyébként még az sem megoldás, hogy kiírod a kamerás megfigyelést a helyszínen, mert éppen tananyag volt vagyonvédelmi rendszerszerelői tanfolyamon, hogy állítólag Amerikában - hol is máshol - egy hölgynek egy áruházban ellopták vásárlás közben a tárcáját. Mivel ki volt írva, hogy kamerával megfigyelt terület rögzített felvétellel, ő azért ment oda be az ügyvédje szerint, mert totális biztonságban érezte magát. Ment is a vezetőséghez, hogy a kamerán keresztül nézzék meg, ki lopta el a tárcáját. Mivel nem volt rögzítés a kiírás ellenére - lehet éppen elromlott, vagy ki tudja miért nem - ezért pert indított ellenük és meg is nyerte, komoly kártérítést kapott. Én ezt lazán itthon is el tudnám képzelni ma már.

Szomorú örökös # 2020.05.03. 05:55

Optikán keresztül nem tilos.
Egy csomóan hordanak szemüveget.

Ez nagyon frappáns volt, köszi! :-D

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 06:28

Örökös, ezt irtad:

"Na most jött le igazán, mekkora lúzer vagy a kérdésben! A video kaputelefonok ugyanis nem állandóan figyelik azt, hogy ki áll a kapuban, hanem csakis becsengetéskor jelenik meg egy rövidke időre a kép...”"

Próbáltam veled értelmesen "beszélgetni" de pont ebből látszik, hogy te konkrétan egy szánalmas barom vagy aki mindig és kizárólag saját magából indul ki.
Te sose láttál még hosszúfülű ugróegeret, így szerinted nyilvánvalóan ilyen állat nem létezik, hiszen kizárólag azt tekinted alapnak amit csak te láttál, te ismersz.

A mai kaputelefonok szinte bármire alkalmasak, nem csak egy "rövidke időre jelenik meg a kép", akár mozgásra is be lehet őket állítani, folyamatosan mutathatnak képet, a kamera látószögét is lehet állítani és még zoomolni. Memória kártyára rögzíthetik a felvételt, (full hd), sőt már létezik ujjlenyomat olvasós is, azt írtam szó szerint: "határ a vásárló pénztárcája és a csillagos ég..."

(De ma már a legolcsóbb is alapból tudja, hogy gombnyomásra folyamatos képet mutat...)

Persze ha te leragadtál a 90 es éveknél az nem gond, de legalább ne fitogtatnád, hogy mennyire hülye vagy...
Mielőtt marhaságokat irkálsz legalább vennéd fáradtságot, hogy utánanézz a neten, vagy elmenj egy szakboltba...

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 06:39

Tényleg nem akarlak froclizni, de vedd már a fáradtságot és menj el mondjuk a bauhausba és nézd meg, hogy ma már milyen videó kaputelefonokat lehet LEGÁLISAN kapni.
Az ár 20 e től megy 200 ezerig és olvasd el, hogy mit tud a drágább kategória és ámulj.

Szomorú örökös # 2020.05.03. 07:31

tamas9999

A mai kaputelefonok szinte bármire alkalmasak, nem csak egy "rövidke időre jelenik meg a kép", akár mozgásra is be lehet őket állítani, folyamatosan mutathatnak képet, a kamera látószögét is lehet állítani és még zoomolni. Memória kártyára rögzíthetik a felvételt, (full hd), sőt már létezik ujjlenyomat olvasós is, azt írtam szó szerint: "határ a vásárló pénztárcája és a csillagos ég..."

(De ma már a legolcsóbb is alapból tudja, hogy gombnyomásra folyamatos képet mutat...)

Mondom én, hogy lúzer vagy, amikor éppen egy hivatását éppen 18. éve űző kaputelefon szerelővel vitatkozol ebben a kérdésben, de sebaj.

  1. A kamera látószöge nem a teljes utcát mutatja sohasem.
  2. Mozgásra sohasem indul be a kép a beltéri egységen, ezt elég nagy marhaság volt leírni, mert ilyenre csak a térfigyelő és az autós fedélzeti kamerák képesek, a kaputelefonok nem, mivel ott erre nincs is igény.
  3. Igen, memóriakártyára rögzítenek 1 db állóképet arról, aki épp becsengetett, ráadásul az ő beleegyezésével, tehát nem folyamatos videót rögzítenek.
  4. Ujjlenyomat olvasó a kaputelefon kiegészítő egységeknél, konkrétan beléptető funkció gyanánt létezik, nem szoros tartozéka a kaputelefonnak, ergo semmi köze ahhoz, hogy ki telefonál be épp a házadba, de sebaj, hogy ezt nem tudod, mert nem a te eszedhez méretezték. :-D
  5. Igen, gombnyomásra megjelenik nagyon rövid időre a kép - kitekintő funkciónak hívják - utána pár másodpercet követően újból sötét lesz a kijelző. De aki ilyet életében nem szerelt még, az honnan is tudná? :-D

Sőt még olyan is van, ami neten a mobilodra küldi a bejövő képet, csak más kérdés, hogy ha épp nem vagy otthon, akkor ennek mi értelme. Főleg hogy rohadtul meríti az alkalmazás az akkut. Egyszer szereltem ilyet valakinek, de soha többé nem fogok! Eleve állandó wifi kapcsolat is szükséges hozzá.

Persze ha te leragadtál a 90 es éveknél az nem gond, de legalább ne fitogtatnád, hogy mennyire hülye vagy... Mielőtt marhaságokat irkálsz legalább vennéd fáradtságot, hogy utánanézz a neten, vagy elmenj egy szakboltba...

Köszi, naponta járok hétközben abba a bizonyos „szakboltba” anyagért, úgyhogy lehet több rálátásom van az egészre. Persze fotelhuszárként fórumozol, amin egyáltalán nem lepődök meg, sőt azon sem, hogy kioktatsz egy képzett gyakorlati szakembert. Ráadásul nem először és nem csak velem tetted meg itt, a pályafutásod a fórumon is pont így indult, hogy jogászokat akartál kioktatni, mert nem kérdezni, hanem okoskodni jöttél ide, csak azok elhajtottak a 3,14csába. Sebaj, nem te vagy az első, akit előbb-utóbb kiraknak innen, ha magától önként nem távozik. Viszont mielőtt a neten olvasott marhaságok alapján kommentelsz, esetleg gyakorlatban is kipróbálhatnád, hogy mit is olvastál valójában. :-D

Szomorú örökös # 2020.05.03. 07:42

tamas9999

vedd már a fáradtságot és menj el mondjuk a bauhausba és nézd meg, hogy ma már milyen videó kaputelefonokat lehet LEGÁLISAN kapni.

És te miért nem esetleg kifejezetten kaputelefon szaküzletbe mégy, ha kaputelefont akarsz vásárolni? A hipermarketekben a gagyikon kívül sokat nem láthatsz-vásárolhatsz. Ezekre egy dolog a jellemző, amit egy szép magyar népdalban is megfogalmaztak: „Sokat ígér, keveset ád!” Nem beszélve arról, hogy jó esetben örülhetsz, ha a garancia időt túlélik. Jó tanács: ha az van ráírva, hogy SynerTech, akkor inkább menj minél messzebb tőle. :-)

Egyszer egy kuncsaftom pl. egy neten is elérhető, mindenféle műszaki terméket - többek között video kaputelefont is - áruló cégtől vásárolt egy video kaputelefon egységet. És csak halkan jegyzem meg, hogy már az új kaputelefonnál a világító ledek közül, amelyek éjszaka fényt adtak a becsengető személy arcára, kettő nem működött. Ennyit a megbízhatóságukról.

Ja, és a videokaputelefonok többsége nem éjjellátó, csakis becsengetéskor egy nagyon kis hatótávolságú világító leddel világítanak az illető arcára, infra nincs bennük. ;-)

Valójában csak jó szándékkal segítek, nem érdemled meg, de ha kaputelefont akarsz, inkább ezeken az oldalakon nézelődj - ha már a fotelből akarsz mindent elintézni. Ismered a régi mondást? „Cipőt a cipőboltból”:

http://www.kaputelefon.hu/

http://www.codefon.hu/

http://mikrolog.hu/

Szomorú örökös # 2020.05.03. 08:08

tamas9999

a haverom pár hónapja vette egyet

Tehát egy nem igazán „több éve megbízhatóan működő” típusról akarsz átfogó véleményt írni a kaputelefonokkal kapcsolatban, hát csak gratulálni tudok! :-D Tudod Kínában nagyon sok mindent gyártanak, de az, hogy az utána hosszú éveken keresztül megbízhatóan működjön, az manapság náluk nem divat. És ha rám hallgatsz, akkor az ilyennek a szerelése előtt szakvéleményt kérsz valakitől, aki sok-sok éve ezt csinálja, nem magad barkácsolod meg, mert akkor elmondhatod utána, hogy kb. rólad formázták a híres magyar bábfilmsorozatot. :-)

Egyébként aki ilyen kaputelefont vesz, az maximum kukkolni akar az utcában, nem kaputelefonnak vette, gondolom „kici és ócó” volt. Ja, mellesleg a kukkolást is büntetik, nem tudtad? ;-)

Kun Béla már meghalt és nem most van a tanácsköztársaság dicsőséges 133 napja...

Ezek szerint te ezt tökéletesen tudod? Akkor egy igazi megrögzött vérkomcsival próbálok értelmesen eszmét cserélni? Hát köszi, ezennel be is fejezem, mert mindig távol tartottam magam a politikától és a te kedvedért sem teszem meg. ;-)

Te komolyan olvasod magad? Nem jön le, hogy mennyire buta vagy?

Ezen a mondaton megint jót röhögtem. Mesélj még! :-D

Szomorú örökös # 2020.05.03. 08:08

Nekem régebbi van, de a haverom pár hónapja vette egyet.

Tehát van egy haverod, aki látott már olyan személyt, akinek az ismerősének van ilyen! Mesélj még! :-D

efi99 # 2020.05.03. 18:42

@Szomorú örökös
"A saját szemed nem készít a látottakról videofelvételt, nem tudod kitenni közösségi oldalakra, hogy lejárasd az illetőt, stb. További kérdés?"
Van!
Miért nem azt büntetik, ha valaki kiteszi arra a közösségi oldalra? Nem azt kell büntetni, ha valaki felveszi magának és adott esetben bizonyítékként szolgálhat, hanem ha visszaél vele!

Szomorú örökös # 2020.05.03. 18:57

efi99

Miért nem azt büntetik, ha valaki kiteszi arra a közösségi oldalra?

Nem azt kell büntetni, ha valaki felveszi magának és adott esetben bizonyítékként szolgálhat

Van az a szintű bűncselekmény, hogy elfogadják bizonyíték gyanánt, de egy autó megkarcolása talán még nem az az a kategória. És ne hasonlítsd a debreceni esethez, ott a nő rendszeresen karcolta meg, összesen több millió forintos kárt okozva. Tehát nem csak egy autóval tette, hanem egy sorozatos bűncselekményről volt szó. És mivel nagy volt a fellázadás az autósok részéről, a rendőrség nyomozni kezdett. Valószínűleg bizonyítékot kerestek, így jutott hozzájuk a közeli ház térfigyelő kamerájának a felvétele is, amit nagy valószínűséggel az üzemeltető juttatott el nekik. Sőt az sem kizárt - nem lennék meglepve - hogy az ő autója is a felvételen van.

Én ezért is javasoltam a kérdezőnek, hogy esetleg végezzen közvéleménykutatást a környéken.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 19:24

Van az a szintű bűncselekmény, hogy elfogadják bizonyíték gyanánt, de egy autó megkarcolása talán még nem az az a kategória.

Ha valakinek megrongálják az autóját és feljelentést tesz, a rendőrségnek kutya-kötelessége nyomozni.
Ez tény, remélem legalább ebben egyetértünk.
Ha a nyomozó kap mellé bármilyen bizonyítékot, azt örömmel fogadja, mivel az ő munkájukat segíti. Sose fogja azt mondani: köszönjük szépen nem kérjük, mert túl kicsi a karcolás, ha nagyobb lenne akkor esetleg és talán...

Ha a bizonyítékot hitelesnek tartják az illetőt kihallgatják gyanúsítottként.
Aztán (esetleg) vádat emelnek és majd ott/akkor döntik el, hogy ehhez milyen bizonyítékokat csatolnak.

A gyakorlatban ez a menete, nem pedig az a sok baromság amit leírtál...

efi99 # 2020.05.03. 19:54

Szomorú örökös
Az 1.kérdésemre persze elfelejtettél válaszolni:
miért nem azt büntetik, ha valaki kiteszi arra a közösségi oldalra azt a felvételt? Úgy értve természetesen - mielőtt még egyszer is csúsztatnál majd - hogy CSAK ezt. Miért zavar az bárkit is, hogyha látják egy közterületen, akár 2 órával később is, mint ahogy ott járt, ha ezzel a felvétel tulajdonosa nem kezd semmit? Vagy ha kezd, azért kezd, mert neki kárt okoztak. Ez tulajdonképpen nem más mit tettenérés, csak nem élőben, hanem - szó szerint is - felvételről.

efi99 # 2020.05.03. 19:59

"Van az a szintű bűncselekmény, hogy elfogadják bizonyíték gyanánt, de egy autó megkarcolása talán még nem az az a kategória."
Köszönjük, uram, nem nézzük meg, ne sértsen meg minket, ez így nem lenne kihívás. Még csak az kéne, hogy ne legyen ránk szükség, hova jutnánk, ha mindenki egyből hozná is a felvételt az elkövetőről?

Szomorú örökös # 2020.05.03. 20:01

Ha valakinek megrongálják az autóját és feljelentést tesz, a rendőrségnek kutya-kötelessége nyomozni.

Addig állj féllábon, amíg megtalálják ilyen esetben a tettest. Amikor egy ellopott autó vagy kerékpár ügyében semmit sem tesznek, mert esély sincs, hogy az elkövetőt elkapják, akkor vajon miből gondolod, hogy egy ilyen volumenű esetből sikeresen lezárt ügy lenne? :-) És hát ezek után csak téged tudnálak idézni: „A gyakorlatban ez a menete, nem pedig az a sok baromság amit leírtál...

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 20:10

Az hogy a későbbiekben bármely nyomozás mennyire lesz sikeres, nyilvánvalóan fikció és az eredeti felvetés szempontjából nem releváns.
Befogadni a feljelentést és utána valamilyen szinten nyomozni kutya-kötelességük és én ezt írtam szó szerint.

Amúgy pont ezért fogják elfogadni az "ajándék" videó felvételt, mert javítja a felderítési statisztikát és viszonylag kevés munkával érhetnek el eredményt.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 20:16

efi99
Köszönjük, uram, nem nézzük meg, ne sértsen meg minket, ez így nem lenne kihívás. Még csak az kéne, hogy ne legyen ránk szükség, hova jutnánk, ha mindenki egyből hozná is a felvételt az elkövetőről?

Igen én is így képzeltem, itt egy párbeszéd:

  • Nyomozó úr, itt van a videofelvétel az élkövetőról..
  • Mekkora a karcolás?
  • Körülbelül 8 centi...
  • Áááá, akkor nem kérjük! Ha nincs 10 centi, nem nézzük meg...
  • És akkor most mi lesz?
  • Folytatjuk a nyomozást, holnap kimegyünk és keresünk tanukat, kihallgatunk pár embert találomra..

Örökös szerint ez igy életszerű... Most erre mit mondjak?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 20:36

efi99 - Megpróbálok válaszolni a kérdésedre az Örökös helyet!

Van egy jogi szabályozás, ami a gyakorlatban betarthatatlan, ebből fakadóan nyilvánvalóan egy nagy baromság....

Ha te mondjuk a strandon csinálsz magadról egy szelfit és a háttérben ott van Amálka, akkor hivatalosan vagy a) megkéred Amálkát, hogy húzzon ki a képből a pics@ba, vagy b) kéred Amálka hozzájárulást mivel szerepelni fog a háttérben a képeden...
Ez még Amálka esetében működhetne is, de mi van ha egy turista a Hősök Terén fényképez?
Megkér 1800 ember, hogy húzzon a búsba amíg fényképezi a szobrokat?
Szóval eddig nyilvánvalóan marhaság az egész...

Ha viszont én felrakok egy képet a fécbuktára amin mondjuk te szerepelsz és ezt sérelmezed is, hát nekem kutya kötelességem azt a képet eltávolítani.

Ez a része szerintem érthető, logikus és még jogos is...

takacs j # 2020.05.03. 20:49

tamas9999! "2020.05.03. 09:46
Na figyelj okoska! Nekem régebbi van, de a haverom pár hónapja vette egyet. Legálisan, számlával, garanciával és műszaki engedélyeztetéssel!!!! 5 perce felhívtam telefonon és elmondta, hogy mit tud., lehet csodálkozni Örökös:

Van benne 3 kamera, így 180 fokban mindent lát, a teljes utcát jobbra és balra...
Gombnyomásra folyamatos képet mutat, további gombnyomásra ugyanezt rögzíti képpel és hanggal...
Automatikusan bekapcsol és rögzít amennyiben valaki X méternél közelebb jön, (az X méter távolság beállítható)
Mindent eltárol dátummal időponttal, belső memóriába vagy pendrivra
Van külső egységen ujjlenyomat-olvasó, a postás rárakja az ujját és belül nem csönget, hanem bemondja, hogy "a postás jött!"
15" képernyőn olyan a minőség, hogy 20-30 méterről ha zoommolsz simán leolvasható egy autó rendszáma...

Tehát amit írtál: "csakis becsengetéskor jelenik meg egy rövidke időre a kép" az biztos igaz volt Kossuth Lajos idejében, de tisztelettel tájékoztatnálak, hogy Kun Béla már meghalt és nem most van a tanácsköztársaság dicsőséges 133 napja...
Nem tudtad?"

ennek mi a tipusa? köszi.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 21:16

takacs j

Nem tudom, de megkérdezem neked, annyit tudok, hogy viszonylag drága volt, (persze mi a drága az relativ) ha jól emléxem 100 fölött volt az ára, de esküdni nem mernék rá...

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.03. 21:19

nekem ez van, tökéletesen bevált, olvasd el a leirását és az ára sem horror..
https://elektrikstore.hu/…utelefon-sze

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:03

Megpróbálok válaszolni a kérdésedre az Örökös helyet!

Sőt, egyetlen beírásomra mindjárt vagy ötször! :-D

De foglaljuk össze! Van egy profi kaputelefonszerelő, aki immáron éppen 18 éve megbízható szerelő a szakmájában. Valószínűleg azért, mert jól végzi a dolgát, csak megbízható termékeket szerel fel másoknak, mivel utál garanciázni, ezért úgy alakult, hogy már híre ment a megbízhatóságának és nem győzi a munkát, mert annyian hívják.

És itt van egy fórumozó, aki webáruházak leírása alapján választ magának kaputelefont otthonra, meg beszélt telefonon egy ismerősével, aki látott valakit, akinek az ismerőse az elmondása alapján vér-profi kaputelefont vett magának, természetesen számlával, mert hogy szerinte ez a legfontosabb egy kaputelefonnál. És lassan ott tartunk, hogy ez az emberke nem hogy kaputelefon meg kamerafelszerelés témájában vér-profinak tartja magát, másoknak is egyfolytában tanácsot ad, mindenkit kioktat, aki mást állít, stb. Nem is értem, miért nem váltja ki az ilyen a vállalkozást és áll be a sorba akár kezdőként is - mivel azért a ranglétrát itt is végig kell járni, hogy rendszeresen munkája legyen - hogy a profi kaputelefon szerelőnek esetleg kevesebb dolga legyen. Mert néha ő is szeretne nyugodtan elmenni szabadságra, de mindig szakadásig kell dolgoznia. :-)

Sebaj, az ilyen utóbbi nagy arcokat lehet csúnyán beverni, amikor pofára esik az illető. ;-)

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:16

tamas9999

nekem ez van, tökéletesen bevált, olvasd el a leirását és az ára sem horror..
https://elektrikstore.hu/…utelefon-sze

Ez egyébként - őszinte vélemény - talán bírni fogja egy darabig, de 10-15 évig, ameddig egy igazán megbízható kaputelefonnak kellene működnie, nos ahhoz már nagy szerencse kell. Neked hány éve van fent? És az is egészen biztos, hogy ha elromlik, akkor nem fogsz sok szerelőt találni, aki megjavítja, mert balga ember, aki ilyen javítást akár garanciával is vállal. A Somogyi termékek nem igazán a hosszú távon megbízható minőségi cuccok közé tartoznak, leginkább azért, mert mindenfélét gyártanak, semmire nem egy-egy típusú készülékre specializálódva készítenek műszaki termékeket. Pontosan ezt tapasztaltam, amikor az általad ajánlott Bauhaus webáruházába elnéztem és csakis "Global Export-Import" video kaputelefonokat találtam, amelyek megint nem a megbízható műszaki kategóriába tartoznak, kb. az általam korábban említett Synertech típussal egyenértékű műszaki vackok leginkább.

Ha rám hallgatsz és igazán megbízható terméket szeretnél, akkor legközelebb olyan vásárolj, amit kifejezetten kaputelefonra vagy otthon automatizálásra funkcionálódott cég gyárt. Pl. Urmet Domus, Futura, Dahua, stb.

Szomorú örökös # 2020.05.04. 04:20

tamas9999

Ha te mondjuk a strandon csinálsz magadról egy szelfit és a háttérben ott van Amálka, akkor hivatalosan vagy

  1. megkéred Amálkát, hogy húzzon ki a képből a pics@ba, vagy
  2. kéred Amálka hozzájárulást mivel szerepelni fog a háttérben a képeden...

Ez még Amálka esetében működhetne is, de mi van ha egy turista a Hősök Terén fényképez?
Megkér 1800 ember, hogy húzzon a búsba amíg fényképezi a szobrokat?
Szóval eddig nyilvánvalóan marhaság az egész...

Amit írtál, az a marhaság! Esetleg a törvényt is elolvastad, vagy csak anélkül fröcsögsz itt az adatvédelmi törvényt baromságnak nevezve? :-)

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.